Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 6

Dit is intussen de zesde update rond de Verbeelding Book Challenge waaraan ik dit jaar met veel enthousiasme voor het eerst meedoe.  Als naar goede gewoonte post ik hier telkens rond de 20e een maandelijkse update. Wat juni betreft, was dit een goede leesmaand, het ging vlot met 4 bijkomende boeken die ik heb uitgelezen voor de Verbeelding Book Challenge en… die klepper van meer dan 600 pagina’s komt er binnenkort ook aan. Over dat laatste vertel ik jou meer bij de volgende update. Hierna alvast de thema’s die ik deze keer heb kunnen afvinken.

3. Een detective

Auteur: Karin Slaughter
Titel boek: Nachtschade

Nachtschade

Sara Linton werkt als kinderarts aan het Grant Hospital . Daarnaast is ze ook patholoog-anatoom. Wanneer ze op een avond afspreekt met haar zus Tessa in The Grant Filling Station en zich naar het toilet begeeft, treft ze daar een zwaar toegetakelde jonge vrouw, de blinde Sybil Adams. Sybil is de zus van Lena Adams, die werkt in dienst van Jeffrey Tolliver, hoofdcommissaris en tevens ex-echtgenoot van Sara Linton. Sara probeert nog, met alles wat in haar macht ligt, om Sybil te redden, tevergeefs echter.

!!! SPOILER ALERT !!!

Dan schiet Jeffrey razendsnel in actie en leidt het onderzoek naar die gruwelijke moord. Lena, vervuld van woede door de moord op haar zus, gaat op eigen houtje op onderzoek uit. In die zoektocht wijst alles in de richting van de duistere figuur Ryan, een erg bezitterig en ziekelijk jaloers typetje. Echter, terwijl Ryan voor ondervraging in hechtenis wordt genomen, valt het volgende slachtoffer. Als een rode draad loopt de kruisiging van Christus doorheen de manier waarop de moordenaar zijn slachtoffers toetakelt. Daartoe verdooft hij ze eerst met een giftig goedje, afkomstig van de nachtschade plant (zie titel van het boek). Ook Sara’s verleden, dat ze tot dan toe voor Jeffrey heeft verzwegen, gaat hierin – meer dan haar lief is – een voorname rol spelen. Net wanneer de onthulling nabij lijkt te zijn, duikt alweer een nieuw feit op, huiveringwekkend spannend! Zal het volgende slachtoffer kunnen gered worden?

Conclusie: Wie een thriller van Karin Slaughter heeft gelezen, wil er ongetwijfeld meer van lezen. Dat geldt zeker voor de thrillers uit deze Sara Linton reeks. Haarscherp weet de auteur karakters te definiëren en zich te verplaatsen zowel in de hoedanigheid van slachtoffer als van moordenaar. De spanning die daarbij wordt opgebouwd, zorgt telkens voor een ware page turner. Ook de halfslachtige relatie tussen Sara Linton en haar ex-echtgenoot Jeffrey Tolliver, bewerkstelligen een verrassende wending doorheen het hele gebeuren. Een aanrader voor wie houdt van het detective genre met hoog thriller gehalte.

13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)

Auteur: Karin Ramaker
Titel boek: Gewoon single/Vooroordelen, misvattingen en andere ongemakken

Gewoon single!

Over het leven van singles is al heel wat geschreven. Of gezegd, of bevooroordeeld. Vaak is het de omgeving van de single die er een punt van maakt dat diegene nog single is. Dit terwijl de single zèlf best wel gelukkig is met eigen situatie. Getuige dit boek ‘Gewoon single/Vooroordelen, misvattingen en andere ongemakken’. Er komen verschillende singles aan het woord, van alle leeftijden. Het is een zelfhulpboek in die zin, dat men als single een klankbord vindt, en niet een zoveelste terechtwijzing of een boek waar de must-do’s (zoals daten)  eraf spatten. En natuurlijk hebben singles ook al eens een minder dagje maar dat geldt net zozeer voor iedere persoon, die hierover oordeelt en nèt even vergeten was dat hij/zij ook ooit single is geweest.

