Ontdek je plekje

Erfgoeddag 2024

In Lokeren staat een molen. Tijdens Erfgoeddag 2024 mochten we Thuis even langsgaan bij de molenaar.
Het thema van deze editie van Erfgoeddag was dan ook ‘Thuis’.

Het was een uitgelezen dag.

Een molen in België is eerder een zeldzaamheid. We vonden het dan ook een keer bijzonder om hier – in de provincie Oost-Vlaanderen – zo’n mooie molen te vinden. In Lokeren kom ik wel vaker. Dat ik deze nooit eerder was tegengekomen, of het niet eerder heb geweten, heeft me wel verbaasd.

De Heirbrugmolen is de laatst overgebleven nog actieve molen (van 47 molens) op het grondgebied Lokeren – Eksaarde – Daknam. De huidige stenen vorm zoals die nu te zien is, dateert van 1873. In 2001 – 2002 werd de Heirbrugmolen volledig gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt.

Na het beklimmen van twee – bijzonder steile – trappen in de molen, konden we met eigen ogen van dichtbij meemaken hoe dat malen in z’n werk gaat. Daar zat stevig veel (wind)kracht achter. Wat ik (nog) niet wist: dat men de wieken van zo’n molen kan draaien (zie foto 5), naargelang de windrichting.

Nadat de uitleg was gegeven, kochten we een koekje van eigen deeg brood gemaakt van eigen gemalen graan van de molenaar. Daarna begon – weliswaar heel langzaam – het afdalen van die twee steile trappen – toch maar liefst achteruit in plaats van vooruit.

Rond de molen bevindt zich een bloemenweide, die toen net begon te bloeien. Je kan er even rustig blijven zitten of rondwandelen.
Ook tijdens het jaar – van april tot en met oktober – krijg je normaal gezien een woordje uitleg de tweede en vierde zondagnamiddag van de maand, telkens tussen 14- en 17 uur.
Als afsluiter van deze mooi gevulde dag, zijn we dan richting het gezellige centrum van Lokeren – zo’n 15 minuten te voet – getrokken. Daar hebben we dan een terrasje gedaan, het allereerste van het jaar! We schrijven 21 april 2024.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

29 gedachten over “Erfgoeddag 2024

    1. Dat is graag gedaan.

      Ja leuk daar hé, wij komen ook graag in Lokeren. Onlangs nog daar geweest, voor een moeder-dochter fotosessie in de omgeving van het Prinses Josephine Charlotte park en rond de rode brug wat verderop.

      Geliked door 1 persoon

      1. Dit is hem even terug opgezocht was ooit op tv bij vier in bed.
        Susy is een telg van de molenaarsfamilie Wieme en runt samen met haar gezin B&B ‘t Molenerf in Ruiselede
        Google maar eens even 😉

        Aum Shanti

        Geliked door 1 persoon

      2. Oh dank je wel om het even op te zoeken (ook voor de lezers hier). Met vier in bed, leuk concept waar ik graag naar keek ook.
        Ruiselede, in het Meetjesland, een hele mooie streek daar.

        Geliked door 1 persoon

    1. Het boeit mij ook en bij uitbreiding over het algemeen interesseren oude ambachten me.
      Dat brood heeft inderdaad gesmaakt, wel anders dan we gewoon zijn van bij de eigen warme bakker😊 .

      Geliked door 1 persoon

    1. Het was een leuke opvulling voor die dag. Ook het weer was mooi meegenomen.
      Ik ben blij dat ik die trappen heb kunnen trotseren. Nogal wat mensen vonden dit steil.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.