Creaties

Hoe je opnieuw tijd vindt voor je hobby’s

We zouden het met z’n allen wel willen: een dag die langer duurt dan 24 uren. Uitgenomen de omschakeling naar wintertijd, kunnen we geen extra uren uit de lucht toveren. Extra uren om toe te wijden aan onze hobby’s.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar dat zorgde bij mij alleszins voor een knagend gevoel van ‘Ik blijf wat op m’n honger zitten‘. Het maakte me niet bepaald gelukkiger.

Al die ideeën waarmee ik zat – er kwamen er steeds maar bij – en geen tijd om ze uit te voeren.

Van m’n hobby’s m’n beroep maken, was alleszins geen optie. Minder gaan werken evenmin. Tips die je wel eens leest bij anderen.

Dus ging ik op zoek naar andere oplossingen, hoe ik zelf opnieuw meer tijd kon vinden voor mijn geliefde hobby’s. Je leest hierna mijn plan van aanpak.

Plan je hobbytijd

Hoeveel vrije tijd rest er me naast de ingenomen tijd? Hoeveel tijd daarvan wil ik werkelijk spenderen aan m’n hobby(‘s)? Elke avond een beetje tijd of spaar ik het liever op voor tijdens het weekend?

Wees hierin realistisch genoeg. De administratie, organisatie en uitvoering van een huishouden naast een voltijdse job, vragen immers al heel wat tijd en energie.

Denk vooruit

In plaats van elke avond in de spits nog naar de winkel te spurten, en de eeuwig terugkerende ‘Wat-eten-we-vandaag?‘ – vraag te beantwoorden, besloot ik, ook hierin minder tijd te verliezen.

Ik begon opnieuw te werken met weekmenu’s. Boodschappen konden op die manier gegroepeerd worden voor een hele week. Ook weekend koken overweeg ik nu opnieuw. Dit vraagt natuurlijk wel wat discipline.

De volgende stap zal zijn, om boodschappen on-line te bestellen en vervolgens af te halen op een tijdstip dat mij het beste uitkomt.

Ruil on-line voor off-line

Voor je het goed en wel beseft, ben je weer zò een uur kwijt door te swipen, te liken en – voor sommigen onder ons – te bingewatchen.

Yolo (= you only live once) en fomo (= the fear of missing out) zijn zodanig onzichtbaar met onze levens verweven, dat we op termijn vergeten, waar het èchte leven om draait.

De tijd die ik anders veelal nutteloos doorbracht voor een scherm, ruil ik nu in voor hobby-tijd. Voor mij betekent dit: creatief bezig zijn, (boeken) lezen of genieten van me-time zonder meer.

Bedenk: vrije tijd # beschikbare tijd

Wanneer ben je vrij? En om hoe laat?‘ Het was zo’n klassieker als iemand me vroeg, om een keer af te spreken. Er werd niet gevraagd of het me dan ook paste, om dan af te spreken. Er werd zomaar van uitgegaan. Dat doe ik nu anders.

Ik bepaal nu zelf òf ik dan wel wil afspreken. Wat meer is, ik spreek het ook zo uit. Men verschiet dan wel eens van mijn directheid maar intussen wordt er wel meer rekening mee gehouden.

Hulptroepen inschakelen

Kleine veranderingen hebben vaak al een groots effect. Misschien het overwegen waard: die strijk eens laten uitvoeren door dienstencheques, af en toe een poetshulp inschakelen.

Of anderzijds: bij een off day eens wat door de vingers zien.  Wie maalt nu om lakens die niet kreukloos gestreken zijn? Eens frietjes van de frituur of een maaltijd aan huis in plaats van vers te koken? Ook ik heb dat moeten leren aanvaarden.

Je hobby = je vrijheid

Een hobby is voor mij iets waar ik zelf voor kies. Los van prestaties, challenges, vergelijkingen of wat dan ook.

Natuurlijk is het fijn om gelijkgestemden daarin te vinden en elkaar daartoe te inspireren maar aub niet op een concurrerende of competitieve manier.

Ik wil iets doen dat ik graag doe, waarbij ik me goed voel, iets dat mij energie schenkt. Niet iets dat als een verplichting aanvoelt.

Het doel

Doelgericht ben ik dus bepaalde (slechte) gewoontes beginnen afbouwen. Een beetje strengheid voor mezelf was wel nodig, wilde ik m’n  doel bereiken. Maar wat een tijd die er dan vrij komt, zonder nog langer tijd te verprutsen aan die energievreters!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe vinden jullie tijd voor je hobby’s? Ik lees graag jullie tips in de reacties.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

21 gedachten over “Hoe je opnieuw tijd vindt voor je hobby’s

 1. Ik probeer de weekends niet vol te plannen. Slechts 1 sociale activiteit met vrienden of familie, zodat we daarnaast tijd hebben om te rusten, om onze hobby’s te beoefenen en helaas ook om het huishouden te doen ;-). Het evenwicht dat daardoor ontstaat is zalig, maar ik moet als een havik over onze agenda waken om het te behouden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hou ook niet van een volgepropt weekend. Een dag waarop ik eens kan uitrusten of – me kan bezighouden met m’n hobby’s, zijn altijd een welkom geschenk. Ik overweeg om voor volgend jaar een agenda aan te schaffen om alles in nog betere banen te leiden.

