Creaties·Wonen en méér

Hoe creëer je een capsule wardrobe in 5 stappen? (+ tips)

Strak, netjes opgeborgen en overzichtelijk. Dat laatste vooral als je me vraagt wat zo’n capsule wardrobe bij me oproept. Ik wilde het al lang. Had heus wel teveel kleding. Typisch vrouw denk ik dan maar 🙂 .  Nochtans, ik had het voorbije jaar weinig tot geen nieuwe kleding gekocht (zoals ik ook elders al eens had gereageerd). Kon echter moeilijk afscheid nemen van bepaalde kledingstukken al pasten ze niet meer (te groot/te klein/altmodisch/te…). Ook dat hoofdstuk wilde ik afsluiten. Dus werd het tijd voor actie.

Het concept achter de capsule wardrobe is heel simpel en basic: kies +/- 37 kledingstukken per seizoen uit en beperk je tot dat aantal. Het resultaat zal meer ruimte, blijdschap en minder rommel in je huis èn je hoofd scheppen. Hoe creëer je nu je eigen capsule wardrobe in 5 stappen?

De aanpak
 1. Haal alles uit je (kleer)kast. Kleding/schoenen/accesoires en handtassen.
 2. Maak vijf (5) aparte stapels van je kleding met volgende onderverdeling:
  – HOU VAN. Kleding waarvan je houdt. Die je meteen terug zou aandoen.
  – NEEN. Kleding die je de laatste jaren niet meer hebt gedragen.
  – VERKOOP. Kleding die je wel oké vindt maar toch niet (meer) draagt omdat die te klein/te groot is, onaangenaam aanvoelt of niet (langer) past bij je eigen levensstijl.
  – VOLGENS SEIZOEN. Kleding die je het volgende seizoen zal dragen (denk: rokjes en kleedjes in de zomer, dikke truien in de winter).
  – VOLGENS GELEGENHEID. Kleding die je enkel draagt op feestjes/ evenementen/ bijeenkomsten wanneer het eens wat meer mag zijn.
 3. Berg je HOU VAN kleding terug op in je kast.
  Denk eraan dat je slechts 37 stuks wil overhouden. Per seizoen wel te verstaan. Less is more is hier de boodschap. Weet je niet hoe hieraan te beginnen? Start dan van deze basis(BRON: Pinterest)
  How To Start A Capsule Wardrobe: A Guide for Beginners:
  Bouw hierop verder tot je het maximum aantal stuks (37) bij elkaar hebt. Je zal dus moeten kiezen :-p . Houd daarbij rekening met wat wel en wat niet in je capsule wardrobe hoort.

  Wat hoort wel in je capsule wardrobe
  ?
  * bijpassende schoenen
  * kledij voor buiten zoals jassen
  * basiskleding zoals broeken en rokken
  * bijpassende t-shirts/ blouses/ hemden/ blazers/ truien/ gilets
  Tip: T-shirts/sweaters die je niet meer draagt maar toch nog passen kan je voortaan gebruiken als nachtkledij 😉 . Een hemd dat je niet meer draagt als ochtendjas etc.
  Wat hoort niet in je capsule wardrobe
  ?
  * nachtkledij
  * strandkledij
  * ondergoed & sokken/kousen
  * accessoires en juwelen/handtassen
  * vrijetijdskledij (om te sporten/wandelen/fietsen…)
  * kledij voor een klusdag (of om te tuinieren/schilderen…)
 4. Berg de overige stapels terug op 
  – Breng de NEEN stapel weg naar de kringwinkel / spullenhulp / kledingcontainer  of schenk weg aan een goed doel.
  – Verzamel de VERKOOP stapel in een doos om te verkopen. Is de inhoud tegen het volgende seizoen niet verkocht -> weg ermee.
  – Bewaar de VOLGENS SEIZOEN/VOLGENS GELEGENHEID in een aparte kast en in elk geval uit het zicht.
 5. Het leukste gedeelte: NO shopping!
  Of tenminste toch niet voor je huidige capsule wardrobe. Dit wordt immers je try out van dit concept. Dit heeft als voordeel dat je nu kan sparen voor je – eventuele – aankopen het volgende seizoen, met de ruimte die wordt vrij gemaakt. Doorblader tijdschriften/reclamefolders, houd daaruit knipsels bij van combinaties die jou inspireren met wat je in je eigen capsule wardrobe aantreft. Noteer het jaartal ernaast, leuk voor later :-). En geloof me: dit is echt the fun part of it!
Doelgericht shoppen: checklist

Om te vermijden dat je kleerkast terug zal beginnen uitpuilen, kan je volgende checklist erop naslaan (denk vooral: basisstukken).

