Ontdek je plekje·Wonen en méér

Verhuisd – 3 jaar later (+ tips)

[Waarom wonen in een appartement zo z’n voordelen heeft]

3 Jaar geleden, van dag op dag, zijn wij verhuisd naar de plek waar we nu – nog steeds – graag wonen. Hoewel ik afkomstig ben van een plattelandsdorp in Brabant tussen ’t groen gaat dit wonen in een – kleine – stad in Oost-Vlaanderen me goed af. Er bekruipt me enige fierheid te zien waar ik nu sta, na veel wikken en (over)wegen weliswaar. De voordelen van het wonen in een appartement op een rijtje. Maar eerst iets over de verhuis zèlf.

Verhuizen naar een appartement gaat gewoonlijk gepaard met de huur van een meubellift. Een raad die ik hierin kan geven: vergelijk ruim van tevoren tussen verschillende verhuisfirma’s, het kan heel wat centjes besparen met name. Referentiename is ook altijd een wijze ingesteldheid: klanten die al eerder met deze of gene firma hebben samengewerkt waardoor je weet dat men over die service tevreden is.

Vraag ook een schriftelijke prijsofferte aan. Voor deze verhuis maakte ik opnieuw gebruik van dezelfde verhuisfirma als voorheen. Correcte service, er wordt stevig doorgewerkt (met weinig personeel) en geen schadegevallen of glasbraak. De vele ritten heen en weer van een vorige- naar een volgende woning kunnen evenwel worden beperkt (en dus ook het kostenplaatje).

Door zelf op voorhand al zoveel mogelijk te verhuizen was die klus op een voormiddag geklaard. Enkel groot meubilair, groot electro, kleding, dat soort zaken dat tot op het einde nog nodig was heb ik door de verhuisfirma laten overbrengen. Zulke kledingkastjes door de verhuisfirma voorzien zijn dan wel een prima oplossing: kleding kan hierin worden opgehangen zonder dat het enigszins wordt blootgesteld aan stof of vuil of verrimpelt.

Alles dat op voorhand in (bananen)dozen was ingepakt werd voorzien van een label of opschrift: wat komt in welke ruimte? Of nog: werk met gekleurde zelfklevers, bijvoorbeeld om kasten terug in elkaar te monteren en voor-/achterkant aan te duiden. Voor bananendozen kan je bijvoorbeeld bij je supermarkt (o.a. Colruyt) vragen of ze deze voor jou opzij willen houden. Ook vrienden en familie kan je hiervoor inschakelen.

Voor de verhuizers: voorzie een kopje koffie op tijd en stond :-). Verwittig ook ruim van tevoren vrienden en familie met de vraag of ze een hand kunnen toesteken op die specifieke verhuisdatum.

Zorg ervoor dat je bedlinnen als eerste binnen handbereik hebt net zoals badlinnen/toiletgerief en de kleding voor die eerstkomende dagen voor elk gezinslid. Zo’n verhuisdag vergt met name behoorlijk wat energie en dan is het echt een verademing als ’s avonds moe maar voldaan je bedje al vers gespreid ligt :-).

Houd kuis- en onderhoudsgerief in je oude woning beschikbaar tot het laatste. De finale opkuis kan immers pas beginnen nadat alles is verhuisd.

Maak goede afspraken met de verhuisfirma: kan je een deel contant betalen? Voorzie om dan ook op voorhand voldoende cash geld af te halen.

Wonen in een appartement: de voordelen
 • Er zijn vele handelaars op wandelafstand. In ons geval betekent dit concreet: bakker, beenhouwer/traiteur, apotheker, krantenwinkel, bibliotheek en buurtwinkel in geval van nood. Bovendien ligt het centrum hier ook vlakbij met tal van andere winkels (kledingzaken/ supermarkt/ DHZ/ boekenwinkel/ schoenenwinkel/ schoonheidsartikelen/ reformwinkel/ hobby- en speelgoedwinkel/ tuincentrum…).
 • Ik hoef niet zelf te zorgen voor onderhoud van een tuin. De gemeenschappelijke tuin wordt onderhouden via een syndicus die daartoe een tuinier heeft aangeduid. Hierdoor heb ik weliswaar een mooi zicht op groen zonder dat ik hier evenwel zelf iets voor hoef te doen (behalve betalen voor die service uiteraard). Een eigen stek met zonnig terras en zicht op groen: een droom is eindelijk werkelijkheid geworden :-), daar ben ik blij en dankbaar om.

