Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 3

Verbeelding Book Challenge

2016 is het jaar waarin ik voor het eerst deelneem aan de ‘Verbeelding Book Challenge’. Je leest er meer over onder het ‘Boeken Hoekje’. Op regelmatige basis post ik daar een update, over mijn leesvorderingen rond die challenge. Hoewel maart nog niet voorbij is, toch heb ik al een update klaar staan want het aantal boeken dat ik wou lezen deze maand kan intussen worden afgevinkt.

Het zal nu wel een beetje gaan minderen met boeken lezen voor de Challenge, omdat ik momenteel vooral in boeken rond Gezondheid en Creativiteit duik. Trouwe lezers zullen dit de voorbije dagen al wel gemerkt hebben ;-). En die thema’s horen niet meteen tot één van de af te vinken puntjes van de Book Challenge. Met uitzondering van 19. (zie hierna) en dan nog puur toevallig.

Vorige edities van m’n lees updates vind je terug via de links

#Book challenge 2016 – update N° 1

#Book challenge 2016 – update N° 2

en dit zijn de boeken die ik eveneens heb gelezen:

19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25

Auteur: Giulia Enders
Titel boek: De mooie voedselmachine

De mooie voedselmachine

 

Geen literair werk voor dit puntje, wel een wetenschappelijk boek deze keer. Het verscheen hier al eerder onder een aantal andere noemers (‘Je bent wat je leest’ en ‘De charme van je darmen’). Een boek over gezondheid. Volgers weten waarom ;-). De auteur van het boek – Giulia Enders – is 24 jaar jong als haar boek ‘De mooie voedselmachine’ wordt uitgegeven. Een knap naslagwerk, heel verhelderend geschreven in een taal die éénieder kan begrijpen, over de werking van onze darmen. Hoe belangrijk het is om goed voor onze darmen te zorgen want dat bepaalt hoe het totaalbeeld van onze gezondheid eruit ziet. Ik ben hierin beginnen lezen…en blijven lezen, zo boeiend was het! Echt knap werk.

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is

Auteur: Markus Zusak
Titel boek: De boekendief

De boekendief

 

Samenvatting:

Het is de vooravond van W.O. II. De elfjarige Liesel Meminger wordt opgenomen in een pleeggezin, nadat haar broertje tijdens hun laatste gezamenlijke treinrit is omgekomen en haar mama tè arm is om nog verder zelf voor Liesel te zorgen. Het pleeggezin, de familie Hubermann, bestaat uit Rosa, ‘mama’, die geen scheldtirades uit de weg gaat, maar ten allen tijde warmhartig is, en diens man, Hans, ‘papa’, de goedheid zelve, met wie Liesel de schoonheid van woorden en muziek deelt. Het is ook ‘papa’ die Liesel leert lezen. Hun eigen kinderen, Trudy en Hans Junior Hubermann, komen slechts af en toe ter sprake.

Zo groeit Liesel op in dit nieuwe warme nest. De buurjongen, Rudy Steiner, wordt in de jaren die daarop volgen haar beste vriend. Samen halen ze maar al te graag kattenkwaad uit. Het stelen van een boek hoort daar ook al eens bij. Boeken vormen ook Liesels redding, zo zal later blijken.

Bij het uitbreken van de oorlog bieden de Hubermanns dan onderdak aan ‘die Jood’, Max Vandenburg, een groot geheim dat Liesel van dan af aan enkel en alleen mag- en zal delen met ‘mama’ en ‘papa’. Ook Max zal een voorname rol spelen in Liesels verdere leven. Wat hen bindt, is de herinnering aan een trein, dromen (beiden hebben te kampen met nachtmerries uit hun verleden) en vuisten (Liesel vecht wel eens, maar enkel als men haar echt boos maakt en Max was in een ver verleden worstelaar).