 • Welk kledingstuk ga ik met dit nieuw aangekochte item vervangen?
 • Kan ik dit nieuwe kledingstuk combineren met minstens 3 items uit m’n bestaande garderobe?
 • Past het qua model en materiaal wel ècht bij me?
 • Sluit dit aan bij mijn eigen levenssstijl/wie ik ben/wat ik wil?

Oók leuk is je te laten stylen via zo’n personal shopper service. Kan heel verrassend werken!

Waarom een capsule wardrobe? (3 redenen)

Reden N° 1: mooi overzicht

Omdat ik hou van èn orde èn een ruimtelijk en overzichtelijk gevoel in m’n leef- en woonomgeving. Zo ook wat kleding betreft. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om een tweeseizoens capsule wardrobe samen te stellen. Eentje voor de herfst + winter en een andere voor lente + zomer. Best fier op het resultaat nu. Mijn kleerkast ziet er niet langer uit als een magazijn maar als een mooi overzichtelijk geheel. Ik hoef niet langer m’n hoofd te breken over ‘wat zal ik nu weer aandoen vandaag of morgen?’.  Ik kan in een oogopslag kiezen.

Reden N° 2: goed voor het budget

Ik koop nu veel minder kleding tegenover vroeger maar àls ik iets koop houd ik rekening met bovenstaande checklist. Ik geef ook de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Kleding van goede kwaliteit gaat immers langer mee, goed voor de portemonnee 😉 . Gedaan met impulsieve aankopen. Ik koop nu veel doordachter dan voorheen. En dat voelt ècht ontzettend goed!

Reden N° 3: verrassende combinaties

Te gek ook tot welke nieuwe, verrassende combinaties ik op deze manier al eens kom en zo al eens te horen krijg  ‘Oh wow, zoiets leuk, waar heb je dat gevonden? Staat jou ècht mooi!‘ (…een kledingstuk dat ik dan al lang niet meer gedragen had 😉 ) .

Genoeg geprikkeld? Succes ermee!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij al een capsule wardrobe?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ook gelezen:

Het capsule concept (voor dames)
Nooit meer zelf shoppen (voor heren)

 

 

31 gedachten over “Hoe creëer je een capsule wardrobe in 5 stappen? (+ tips)

  1. Dat afstand doen betekende voor mij ook m’n verleden begraven in zekere zin. Daar ga ik hier niet over uitwijden maar zo is het wel. En dat voelt ongelooflijk goed nu. Echt een pak dat van m’n schouders is gevallen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Er bestaat een theorie rond, waarom precies 37 stuks maar daarin is ieder vrij natuurlijk. Het komt overeen met (in het hanggedeelte) ongeveer zo’n meter kleding. Voelt in elk geval veel en veel beter op deze manier. En welkom op deze blog!

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik heb zeker geen extreem uitgebreide kleerkast, maar zal ongetwijfeld boven 37 stuks per seizoen uitkomen. Maar ik vind het goed zo. Elk jaar doe ik eens grote kuis en kan ik nogal makkelijk wegdoen wat ik niet meer draag.

  Like

  1. Daar ben jij dan beter in dan ik. Hier was ’t hoognodig, die grove borstel om erdoor te halen. En zo’n capsule wardrobe heeft mij alleszins geholpen. Zolang het werkt, da’s het voornaamste hé.

   Like

 2. Ik gooi telkens iets weg als ik iets nieuws koop, maar een echte capsule wardrobe is dat natuurlijk nog niet. Ik zie het me niet doen, eerlijk gezegd, maar het fascineert me wel.

