Fragmenten

Tag: de nostalgische kerst tag

Tweede kerstdag vandaag. Rond deze tijd beginnen dagen weer langzaamaan te verlengen. Elke dag een beetje meer licht, een beetje meer hoop. Hoop op al wat goed is. Het feesten zit er wat mij betreft op. Oudejaar zal hier een dag zoals een andere zijn.

Vooral Kerst is een traditie waaraan ik zo gehecht ben. Vandaar…deze nostalgische kerst tag. Ik vond deze bij Lieze. Gezien de tijd van het jaar wel toepasselijk. Lezen jullie even mee?

Wanneer zet je de kerstboom en hoe lang blijft die staan? 

Dat is hier een mooie traditie. Na Sint (6 december) wordt de kerstboom meestal gezet. Gewoonlijk blijft die staan tot na Driekoningen (6 januari), hoewel hij de laatste jaren gewoonlijk gedurende de hele maand januari blijft staan. Reden? Een hart onder de riem voor onze ijverige studente zodat ook tijdens de examens die hartverwarmende kerstsfeer nog een beetje aanwezig blijft.

Echte boom of nep?

Is altijd nep geweest. Een echte boom vind ik zo zonde. De boom die wij hier zetten, gaat toch al ettelijke jaren mee en dat vinden we hier prima.

Wat hangt er bij jou in de boom en wat is je favoriete kerstornament?

Ik houd wel van de combinatie goud, wit, champagnekleur met tussenin roestbruin. De kerstlichtjes zijn warm white. Reken mezelf niet tot diegenen die elk jaar een bepaalde kersttrend wil volgen. Vlak na Kerst vallen er wel elk jaar mooie kortingen te scoren op al die kerstversieringen.

Dan kan ik moeilijk aan de verleiding weerstaan om 1- of 2 bijkomende kerstdecoraties te kopen. Al kan het net zo goed van de kringwinkel komen. Niets mis mee.

Een van m’n favoriete kerstornamenten zijn ⇓ hertjes (ik heb iets met hertjes) of iets handgemaakt, zoals deze gehaakte kerstengel ⇓. Kerstversieringen breng ik ook al eens mee van plaatsen waar ik (op reis) ben geweest in binnen- of buitenland.

kerstboom – hertje

Wat is het ultieme kerstnummer of je favoriete kerstalbum?

Ik houd vooral van oudere kerstliederen, die dateren uit m’n jeugdjaren (jaren ’80). Iets wat zeker past in het rijtje ‘nostalgisch’, is ‘We all stand together’ van Paul McCartney & the frog chorus. Daarnaast word ik ook telkens opnieuw geraakt door ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band Aid.

Nog zo’n heerlijk hartverwarmend nummer vind ik ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea. Maar dan enkel tijdens de Kerstperiode zelf, dus aub niet 1 maand op voorhand zoals op sommige radiozenders.

En ja, ik ben zo’n nostalgische ziel die met Kerst…ook naar kerstliederen luistert op de radio of speel dan deze ⇓ C.D.’s af met Kerst.

Kerst C.D.’s voor een aangename sfeer

Welke film bekijk je elk jaar weer met kerst?

Dat zijn er enkele, die vaak terugkeren. Een typische kerstfilm vind ik bijvoorbeeld ‘The holiday’ maar ook ‘Hachi’ of ‘You’ve got mail’.

Wat komt er op tafel?

Op kerstavond eten we gewoonlijk uitgebreid gourmet. Op Kerstdag genieten we in familieverband van een heerlijk feestmaal all the way, van de apéro tot voorgerecht of soep, hoofdmaaltijd tot nagerecht.

Wat staat er op het kerstprogramma en met wie vier je de feestdagen?

Kerst is bij ons een echte familietraditie die we dan ook in familieverband en -huiselijke kring vieren. Daar genieten we dan ook met z’n allen van. Er worden op Kerstdag cadeautjes uitgedeeld en vooràl veel gelachen en heerlijk gekeuveld.

Foute kersttrui of glitterjurk?

Geen van beiden. Ik zal eerder gaan voor iets tijdloos dat dan achteraf ook nog kan gedragen worden. Hoeft ook niet elk jaar een nieuwe outfit te zijn wat mij betreft.

Een mooi bijpassend juweel durf ik wel eens nieuw aan te kopen en speciaal op die dagen verwen ik mezelf extra met een goed parfum (waar ik dan heel spaarzaam mee omspring gedurende het hele jaar!).

Verstuur je kerstkaarten?

Bij voorkeur stuur ik echte kaartjes, als de tijd en energie me dat toelaat. Het ene jaar zijn dat ⇓ zelfgemaakte kerstkaarten, al dan niet gehandletterd of versierd met lettertekenen. En vooràl belangrijk: dat elke kaart gepersonaliseerd is. Dus niet gewoon ‘Fijne feestdagen!’ – het mag wel dat ietsje meer zijn, een teken dat er aan die andere wordt gedacht in het bijzonder in deze periode.

kerstkaarten

Wat staat er op je verlanglijstje aan de kerstman?

Niets materieel in elk geval. De kerstman weet wel wat ik hiermee bedoel :-).

Wat is je mooiste kerstherinnering?

De kerst bij m’n grootouders zaliger. Hoe moeke (R.I.P.) het toen heeft klaargespeeld om voor de hele familie te koken – en we hadden een grote familie – het is- en blijft me tot op de dag van vandaag een groot raadsel. Ik denk daar nog steeds vol bewondering en respect aan terug, in het bijzonder op deze dagen.

Wat is jouw kerstwens?

Dat vreugde, menselijke warmte en gezelligheid bij ieder aanwezig mag zijn en -blijven. Dat ieder uit m’n omgeving wordt omringd met de juiste mensen en de juiste zorg en aandacht, dat er tijd en ruimte blijft voor vriendschap en voor momenten van samenzijn.

In het grotere geheel: dat mensen meer oog en oor hebben voor de noden van de andere met minder opportunisme en egoïsme, afgunst en jaloezie.

kerstkaarten, klaar om beschreven te worden

Deze tag overnemen? Laat dan zeker een linkje achter in de reacties zodat ik ook bij jou kan komen lezen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

7 gedachten over “Tag: de nostalgische kerst tag

 1. Fijn om lezen én je zo beter te leren kennen.
  Ik zou vaak ongeveer dezelfde antwoorden kunnen geven. Enkel kerstfilms bekijk ik niet echt.

  Veel moed voor de student, maar de kerstsfeer zal haar zeker moed geven. Hier hebben we geen student meer in huis, maar de kerstversiering blijft ook hier heel de donkere januarimaand hangen. Lichtjes in de duisternis 🙂

  Like

  1. Dank je voor de moedgeving hier.
   Idd lichtpuntjes in de duisternis 😃. Dit is het eerste jaar dat ik zo ontzettend veel last heb met die donkerte. Dan ook blij dat de kortste dag intussen achter de rug is. De lente zal een en al verademing zijn. Ik snak er echt naar.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb 3 kersttags samengevoegd en vragen weggelaten maar herken toch dat deze de basis was. Ik heb dit jaar kerstcd’s gekocht voor in de auto, dat werkt toch beter dan de radio.

  Like

  1. Een samenraapsel van verschillende tags. Sounds good. M’n energie is momenteel behoorlijk zoek. Zodra ik er klaar voor ben, ga ik wat bijlezen ;-).
   Ik luister tegenwoordig in de auto ook veel naar C.D.’s. Hier thuis stilte want sssst… blok- en examentijd…

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.