Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 7

Zevende update rond de Verbeelding Book Challenge waaraan ik dit jaar met veel enthousiasme voor het eerst meedoe.  Als naar goede gewoonte post ik hier telkens rond de 20e een maandelijkse update. Wat juli betreft, ben ik vol goede moed begonnen in Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt. Ik ben ook nog beginnen lezen in een (bijkomend) debuut maar daarover volgende keer meer.

Dat boek van meer dan 600 pagina’s was voor mij wellicht één van de grootste uitdagingen in deze challenge. Ben dus best wel tevreden dat het me gelukt is om dat puntje af te vinken. Benieuwd naar m’n volledige update rond de Verbeelding Book Challenge? Je vindt die terug onder het Boeken hoekje bovenaan, en vervolgens onder Book Challenges ;-).

1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)

Auteur: Karl Ove Knausgard
Titel boek: Liefde (Mijn strijd # 2)

Mensenlief, wat schrijft die man mooi en boeiend! Recht uit het hart, z’n ziel blootgelegd. Over de liefde en hoe die allesverterend is. De allesomvattende liefde voor twee- van de belangrijkste vrouwen in zijn leven en een ontluikende liefde voor het eerste kind. Maar ook Karl Ove’s liefde voor kunst, voor literatuur (er passeren een aantal grote namen de revue), voor film en fotografie, voor zijn thuisland dat Noorwegen is en dat hij noodgedwongen dient te verlaten om een nieuw leven te beginnen in het zo andere Zweden. De lezer duikt mee in zijn wereld van twijfel, onmacht, hardheid en anderzijds tederheid. Zijn speurtocht naar zielerust, hij wil schrijven over alle kleine pijnlijkheden die hem zijn overkomen, elke minieme rimpeling (pag. 192), over het aftasten van grenzen en hoever hij daarin gaat.

Gevoelig mooi geschreven en verwoord. Over soms bikkelharde keuzes die hij moet maken en hoe die anderen uit z’n leven wegduwen of net aantrekken. Over vriendschap en openheid, over de politiek en de confrontatie met het eigen zelf. Zijn eigen wereld, die van het schrijverschap en de tol die de auteur daarvoor heeft betaald. Warm, openhartig en dus vooral eerlijke en oprechte literatuur.Het boek brengt die voordurende strubbeling in beeld tussen wat het leven van Knausgard verwacht en wat hij er zelf van wil maken, kwaad of blij. Niet in het minste zet zijn keuze voor het vaderschap zijn eigen leef-, denk- en gevoelswereld volledig op z’n kop.

Dit is één van m’n favoriete passages uit het boek, wanneer Knausgard op het punt staat met zijn vriend Geir naar een voetbalmatch te gaan kijken, El Classico, en dit aan zijn vrouw Linda komt vertellen:

Linda keek me glimlachend aan. Ga maar, dat gun ik je, zei haar blik. Maar ik wist dat er ook andere blikken en gemoedstoestanden waren, die vroeg of laat zouden volgen. Ga jij op stap en heb jij plezier terwijl ik hier in mijn eentje thuiszit? zeiden die. Je denkt alleen aan jezelf. Als jij ergens heen gaat, moet je met mij gaan. Dat alles lag in die blik besloten. Een grenzeloze liefde en een grenzeloze onrust. Ze streden voortdurend om de overmacht. De laatste maanden was er iets nieuws bijgekomen, het had te maken met het kind dat binnenkort zou komen, alsof ze iets dofs had gekregen. De onrust was vluchtig, etherisch, flakkerde door het bewustzijn heen als het noorderlicht aan een winterhemel of als bliksem aan een augustushemel, en ook het donkere dat hem begeleidde was licht, in die zin dat het afwezigheid van licht was, en wat afwezig is kent geen gewicht. Wat haar nu vervulde, was iets anders, ik bedacht dat het iets met aarde te maken had, iets aards, vastigheid. Aan de andere kant bedacht ik dat het een domme gedachte was, mythologiserend.
Maar toch. Aarde.

Conclusie: Een aanrader voor wie houdt van oprechte scandinavische literatuur (guilty :-)). Dit boek is het tweede uit zijn autobiografie ‘Mijn strijd’. Karl Ove Knausgard schrijft met zoveel erkenbaarheid, dat het allicht ieder aanspreekt. Het was géén opgave om hierin te beginnen lezen en verder te lezen, wat is meegenomen voor een boek dat iets meer dan 600 pagina’s teltIk heb me braaf gehouden aan die 600 pagina’s, omdat ik vermoed dat de volgende (en de daarop volgende…) Verbeelding Book Challenge telkens een trapje hoger zal gaan (700 pagina’s in 2017, 800 pagina’s in 2018 enz… Mark my words 😉 ).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Doe jij mee aan de Verbeelding Book Challenge (of een andere book challenge)?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 7

 1. Ik heb dat boek ook nog altijd in mijn boekenkast staan. Ongelezen. Daar moet ik dus toch nog eens werk van maken! Ik ben intussen ook begonnen aan mijn dikke Klepper. Tot hiertoe erg leuk om te lezen!

  Like

  1. Het is zeker niet het laatste boek van Knausgard dat ik zal gelezen hebben. Gisteren nog was ik bij Fnac en twijfelde om één van zijn andere boeken te kopen. Heb het voorlopig netjes laten staan. Voorlopig ;-). En wat jouw klepper betreft, ik kan al raden welk boek dat is :-). Fijn te vernemen dat dat ook een meevaller is.

   Like

  1. Ik heb nu meer tijd, door omstandigheden. Zolang het maar ontspannend blijft en niet gezien wordt als een plicht, vind ik dit helemaal oké ;-). Voor mij zijn er ook enkele puntjes die me absoluut minder liggen dus ik twijfel ook of ik het volledig zal halen. Dat zal de tijd nog uitwijzen. 😉

   Like

 2. Is blijkbaar best wel populair, Knausgard :-). Historische romans lees ik ook graag. De laatste in dat rijtje die ik heb gelezen is ‘De geboorte van Venus’ van Sarah Dunant. Nog veel leesplezier toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

 3. Al zo vaak getwijfeld om die reeks van Knausgard te beginnen lezen, maar dat het zes boeken zijn, houdt mij momenteel nog wat tegen. Duidelijk ten onrechte, dus misschien moet ik maar gewoon nummertje één eens kopen en erin beginnen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik las ergens dat elk boek gerust apart kan worden aanzien en men dus niet noodzakelijk met # 1 moet starten. Ik ga er zeker nog boeken van lezen. 🙂

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.