Creaties·Welzijn

Hoofd leegmaken, orde op zaken en dan verder…

Volgens de gekende filosoof Alain De Botton gaan we dingen kopen wanneer we eigenlijk orde in onze geest moeten scheppen (bron: Flow weekly – 10/’15). Daar kan ik me nu wel iets bij voorstellen. En hoewel ik van het leven geniet met alles wat het me te bieden heeft – van kleine dingen geniet ik dan nog het meest – toch is er ergens ‘een gemis’. Of beter: een overvloed om dat gemis in te vullen. Ook dat schijnt typisch: we kopen dingen aan om ons leven compleet te maken, de vreugde erom echter schijnt eerder van korte duur. Laatst heb ik er mezelf weer op betrapt.

Onze maatschappij is er een van consumeren, van  de snelle aankoop  (Waarom zou ik dat nu laten liggen? Zooo goedkoop, een buitenkansje!). Onze grootouders deden het m.i. alleszins beter: als iets stuk was, probeerden ze dat eerst te herstellen of ze lieten het herstellen als het om iets van grotere omvang ging. In de wegwerpmaatschappij waarin we nu leven ligt dat toch anders merk ik. Tegenwoordig kan het niet snel genoeg gaan om alweer het volgende model van (…en vul hier zelf maar in) aan te schaffen telkens wanneer iets niet meer naar behoren functioneert. Mee met de kudde, want iederéén doet het dus het zal wel goed zijn. Not.

Ik heb iets tegen kuddegeesten. Ben in dat opzicht altijd al een buitenbeentje geweest. Of zal ik zeggen: laatbloeier? Heb altijd gewaakt over mijn authenticiteit (een eigenschap die de laatste jaren steeds meer wordt geappreciëerd merk ik…). De laatste hypes en trends liet (en laat) ik aan me voorbijgaan. Kon me dan ook heel goed in onderstaande wijsheid vinden die  ik heb geplukt van de Druivelaar. Je weet wel: die afscheurkalender met een blaadje per dag die – vroeger nog meer dan nu – elke huiskamer sierde. De spreuk luidt:

Wie de massa volgt,
komt niet verder dan de massa.
Wie zijn eigen weg volgt
komt op plaatsen waar
nog nooit iemand is geweest.

~ Albert Einstein ~

En mijn eigenheid…dat is voornamelijk die van creativiteit. Mijn hoofd leegmaken doe ik door bezig te blijven. Even niets moeten en enkel bezig zijn met… Voor de ene helpt sporten, voor de andere reizen, koken, wandelen, voor nog een ander lezen, schrijven, tuinieren, shoppen, poetsen … en zo meer. Wat het beste is, dat bepaalt ieder voor zichzelf, en liefst zonder (voor)oordeel. Met de middelen die men heeft, in de gegeven tijd. Zolang ieder zich goed voelt bij de keuzes die men maakt is dit voor mij prima. En nu is weer zo’n moment.

Ik moet dingen van me kunnen afschrijven, enerzijds en anderzijds ook m’n ding kwijt kunnen in het creatieve. Anderzijds weet en besef ik dat ik de laatste tijd een behoorlijke ‘creatieve diarree’ (excuse my language) heb gehad. Dat is met periodes bij mij. In zo’n periode vul ik dan m’n – reeds behoorlijk grote – voorraad aan hobbymaterialen nòg maar eens aan. Het moet maar niet zo goedkoop zijn hé 😉

Een kleine greep hieruit: washi tape in alle maten en -kleuren van de regenboog, stickers, te gekke markeer- en kleurstiften (in van die mooie, zachte pasteltinten of omgekeerd erg levendige kleuren), (aquarel)kleurpotloden, aquarelverf, notitieboekjes in alle formaten (echt ongelooflijk mOOie!), brush pennen, twin markers, kalligrafeerpennen, chalk markers,  blanco wenskaarten …. Omdat het toch niet duur was. Yeah right.