  zonnig terras
  zonnig terras – zomer 2016
 • Zijn er grote kosten, dan worden die verdeeld. Zo werd het – gemeenschappelijke – dak al eens hersteld, gezorgd voor een nieuwe tuinaanleg, een nieuwe videofoon geïnstalleerd, nieuwe deurmatten aangekocht… en wordt het onderhoud van gemeenschappelijke delen (zoals trappenhal) verzorgd door een externe poetsfirma.
 • Het geeft een veiliger gevoel. Er is 1 gemeenschappelijke inkom (tevens toegankelijk voor bijvoorbeeld de postbode) en voor het privatieve gedeelte heeft men een sleutel nodig. Enkel wie hier moet zijn mag hier dus binnen. Een bijkomend voordeel: bij afwezigheid kan men niet zomaar binnengluren om te zien of we thuis zijn.
 • Hoewel we langsheen een drukke baan wonen, ervaren we toch voldoende rust en stilte in de slaapkamers of als we op het terras zitten. Deze liggen met name achteraan, daar merkt men niets van die drukte vooraan.
 • Grote glaspartijen en een glazen binnendeur zorgen voor veel licht en een ruimtelijk gevoel: een van m’n stokpaardjes :-).
 • Alles wordt in goede banen geleid door een syndicus die hiertoe wordt aangesteld. Hierdoor zijn er geen twistpunten/burenruzies of whatsoever. De syndicus belegt op regelmatige basis een vergadering met de andere mede eigenaars en in gezamenlijk overleg worden er beslissingen genomen.
 • We kunnen genieten van mooie zonsondergangen, zoals aan zee :-). Doordat we op een verdieping wonen is dit iets dat onbetaalbaar is en dat vanuit onze eigen zetel of vanop het terras :-). Altijd fijn om dan de camera in aanslag te houden:
 • Een appartement met een gunstige EPC waarde (bevraag dit op voorhand)  brengt een lagere energiefactuur met zich mee. Hierdoor wordt minder vaak de verwarming gebruikt tegenover wonen in een huis.
 • Een appartement is onderhoudsvriendelijk doordat alles op dezelfde verdieping ligt.
 • M’n dochter hoeft voor verplaatsing met het openbaar vervoer (school) maar de deur uit te stappen. De bus stopt bij manier van spreken vlak voor de voordeur. Ook het treinstation is hier vlakbij.
 • Men komt altijd mensen tegen: de buren, mensen in de straat, in het centrum. Men vormt al quasi automatisch een kleine gemeenschap.
 • Er zijn legio mogelijkheden om te socializen: door zich in te schrijven voor een cursus, -workshop en dit alles vlakbij huis.
 • Door een naburig plein op wandelafstand is er altijd parkeerruimte.
Wonen in een appartement: de nadelen
 • Minder groen tegenover leven op het platteland. Een stadstuintje biedt dan al eens een oplossing :-).
 • Wie echt voor een grootstad kiest heeft mogelijk last van meer criminaliteit/lawaai/luchtvervuiling.
 • De gemeenschappelijke kosten kunnen ook hoog oplopen. Zorg er dus voor dat je steeds een ‘buffer’ achter de hand hebt indien zulke kosten zich aandienen. Laat je hierin goed beraden door je financiëel adviseur (bank/boekhouder…).
 • Men heeft sneller de neiging om de auto te nemen zelfs voor korte afstanden want ‘alles is toch dichtbij’. De verleiding is ook groot om wat vaker te gaan shoppen om diezelfde reden. Hier komt het dus neer op de juiste keuzes maken en prioriteiten stellen.
 • Een appartement dat niet goed is geïsoleerd (zie EPC waarde) kan hinderlijk zijn, waardoor je alles hoort van onder-/bovenbuur, de buren links- of rechts van je.
 • Een appartementsgebouw waar geen syndicus is aangesteld zorgt al eens voor twistpunten. Wie onderhoudt er dan de trappenhal? Wie zorgt er voor de vervanging van de gemeenschappelijke (nood)verlichting? Wie zet de – gezamenlijke – GFT container buiten bij ophaling? Wie onderhoudt de inkom, de gemeenschappelijke terrassen? Kortom, denk goed na vooraleer je overgaat tot de aankoop van een woning. Of het nu gaat om een open-, half-open-, gesloten bebouwing of appartement: kies voor datgene waarbij jij je het beste voelt en wat het beste past binnen jouw budget.
 • Doordat men kleiner behuisd is dient men sneller naar creatieve oplossingen te zoeken zodat het geen onoverzichtelijke rommel wordt. Enkele tips: een verrijdbaar wasrek, een wasmachine die ook een droogkast is, sneller kringen of spullen verkopen via internet… Anderzijds, zorgt dit er voor dat onnodige, impulsieve aankopen worden beperkt.