Vooroordelen zoals: Kook jij dan ècht elke dag vers voor jezelf, zo in je ééntje? of Heb je dan nooit eens nood aan gezelschap? Natuurlijk wel, maar (second) singles zijn heus wel plantrekkers, een bevestiging. Vaak wordt er ook bekritikasterd, rond het waarom iemand nog – of opnieuw – single is. Men is misschien te moeilijk? Stelt te hoge eisen? Heeft te hoge verwachtingen? Is te sterk gehecht aan onafhankelijkheid? Volgens diezelfde omgeving dienen singles vooràl hun mond te houden, wanneer ze dan toch een keer op date gaan, het zou de tegenpartij wel eens kunnen afschrikken. Dit wordt echter weerlegd bij de geïnterviewde singles uit het boek,  zij vinden dat nèt die onafhankelijkheid aantrekkelijk kan werken.

Er zijn de zondagen, veelal familiedag voor het gros van de vriendenkring van de single en dan is deze toegewezen op zichzelf. Zoals diegene ook toegewezen is op zichzelf voor het hele huishouden. Maandag op het werk met collega’s, gaat het dan veelal over hoe leuk die family time toch is geweest, daar dient de single zich tegen te wapenen. In het boek staan leuke tips voor de single om het zichzelf zo aangenaam mogelijk te maken (en néén, niet via dating sites). Een single vindt het best wèl leuk om eens in eigen gedachten te kunnen/mogen verdwalen, bijvoorbeeld met een goed boek, alleen, op restaurant.

If you are lonely when you are alone, you are in very bad company. (boek pag. 22)

~ Jean Paul Sartre ~

Conclusie: Ik heb al enkel boeken opgezocht rond het single zijn, om beter inzicht te verwerven in eigen situatie. Toen ik in dit boek ben beginnen lezen, wist ik meteen dat het me zou aanspreken, vooràl door die bevrijdende invalshoek, met name: (h)erkenning en niet het zoveelste pleidooi om met z’n allen als single massaal te gaan internet-/speed- of whatever… daten. De vele quotes en one-liners maken het ook nog nèt dat tikkeltje interessanter. Singles zijn geen met-uitsterven-bedreigd-ras, integendeel, ze worden steeds talrijker. En waarom ik stiekem niet wil dat iemand weet dat ik dit boek heb gelezen? Precies door die vooroordelen/misvattingen maar kijk, ik ben er nu toch mee naar buiten gekomen, nah!

16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots

Auteur: Paulo Coelho
Titel boek: De strijders van het licht

De strijders van het licht

Paulo Coelho, afkomstig uit Brazilië, schreef dit flinterdunne boek (160 pag.).  Op de achterflap lees ik: Van de Latijns-Amerikaanse schrijvers wordt alleen Gabriel García Márquez meer gelezen dan Paulo Coelho en dat geloof ik best wel. Flinterdun maar o zo omvangrijk in wijsheden. We zijn allemaal strijders van het licht, iets wat doorheen het boek ook duidelijk wordt. Over keuzes die al, of net niet worden gemaakt, zelfreflectie, overwinningen en tegenslagen en hoe we daar sterker uit komen waardoor onze veerkracht wordt vergroot. Geloof, hoop en vertrouwen vormen de rode draad die hierdoor loopt, maar ook bewustwording en dat alles zo z’n reden heeft, wat van ieder leven de rijkdom maakt die het ons schenkt. Een boek dat mooie inzichten verwerft, een boek dat blijft nazinderen, met regelmatig een vette knipoog naar de Oosterse filosofie.

Conclusie: Wat een waardevolle schat, dit boekje. Eéntje om te bewaren in het nachtkastje en om nog heel vaak opnieuw in weg te duiken. Het kan op elke willekeurige pagina worden opengeslagen, per pagina staat een mooie gedachte rond De strijders van het licht. Een zalving voor de ziel :-). Om te lezen… te herlezen… en opnieuw te lezen.

24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst

Auteur: Margaret Atwood
Titel boek: Als laatste het hart

Als laatste het hart

Dystopische ofte toekomstromans behoren niet tot mijn favoriete genre. Het irreële wordt veelal uitvergroot, waardoor het moeilijk blijft om de aandacht bij zo’n boek te houden vind ik. Maar…het hoort bij de Challenge ni waar.