Er is honger en er is angst. Hoe hiermee wordt omgegaan, en vooral ook, hoe in oorlogsarmoede toch nog het mooie in het kleine wordt terug gevonden, wordt in dit boek heel mooi in beeld gebracht. Zo bijvoorbeeld verzamelt Liesel ondermeer de volgende cadeautjes voor Max, die maar niet wakker wordt: enkele kranten die ze heeft opgevist uit wat huisvuil (liefst met een nog oningevuld kruiswoordraadsel, zodat Max er wat aan heeft), een speelgoedsoldaatje, een steen, een knoop, een wolk… Doch, op een dag pakt Max z’n koffers en verdwijnt uit Liesels leven.

Onvermijdelijk breekt ook die dag aan, dat ‘papa’, Hans Hubermann en Alex Steiner, de vader van Rudy, worden opgeroepen voor de oorlog. Een periode die Liesel doorleeft met ‘mama’ Rosa, haar beste vriend Rudy Steiner, de andere buren, temidden de sirenes, het vluchten naar de kelder, en hopend en wachtend doorbrengt. Aangrijpend mooi het einde ook!

Het hele reilen en zeilen van Liesel en haar entourage wordt verhaald vanuit het oogpunt van de dood als ik-persoon. Toch is dit  geen intriest verhaal. Niet zelden hanteert de auteur, Markus Zusak, daarbij werkelijk prachtige metaforen.

Kortom, dit is echt een aangrijpend oorlogsverhaal, zo’n boek dat men graag een tweede keer zou lezen, zonder de minste twijfel! Origineel zijn ook de tussentijdse aantekeningen, mooi geïllustreerd en de enkele naïeve tekeningen, wat heel treffend kadert in de rest van het boek. Kortom, zo’n boek dat nog een tijdje blijft nazinderen. Eéntje om ab-so-luut te koesteren.

28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat

Auteur: Arthur Japin
Titel boek: Een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek

 

Tijdens mijn zoektocht op de boekenbeurs, was dit één van de boeken die ik vorig jaar (2015) heb gekocht. Ik wilde al heel lang eens iets gaan lezen van Arthur Japin. ‘Een schitterend gebrek’ is alvast een hele mooie kennismaking.

Samenvatting:

De mooie Lucia groeit op in de prachtige omgeving van de landerijen van Pasiano. We schrijven Venetië, 18e eeuw. Er worden twee knechten aangenomen, één van hen is Giacomo Casanova, met wie Lucia het bijzonder goed kan vinden. Dan dient de dag zich aan, dat Casanova onverrichter zaken moet vertrekken, en Lucia bedroefd met liefdesverdriet achterblijft. De periode die daarop volgt, wordt zij onderricht door De Pompignac, en leert veel bij over literatuur en filosofie, waardoor zij haar zinnen kan verzetten. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke: De Pompignac sterft aan een vreselijke ziekte, en ook Lucia wordt van deze ziekte niet gespaard, nadat zij De Pompignac alle laatste zorg heeft toegediend. Zij zal voortaan zo verder moeten, verminkt voor het leven. Casanova keert op dat ogenblik terug naar Pasiano. Maar durft zij hem zo, met dit ‘schitterend gebrek’, nog ooit wel onder ogen te komen?

Arthur Japin schrijft vanuit de ‘ik’ persoon als Lucia. Hij weet dit zeer treffend te verwoorden met diepgaande dialogen tussen Lucia en haar geliefde. Om verder te kunnen met haar leven, stelt Lucia haar lichaam ten dienste van anderen. Daarin wordt voortdurend de keuze tussen ratio en gevoel (het hoofd en het hart) in vraag gesteld, beredeneerd ook,  een keuze die wordt verlicht door ieder die Lucia in de loop der jaren op haar pad zal kruisen. Uiteindelijk zal zij beseffen dat haar ‘schitterend gebrek’, gegeven de omstandigheden, geen vloek, maar veeleer een zegen voor haar zijn. Diepgaand en aangrijpend.

Conclusie: Ik ga zeker nog boeken lezen van Arthur Japin. Wat een krachttaal hanteert die man!

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las

Auteur: Kathleen Tessaro
Titel boek: De parfumeur

De parfumeur

 

Eerder las ik ‘Elégance’ van Kathleen Tessaro. Haar schrijfstijl vond ik toen grappig, vlot en zinnenprikkelend. Ik had dus veel zin, om in dit andere boek van dezelfde auteur te beginnen lezen. Dit boek ‘De parfumeur’ bevat minder humor, suspense des te meer.

