Fragmenten·Ontdek je plekje·Wonen en méér

5 redenen waarom ik graag naar de markt ga

Een marktbezoek, dat staat voor mij gelijk met een gezellige uitstap. Ook op reis is dit een van de liefste dingen die ik doe: de lokale markten verkennen. Hier in eigen omgeving vallen markten doorgaans op weekdagen. De gelegenheid doet zich dus niet vaak voor. Een reden te meer om er wèl naartoe te gaan op een vrije en zonnige (feest)dag.

Contact met mensen (Reden N° 1)

Marktkramers zijn doorgaans gezellige mensen. De waren die mijn aandacht weerhouden, zijn waren die mij ook ècht interesseren. Een leuk, spontaan gesprekje is dan ook nooit ver weg. Zo vond ik tijdens een van m’n marktbezoekjes dit ⇓ fijne armbandje. Een perfecte match bij de oorbellen die ik op dat ogenblik droeg. Mooi toeval, als je ’t mij vraagt.

armbandje

Diegene die het kraampje uitbaatte overhandigde me meteen haar visitekaartje omdat ze merkte dat ik met grootse interesse luisterde naar haar verhaal. Haar mooie website (het zijn er eigenlijk 2) loont alvast de moeite. Net zoals ik houdt ze zich graag creatief bezig (met natuurlijke materialen zoals kurk/leer/bamboe). Altijd leuk, zulke gesprekjes en ontdekkingen!

Versheid (Reden N° 2)

Produkten van de markt zijn verse produkten. Niets, geen voorverpakte toestanden. Gewoon…vers. Kijken en vergelijken is het liefste dat ik doe. Verse kaas aan het gewicht en vers broodbeleg breng ik graag mee van de markt. Kaas eet ik héél graag. Een van m’n lievelingskazen is Explorateur. Deze délice de Bourgogne (foto links ⇓) leek daar verdacht veel op en inderdaad. Het betreft dezelfde kaassoort werd me bevestigd. Ik was dan ook meteen verkocht.

Ook door het aanbod aan vers broodbeleg ben ik telkens aangenaam verrast. Ondermeer deze Franse kaassalade (foto midden ⇑) wist me te strikken: een mengeling van blokjes Franse harde kaas met wortel, selder, courgette en paprika. Enkel verkrijgbaar in de zomer 😉 werd er nog bij verteld. Heerlijk op een cracker of lekker als afwisseling voor het lunchpakket.

Wanneer de markt op z’n einde loopt worden verse produkten (die weg móeten) nog voor een prikje te koop aangeboden. Een laatste ronde struinen vlak voor de markt wordt afgesloten loont dan zeker de moeite. Zoals 2 bakjes aardbeien voor slechts 5 Euro of blauwe besjes: 2 bakjes voor  slechts 2 Euro (foto rechts ⇑). Dat zal hier snel op zijn want dat eten we met name erg graag.

Textiel van goede kwaliteit (Reden N° 3)

Wie marktkramer is doet dit vaak al sinds vele ettelijke jaren. Zo heb ik enkele vaste haltes op de markt. Een daarvan is een textielkraam waar men goede en bovendien betaalbare kwaliteit verkoopt. Zo kocht ik laatst dit badtextiel (zo zacht!), kwalitatief bedlinnen (slijtvast) of sneaker invisibles voor de dochter 🙂 :

Praktische oplossingen (Reden N° 4)

Ook voor praktische zaken zoals een nieuw horlogebandje of een batterij die dient vervangen te worden kan je op de markt terecht. Dat is overigens goedkoper dan bij een gespecialiseerde horlogezaak of bij een juwelier. Een polshorloge hoort bij m’n dagelijkse outfit, ik mis het als ik geen horloge draag. Snel even een nieuwe batterij halen en voor 4 Euro was het in orde 🙂 .

horloge

 

Zo vind je er ook GSM hoesjes tegen spotprijzen, praktische keukenbenodigdheden van goede kwaliteit maar helemaal niet duur. Ook de hier zo vaak besproken bamboe doekjes kom ik nog altijd tegen, op zo’n wekelijkse markt. Het blijft een hit!

doekjes van bamboe

Avontuur (Reden N° 5)

Wat je er ook vaak tegenkomt: tijdelijke marktkramers die vooral de nieuwste hypes aanbieden. Zo valt mij de laatste tijd de rage rond de hand spinner ofte fidget spinner op.  Er zijn er zelfs die dit als gek beginnen verzamelen en het zou stress tegengaan (??). Op de markt heb ik het zelf eens uitgeprobeerd, zo’n fidget spinner doch mij doet het helemaal niets. Integendeel, ik wòrd er maar nerveus door. Prijzen daarvan heb ik ook vergeleken. Die variëren van 3 Euro tot 8 Euro per stuk. Zo zie je maar, de markt is altijd een beetje avontuur 🙂 .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

12 gedachten over “5 redenen waarom ik graag naar de markt ga

 1. Mijn moeder die in autgustus 84 wordt gaat indien mogelijk ook iedere week naar de markt.
  Die spinners zijn momenteel razend populair. Geen idee waarom. Je kan er bijna niets mee doen.
  Ik zal er te oud voor zijn vrees ik.

  Like

 2. Op vakantiedagen vind ik het ook heerlijk om er rond te struinen en ontdekkingen te doen. Op school zie ik de jeugd constant bezig met hun spinners. Ik snapte er niks van… tot nu dankzij jouw filmpje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het geeft me telkens een vakantiegevoel, zo’n markt, of het nu veraf of dichtbij is. Ik kan daar werkelijk van genieten. En ach, die spinners…ik snap er nog steeds niets van. Zal ook wel weer overwaaien zoals met elke hype.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het is niet altijd evident hé om dat dan juist te laten uitkomen in eigen land. Ik voel me altijd op vakantie op zo’n markt en kan daar echt van genieten op zulke momenten.

   Geliked door 1 persoon

 3. De markten bij mij in de buurt is bevolkt met mensen uit alle landen.
  De gesproken talen en de verkochte producten zijn dan ook altijd verrassend.

  Nieuwsgierige groet,

  Like

  1. Daar hou ik ook van, van die markten met (eet)kraampjes uit verschillende landen. De zondagmarkt aan het Zuidstation in Brussel is er zo eentje of zo ook de Euromarkt in Sint-Niklaas. Je hebt me zonet op uitstapideeën gebracht, Dankbare groet.

   Like

 4. De markt in onze gemeente is slechts heel klein maar één van de buurtgemeenten heeft er nog een vrij grote. Vorige week ging ik daar nog eens naar toen en toen waren die heerlijke blauwe bessen ook in aanbieding. Vijf doosjes voor 5€ of 1 voor 1,5€. Ik kocht er uiteindelijk twee omdat ik schrik had dat ik vijf nooit op tijd zou opkrijgen. Wegsmijten zie ik immers niet zitten en ik wist niet of je die verse bessen zelf kan invriezen.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.