Dit verhaal gaat over Charmaine en Stan, een koppel waarvan beide partners hun job verliezen. Van vandaag op morgen staan ze – letterlijk – op straat. Hun auto wordt hun woning. Een heel onveilige omgeving, waarbij ze voortdurend alert dienen te zijn voor mogelijk nachtelijke plunderaars, vandalen. Elk moment kan er een zijn, dat ze moeten wegvluchten van die onveilige omgeving en weer een andere staanplaats dienen op te zoeken.  Aan dat onveilige en onzekere gevoel komt verandering, wanneer Charmaine door een gelukkig toeval kans krijgt om, samen met Stan, deel uit te maken van een Project. Het belooft veilige straten, een dak boven het hoofd en werk voor iedereen. De nieuwe thuisbasis wordt Isotopia waar ze mogen proeven van een rijkelijk burgerleven. Alles is mooi, alles is goed, men zou bijna durven denken perfect.

!!! SPOILER ALERT !!!

Op Wisseldag komt er een ander koppel, de Plaatsvervangers, in hun huis wonen en verhuizen Stan en Charmaine naar het gevangenisleven, Positron. Het koppel waarmee ze om de maand hun luxueuze burgerleven uitwisselen zijn Phil en Jocelyne. Met deze kennismaking komt ook een schaduwkant naar boven. Charmaine (die dan Jasmine heet) valt voor Phil (die zich voordoet als Max). Op een ochtend vindt Stan een handgeschreven liefdesverklaring van die Jasmine aan Max. Vanaf dan is Stan bezeten door die mysterieuze Jasmine, die dus eigenlijk zijn eigen Charmaine is…

Alles is voorgeprogrammeerd, zo blijkt en later zullen Charmaine en Stan daardoor lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Zal hun liefde het halen op dit politieke spel van macht, intriges en verleiding?

Conclusie: Voor mij geen topper, dit boek. Voor de liefhebbers van het dystopische genre mogelijk wel. Toch bleef het me boeien op één of andere manier, wat ook al een pluspunt is. Als leuk extraatje zijn er ook de one-liners van Charmaine’s Oma Win, met brokjes levenswijsheid tussen de regels door. En dan is er ook nog Stans broer, Conor, karakteriëel de complete tegenpool van Stan, wat in het geheel enigszins afwisseling en ook e.z. spanning meebrengt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip: Naast de Verbeelding Book Challenge, is er nu ook die fantastische challenge van Becky op Goodreads, met name een boekenreis rond de wereld in 100 boeken. Het leuke hieraan is, dat er geen tijdslimiet op staat :-). Je vindt mijn update rond deze- en ook andere Book challenges alvast onder de pagina ‘Boeken hoekje’ (zie Menu bovenaan) en vervolgens Book Challenges.
Mijn Goodreads Challenge – met name 20 boeken lezen dit jaar – heb ik alvast gehaald. Rondedansje :-).

Welke boeken heb jij zoal gelezen? Doe jij mee aan een (of meerdere) book challenge(s)?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 6

 1. De boeken van Karin Slaughter zijn echt goed he. Ik heb al haar boeken gelezen en de nieuwste is hier vandaag toegekomen 🙂
  Bedankt voor de tip ivm Paulo Coelho. Ik was nog opzoek naar een auteur met Latijns-Amerikaanse roots.

  Like

  1. Vind ik ook, Lize, van de boeken van Karin Slaughter. Mocht je nog inspiratie nodig hebben -> in m’n Boeken hoekje staan misschien ook nog bruikbare tips ;-). En Paulo Coelho: ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden.

   Like

 2. De boeken van Karin Slaughter heb ik vroeger heel graag gelezen. Op een bepaald ogenblik ben ik ineens minder thrillers beginnen lezen dus ik ben niet meer helemaal mee met haar serie. Onlangs kreeg ik echter onverwacht haar nieuwe boek toegestuurd. Ik ben benieuwd of ik nog steeds van haar boeken ga houden.

  Like

  1. Daar ben ik nu ook benieuwd naar, Liesbet :-). Bij mij is dat ook met periodes dat ik thrillers lees, zoals nu. Zonet begonnen in Onderstroom van Arnaldur Indridason ikv een Boekenreis rond de wereld in 100 boeken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb de lat niet te hoog gelegd wat die Goodreads challenge betreft, Evi. Dit jaar heb ik dan ook veel meer tijd om boeken te lezen… De Boekenreis vind ik ook fantastisch, zo grensverleggend. Ik heb er al zin in, om zoveel méér auteurs van overal te ontdekken nu.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.