Nu zit ik er wel mee.  Met dat teveel aan… Ik heb nood aan minder. Al is -gelukkig –  niet alles voor niets geweest. Ik ging er wel degelijk mee aan de slag. Zoals voor het inkleuren van dit ⇓ beeldige bloemenplaatje met m’n nieuwste aanwinst kleurstiften (kijk die vrolijke kleuren toch eens!). Wie beweerde ook alweer dat kleuren voor volwassenen not done is? Niets is minder waar! 😉

kleuren voor volwassenen

 

Of het opstarten van m’n handletter journal door middel van art journaling. Zo’n journal is een dagboek waarin er ook iets wordt getekend naast het schrijven. Nooit gedacht dat tekenen me ooit zo zou boeien… In tekenen ben ik nooit echt een ‘krak’ geweest. Anders is het als ik een voorbeeld heb om af te tekenen, dan lukt het me alleszins beter. Blijven proberen is hier het motto

Zo vergaat het met alles: oefening baart kunstDurven en…doen. Voor het decoreren gebruikte ik op de zijranden washi tape (in het mooie herfst thema) en voor het inkleuren naderhand kwamen⇓ m’n brush pennen dan weer goed van pas. En september…ja een maand met veel betekenis voor mij want – ondermeer – de start van mijn lievelingsseizoen 🙂

Intussen ook weer de pen ter hand genomen en èchte brieven beginnen schrijven. Binnenkort daarover meer (voor de geïnteresseerden 😉 ).

art journaling

Ik haalde tevens m’n Flow weekly boekjes (schriftjes) ⇓ nog eens boven – die blijf ik koesteren – en doornam ze één voor één. Best grappig om die na al die jaren te lezen wat ik daarin zoal had genoteerd (= mijn toenmalige dagboek). Wat verandert een mens toch 🙂 . Ik vulde hier en daar ook weer wat aan. In die Flow weekly schriftjes valt ook telkens wel wat wijsheid te rapen, echt bijzonder jammer dat ze die nu niet meer uitgeven… Toch wel blij dat ik deze op een bijzonder plekje heb bewaard al die tijd 🙂 . Ze komen me nu goed van pas.

Flow weekly

Zoals gezegd: dit is mijn manier om het hoofd leeg te maken. Daarnaast dient er ook weer wat orde op zaken te komen. En deze keer ga ik het niet alleen doen heb ik me voorgenomen. Er zullen ook inspanningen moeten komen uit een andere hoek 😉 . Zodat ik met een fris hoofd en frisse woonomgeving klaar ben voor een nieuwe start. Doel hier is om dit te verwezenlijken nog voor het nieuwe academische jaar van start gaat. Dan zal er immers géén tijd en ruimte meer zijn om nog enigszins orde op zaken te stellen. Het zweet breekt me nu al uit. De juiste aanpak en zo…

En dan is er ook nog een bijkomende manier waarop ik het hoofd leegmaak. De alerte lezer zag het al staan op bovenstaande ⇑ pagina uit m’n art journal. Ik heb me met name een tijdje geleden … ingeschreven voor yoga! Dat was ik al een hele tijd van plan. Het is er dan uiteindelijk toch eens van gekomen. Oòk daarover binnenkort meer. De bezem halen door lichaam, hoofd en geest…het kan een mens zo’n deugd doen en is vooral ook nodig zo nu en dan!

bezem

BRON foto bezems: pixabay

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe maak jij je hoofd leeg? Koop jij ook wel eens teveel voor je (creatieve) hobby?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

13 gedachten over “Hoofd leegmaken, orde op zaken en dan verder…

 1. Veel succes met de yoga! Ik doe het gewoon thuis en ik heb er best veel aan. Kleuren voor volwassenen doe ik ook graag, zelfs al is de hype ondertussen alweer overgewaaid, ik doe het nog regelmatig.

