Creaties·Welzijn·Wonen en méér

# Recensie: waarom lagom (n)iets voor mij is

Alles begon met hygge, die deense manier van leven waarmee als een grote vanzelfsprekendheid gezelligheid, verbondenheid, ontspanning wordt gecreëerd in eigen woon-en leefomgeving. Al gauw kwam ik erachter dat ik me hierin nog verder wilde verdiepen.

Of het nu hygge, lykke, lagom of nordic living betreft, ik blijf het fascinerend vinden. Want hoe komt het dat de Scandinavische landen immers in de top 10 van de gelukkigste landen ter wereld prijken? Terwijl het niet bepaald landen zijn met het meeste zonlicht? Waar de temperaturen meer onder nul zakken dan erboven te gaan en hun inwoners 5- van de 12 maanden per jaar koude dienen te trotseren? Koude en gezelligheid, het valt voor velen niet te rijmen. En toch.

Inwoners van Het Hoge Noorden houden van samenhorigheid. Van samen komen, samen zijn. Daar heb je het antwoord al. Die verbondenheid, dat gevoel van knusheid en menselijke warmte. Het liefdevol bereiden van hun maaltijden is dan ook een grote vanzelfsprekendheid. Het is slechts een van de thema’s die in het boek aan bod komen. Zo kwam ik er ook achter waarom lagom (n)iets voor mij is. En even voor de goede orde: lagom wordt uitgesproken als làààw – gom, waarbij de ‘g’ klinkt zoals de ‘g’ in engelse woorden zoals ‘good’ (zie boek).

Net genoeg is goed genoeg, dat is waar het om draait in lagom. In een woord: gematigdheid. Van niets teveel, noch te weinig, juist gepast. Er is heel wat dat ik hieruit al vanzelf had toegepast (zie onderaan bericht). Toch heeft het me ook nieuwe inzichten gebracht. Een recensie.

Start van de dag. Een goed en vooral gezond ontbijt zorgt ervoor dat er wordt gefocused op essentiële voeding. De Zweden maken er dan ook een gewoonte van om dat ontbijt te laten bestaan uit de twee voorname bouwstenen koolhydraten en zuivel. Brood (zoals knäckebröd/tunnbröd of zacht meergranenbrood) dat wordt belegd met alles dat kan gesmeerd- of gesneden worden. Zuivel wordt vergezeld van muesli, havermout of verse bessen. (boek p. 45)

Tijdens de werkuren. Regelmatig een pauze inlassen is cruciaal voor betere werkprestaties, zo leert lagom ons. Door fika – de zweedse ingeburgerde manier van koffiepauzes houden – wordt er tijd vrijgemaakt voor- en met collega’s waardoor de hersenen worden opgefrist en relaties worden versterkt. (boek p. 47)

Het doel van bewust offline gaan  is vertragen en naar onze geest en ons lichaam luisteren en er de volle aandacht aan besteden aan wat ze van ons nodig hebben. (boek p. 64)

Bij zakelijke onderhandelingen, staan Zweden ervoor bekend om voorafgandelijk goed – en heel uitgebreid – te plannen en te organiseren. Hierdoor lijkt het alsof alles met vertraagde pas verloopt. Wat wel eens kan botsen met de gejaagdheid waarmee in andere landen zaken worden afgehandeld. (boek p. 124) Onderhandelen gebeurt met beknoptheid in de communicatie, men komt meteen ter zake. Lagom betekent ook dat we verantwoordelijk worden gehouden voor wat we zeggen dat we zullen doen. Hierdoor wordt er steeds naar gestreefd om vertrouwen en betrouwbaarheid in stand te houden. (boek p. 129) Een bijkomend kenmerk van lagom dat hierbij ter sprake komt is bedachtzaamheid. (boek p. 156)

Omgang met anderen. Zweden zijn doorgaans heel gereserveerd. Hierdoor komen ze bij buitenlanders eerder over als koele, afstandelijke mensen. Zijn niet gul met complimenten. Ook hier vinden we gematigdheid terug.  Lagom wil immers dat daden voor zichzelf spreken en niet ontstaan door druk van buitenaf. ‘Neen’ durven zeggen maakt bovendien emotioneel vrij. (boek p. 67)

