In het boeken hoekje (één van de aparte pagina’s bovenaan deze blog), duid ik aan, welke boeken ik heb gelezen in het kader van de ‘Verbeelding Book Challenge 2016‘, waaraan ik dit jaar deelneem. Ik zet de verschillende thema’s uit die Challenge hierna nog even op een rijtje. Op regelmatige basis zal ik dan in een apart bericht die boekenkeuze toelichten, met telkens een bespreking van één of meerdere boek(en).
Ik heb tot hiertoe 4 boeken gelezen, die samen voor 6 thema’s in aanmerking komen. Nog heel wat te lezen dus! De boekbesprekingen vind je onderaan dit bericht.
Dit zijn de 30 thema’s uit de Verbeelding Book Challenge:
- Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
- Een horror boek
- Een detective
- Een klassieker
- Een humoristisch boek
- Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)- Een boek waarin familie centraal staat
Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staatEen boek waarin de dood centraal staat- Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
- Een boek waarin eten centraal staat
- Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots- Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
- Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
- Een hervertelling van een bekend sprookje
Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was- Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
- Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
- Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
- Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
- Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
- Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)- Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
- Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
- Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
- Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
- Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
Toelichting bij de afgewerkte thema’s:
9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
Auteur: Graeme Simsion
Titel boek: Het Rosie effect (dwarsligger 368)
Samenvatting:
Het centrale thema in dit boek, draait rond authisme. Maar dan wel in een jas van humor gestopt. Op geen enkel moment werkt dit storend, wel integendeel. Dat maakt dit onderwerp niet beladen, maar erg toegankelijk. De grappige conversaties, meer dan één keer situaties waardoor Don (die het Aspergersyndroom heeft) zich – geheel onbewust – in nesten werkt, maar er zich telkens ook weer uit werkt, de liefde van Rosie voor haar Don en omgekeerd. Dit boek is het vervolg op ‘Het Rosie project’. Het verhaal gaat over dit fijne koppel, dat naar New York is verhuisd. Het leven dat ze samen opbouwen, wordt onderverdeeld in ‘projecten’. En nu Rosie ongepland zwanger is, is het ‘Vader Project’ aan de orde. Precies op het ogenblik dat Don hier niet op gerekend had, want op datzelfde moment wilde hij zijn goede vriend Gene in huis halen. Gene, de vrouwengek, die zijn vrouw dreigt te verliezen en hulp van zijn goede vriend Don nu best kan gebruiken, voor zijn ‘Gene Sabatical’. Dat zorgt voor spanningen, maar ook hilarische situaties, onoverwogen beslissingen, met een verrassende wending op het einde. Mooi. Zeker een aanrader!
10. Een boek waarin de dood centraal staat
Auteur: Diane Broeckhoven
Titel boek: De buitenkant van Meneer Jules
Wat is dit ontroerend mooi, puur in al z’n eenvoud. Diane Broeckhoven is één van die auteurs, die ik dit jaar wilde leren kennen. Dit is het eerste boek dat ik las van haar. Er werd me ingefluisterd, dat dit één van de ‘Verborgen Parels’ was uit de catalogus van de bibliotheek. En ja hoor: meteen raak!
Samenvatting:
Het verhaal draait rond Alice, die op een ochtend vaststelt dat haar man Jules plots is overleden. Om hem nog zo lang mogelijk dicht bij haar te hebben, en hem alles te vertellen wat ze nog kwijt wou, stelt ze het nieuws van deze dood tegenover ‘de wereld daarbuiten’ uit. David, de buurjongen die als dagelijks ritueel een potje schaken met meneer Jules geen dag wil overslaan, wordt haar bondgenoot in dit stilzwijgen. Alice wordt geconfronteerd met de levensgrote vraag “Hoe moet het nu toch verder?” maar mede dankzij David kan zij die eerste momenten van verwerking toch vrij goed doorkomen. Vertederend mooi. Werkelijk een pareltje!
Conclusie: Ik ga nog boeken lezen van Diane Broeckhoven 🙂 . Omdat dit boekje werd geschreven toen ze ouder was dan 65, komt dit tevens in aanmerking voor 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
Auteur: Ish Ait Hamou
Titel boek: Hard hart
De auteur, Ish, is door het grote publiek vooral gekend als choreograaf, hip-hop boegbeeld, en in diezelfde lijn als jurylid van #sytycd (= So You Think You Can Dance). Ish Ait Hamou werd geboren te Vilvoorde, en heeft Afrikaanse roots. ‘Hard hart’, werd uitgebracht in 2014. In 2015 volgde dan ‘Cécile’, waarvoor hij samen met zijn vader een reis naar het Zuiden van Marokko ondernam.
