Fragmenten

Wat 2019 bracht (een overzicht)

Een jaaroverzicht, het is hier stilaan traditie aan het worden. Even stilstaan in de tijd, met een blik vol hoop en verwachtingen vooruit. Als ik er zo op terugblik, was het voorbije jaar 2019 een heftig jaar.  Bij momenten zelfs heel erg overrompelend, anderzijds ook een bijzonder leerrijk en verrijkend jaar.  Overlopen jullie het even mee?

De eerste en één van de belangrijkste veranderingen dat 2019 meebracht, was toch wel een gloednieuwe start op vlak van werkzekerheid. Met een vast contract bij dezelfde werkgever vanaf januari, bood/biedt dit zoveel meer zekerheid, ademruimte en voldoening. Een nieuw jaar betekende dus letterlijk een nieuwe start…

contract

Daaraan was ook een prijskaartje verbonden. Een prijskaartje van 5 maanden intensieve opleiding, het dagelijks pendelen naar het opleidingscentrum ver van huis, dat kruipt zeker niet in de kleren. Blijven volhouden en doorbijten was hier zeker de boodschap.

In februari was het even schrikken, op vlak van gezondheid. Een operatie diende zich aan. Gelukkig kwam m’n opleiding hierdoor niet dermate in het gedrang, al diende ik hiervan uiteraard wel even te herstellen.

Je kunnen optrekken aan kleine lichtpuntjes in zo’n periode van herstel, is dan oh zo belangrijk. Zo’n lichtpuntje, daar zorgde onder andere de dochter voor die over heel de lijn geslaagd was voor haar examens van het eerste semester. *so proud*

Daarnaast kwamen er een aantal mooie en boeiende ontmoetingen op m’n pad. Ik goot ze in een rubriek [Hilde schrijft], iets wat hier duidelijk werd gesmaakt.

‘Een jaar niet gelachen, is een jaar niet geleefd’, hoor je wel eens zeggen. Ik voeg daar graag aan toe: een jaar geen creativiteit, is een jaar niet geleefd. Wie me intussen al een tijdje volgt, weet dat dit me op het lijf geschreven staat.

Tijd vinden voor hobby tijd – maar wàt blij dat dit er ook van gekomen is het afgelopen jaar! Met nieuw leven in de natuur en de lente die zich langzaam had aangekondigd, kwam ook m’n energie weer terug. Onder meer met m’n nieuwste aanwinst: een mini stans-/embossingmachine. Het resultaat mocht er zeker wezen!

kaartjes maken

Creatief bezig kunnen zijn, af en toe een leuke en gezellige uitstap of -babbel plannen met vriendinnen, en daartussen weer tot rust komen. Voor mij zijn dat dè ingrediënten om die balans te behouden. In mei stond er zo’n geweldig toffe uitstap op de agenda, meer bepaald naar ⇓ Mechelen. De stad waar ik overigens 9 jaren heb gestudeerd. Het volledige foto verslag lezen jullie [daarzo].

Al jaren droomde ik van balkonplantjes op m’n terras. 2019 was duidelijk een florerend jaar, want het is er dat jaar dan eindelijk toch eens van gekomen, van die ⇓ bloemen op m’n terras. Het zegt veel over de evolutie die ik zelf het afgelopen jaar heb doorgemaakt :-).

Juni. Met een hogeschoolstudente in huis, staat die maand onlosmakelijk verbonden met examentijd. En opnieuw was de dochter geslaagd voor haar examens èn stage.  Het eerste jaar was dus alvast een mooi afgelegd parcours. Examens werden hier niet alleen door de dochter afgelegd, ook voor mij was het examentijd.

Zo dochter, zo moeder, want ook ik mocht zonder blikken of blozen – na m’n doorgedreven opleiding – een examen afleggen. Dat slagen was een noodzaak om m’n job volwaardig te kunnen uitoefenen. Win-win dus! En het was nu ook tijd voor het èchte werk: na de opleiding en diverse stages, meedraaien in die nieuwe job. Een hele aanpassing en bij momenten ook zwaar.

Er werd dan ook uitgekeken naar vakantie en voor het eerst sinds jaren – door betere omstandigheden – nog eens een reis kunnen boeken. Ge kunt u niet voorstellen hoeveel deugd dat doet! Over lichtpuntjes gesproken :-).

Ik zei het al: uitstapjes doen me deugd. Ook in juli stond er zo een op het programma. Ik durfde hiermee uit m’n comfortzone te treden want trok er deze keer alleen op uit, meer bepaald naar Gent – tijdens ⇓ de Gentse feesten op een zonovergoten dag. Het volledige verslag hiervan via [deze plog].