Authenticiteit. Anderzijds is het belangrijk dat we onze eigen vaardigheden activeren en vaststellen wat onze sterke punten zijn. (boek p. 131) Het zichtbaar leiden van een leven waarin we ons eigen authentieke zelf zijn, onze talenten met de wereld delen en onze persoonlijkheid volledig tot haar recht laten komen. (boek p. 178) Werk en privé worden ook heel strikt gescheiden. (boek p. 134)  Lagom houdt er niet van om uit eigen evenwicht te worden gehaald. (boek p. 130)

Zo ook wat onze keuzes betreft in een gezondere en beweeglijkere levensstijl. Regelmatige lichaamsbeweging wordt door lagom gezien als een goede leefwijze en niet als een rage, een vervelend klusje of een vloek. (boek p. 69)

Gezond leven is tevens terug te vinden in de Scandinavische keuken. Deze bestaat veelal uit produkten die lokaal worden gekweekt, geoogst en zo vers mogelijk worden bereid. Zuiver en puur zijn hier de voornaamste pijlers. In het boek leer ik iets over het allemansrecht (allemansrätten) waarbij elke inwoner vrij toegang heeft tot de natuur. Er worden plaatselijke ingrediënten gebruikt. Met bosjes zie je Zweden over het hele land zelf champignons plukken, confituur maken van rode bosbessen. (boek p. 51). Het is daarop gestoeld dat niemand zich buitengesloten voelt. Een gebrek aan toegang kweekt vaak afgunst tussen rijk en arm en voedt op zijn beurt ontevredenheid in eigen leven. ( boek p. 53)

Zweden houden er graag rituelen op na. Eerder kwam hier al fika aan bod. En zo is er ook het traditionele lördagsgodis (ofte zaterdagse zoetigheden), een moment om naar uit te kijken (boek p. 48)  met bij voorkeur zelfgemaakt gebak zoals kaneel- of kardemombroodjes. Het samen tafelen doen ze dan in interieurs waarin Zweden zich goed voelen. 

De Zweedse interieurs. Strak, overzichtelijk en met zo weinig mogelijk spullen in huis. Waarbij kwaliteit, duurzaamheid en praktisch nut op de eerste plaats komen (boek p. 98). Denk maar aan de Ikea interieurs die ons dit bijbrengen. Ook licht speelt hierbij een cruciale rol.

Licht maakt het huis vrolijker en geeft onze ziel een metamorfosische opkikker. Het verjaagt de donkere wanhoop en biedt glimpen hoop bij ons dagelijkse geploeter. Lagom wil dat onze huizen  – de plekken waar we gelukkig zijn – zo fonkelend zijn als we ons maar kunnen veroorloven. (boek p. 98)

Harmonie wordt zo goed mogelijk nagestreefd. Wie lagom hoog in het vaandel draagt, kijkt er nauwlettend op toe dat bezittingen òf hun praktisch nut kunnen bewijzen (heb ik dit echt wel nodig?) òf iets is waarvan ze blij worden. Al het andere aanschouwen zij als overbodig (boek p. 92). Er wordt heel bewust gekeken naar de manier van leven en meer bepaald de impact op het milieu, hoe er zuinig wordt omgesprongen met middelen en hoe men geniet van een leuk, gelukkig en evenwichtig leven. (boek p. 163) Hergebruiken, navullen en recyclen zijn niet vreemd voor de lagommer. (boek p. 168 e.v.)

Duurzame kleding. Lagom zegt dat kleding voor hele lange tijd moet voldoen aan de basisbehoeften. Door kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Zo wordt ook besluiteloosheid door een teveel aan keuzes vermeden. (boek p. 80 -> 85). Door het beperken van keuzes, wil lagom ons leven vereenvoudigen en evenwicht aanbrengen. Een teveel aan mogelijkheden kan verlammend werken (boek p. 77).

Gezondheid + welzijn. De beste manier om voor onze dierbaren te zorgen is om eerst van onszelf te houden en voor onszelf te zorgen. Lagom wil dat we voldoende rust voor onze geest, regelmatige beweging voor ons lichaam en genoeg tijd voor onszelf inbouwen om onze ziel te voeden. (boek p. 60) In zekere zin betekent dit dat we gezond egoïstisch mogen zijn: dat er eerst volledig en afdoende in onze behoeften aan lichamelijke en emotionele gezondheid wordt voorzien. (boek p. 65) Zweden behouden graag een cocon rond hun leven waardoor externe stressfactoren, ongemak en het onbekende worden buitengesloten. (boek p. 106)