Samenvatting:

Ergens, in Parijs, blaast de mooie Eva d’Orsey haar laatste adem uit, na een turbulent leven. Ergens, in Londen, ontvangt Grace Munroe het bericht van nalatenschap van deze Eva d’Orsey, die Grace echter van haar noch pluim kent.

Als jong meisje is Eva al snel toegewezen op zichzelf. Ze wordt aangenomen als dienstmeisje in een vermaard hotel in New York, waar de gasten deel uitmaken van de filmwereld, voorname zakenmannen en -vrouwen ook, met wie enig persoonlijk contact ten strengste verboden is. Toch wordt Eva mee op sleeptouw genomen door één van de gasten, een zekere mijnheer Lambert, met wie ze een passie voor kaarten deelt. Het is ook Lambert, die haar weghaalt uit New York en haar inwijdt in le beau monde van Monte Carlo, een wereld vervuld van drank, glamour, gokspelen en casino’s.

Maar ook die andere hotelgasten, Madame Zed – zeer gekend parfumeur – en haar enige leerling André Valmont zullen Eva’s verdere leven beïnvloeden. Later zal Valmont haar ook opnieuw ontmoeten in Monte Carlo, waar hij Lamb – de nieuwe naam van mijnheer Lambert – en Dorsey – Eva’s nieuwe naam – nauwlettend gade slaat. Tussen Valmont en Eva groeit uiteindelijk ook een zekere verbondenheid.

Tijdens haar speurtocht naar het waarom van die erfenis, komt Grace dan in contact met deze Madame Zed, die haar het volledige verhaal uit de doeken doet. De ontknoping is onthutsend en Grace zal keuzes moeten maken. Zij beseft immers meer dan ooit dat haar hele leven berust op één grote leugen, die met deze erfenis aan het licht is gekomen.

Een boek geschreven tegen de achtergrond van het Louvre, het kunstenaarskwartier van Parijs, het flaneren langs de Champs Elysées en niet in het minste, een boek waarin geuren centraal staan. Of, om het met een citaat te zeggen ‘Over geuren die verbinding maken met een emotie, die een herinnering oproept‘. Voor wie houdt van die wereld van geuren, met een vleug glamour en spanning. Het is pas naar het einde van het verhaal toe, dat de ontknoping volgt. Geen spannend boek van de bovenste plank, wat mij betreft, maar toch zeker ook de moeite van het lezen waard.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lees jij graag boeken?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

7 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 3

 1. Of ik graag boeken lees? Overbodige vraag!
  Zo veel hartjes voor ‘De Boekendief’, ik vond dat één van de mooiste boeken die ik in 2015 las. ‘Een schitterend gebrek’ las ik ook, maar het kon me minder bekoren.
  Ik ben nu aan het lezen in ‘All the light we cannot see’, volgens velen vergelijkbaar met ‘De Boekendief’ en minstens even goed…

  Like

  1. All the light we cannot see van Anthony Doerr hé, dat staat ook op m’n 50 before 50 lijstje in het boeken hoekje hier bovenaan :-). Boeken zijn een echte schat in huis, die koester ik dan ook met hart en ziel.

   Geliked door 1 persoon

   1. Zo moet het zijn 🙂 En ik combineer veel puntjes bij één boek. Ik doe ook mee aan twee challenges dus ik moet wel afstrepen want 55 boeken lezen, haal ik nooit 🙂

    Like

 2. De Boekendief, daar ben ik heel benieuwd naar! Van Arthur Japin wil ik ook al een tijdje iets lezen, ik noteer dat Een schitterend gebrek een goede kennismaking is, bedankt voor de tip!

  Like

  1. Dag Haaike :-). Van ieder die ‘De boekendief’ heeft gelezen, hoor ik telkens opnieuw alleen maar lovende woorden. De eerste bladzijden moet je wel door, maar dan begint het mooie van het verhaal (vind ik). En Arthur Japin: het was op de boekenbeurs dat men mij dit boek aanraadde als eerste kennismaking met deze schrijver.Altijd welkom hier voor volgende tips ;-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.