Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 5 (+ winnaars)

Vijfde update rond de Verbeelding Book Challenge waaraan ik dit jaar met veel enthousiasme voor het eerst meedoe.  Als naar goede gewoonte post ik hier telkens rond de 20e een maandelijkse update. Wat mei betreft, was dit een goede leesmaand, het ging vlot met 3 bijkomende boeken die ik heb uitgelezen voor de Verbeelding Book Challenge, en een vierde boek waarin ik intussen begonnen ben. Daarnaast lees ik ook nog andere boeken, meer daarover vind je op Goodreads. Hierna alvast de thema’s die ik heb kunnen afvinken.

4. Een klassieker

Auteur: Arthur Japin
Titel boekEen schitterend gebrek

Een schitterend gebrek

Ik ben er nog niet zo lang achter, dat dit boek hiervoor ook in aanmerking kon komen, dat van Arthur Japin. Daartoe heb ik me gebaseerd op deze lijst van klassiekers die ik heb gevonden op het internet. Wat ik van het boek vond, vind je via de bijkomende link (zie titel boek).

5. Een humoristisch boek en/of
9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat en/of
22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is

Auteur: Fredrik Backman
Titel boek: Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

Door dit boek te lezen, hebben er wat verschuivingen plaats gevonden in de Verbeelding Book Challenge. ’t Is te zeggen: die boeken die ik al eerder had gelezen voor bovengaande thema’s, komen nu in aanmerking voor andere thema’s. Er zijn immers oh zo veel interessante boeken :-). Maar nu dus over naar dit boek van Fredrik Backman.

Van zijn debuutroman ‘Een man die Ove heet’ zie ik regelmatig recensies verschijnen via blogs die ik volg en op Goodreads. Voor mij is dit het eerste boek dat ik van deze auteur heb gelezen, dat van ‘Oma…’. Het is een absolute aanrader voor de Harry Potter fans onder ons (zo draagt Elsa een griffoendorsjaal, haar lievelingssjaal). Maar ook voor wie niet zo vertrouwd is met die fantasiewereld van zowel Harry Potter als Lord of the rings is dit echt een mooi verhaal dat leest als een waarachtig heerlijk sprookje. Een sprookje dat dan wel getuigt van veel inzicht en relativeringsvermogen van de auteur.

Elsa is 7, oma is 77. Elsa is een bijzonder kind. Zo zoekt ze alles waarvan ze de betekenis niet snapt op via Wikipedia, al vanaf het moment dat ze nog maar pas kan lezen. Ze kampt met concentratie-stoornissen, kan bij momenten heel erg boos worden, heeft geen vrienden op school en wordt er heel erg gepest en achternagezeten. De enige vriend voor haar is oma, die haar met fantasierijke verhalen wegwijs maakt in de zes koninkrijken van Bijna-Wakkerland waardoor Elsa uiteindelijk best wel haar mannetje zal leren te staan in de èchte wereld. Zo vertelt ze Elsa over de wolkendieren, Wolvenhart, de jongen met syndroomde zee-engelen… maar dan wordt oma ziek en sterft.

Ze laat een stapel brieven achter die door Elsa aan elk van de medeflatbewoners van oma moet worden bezorgd. Daarin biedt Oma haar verontschuldigingen aan tov ieder die ze heeft gekwetst. Dat zal ervoor zorgen dat Elsa voortaan ook zal beschermd worden zo zonder Oma. Elsa groeit op tussen twee werelden. Er is énerzijds de wereld van haar mama, met diens nieuwe vriend George en Halfje, het half zusje of half broertje van Elsa dat in mama’s buik groeit. Anderzijds is er de wereld van haar papa en diens nieuwe vriendin Lisette die zelf ook al kinderen heeft.

Tussen Oma en mama is er een groot verschil. Zo houdt Oma van chaos, mama houdt van structuur en vinkt alles af op een Excel bestand lijstje. Maar ook in het grote verschil tussen mama, die eerder perfectionistisch is en papa, die eerder pietje-precies is, begint Elsa mooie inzichten te verwerven en ze begint zo ook te begrijpen waarom de liefde op was tussen hen. Er wordt kristalhelder in beeld gebracht hoe Elsa zich bij dit alles voelt, alles wordt verhaald vanuit het perspectief van de leef- en denkwereld van dit bijzondere meisje met een heerlijke portie fantasie en vertelkunst. Zo wordt ook duidelijk doorheen het verhaal dat Elsa houdt van the X-files, van Spider-Man, Ben & Jerry ijs (de Ben & Jerry’s New York Super Fudge Chunk is haar favoriet), van kaneelbroodjes en van Harry Potter natuurlijk.