Een nieuwe woonplaats uitkiezen is dus heel persoonlijk en hangt af van waar je je prioriteiten legt, wat het beste past in jouw manier van leven/binnen jouw budget. Het is immers voor lange duur en niet iets waarvoor er over een nacht ijs wordt gegaan  :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Advertenties

25 gedachten over “Verhuisd – 3 jaar later (+ tips)

 1. Ik heb zes jaar op een appartement gewoond met mijn echtgenoot en heb dat graag gedaan. Het gevoel van veiligheid, ik ervaar nu pas hoe goed dat zat op een appartement. En we hadden een goede syndicus die daadkrachtig te werk ging. Qua locatie maakt het voor ons niet zoveel uit, we zijn in dezelfde wijk gebleven en dus lekker dicht bij allerlei winkels en openbaar vervoer. Hetgeen ons over de streep heeft getrokken om te verhuizen is het lawaai van de buren. Je moet al een topisolatie hebben om niets van je bovenburen te horen. Toen de eigenaar van plan was om te verkopen aan een praktijk van kinesisten, zijn we naar huizen beginnen kijken. Het is nooit zover gekomen, maar we besloten toch naar een huis te gaan. Jullie appartement ziet er trouwens mooi uit, met veel lichtinval. Geniet ervan!

  Like

  1. Fijn hier te lezen dat jullie dan in een vertrouwde omgeving zijn blijven wonen, dat geeft al een beetje een thuisgevoel hé ;-). Het vorige (huur)appartement, daar konden wij ook quasi alles horen van alle buren rondom ons, een hemelsbreed verschil met waar we nu wonen met die gunstige EPC waarde :-). Samen met die lichtinval en nog een aantal andere doorslaggevende argumenten was m’n keuze dan ook snel gemaakt. Dank je wel om het mooi te vinden :-).

   Liked by 1 persoon

 2. Ik denk niet dat het ooit iets voor mij wordt: té verknocht aan buiten bezig zijn, in en tussen het groen.
  Verder word ik sikkeneurig van lawaai, en dat kan je volgens mij toch echt niet ontlopen in een appartement.

  Met je verhuistips heb ik heel hard gelachen: ik kende ze zo’n 20 jaar geleden, en was zelfs helemaal van plan om alles zeer georganiseerd te laten verlopen, maar tijdsgebrek zorgde voor chaos. Achteraf hebben we het van vrienden nog dikwijls mogen horen: jaja, jullie gingen dozen met labeltjes hebben hé… 🙂 Eten, drinken, volk en ambiance waren er wel in overvloed.

  Like

  1. Zo zie je maar dat ieder eigen ‘natuur’ volgt ;-). Zelf ben ik idd nogal een structuur diertje, daar voel ik mij het beste bij dus echt lawaai (zoals in…lawaai) daar loop ik ook van weg. Zich goed voelen in eigen woonomgeving is heel voornaam en dat kan voor ieder anders zijn om verschillende redenen. 🙂

   Like

 3. Ik heb een maand in een appartement gewoond mét een eigen tuintje en dat beviel me eigenlijk wel. Ik had niet verwacht dat een appartement iets voor mij zou zijn. Omwille van het lawaai, maar het viel redelijk mee. Ik had niet meer lawaai dan van mijn buurvrouw nu. Integendeel.

  Like

   1. Ik wist al vrij snel dat mijn keuze op een appartement zou vallen. Een tuintje vind ik zeker leuk maar ik zou niet weten hoe ik ook dat nog zelf zou onderhouden als alleenstaande ouder. Al hou ik zeker van de natuur en zicht op wat groen :-). Met deze bewuste keuze een mooie balans gevonden daarin.

    Like

 4. Een flat heeft veel voordelen, lees ik hier. Interessant. Het is mij totaal niet vertrouwd. Ik woonde altijd in een vrijstaand huisje in buitengebied. Waarschijnlijk zal dat zo blijven, want ik heb veel zuurstof nodig. Maar mocht het later niet meer kunnen, dan lijkt een flat mij ook de beste optie. Geniet verder van je knusse nest!

