Ontdek je plekje

Zeeland

[Waarom een weekendje Zeeland zo’n verademing is]

Een verlengd weekend dus enkele dagen vrij. Dan kan zo’n weekend Zeeland ècht deugd doen. Nog net iets meer dan onze Belgische kust trekt Zeeland (Nederland) me aan. Daar is ruimte, lucht, nog èchte duinen, geen hoogbouw, typische dorpjes met mooie fotogenieke plekjes. En met een beetje geluk: zon, véél zon. Het briesje wind erbij misstond zeker niet want puffen in de zon is nu ook niet bepaald aan mij besteed. Maar het was dus een meevaller van topformaat, ons weekendje ertussenuit.

Verblijf

We verbleven in Dishoek, een deelgemeente van Vlissingen, dat samen met die twee andere gemeenten Middelburg en Veere behoort tot het schiereiland Walcheren. Walcheren is een landstreek in het westen van de Nederlandse provincie Zeeland. We gingen met de auto via de Westerscheldetunnel (toltunnel) onder de Westerschelde. Andere landstreken in Zeeland zijn Schouwen-Duiveland (met ondermeer Renesse en Zierikzee) en Bevelanden – Tholen (Goes, Yerseke).

Uitstapjes

Gedurende de 4 dagen van ons verblijf op Walcheren bezochten we achtereenvolgens ZoutelandeDomburgMiddelburg en Veere. Het éne plaatsje al wat fotogenieker dan het andere. In Zoutelande is men snel door: het omvat enkele winkeltjes, restaurantjes waar men lekker kan eten en een niet zo hoge duinrug, waardoor men snel zicht op zee heeft. Een leuke halte voor de eerste avond :-).

Domburg vond ik dan weer iets lieflijker. Parkeren kan men op de grote parking net aan de rand, vlakbij de molen. Vanaf daar is het slechts enkele minuutjes lopen tot het centrum. Op maandag is er ook telkens de wekelijkse markt in Domburg (tot 21:00u ’s avonds!).  Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Vanaf 1833 werden hier de eerste badkuren aangeboden. Koningen, prinsen, prinsessen en andere edellieden uit de hele wereld lieten zich door artsen behandelen met ‘wetenschappelijke massages’, genezende zeebaden en fysiotherapie. Nog altijd heeft Domburg grandeur. Daarom is het zo’n heerlijk strandoord.

Middelburg is het grootste van de 3 plaatsen die we hebben bezichtigd. Vooral het stadhuis is erg impressionant.

En natuurlijk: massa’s fietsen, zover je kan zien. Zeeland is een echt fietsland. Kan je zelf geen fiets meebrengen, dan vind je op elke hoek van de straat wel een bordje met ‘Fietsen te huur’. Een optie die wij hebben open gelaten maar zeker in gedachte houden voor een andere gelegenheid.

Veere gelegen aan het Veerse Meer is werkelijk een uniek èn fotogeniek plekje. Het meest opvallende is allicht de Dom van Veere. Een gigantisch kerkgebouw, veel te groot voor zo’n klein stadje en geflankeerd door de ranke Campveersche toren van het voormalige stadhuis.

Zicht op het Veerse Meer:

Veere 49

 

 

 

 

 

 

 

Idyllische plekjes in Veere:

Eten en drinken

Voor een kleine honger of dorst aan het strand, zijn er de strandpaviljoenen die her en der oprijzen. En natuurlijk vind je zowel vis-, vlees- als vegetarische of pastagerechten in de betere brasseries.

Als heerlijke afsluiter van ons weekendje ertussenuit, zijn we nog uitgebreid gaan tafelen bij La Bonne Auberge in Koudekerke, een absolute aanrader. Voor slechts 25,- krijg je er een uitgebreid 4-gangen zomermenu. Met liefde bereid, dat proef je zo! Vriendelijke mensen, een verfijnde keuken en een vlotte bediening. Precies waar ik van hou :-). Reserveren op voorhand is wel een must. Meer info: www.labonneauberge.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

 

19 gedachten over “Zeeland

 1. Iets om in het achterhoofd te houden! In Zeeland ben ik nog nooit geweest. (Misschien ook wel omdat we zo dicht bij de Belgische kust zitten, en ook Wissant en de baai van de Somme zijn zo dichtbij…

  Like

  1. Onder water, dan veronderstel ik dat je duiken bedoelt? Voor iemand als jij die houdt van mooie architectuur zal dit ook boven water wel meevallen denk ik ;-).

   Like

  1. Ja, ècht wel. Ik ken Zeeland al vrij lang, al vanuit m’n heerlijke kindertijd. Het was alweer een tijdje geleden dat ik er nog eens was geweest.

   Like

 2. Ja, Zeeland is mooi, hè 🙂
  Wij zijn al vaak in Veere en Middelburg geweest (boekhandel De Drvkkerij, op de Markt in Middelburg, slaan we nooit over). Domburg hebben we nog niet bezocht, maar ga ik onthouden voor een volgende keer, dus bedankt voor de tip 🙂

  Like

  1. Zeker weten dat Zeeland zo mooi is. Helemaal anders dan onze Belgische kust. Dat van die boekhandel ga ik onthouden voor een volgende keer. We waren ’s avonds in Middelburg :-). Jij ook bedankt voor die tip Becky.

   Like

  1. Ik geniet daar ook van, van die typische nederlandse dorpjes. Sluis, ja, daar kom ik ook al eens. De Groede ken ik (nog) niet, bedankt voor de bijkomende tip.

   Like

 3. Wij zijn vroeger enkele keren naar Zeeland geweest. Port Zeelande was toen net geopend, maar Valerie is dat blijkbaar vergeten! De laatste jaren zitten we veel aan de Belgische kust. Nederland is wel minder toeristisch en uitgestrekter.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.