Conclusie: Het is een toppertje voor urenlang ontspannende lectuur. Ik heb hier vaak hardop zitten lachen bij het lezen van al die grappige passages die het boek rijk is, anderzijds heeft het me ook meer dan eens ontroerd. Zoals je hierboven kon lezen, kan dit boek in aanmerking komen voor verschillende puntjes uit de Verbeelding Book Challenge en 4 sterren waard op Goodreads wat mij betreft.

Het boek telt 420 pagina’s wat zeker geen punt is want het leest heel erg vlot. Het soort boek dat ik echt bijzonder graag heb gelezen. Zo’n boek dat je in één keer uitleest tijdens een verlengd weekend bijvoorbeeld 😉 en dat men vervolgens weglegt met spijt in het hart omdat het uit is. Met andere woorden: ik ga zeker nog boeken lezen van Fredrik Backman want dit werkt echt verrijkend.

7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)

Auteur: Kathryn Stockett
Titel boek: Een keukenmeidenroman

Hoewel ik ook voor dit puntje al eerder een boek had gelezen, toch voeg ik deze roman hier graag aan toe. De auteur, Kathryn Stockett, is bovendien van hetzelfde geboortejaar als ik en tijdsgenoten die schrijven maken me altijd nog nèt dat tikkeltje nieuwsgieriger  :-). Er zijn zo van die boeken die eerst een tijdje blijven sudderen vooraleer ik ze werkelijk lees omdat de korte inhoud is blijven hangen, – de cover me op één of andere manier opviel of om die twee redenen samen. Zo een boek is dus ook dit debuut van Kathryn Stockett dat ik aankocht via m’n e-reader. Het boek ligt ook in de (online)winkel als paperback, hardcover en het bestaat ook als dwarsligger.

Het verhaal speelt zich af rond Jackson, Mississipi,  het Amerika van de jaren zestig. Het is het tijdperk waarin Martin Luther King op de beeldbuis verschijnt. Skeeter (ofte Eugenia Phelan) besluit – in haar doel om schrijfster te worden –  om te gaan werken rond een delicaat onderwerp als het rassenonderscheid waarbij zwarte huishoudhulpen de blanken dienen. Wat eerst begint als een onschuldige ‘Miss Myrna column’ in de Jackson Journal over ‘Tips rond huishoudelijke taken’ slaat al gauw om in een heus boek dat later de gemoederen hoog zal doen oplaaien.

Met de goedkeuring van Missus Stein, hoofdredactrice bij  The Jackson Journal, legt Skeeter in het grootste geheim interviews af met enkele huishoudhulpen die getuigen over hun rol bij de blanken. Zo passeren ondermeer de revue: de zorgzame Aibileen, de opstandige Minny en Yule May – de huishoudhulp van de geniepige Hilly, één van Skeeters beste vriendinnen. Namen worden veranderd zodat alles anoniem blijft. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: na een vergadering van The League met haar vriendinnen, vergeet Skeeter op een avond haar tas met daarin het boek waardoor alles begon, een boek rond de wet op het rassenonderscheid en haar interview notities. Hilly’s nieuwsgierigheid blijft niet lang uit en naar de gevolgen heeft men al het raden.

Tussendoor is de lezer ook getuige van de openbloeiende romance tussen Skeeter en Stuart, i.e. de zoon van senator Whitworth. Er is de twijfel en onzekerheid van zowel Aibileen als Minny om ermee door te gaan, nadat het nieuws van ‘de ontdekking’ bekend raakt en waardoor Skeeter zich lelijk in nesten werkt jegens haar vriendinnen en -ze bovendien haar romance met Stuart op het spel zet. Maar bovenal is dit een roman over de inwendige kracht die vrouwen bindt, of ze nu blank of zwart zijn.

Wat zeker blijft hangen zijn de vertederende dialogen tussen Aibileen en Miss Leefolts dochtertje Mae Mobley (die door Aibileen ‘Baby Girl’ wordt genoemd) en zoontje Li’l Man maar ook de verschillende invalshoeken van waaruit het boek wordt geschreven (zowel Skeeter, Aibileen als Minny komen aan het woord als de ‘ik’ persoon) maken dat deze roman zeker niet saai wordt, integendeel. Hoewel dit een fictief verhaal is, krijgt men het gevoel dat de auteur dit zelf van nabij heeft meegemaakt en in zekere zin is dit ook wel zo (zie epiloog in het boek). Terwijl ik het boek zo las, klonk meer dan eens het lied ‘We’re going to Jackson’ van Johny Cash door m’n hoofd’, hoewel hier nergens naar verwezen wordt in het boek :-).

Conclusie: Omdat ik ook graag historische romans lees, zowel van oorlogen, de middeleeuwen of zoals hier van de woelige jaren zestig, wist dit verhaal me zeker te boeien. Het boek is erg vlot geschreven, leest dus als een trein en zet met verve een onderwerp in de kijker dat ook vandaag nog brandend actueel is. Dit boek werd in 2011 verfilmd als ‘The help’. 4 sterren waardig op Goodreads!

