Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 4 (+ weggeef boeken)

Verbeelding Book Challenge

2016 is het jaar waarin ik voor het eerst ben beginnen deelnemen aan een book challenge, die van Verbeelding.org. Zo’n book challenge is heel verrijkend en motiverend om die boeken te lezen die anders toch maar staan te verstoffen in de boekenkast. Of nog: dit kan heel grensverleggend werken door bijvoorbeeld eens een genre te lezen waar men anders niet zo meteen zelf aan denkt. De boeken die ik tot hiertoe las ifv de Verbeelding Book Challenge, vind je terug onder deze aparte link. Ik post hier ook maandelijks een update over mijn leesvorderingen in die Challenge.

Ik heb intussen ook geleerd om met deze book challenge creatief te durven omgaan. Zo lees ik tegenwoordig veel DHZ boeken en boeken over gezondheid. Maar ook deze kunnen in aanmerking komen. Hierna de puntjes die ik daardoor ook – tegen alle verwachtingen in – heb kunnen afvinken de afgelopen maand:

8. Een boek waarin familie centraal staat

Auteur: François D’epenoux
Titel boek: Opa skype

Opa Skype

Een vader. Zijn zoon. Zijn kleinzoon. Daar draait het in deze mooie generatieroman rond. Jean, de zoon, leeft een normaal leven, heeft een vriendin, Leïla met Frans-Marokkaanse roots. Leïla wordt ongepland zwanger en vanaf dan verandert dit ieders leven grondig. Niet in het minste dat van Jean’s vader, ‘De Ouwe’, die is blijven hangen in eigen tijd toen alles naar eigen zeggen nog zoveel mooier en beter, authentieker was. Hij houdt niet van deze moderne tijden van mobieltjes, vooruitgang en mailen. Wanneer hij hoort dat hij opa zal worden, is hij dan ook bezorgd om de toekomst van zijn toekomstige kleinkind. Anderzijds is er die oneindige fierheid die hem van dan af aan overweldigt.

Uiteindelijk zullen Jean en Leïla scheiden, zoals Opa Skype al had voorspeld. En dan is er die éne zomer dat grootvader en kleinzoon de tijd van hun leven hebben, wanneer Malo (de kleinzoon) bij Opa komt logeren. Bij Opa zònder televisie maar mèt een enorme voorliefde voor de natuur wat in het boek ook mooi tot uiting komt. Een prachtig verhaal met heel veel herkenbare situaties over alles waar het in het leven ècht om draait. De conversaties tussen vader en zoon, tussen grootvader en kleinzoon, tussen Leïla en De Ouwe, maken dit boek tot een mooi en boeiend geheel doorspekt met humor, tederheid en weemoed. Erg graag gelezen!

12. Een boek waarin eten centraal staat

Auteur: Carola Van Bemmelen
Titel boek: 100% suikervrij in 30 dagen

100% suikervrij in 30 dagen

Een zelfhulpboek eerste klas :-). Een boek dat een mooi overzicht geeft over verborgen suikers in onze dagelijkse voeding, hoe we deze kunnen vermijden, hoe we dit kunnen volhouden, voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Ik vond het heel duidelijk geschreven, best wel vrij theoretisch maar toch erg toegankelijk ook. Zo’n boek dat zeker motiveert. Over gezonder eten en dus ook gezonder leven.

20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij

Auteur: Hilde Sabbe
Titel boek: Lessen uit een ontslag

Lessen uit een ontslag

Over dit boek schreef ik een uitgebreide aparte blogpost, je vindt deze via deze aparte link. Het boek in pocket vorm is geschreven door Hilde Sabbe, jarenlang journaliste bij onder meer De Morgen en Het Laatste Nieuws. Haar ontslag kwam geheel onverwacht. Hoe ze daarmee is omgegaan en welke beslissingen ze als gevolg daarvan heeft genomen wordt in dit boekje duidelijk in kaart gebracht. Over (gezichts)verlies, de spanningen dat zoiets teweegbrengt, de uitdagingen en de lessen. Ook lotgenoten, veelal veertigers en vijftigers, laat Hilde Sabbe aan het woord in deze interessante pocket. In vele opzichten herkenbaar, bevrijdend en verrijkend.

===============================================================================

Ik geef ook enkele boeken weg in het kader van De Verbeelding Book Challenge en meteen een uitnodiging om jullie IRL eens te ontmoeten :-). Je leest er alles over op deze pagina. Nu nog hopen op jullie enthousiaste reacties…

===============================================================================

 

8 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 4 (+ weggeef boeken)

 1. Mooi lijstje boeken weer! En tof dat je ook voor de non-fictieboeken een puntje vindt!
  Heb je lijstje net eens bekijken; voorlopig zit er niet meteen iets tussen (Eat pray love misschien wel, maar zou ik liever in het Engels lezen), maar ik hou de pagina alleszins in het oog. Tof idee ook wel om er een apart plekje voor te voorzien; ik moet eigenlijk vooral dringend eens een lijstje maken van de boeken die hier weg mogen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Ik heb e.z. souplesse ingebouwd voor het afvinken van die puntjes maar vond het ook wel leuk zo. Engelse boeken lees ik tot hiertoe niet, maar wil dit wel ooit eens doen. Dan lijkt Goodreads me een goede manier om vooral engelstalige boeken te leren kennen :-).

   Like

   1. Oh, ik leer er ook veel Nederlandstalige boeken kennen hoor! Al is er uiteraard ook héél veel Engelstalig te vinden.
    Ik probeer tegenwoordig boeken in hun oorspronkelijke taal te lezen (als ik die spreek natuurlijk), vandaar vooral 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.