  Like

  1. Dank je voor de succeswensen. Ik geef er de voorkeur aan om eerst yogales te volgen, zo ben ik zeker dat ik het meteen juist doe ;-). Voor mij ook een extra stimulans om het ook echt te dOEn. Dat kleuren voor volwassenen heeft me aangenaam verrast al zal ik er geen volledige kleurboeken voor aankopen. Af en toe een kleurplaat die ik hier of daar vind (zoals deze op de foto die ik tegenkwam in Flow weekly) kan me wel bekoren. Het creatieve helpt echt om m’n hoofd leeg te maken. Leuk dat je hier veel in herkent 🙂

   Like

 2. Pfff die wegwerpmaatschappij, erg! Kleuren voor volwassenen heb ik ook een hele tijd gedaan, nu komt het er precies niet meer van.
  En ik ben zeker geïnteresseerd in het brieven schrijven, zelf doe ik dat ook al 3 jaar 🙂

  Like

  1. Ik word er ook onnozel van, van die wegwerpmaatschappij Sofie.
   Anderzijds… leuk hé … brieven schrijven 🙂 . Ik heb echt de smaak opnieuw te pakken. Dat heb ik vroeger heel veel gedaan. Veel en veel leuker dan dat chatten want dat vermoeit me echt teveel. Een vriendin van me (die ik al van m’n 15e ken) liet ook verstaan dat ze dat heeft gemist, nu pikken we de draad weer langzaam maar zeker op. Oh leuk dat je geïnteresseerd bent, begrijp ik daaruit dat je graag meedoet…?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik had het op je blogpost(s) die je er gaat over schrijven 🙂 Ik heb momenteel redelijk wat penvriendinnen, waardoor ik soms laat kan terugschrijven.

    Like

   2. Ok geen enkel probleem Sofie. Er kruipt inderdaad behoorlijk wat tijd in hé. Die betreffende blogpost staat er intussen 😉 en dank je voor de interesse daarin.

    Geliked door 1 persoon

 3. Heel veel succes met yoga! Ik doe het hier af en toe thuis en heb daar wel deugd van. Bij mij helpt joggen ook wel om mijn hoofd leeg te maken.

  Like

  1. Dank je Evi voor de succeswensen. Yoga is echt iets voor mij. Met joggen ben ik ooit gestart (Start to run) doch m’n knieën hebben het toen begeven. Jij ook nog veel plezier zowel met de yoga als met het joggen 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Een huis vol met spullen, gekker kan je mij niet krijgen. Eens in het half jaar gaat dan ook veel weg, maar dan wel naar goede doelen. Verder is voor mij wandelen de therapie voor alles en muziek luisteren met een koptelefoon op.

  Like

  1. Wandelen als therapie, daar kan ik me zeker iets bij voorstellen. De natuur heeft dan ook een goede invloed op ons, mensen. Op een televisieloze avond vind ik het ook erg aangenaam om gewoon een rustig muziekje op te zetten.

   Geliked door 1 persoon

   1. Klopt en er is ook zoveel om van te genieten. Tv kijken doe ik haast niet (alleen de kids), maar de radio heb ik wel weer ontdekt!

    Geliked door 1 persoon

 5. Pfoe, die uitspraak van Alain De Botton is hier ook wel van toepassing. Veel wanorde in mijn hoofd de laatste maanden en inderdaad, ik heb mij in diezelfde periode ook wat laten gaan in aankopen. Geen gigantische dingen (gelukkig 😉 ), maar of ik nu echt elke nieuwe stempel of nieuw rolletje washitape e.d. nodig heb… Nu ja, zolang het niet té hard uit de hand loopt en het (ooit 😉 ) effectief gebruikt wordt, is het nog niet dramatisch. Wat niet wegneemt dat ik er nu wel, net zoals jij met stiften en washitape enzo, wat de rem op ga zetten.
  En superleuk dat je yoga gaat doen (en ondertussen – gezien mijn leesachterstand – waarschijnlijk al aan het doen bent). Hopelijk bevalt het je goed!

  Like

  1. De yoga is echt iets voor mij Haaike. Telkens ik van die les kom slaap ik als een roosje. En wat die (impulsieve) aankopen betreft: de storm is alweer een beetje gaan liggen; ik ben er nu vooral mee bezig. Als ik naar een hobbybeurs ga of zo, dien ik op voorhand een budget te bepalen of ik zou blijven kopen, echt. Maar wel heel leuk om doen allemaal. Ik vind er veel voldoening in.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.