Creaties·Ontdek je plekje

Een kleine wereld in ’t groot (#5)

De nieuw begonnen meimaand is alweer een weekje oud en de lente deed zichzelf al meer eer aan. Naast mooie welriekende bloesems, duiken ook steeds vaker insekten op, waaronder (water)juffers.

Voor zover ik me herinner, zijn juffers/libellen/korenbauten vooral te zien in de zomer. Vorig jaar ( de zomer van 2023) was dit althans mijn ervaring (zie link onderaan dit bericht).

Met het uitzonderlijk zachte weer schijnen ze dit jaar vroeger aanwezig te zijn. Zo ook werd ik aangenaam verrast die zonnige dag aan het Donkmeer. We schrijven 5 mei 2024.

Deze vuurjuffer liet het zich alleszins welgevallen, daar in het zonnetje aan de waterkant. Zelfs wanneer ze snel even gaan vliegen zijn, komen ze meestal terug naar dezelfde plaats. Dat is een mooi geschenk voor iemand die houdt van natuurfotografie en bij uitbreiding -macrofotografie.

‘Zeg niet te gauw, ’t is weer een wesp.’

Ook deze gewone pendelvlieg was duidelijk aan het genieten op gele waterkers (volgens de gratis app Obsidentify). Deze behoort tot de familie van de zweefvliegen. Erg mislijdend is het zwart-geel gekleurde pantser, dat verkeerdelijk doet denken aan een wesp. Dat dwaalspoor is een vorm van mimicry om andere dieren af te schrikken en zelf beter te kunnen overleven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer juffers en libellen in [De libelle special]
Meer klein gedierte in [Een kleine wereld in ’t groot]

13 gedachten over “Een kleine wereld in ’t groot (#5)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.