   Like

  1. Tsja…da’s nog niet meteen aan de orde bij deze prille vijftiger 😏. Wat me wel opvalt op bijvoorbeeld hobbybeurzen is, dat daar toch wel vele gepensioneerden aan deelnemen. Dat zegt in feite genoeg.

   Like

  1. Fijn, zo’n herkenning! Ik merk intussen bij mezelf dat zoiets ook het beste werkt, het inplannen van… Dank je voor jouw reactie en alvast welkom op deze blog!

   Like

 2. Ik denk dat jij alle tips hier al hebt opgesomd 🙂 Het gaat natuurlijk niet met alles hobby’s maar ik brei bijvoorbeeld ook op de trein (en in het vliegtuig, maar dat neem ik zelden).

  Like

  1. Op de trein breien…als ik de trein al eens uitzonderlijk neem, zie ik dat ook al eens. Lezen zou nog lukken op de trein maar knutselen niet meteen.

   Like

 3. Mijn belangrijkste truc is om idd tijd in te plannen. Ik heb op een vaste avond in de week mijn sport (ook een hobby van me) en heb sowieso 1 avond per week waarop ik aan een creatief project werk. Die avonden bewaak ik, daar mag niet zomaar iets anders geplanned worden. Verder heb ik mijn project vaak op tafel liggen, waardoor ik makkelijk ‘even tussendoor’ ermee aan de slag kan.

  Verder zorg ik dat mijn boek (ik hou ook erg van lezen) voor het grijpen ligt. Daardoor pak ik dat ook makkelijker. En ik leest graag in de trein, onderweg naar mijn werk of naar huis.

  Like

  1. Welkom op deze blog!
   Ik denk idd dat dat helpt, dat concreet inplannen. Ik lees hier erg bruikbare tips zoals het reserveren van die hobbytijd. Ik verlies vaak tijd door maar wat te prutsen en dan blijven er vaak halffabrikaten liggen hier. Heb ook zoveel verschillende creatieve hobby’s. Als je iets concreet in gedachte hebt, en de materialen liggen klaar, kan je idd meteen aan de slag. Supertip dit waarvoor dank!

   Like

 4. Veel tijd en zin voor hobbies heb ik momenteel niet gezien de omstandigheden thuis. Mijn werk is mijn ontspanning. Dat doe ik graag en leer er vele mensen kennen. Toch besef ik dat ik best tijd voor mezelf neem, maar dat zie ik nu niet zitten. Of blogs lezen en schrijven kan dat als hobby beschouwd worden ?

  Like

  1. Alle begrip daarvoor en het is inderdaad belangrijk, de rol die fijne collega’s daarin spelen. Dat wordt vaak onderschat. Het is maar wat je zelf ziet als hobby. Als schrijven voor jouw blog en blogs lezen daar voor jou bij horen, lijkt me dat een goede uitlaatklep.

   Geliked door 1 persoon

 5. Goede tips, ik denk dat veel mensen apps als fakebook en twitter moeten verwijderen om tijd over te gaan houden. Ik ben sinds een aantal jaar enorm gestopt met sociale events zoals etentjes, verjaardagen en gezellig langskomen (3 uur reizen verderop). Dat scheelt bergen tijd. Ik ga nu naar dierentuinen, musea, dorpjes enzovoort en werk daarnaast nog 5 dagen onregelmatig. En ik heb geen kinderen dat scheelt ook.

  Like

  1. Daarvan ben ik ook overtuigd, dat het uren oeverloos doorbrengen on-line erg nutteloos kan zijn. Net zoals jij bepaal ik hoe langer, hoe meer zèlf m’n vrije tijd. Dat botst soms maar ik heb het liever zo, dan ergens tegen m’n zin te zijn of louter om die ander tegemoet te komen. Herkenbaar!

   Like

 6. fotografie is mijn voornaamste hobby

  en daar maak ik tijd voor

  een fototoestel heb ik altijd bij mij, je weet maar nooit wat je voor de lens kijkt krijgt

  televisie kijken heb ik hiervoor op een laag pitje gezet

  groeten

  Like

 7. Hobby’s moet je inplannen… zo sta ik direct op de loopband als ik thuiskom na het werk, want eens ik in mijne zetel zit ben ik verloren. Zelfs het lezen moet ik tegenwoordig inplannen 😉

  Like

  1. Dat lijkt inderdaad zo in onze drukke levens tegenwoordig. Zonder hobby’s in te plannen, dienen ze te wijken voor al de rest. Fijn zo’n herkenning!

   Like

 8. Ik plan voor mijn hobby’s (en dat zijn er best wat om eerlijk te zijn) geen tijd in, daardoor schiet tijd er vrij voor maken best nog wel eens bij in. Ik ga eens uitproberen of het wel tijd er voor inplannen iets voor mij is. Bedankt voor de tips!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je om te komen lezen en reageren. Welkom op deze blog 😊. Sinds ik ben gaan plannen, lijkt het wel of ik nu méér tijd daartoe vind. En graag gedaan wat die tips betreft.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.