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is

Auteur: Leonie Swann
Titel boek: De schapen van Glennkill

In ‘De schapen van Glennkill’ wordt de hoofdrol gespeeld door…schapen. De schapen van George die op een nevelige ochtend dood wordt aangetroffen met een spade in z’n lichaam. Wat daarop volgt, is een zoektocht door de schapen naar de moordenaar van hun geliefde herder. Hoe ze dit best aanpakken, hebben ze dan weer geleerd uit de detective boeken die herder George hen voorlas. Eens ze dat raadsel hebben ontrafeld, is het volgende natuurlijk om dit duidelijk over te brengen aan De Mens.  Elk schaap heeft daarbij een zorgvuldig uitgekozen rol en ook de naam van elk schaap is heel treffend gekozen. Zo is er Bolly The Whale – het schaap met het beste geheugen van de hele schapenkudde – Miss Maple (hoe zij aan die naam komt wordt duidelijk doorheen het verhaal, echt schitterend 🙂 ),  Mr Ritchfield, Othello en zo verder. Men zou kunnen denken dat dit saai wordt maar neen, het verhaal blijft boeien.

De lezer wordt ook meegenomen in die hele schapenwereld met de soorten grassen die ze eten tegen de mooie achtergrond van Ierland, hun observatievermogen en -denkwereld, bij momenten echt wel grappig in beeld gebracht vanuit dit schapen perspectief. Het boek is een roman en er wordt ook niet echt een spanning opgebouwd (wat men wel zou verwachten bij een moordzaak die moet worden opgelost). Naast de bange momenten van de schapen om ‘de wolfsgeest’ is hier weinig méér dat de suspense opdrijft. Vandaar dat ik dit boek 3 (en geen 4) sterren heb gegeven op Goodreads. En toch, eens ik erin begon te lezen wou ik absoluut verder gaan.

Conclusie: Allicht door de psychologische– en filosofische bagage van de schrijfster maar ook -de humor die erin verweven zit, schittert dit boek in z’n originaliteit. Ook het einde (de onthulling van de uiteindelijke moordenaar) is heel verrassend en onverwacht. Dit boek kocht ik enkele jaren terug bij Boekenvoordeel en ik ben nu toch heel blij dat ik het uiteindelijk eens heb gelezen, dankzij de Verbeelding Book Challenge :-). Het is tevens een debuut dus ook voor dit puntje kan dit boek in aanmerking komen.

Het volledige overzicht van die boeken, die ik al gelezen heb ikv de Verbeelding Book Challenge 2016 (mèt link naar de respectievelijke boekbesprekingen) vind je onder het Boeken Hoekje bovenaan :-). Nog 10 thema’s te gaan en er zitten nog een aantal moeilijke tussen, wat een Challenge :-)!

Zoals te lezen was in m’n vorige update, geef ik binnenkort een aantal boeken weg ikv deze Verbeelding Book Challenge. De winnaars zijn intussen bekend, je leest er alles over via deze aparte pagina.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Doe jij mee aan de Verbeelding Book Challenge? Heb jij nog leestips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 5 (+ winnaars)

  1. Hey Sofie. Ja, was een leuke leesmaand, boeken waarvan ik aanvankelijk niet had gedacht dat ik ze zou lezen. Zo zie je maar :-). En euhm…je bent bij de winnaars hé had je ’t al gezien 😉 ?

   Geliked door 1 persoon

   1. Hey Sofie. Stuur je me dan ook even een mailtje aub (zie de pagina over de Weggeefboeken ivm m’n contactgegevens) om af te spreken?

    Geliked door 1 persoon

 1. De schapen van Glenkill vond ik een heerlijk boek! Heb ik enkele jaren geleden al eens gelezen. Naar dat andere boek van Backman ben ik ook nieuwsgierig. Ik heb zijn eerste boek al gelezen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de andere boeken van Fredrik Backman. Staat alvast op m’n TBR lijstje op Goodreads :-). (P.S. Jij bent ook een winnaar hé, al gezien?)

   Like

 2. Dat boek ‘Oma…’ spreekt me wel erg aan, nu ik je blogbericht gelezen heb! Ik doe zelf niet mee aan de challenge, maar ben wel in een goed boek bezig: ‘De laatste minnaar van mijn moeder’ van Dimitri Verhulst.

  Geliked door 1 persoon

  1. Is echt een zalig boek :-). Ik had echt spijt, toen het uit was, zo goed! En Dimitri Verhulst staat ook nog op m’n ’50 before 50′ TBR lijstje. Goed om weten dat dit een goed boek van hem is, dank je voor deze tip!

   Like

  1. Fijn te mogen horen dat je het een leuke update vindt, Evi en nog eens proficiat dat je bij de winnaars hoort :-). Ik kijk uit naar je mailtje.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.