  Like

  1. Dat deed ik ook al een hele tijd en toch was er nog heel veel overgebleven. Tè veel. Nu voelt het veel beter en een manier waarin ik me goed kan terugvinden. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

   Geliked door 1 persoon

  1. Daar zeg je wat. Een jaar is op z’n mooist met 4 seizoenen en dat mag zo blijven want dan gaat het goed met de natuur (zie ook m’n About pagina overigens 😉 ) Hier moest gewoon iets aan veranderen, ik werd er heel onrustig door door al dat teveel aan kleding. Voelt echt als een last die van m’n schouders is gevallen.

   Like

 3. Ik vind het idee achter een capsule wardrobe leuk, maar het is mij te veel gedoe om mijn kleren te veranderen bij een nieuw seizoen. Daarom heb ik een ander systeem: alles samen heb ik minder dan 100 stuks (incl. sokken, ondergoed, sportkledij, juwelen, accessoires, enz) en dan vind ik nog dat ik een overvloed heb 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat begrijp ik ergens wel. Aanvankelijk zag ik er eerlijk gezegd wat tegenop, om eraan te beginnen. Vooral omdat ik werkelijk teveel kleding had bijgehouden. Nu ben ik toch blij met het resultaat. Het voelt veel lichter en luchtiger zo. Minder rommel in m’n omgeving = minder rommel in m’n hoofd 😉 .

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben ook fan van zo’n capsule, ik ga voor 40stuks, zal er nu licht bovenziten, maar dat komt omdat ik voor de zomer nog eens moet uitmesten 🙂 en truien nu wel wegmogen

  Geliked door 1 persoon

  1. Echt een grote hulp hé. Ik heb mezelf wel behoorlijk moeten ‘tegenwerken’ maar voel nu wel dat dat nodig was. Blij dat het er uiteindelijk toch eens van gekomen is. En fijn dat je in (h)erkenning bent komen lezen/reageren. Leuk!

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik maak elk jaar een taart (cirkel) en kijk dan naar mijn bezigheden in de week. (Bv. 60% werk, 20% sport en 10% uitgaan etc.) Wanneer je 5 dagen werkt en in het weekend voornamelijk familie bezoekt kleedt je je anders dan wanneer je voornamelijk vanuit huis werkt/huisvrouw/man bent en in de weekenden sport of tuiniert. Op basis hiervan deel ik mijn garderobe in.

  Like

  1. Da’s inderdaad zo. In jouw aanpak kan ik me dan ook goed vinden. Zelf maak ik ook een onderscheid tussen kledij waarmee ik ga werken en kledij die ik draag tijdens m’n vrije tijd. Dank je voor jouw openhartige reactie en welkom! op deze blog Iris.

   Like

 6. Dat staat al eventjes op mijn ‘ik wil daar eens met aan de slag gaan lijstje’. Ik ruim sowieso de kleerkast elk jaar wel eens op maar er blijven kledingstukken inhangen die ik al lang niet meer draag maar toch niet kan wegdoen.

  Like

  1. Bij mij heeft het ook jaren geduurd, Evi, voor ik die bepaalde kledingstukken heb weggedaan. Nu het eindelijk achter de rug is voelt het echt goed. Omgekeerd ook: kledingstukken waarvan ik niet meer wist dat ik ze nog had en die toch nog blijken te passen. Erg verrassend wat je dan zoal tegenkomt.

   Like

 7. Dank je wel om te verwijzen naar mijn blog Hilde. Uit ervaring weet ik dat veel mensen het moeilijk hebben met dingen wegdoen. Toch is het zo dat als je iets een jaar niet gedragen hebt, je het dan in de toekomst ook niet meer zal dragen.

  Like

  1. Het is door jou dat ik inspiratie vond voor dit logje, Sandra. Ook nav ons dagje Leuven samen 😉 . Het deed me beseffen dat ik echt wel teveel kleding had bijgehouden al die jaren. De meeste dingen die ik een jaar niet meer had gedragen heb ik inderdaad weggedaan. Ik ga nu ook veel bewuster daarmee om. Voelt echt goed, zo’n overzicht. Nogmaals dank voor de inspiratie 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.