Samenvatting:
‘Hard hart’ is een mooi verhaal. Over een student en zijn verliefdheid, die zijn hele hebben en houden in beslag neemt, tot ver over zijn eigen grenzen heen. Maar ook gaat dit over waardevolle en hechte vriendschappen die ontluiken, het boek is doorsponnen van wederzijds respect en respect ten aanzien van ouderen, maar ook machteloosheid, met ontroerend mooie en waardevolle gedachtenstromen. Naar eigen zeggen zou zijn tweede boek, ‘Cécile’, het beste van de twee zijn. Maar toch…ik heb deze debuutroman zeker graag gelezen. Echt vertederend mooi! En een heel treffende titel… Waarom, dat achterhaal je als je zelf het boek leest 😉 .
Tip: Omdat dit een debuut is, kan dit boek ook meteen mee tellen als afwerking van 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie).
25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
Auteur: Sarah Dunant
Titel boek: De geboorte van Venus
Samenvatting:
In het Florence (ofte Firenze) van de 15e eeuw, speelt deze historische roman zich af. De proloog begint met de dood van een non, zuster Lucretia. Een dood gehuld in een lugubere en mysterieuze hoedanigheid. Deze aanzet houdt de lezer meteen in de ban. Wie is die zuster Lucretia? Hoe kwam ze aan die dood? Sarah Dunant schrijft erg boeiend, prikkelt visueel, en weet elk detail zeer treffend te omschrijven. Een roman uit de tijd waarin de De Medici’s in Firenze aan de macht waren. Met veel over schilderkunst. Geen louter geschiedkundig verhaal, maar één dat wordt doorprikt met een ietwat bizarre en gedurfde sfeer, met thema’s als liefde, verzet, moord, verleiding, verraad, teleurstelling, angst, maar ook eigen kracht en geloof. Een schrijfster die men graag terug leest! En zo’n boek dat lang blijft nazinderen. Knap neergezet!
Leuke boeken! Morgen komt mijn eerste update online 🙂 ik kan alvast verklappen dat Hard hart er ook tussen staat…
LikeLike
Dan ben ik ook benieuwd naar jouw update, Silke. Hé tof dat ‘Hard hart’ ook bij jouw keuzes staat. En ja, ik vond het zeker leuke boeken. Op naar de volgende reeks 😉 .
LikeLike
Zes puntjes kunnen afstrepen is wel goed hé!
‘De buitenkant van Meneer Jules’ las ik vorig jaar, ik vond het echt een mooi boekje.
‘The Rosie Project’ & ‘The Rosie Effect’ vond ik ook heerlijke boeken!
‘Hard hart’ wil ik ook nog graag lezen.
Mijn update is daarnet ook online gekomen 🙂
LikeLike
Welja, als het zo doorgaat gaat het zeker de goede richting uit hé. Ben alvast bezig met de volgende reeks, voor een volgende update. En het waren tot hiertoe al hele mooie boeken, die ik heb gelezen. Ik heb (opnieuw) de smaak te pakken van het boeken lezen. ‘Hard hart’ vind ik een absolute aanrader. En nu ga ik kijken naar jouw update 😉 .
LikeLike
De (her)ontdekking van lezen was echt één van de beste dingen die mij in 2015 is ‘overkomen’. En het zal me in 2016 ongetwijfeld nog heel wat moois brengen!
LikeGeliked door 1 persoon
Erg knap dat je nu al 6 puntjes kon afvinken! Hard Hart staat bij mij op de planning voor februari. En na het lezen van jouw review komt ‘Het Rosie Effect’ op mijn te lezen lijstje te staan.
LikeLike
Leuk dat je er wat aan hebt, het zijn allebei echt mooie boeken. Benieuwd wat jij er dan van vindt. 😉
LikeLike
Fijne update! 4 boeken is al aardig wat 🙂
LikeLike
Da’s al een begin hé. En sommige ook vrij dikke boeken, dus so far so good 😉 . Wel fijn, als je thema’s kan combineren.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik moet zeker combineren want ik lees traaaag 🙂
LikeLike
Goed bezig, Hilde! Ik zet de buitenkant van Meneer Jules op mijn verlanglijstje voor als ik nog eens in de bib kom.
LikeLike
Het is ècht een ongelooflijk mooi boekje, hoe klein ook. Zo ontroerend mooi geschreven. Prachtig!
LikeLike