Heb mededogen met jezelf. Het is niet erg als je faalt, maar het is wel belangrijk weer op te staan en opnieuw te beginnen als je er klaar voor bent. En alleen jij weet wanneer je er klaar voor bent. (boek p. 71)

Lagom samenvatten is niet evident. Toch zijn er drie kernwaarden aan verbonden: eerlijkheid, balans en duurzaamheid. (boek  p. 137) Voor balans wordt er ook gezorgd op financiëel vlak: niet meer uitgeven dan men neemt, waarbij we ons moeten afvragen waarom we bepaalde aankopen doen. (boek p. 142) Het is altijd beter om op een bescheiden manier en binnen onze eigen mogelijkheden aan onze behoeften te voldoen dan er een luxueuze levensstijl op na te houden die we toch niet kunnen volhouden. (boek p. 149)

Een stuk brood in de hand is beter dan
een veer op de hoed.
~ Zweeds gezegde ~

Mijn mening over het boek/lagom in mijn leven

  • Mijn ontbijt is heilig voor me [in: Mijn ochtend- en avondritueel]. Dat is dus al een mooi aansluitingspunt.
  • Een gezonde levensstijl door voldoende beweging volg ik ook tot op zekere hoogte. Zolang het niet prestatiegericht is of aanvoelt als iets waarmee ik mezelf dien te bewijzen naar anderen toe. Puur lagom, dus.
  • Dat van die zaterdagse zoetigheden trekt me ook wel aan. En zelfgemaakt gebak, het is iets wat ik maar wàt graag vaker wil gaan doen zoals jullie hier eerder konden lezen. Misschien moest ik dus die lördagsgodis ook eens een keertje gaan invoeren… Iets om naar uit te kijken.
  • Ik ben nogal gul als het neerkomt op het geven van complimentjes. Wanneer het echter draait om fishing for compliments, dan houd ik ook de boot af. Omgekeerd geldt ook. Zoals lagom ons leert: <<QUOTE>> Daden dienen voor zichzelf te spreken en niet als iets dat wordt opgedrongen van buitenaf. <<UNQUOTE>>
  • Met mijn capsule wardrobe hanteer ik al een hele poos het zweedse ‘less is more‘ principe waardoor ik het overzicht kan behouden. En echt serieus, wat maakt dàt mij nu een pak gelukkiger. Werkt zelfs heel bevrijdend, zo’n mooie overzichtelijke garderobe. *freedom*
  • Een omgeving met zo weinig mogelijk rommel, ik voel mij daar goed bij. Met mijn vele creatieve hobby’s, is het iets dat af en toe nog eens de kop opsteekt maar dat ik hier graag wil verbeterd zien. Enkel het nodige aankopen, voor doelgerichte projecten. Met hulpmiddelen zoals de 30 day minimalism challenge . Ontspullen, het overzicht behouden maakt mij wel degelijk gelukkiger en dat is precies wat lagom ook inhoudt. Als ik me goed in m’n sas voel, reflecteert dit zich ook op anderen. En ook hierin vind ik lagom terug:  << QUOTE >> Zorgen voor onze dierbaren door in de eerste plaats goed zorg te dragen voor onszelf. << UNQUOTE >>
  • In m’n woon- en leefomgeving houd ik van veel licht [dat kan je daarzo zien]. Van harmonie ook. Ik wil lucht kunnen zien en die vlieger gaat net zo goed op voor een werkomgeving. Stop me niet in een job waar ik geen straaltje lucht kan zien overdag. Dit werkt voor mij echt niet.
  • Seizoensgebonden eten, daar kan ik me zeker in vinden.  En lokale handelaars aanspreken is nu ook niet meteen onoverkomelijk. Al blijf ik die balans moeilijk vinden: bio vind ik doorgaans nog steeds een zwaardere last voor m’n budget dan wat door huismerken wordt aangeboden. Toch zoek ik ook daarin de gulden middenweg. De juiste balans. Niet teveel, niet te weinig. Precies lagom 🙂
  • Op werkvlak ben ik ook het type mens dat doorgaans graag organiseert en inplant. Om vervolgens tot de orde van de dag over te gaan. Ik behoud graag overzicht, heb nood aan structuur. Dus ja, ook dat sluit weer mooi aan bij lagom. Al blijft dit een moeilijke oefening in een samenleving die vooral gericht is op prestatiedrang, winstbejag en consumptie. Vaak dient iets snel te worden afgehandeld, dient er korter op de bal te worden gespeeld zonder er eerst àl te veel over na te denken. Ook houd ik werk en privé strikt gescheiden.
  • Coole en afstandelijke mensen, daar heb ik het dan weer niet zo op begrepen. Al kan ik dat ook al een keertje zijn, bijvoorbeeld als men eigen ideeën wil opdringen of bij erg dominante mensen. Dan kom ik ook heel gereserveerd over. Heeft dan veeleer te maken met mezelf afschermen dan wel met cool te willen doen. Niet zozeer met bewust lagom zijn :-p…
  • Qua duurzaamheid (upcycling, hergebruiken, navullen) merk ik dat ik daar onbewust ook steeds vaker op let. Navulverpakkingen in plaats van telkens nieuw; zo weinig mogelijk eten weggooien door te werken met weekmenu’s/kliekjesdagen…; maar ook repair cafés opzoeken; vaker naar de bib in plaats van boeken te kopen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar ik merk nu al een groot verschil. En vooral: minder rommel in huis.

