Dag boek·Welzijn·Wonen en méér

# Book challenge 2017 – update N° 1

Einstein leest
Einstein leest

2017 Is het jaar waarin ik weer wat meer boeken wil lezen die nog ongelezen in eigen boekenkast staan. Daartoe heb ik een aantal leesdoelen vooropgesteld. Je leest er meer over via de aparte pagina: [link] Leesdoelen 2017 – een lijst die is samengesteld uit verschillende thema’s. Door deze thema’s te combineren met andere nog af te werken Book Challenges hoop ik dat het aantal gelezen boeken uit eigen collectie alvast een grotere stapel wordt :-).

Boekbesprekingen

Voor de maand januari betekent dit slechts 2 uitgelezen boeken doch 2 challenges die ik hiermee verder kan voltooien.

Fictie – roman

Auteur: Anita Amirrezvani
Titel boek: Dochter van Isfahan ***

Afbeeldingsresultaat voor anita amirrezvani

Challenge(s):

 • Leesdoelen 2017:  Een roman of thriller van een auteur uit een vreemd land, waaruit je nooit eerder iets hebt gelezen.
 • Boekenreis rond de wereld: Iran

In Iran groeit een jong meisje op als dochter van een gemiddeld gezin. Al vrij snel leert ze de kunst van het tapijtknopen onder de knie krijgen, een gave die haar later goed van pas zal komen. Op een dag slaat het noodlot echter toe en sterft haar vader. Zonder inkomen zien het meisje en haar moeder zich genoodzaakt te verhuizen en in te trekken bij een welgestelde oom in Isfahan. Daar zullen ze samen een nieuw leven starten.

Ze delen samen een piepklein kamertje en in ruil voor de hulp die ze bieden in het huishouden bij de oom (Gostaham) en diens echtgenote (de strenge Gordiyeh) krijgen ze kost en inwoon. Na lang aandringen leert de oom het meisje de meest prachtige combinaties van het tapijtknopen, de details waarop ze moet letten. Iets wat niet onopgemerkt voorbij gaat aan een van de klanten en tevens zoon van een rijke paardenfokker, Fereydoon.

Deze laatste doet een voorstel waarmee de toekomstzekerheid van het meisje en de moeder veiliger wordt gesteld. Het meisje staat immers nog in het krijt bij haar oom, bij wie ze een mooi en kostbaar tapijt heeft doen verloren gaan. Om dit te kunnen bekostigen zal ze zich moeten onderwerpen aan een sighe, een tijdelijk huwelijk met deze Fereydoon. Wat eerst een hele offergave lijkt (van de liefde kende ze niets) groeit stapvoets uit tot een ontdekkingstocht waarin de rollen langzaam maar zeker worden omgedraaid. Er hangt echter een donderwolk boven deze overeenkomst.

Naheed, een rijkeluisdochter met wie het meisje er van bij het begin een nauwe vriendschap op nahield, zal worden uitgehuwelijkt. Naheeds ouders, zelf van rijke komaf, hebben hun oog laten vallen op Fereydoon. Naheed weet echter niets af van de sighe van het meisje. Ze zal dit dus moeten opbiechten. Daarop ontstaat er wrevel, jaloezie en hun vriendschap komt op de helling te staan. Fereydoon wil het meisje echter blijven ontmoeten naast zijn huwelijk met Naheed. Maar wil het meisje dat zelf wel? Volgt ze haar hart of de weg van het verstand? En wat betekent dit dan naar de toekomst toe?

Het hele boek wemelt van de kleuren en beeldspraak. Het geeft een goed beeld over (eet)culturen, (bij)geloof en tradities en neemt de lezer mee langs de tot de verbeelding sprekende De brug met 33 bogen, De Vier Tuinen, … . Er is de spanning die al eens in de lucht hangt, de zoektocht van het meisje naar volwassenheid, haar opstandigheid en de in vraagstelling van zogenaamd echte vriendschap alsook onderdanigheid en de prijs die wordt betaald voor vrijheid.

