Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 8 (+ overzicht)

Verbeelding Book Challenge

Achtste update rond de Verbeelding Book Challenge waaraan ik dit jaar met veel enthousiasme voor het eerst meedoe.  Als naar goede gewoonte post ik hier telkens rond de 20e een maandelijkse update. Het schiet aardig op wat deze VBC betreft (onderaan dit bericht vind je een overzicht). Wat augustus betreft, kon je in m’n vorige update al lezen dat ik een – bijkomend – debuut was beginnen lezen. Benieuwd of er naast dat debuut nog een ander boek is bijgekomen en/of andere thema’s zijn afgewerkt? Lees dan rustig verder ;-).

2. Een horror boek

Auteur: Roald Dahl
Titel boek: De lifter

Voor dit thema koos ik een boek(je) van Roald Dahl – 2016 is immers het Roald Dahl jaar :-). Toegegeven, dit is geen horror van de bovenste plank (ik zal dan ook nooit zelf horror lezen, het genre spreekt me gewoonweg niet aan) doch op een bepaald moment voelde ik een lichte huivering bij het lezen van dit boek.

De lifter gaat over…een lifter die wordt meegenomen door een willekeurige passant. Onderweg gedraagt deze lifter zich erg bizar. Alleen al door de gedetailleerde omschrijving van het akelige uiterlijke van de lifter brengt Roald Dahl meteen de fantasie van de lezer op hol. Er hangt een grimmig sfeertje tijdens de hele autorit. De hele tijd heb ik gedacht ‘Brrr, creepy, straks gebeurt er allicht iets gruwelijk.’ Uiteindelijk slaagt Dahl erin om de lezer op een treffende manier op een dwaalspoor te brengen en het einde kent dan ook een verrassende wending. Ik las dit op de e-reader en het boekje was heel snel uit. Of ik nog iets zal lezen van Roald Dahl? Zoals gezegd, het is niet meteen mijn favoriete genre al vond ik dit best wel meevallen dus wie weet …

7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) +
26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) +
29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las

Auteur: Jenna Blum
Titel boek: Het familieportret

Voor deze thema’s had ik al eerder een boek gelezen. Doch, naar Het familieportret was ik al een tijd benieuwd. Ik had geluk en kon het voor een prikje op de kop tikken bij Kruidvat (lees hiertoe ook: Boekenbuit Q2 – 2016). Ik las eerder in 2015 een ander boek van Jenna Blum met name In tweestrijd dus wist ergens wel dat deze mooi kon schrijven en ja hoor, dat werd met dit boek – haar debuut – bevestigd.

Het verhaal draait rond de Duitse Anna en diens dochter Trudy, tijdens de woelige jaren van de tweede wereldoorlog. Van bij het begin bekruipt de lezer een gevoel van medeleven voor Trudy die gebukt gaat onder de excentrieke houding van haar vader Gerhard (ofte Schlemmer) die haar wil uithuwelijken aan één van de gestapo’s. Wanneer ze op een avond hun hond Spätle naar het dierenasiel van Dr Max Stern (Herr Doktor) dient te brengen, gebeurt het onverwachte en springt de vonk over. Er is echter één probleem: Max is Jood. Toch zet Trudy haar wil door want ze gelooft in hun liefde die sterker is dan oorlog. Ze biedt Max onderdak tot het onvermijdelijke gebeurt.

Later zullen Anna en intussen ook dochter Trudy hun leven verder opbouwen in Weimar. Ten dienste van Frau Staudt (Mathilde), de bakkerin van het dorp,  zorgt Anna er mee voor om in het geheim brood te leveren aan de gevangenen die arbeid verrichten in de steengroeve. Anna en Frau Staudt riskeren hierdoor meer dan eens hun eigen leven, iets wat ook Herr Pferrer niet is ontgaan. Op een dag komt de Duitse bezetter in de bakkerij aankloppen in de hoedanigheid van Obersturmführer Horst Von Steuern die vanaf dan een voorname rol gaat spelen.  Dit verandert alles. Voor Trudy zal de herinnering aan deze Horst – ofte Sint Niklaas zoals haar door Anna werd ingefluisterd – haar steeds in de ban blijven houden. Mede ook door één foto die ze hieraan heeft overgehouden: het familieportret van haar, haar mama en deze mysterieuze nazi-officier.

Wanneer de oorlog ten einde loopt, dient de Obersturmführer onverwijld te vertrekken, evenwel zonder Anna en Trudy. Een Amerikaanse soldaat – Jack – zorgt er uiteindelijk voor dat moeder en dochter worden bevrijd. Doch de herinnering aan Weimar zal hen blijven achtervolgen. Het boek schippert tussen heden en verleden. Enerzijds speelt het zich af tijdens de wereldoorlog zelf. Er wordt in beeld gebracht welke tol Trudy’s moeder Anna heeft betaald, een keuze die tegelijk de redding betekende voor moeder en kind. Men krijgt een beeld over het machtsspel van de bezetter, de onderdanige rol van gewillige burgers in het bezette gebied en hoe dit Trudy heeft getekend in haar verdere leven.

De andere tijdsgeest is die waarin Trudy alles ondergaat als volwassen vrouw, de keuzes die ze daarbij maakt waarbij haar verleden haar grote parten speelt. Als hoogleraar in de Duitse geschiedenis besluit Trudy (ofte professor Swenson) om het Duits Project op te starten, in de hoop zo meer te weten te komen over haar verleden. Daarbij interviewt ze overlevenden van W.O. II. Door het interview met één heel specifieke betrokkene komt er voor Trudy heel wat aan het licht waardoor ze alles in het juiste perspectief kan plaatsen. Het is aangrijpend mooi, laat de lezer achter met een dubbel gevoel (enerzijds medeleven, anderzijds woede). Kortom: een boek dat ik gerust nog een tweede keer zou lezen. Vier sterren waardig op Goodreads!

Vorige updates/recensies lees je via deze links:

# Book Challenge – update N° 7
# Book Challenge – update N° 6
# Book Challenge – update N° 5
# Book Challenge – update N° 4
# Book Challenge – update N° 3
# Book Challenge – update N° 2
# Book Challenge – update N° 1

Het algemene overzicht van mijn Verbeelding Book Challenge vind je via deze aparte pagina:

Verbeelding Book Challenge 2016

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke boeken heb jij zoal gelezen? Doe jij mee aan een (of meerdere) book challenge(s)?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

11 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 8 (+ overzicht)

  1. Roald Dahl, heerlijk! Hoe lang is het niet geleden dat ik daar nog iets van gelezen heb… Mooie jeugdherinneringen komen boven: Matilda, De Heksen, de GVR,….Tijd om eens iets voor volwassenen van hem te lezen!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb ‘Het familieportret’ ook graag gelezen, Evi. Daarmee vergelijkbaar en óók graag gelezen: ‘Haar naam was Sarah’ (Tatiana De Rosnay) of ook nog ‘De boekendief’ (Markus Zusak). Wat die horror betreft: het is geen erge horror hé dus verwacht er niet teveel van ;-).

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.