  Like

 5. Wij hebben ons appartement aan de kust onlangs ook verlaten en ik had aan de verhuisfirma verhuisdozen gevraagd. Die waren gratis!
  Het grote voordeel van veel appartementen is een mooi groen uitzicht en geen werk in de tuin… Ik ben eigenlijk jaloers (ik haat werken in de tuin)

  Like

  1. Dag Sandra :-). Inderdaad, da’s ook een optie: dat de verhuisfirma gratis verhuisdozen voorziet. Goed dat je het hier ook even aanhaalt. Het vorige appartement (dat ik huurde) was iets helemaal anders dan dat waar we nu wonen. Ik was vroeger ook graag bezig in de tuin maar nu zou het me gewoon ontbreken aan tijd om dit bol te werken.

   Liked by 1 persoon

 6. Goeie tip ivm het in de buurt houden van bed- en badlinnen! Toen ikzelf na een lange relatie alleen in een ander huis ging wonen heb ik eerst en vooral de koelkast onder handen genomen en die gevuld met lekkers. Zo voelt een ander huis al een ietsie pietsie meer aan als een thuis:-)

  Like

 7. Vermits ik zelf steeds in een huis gewoond heb doet een appartement me aan vakantie denken. Elke paasvakantie verbleven we immers in een appartementje aan zee. Dat was vrij donker en je kon er echt alles van de buren horen vermits het een heel oud gebouw was. Niet zoals dat van jouw dus. Ik vind het echt leuk hoeveel lichtinval je hebt en het groene uitzicht is uiteraard ook een pluspunt. Oh ja, zelf vond ik baxter-dozen heel handig tijdens het verhuis. Zeker wanneer het om boeken ging want die dozen zijn iets kleiner zodat je ze niet te zwaar kan laden.

  Like

  1. Dank je Liesbet, een leuke en eerlijke reactie :-). Vakantie aan zee – toen m’n dochter nog kleuter was – brachten we ook door in een appartementje, liefst met zicht op zee. Voor baxter-dozen heb ik ff ge-googled, weer iets bijgeleerd, dank je wel :-). Voor m’n boeken voorzag ik ook zelf kleinere dozen of vulde ik slechts de helft van een grote doos met boeken, de andere helft met iets anders dat niet zo zwaar doorwoog want idd dat zou anders te zwaar zijn.

   Liked by 1 persoon

 8. Ik heb de omgekeerde tocht gemaakt: van een dorpje in Oost-Vlaanderen naar Vlaams-Brabant 🙂 Wij wonen met heel veel plezier in een duplexappartement, al zijn we nu wel aan het uitkijken naar een huis. Maar dat is vooral doordat ons zoontje wat meer bewegingsruimte nodig heeft en dan vind ik een eigen tuin net iets handiger dan een stadstuin. Al durf ik er mijn hand niet voor in het vuur steken dat we later, als we stokoud zijn, niet terug naar een appartement gaan.

  Like

  1. Da’s ook wel een mooi toeval :-). In wat je schrijft begrijp ik je volkomen, Evi. Toen m’n dochter nog kleuter was (ze is nu 17) vond ik het toen ook fijn dat zij in de tuin kon rondlopen ;-). Ik duim verder mee voor een goede keuze in jullie verdere zoektocht.

   Like

 9. Wij wonen momenteel op een appartement en het beviel ons enorm, nog steeds… enkel ons lawaaierige buurvrouw, die zorgt ervoor dat we af en toe eens vloeken, vooral als ze in het weekend om half 6 ’s ochtends al lawaai maakt.

  Like

  1. Dat van die lawaaierige buurvrouw, daar zou ik ook niet mee kunnen lachen. Men moet natuurlijk een beetje geluk hebben daarmee, zoiets bestel je niet hé. Verder kan ik enkel maar beamen dat wonen op een appartement me nu ook zeker bevalt.

   Like

 10. Gelukkig hou je van een appartement.Het zou niets voor mij zijn.Ik kan me tuin niet missen en moet in en uit kunnen lopen maar gelukkig zijn alle mensen verschillend.Je tips om te verhuizen vind ik heel erg goed en zou ik zeker navolgen.

  Like

  1. Als natuurfreak begrijp ik dat heel goed van jou :-). Ik hou ook zeker en vast van de natuur, wandel heel graag en kan er vol be-en verwondering naar kijken, foto’s ervan maken… Fijn dat je iets hebt aan de verhuistips, mij heeft het alleszins geholpen :-).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.