Doorheen het boek worden ook sprookjesverhalen verteld, waar de symboliek zo van afspat. De bemerking ‘Voor al wie houdt van duizend schitterende zonnen’ is dan ook geheel terecht. Een droom enerzijds waarbij je heerlijk kan verdwalen, doch anderzijds het relaas van een harde leerschool, erg visueel gebracht ook. Hier blijf je niet onberoerd bij. Zeker 3 sterren waardig op Goodreads.

Extra: Boekbespreking Duizend schitterende zonnen [Regenboogbui]

Non-fictie

Auteur: Jonny Jackson & Elias Larsen
Titel boek: The art of hygge/How to bring Danish cosiness into your life ****

Hygge, de Deense manier waarop meer gezelligheid en warmte in huis wordt gecreëerd. Met warmte bedoelt men dan niet alleen de warmte van warmtebronnen (die óók) maar warmte in het algemeen. Het zich goed voelen in eigen omgeving door het aanbrengen van kleine elementen die bijdragen tot gezelligheid, sfeer, stemming. De rode draad die door deze levensstijl loopt is: lucht,  natuurlijk licht en de natuur. Door deze drie elementen te laten deel uitmaken van de woon- en leefomgeving voel je je automatisch beter. Er wordt aan de hand van werkelijk prachtige foto’s uitgelegd hoe je dit zelf kan verwezenlijken.

Meer licht crëer je bijvoorbeeld door te werken met veel glas en spiegels, lucht zoek je op door (vaker) te (strand)wandelen/fietsen… , bepaalde planten in huis werken erg zuiverend en hebben een goede invloed op de mens (in het boek een lijst met de best zuiverende planten), kaarsen en waarom waxine kaarsen (ipv paraffine) het beste alternatief zijn, de open haard en ook daar iets over vriendelijke houtsoorten, hoe je een bonfire of zelfs een winter picknick organiseert … een aangename geur in huis door zuivere, etherische oliën, manieren van stilstaan bij de wonderen der natuur (Stargazing/Woodland walks…) en zo meer.

Oók leuk zijn de eenvoudige projecten met hoge aaibaarheidsfactor die erin werden uitgewerkt zoals slofjes van vilt, lavendel geurzakjes, maar ook een rits aan hartverwarmende drankjes (o.a. Cinnamon hot chocolate/Hot spiced fruit punch) of comfort food (o.a. Butternut squash soup/Fruit crumble). Kortom: alles waardoor de innerlijke mens zich goed voelt en wat het leven zo hygge-lig – gezellig maakt 🙂 . Ik ben in elk geval grote fan en hoewel ik het al grotendeels vanzelf toepaste voordien, toch heeft het me bijkomend geïnspireerd!  Op zoek naar meer harmonie en balancing in je leven? Slechts een antwoord: Hygge! Voor mij: 4 sterren waardig op Goodreads.

BRON afbeeldingen: bol.com/amazon.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

13 gedachten over “# Book challenge 2017 – update N° 1

  1. Ik snap het helemaal, die manier van leven/benadering in het leven die Hygge is. ’t Is niet moeilijk, ’t is simpel en makkelijk 😉 en vaak zijn de simpelste dingen de beste, Lize.

   Geliked door 1 persoon

 1. Grappig, ik hoorde recent de eerste keer over hygge toen een vriendin mij uitnodigde om mee naar de Intirio-beurs te gaan. Bijzonder weinig standhouders hebben het thema gesnapt…

  Like

  1. Nochtans…er is niet veel te snappen aan. Juist door die eenvoud. Al begrijp ik dat standhouders van een veelal commerciële beurs daar geen graten in zien…

   Like

 2. Leuk dat je ook meedoet aan de boekenreis rond de wereld, altijd fijn om zo wat boeken te leren kennen die buiten de “platgetreden paden” liggen! Ik twijfel nog altijd om mee te doen; zou eigenlijk eens een lijstje moeten maken met de landen die ik al heb 🙂

  Like

  1. ’t Is een hele uitdaging, Haaike. Ik zit momenteel aan 64 landen wat het overzicht betreft, waarvan ik uit 23 landen een boek heb gelezen. Er is hier dus nog wel wat werk aan de (boeken)winkel 😀 .

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.