Gent – polé polé

Augustus was een welkome maand, met onze prachtige reis in het vooruitzicht. Land van bestemming was deze keer Portugal. En wàt voor een reis was mich dat! Eentje om ons nog lang te herinneren. Een moeder-dochter momentje om nooit meer te vergeten!! Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik hierover uitvoerig verslag ben komen brengen – dat verslag vind je onder [Costa de Lisboa – een reisverslag].

Voor de tweede keer op rij ook nu weer buiten m’n comfortzone, want ik trok er alleen op uit naar de Fonnefeesten (Lokeren) [in: moOImenten (augustus 2019)]

Cascais – vuurtoren

Het afgelopen jaar leek wel het jaar van de regenbogen :-p. Hoe vaak ik er wel ben tegengekomen! Opvallend meer dan vorige jaren. Zo ook in september, zelfs een die ⇓ volledig rond ging.  Een mijlpaal ook in september want ik werd 50 jaar! Wat dit met me deed en doet, lees je [daarzo].

 

Na september, kwamen de donkerste maanden er aan… Ik kijk er altijd weer met een bang hart naar, elk jaar steeds banger. Het beest dat eenzaamheid noemt, sluipt dan wel eens in m’n leven binnen. De herfst met z’n gouden prachten, biedt me dan zoveel soelaas, met herfstwandelingen waarmee ik me ten volle kan voeden. Twee van die deugddoende wandelingen heb ik hier dan ook gedeeld, met heel veel foto’s.  Eentje in Buggenhout en een in Hofstade (Zemst). Als ik die foto’s nu zo herbekijk, word ik er opnieuw heel vrolijk van.

Self care in die donkere maanden, is dan van groot belang. Het mezelf makkelijker maken. Comfort food is dan nooit veraf in die donkere wintertijd. Ik geniet dan ook des te meer van ondermeer een zalig tasje thee met of zonder…zoets, van een deugddoende kom soep, van kaarsjes en gezellige warmte en…van nieuwe vriendschappen die dan heel spontaan ontluiken. Rustig opbouwen is hier de boodschap…

thee

2019 eindigt dus zeker niet in mineur, als ik er zo naar kijk. Het heeft veel energie gevraagd maar ook vreugde gebracht, ja zelfs een warm gevoel. Een jaar waarin m’n geduld wel vaker op de proef werd gesteld, op velerlei vlakken. Hoe het verder evolueert, valt nog af te wachten. Ben toe aan vakantie nu. Het is goed geweest. Ik ben blij dat ik m’n (werk)jaar kan afsluiten met een gevoel van voldoening.

Dankbaar om die fijne mensen uit m’n omgeving die me steunen, begrijpen en bijsturen als nodig blijkt.  Zij zijn voor mij van onschatbare waarde. Aan ieder van hen – zonder uitzondering –  die 2019 voor mij gemaakt hebben tot wat het is geworden, zeg ik een dikke dank-je-wel!

dank

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

20 gedachten over “Wat 2019 bracht (een overzicht)

  1. Die lieve mensen – het zijn er slechts enkele – zijn er echt voor mij in de zuiverste zin. Het is ook dankzij hen dat, dit jaar geworden is tot wat het nu is. Mooie reactie waarvoor dank!

   Geliked door 1 persoon

  1. Een mooi maar ook wel heftig jaar. Nu ff toe aan (mentale) rust toch wel. Vooral van kerst wil- en zal ik genieten. Oudejaar is voor mij dan weer een dag zoals een ander… Ook voor jou een fijne Kerst en een goede start voor een waardevol 2020! P.S. dank je voor complimentje

   Like

 1. Wat een warme blogpost! Het was een bewogen jaar voor je, maar fijn dat je ook veel ontspannende momenten opzocht. Die balans is en blijft belangrijk om te kunnen doorgaan. Ik wens je een fijn eindejaar toe, en een heel mooi 2020!

  Like

  1. Idd…een heel bewogen jaar waarin er veel, heel veel is veranderd op allerlei vlakken. Die balans hé zeker belangrijk en heel fijn die herkenning. Ook voor jou een fijn eindejaar en een goede start voor 2020! Dank je wel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik lees je nog niet lang genoeg om alles te begrijpen, maar mijn wens voor jou is een tevreden, gezond 2020. En dat ik nog veel fijne logjes mag meelezen , maar nu ben ik egoïstisch. 🙂

  Like

  1. Dat komt wel…dat begrijpen 😉. Is ook niet op 1-2-3 uitgelegd. Dank je voor die mooie wensen. Ook voor jou een hoopvol gezond en voornamelijk gelukkig 2020. Niets egoïstisch begrijp jou volkomen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb maand per maand m’n moOimenten van het afgelopen jaar er even bij genomen Willy. Zo’n overzicht zou me anders ook niet gelukt zijn.
   Dank je voor die mooie wensen. Ook voor jou een fijne kersttijd nog en veel geluk gezondheid en vreugde in 2020.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.