Kortom, toch behoorlijk wat raakvlakken hier.  Al is het duidelijk dat ons Belgenlandje niet kan vergeleken worden met een machtig land als Zweden. Onze lokale produkten zijn niet dezelfde, we leven op een veel kleinere oppervlakte. Dat bepaalt ook grotendeels onze manier van leven, onze omgang met elkaar. En toch…kan ik mij best wel vinden in die lagom levenswijze…tot op zekere hoogte, zonder daarbij zelf uit evenwicht te geraken ;-). In balans, niet teveel niet te weinig. Precies lagom.

Ook gelezen

In 8 stappen naar een Scandinavisch interieur

Bijkomende interessante boeken

  • The art of hygge: How to bring Danish happiness into your life [link: amazon.com] + recensie
  • Easy Nordic: Hygge, Togetherness, Doe maar gewoon (kookboek) [link: collishop.be]
  • Durf verf: Inspirerende interieurideeën van Zweeds kleurexpert Per Nimér [link: deslegte.be]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

BRON foto: pixabay.com

12 gedachten over “# Recensie: waarom lagom (n)iets voor mij is

  1. Het spreekt me enorm aan, die manier van leven. Maar eigenlijk leef ik ook wat zoals het allemaal omschreven wordt.
    Ik heb ook een hekel aan dominante mensen of mensen die zeggen/bepalen wat ik moet doen. Misschien is het omdat ik zelf ook wat dominant ben.

    Like

    1. Hoe verder ik in het boek las, hoe meer het me boeide, Sofie. Ik merk ook bij mezelf hoe minder spullen, des te gelukkiger ik me voel. Al is er nog héél véél werk aan de winkel. Vooral wat hobbymaterialen betreft *bloos*.
      Heb het ook bijzonder moeilijk met dominantie en opdringerigheid. Zulke mensen mijd ik doorgaans. Het wordt inderdaad wel eens gezegd, dat dat ook iets over onszelf zegt. Ik behoud graag m’n authenticiteit, heeft zo ook z’n redenen natuurlijk 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Ik vind dat ik niet zoveel spullen heb maar er mag zeker eens wat meer opgeruimd en weggedaan worden. Ik heb vooral moeite met dingen die ik gekregen heb…
        Ik heb het ook al gehoord dat mensen zich vaak ergeren aan eigenschappen die ze zelf ook hebben.

        Geliked door 1 persoon

      2. Dingen die ik gekregen heb, daarvan kan ik ook moeilijk afstand doen en en dan zéker omwille van de sentimentele waarde die daaraan is verbonden. Ik ga nu weer regelmatiger naar de kringwinkel want ben hier intussen ijverig aan het opruimen geslagen 🙂

        Geliked door 1 persoon

  2. Deze blogposting ga ik bij mijn favorieten zetten.
    Het spreekt me heel erg aan, zodat ik er graag nog meer zou willen over lezen/weten.

    Like

  3. een gedetailleerde recensie, is het minste wat je er van zeggen Hilde
    alles met mate is een nobel streven
    en uitzonderingen hierop kunnen deze regel slechts bevestigen

    prettige dag

    Like

    1. Haha ja Willy mijn recensie die is dan weer niet met mate hé. Vond er zovele interessante elementen tussen. Ik streef het zoveel mogelijk na. Zoveel mogelijk. Ben er heel bewust mee bezig in elk geval.
      Prettige avond daar nog.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.