Fragmenten

Weekendtip: paddenstoelen spotten in Buggenhoutbos

De herfst, hèt seizoen bij uitstek om wandelingen te maken waarbij men ogen tekort komt. Wat dit jaar (2019) in het bijzonder opvalt: de vele soorten paddenstoelen die uit de grond rijzen. Zo ook tijdens een wandeling in Buggenhoutbos. Weet je op een zondag niet wat gedaan? Ga er zeker eens een kijkje nemen.

De ligging

Buggenhoutbos ligt in de nabije omgeving van Dendermonde (provincie Oost-Vlaanderen, België). Er is voldoende mogelijkheid tot parkeren en er zijn verschillende toegangen. Na een stevige wandeling, kan je in de omgeving tevens terecht voor een drankje (met of zonder hapje) in één van de nabije tavernes.

Plattegrond

De plattegrond aan de ingang leert ons, dat er verschillende wandelroutes mogelijk zijn in het Buggenhoutbos.

Buggenhoutbos

Verslag

De eerste reeks paddenstoelen die ik er tegenkwam, zag er zo ⇓ uit.

Enkel wie er de tijd voor neemt en af en toe eens stil staat, vindt- en ziet ook kleine verborgen schatten zoals deze ⇓. Nu eens per twee, dan weer alleen.

Lang gezocht, maar de alomgekende vliegenzwam ⇓ toch ook een enkele keer tegengekomen.

paddenstoel

Soms leek het, het begin van zo’n heksenkring.

Tot slot, zorgden deze ⇓ beauties voor de apotheose van deze zalige zondagse boswandeling. Stiekem hoopte ik ook, een elfenbankje tegen te komen en jawel hoor ⇓.

Tot zover m’n paddestoelen relaas. Ik heb er echt van genoten! Het soort wandeling dat zeker voor herhaling vatbaar is, al zal die eerste keer me vooral bijblijven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wandel jij graag? En kwam je al paddestoelen tegen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Herfst en daar zijn de paddenstoelen!
Buggenhoutbos, 3x anders

13 gedachten over “Weekendtip: paddenstoelen spotten in Buggenhoutbos

 1. Bij ons op de Kalmthoutse heide ook enorm veel paddenstoelen. Vooral veel vliegenzwammen. Veel meer dan andere jaren!

  Like

  1. Het valt dit jaar echt op, hoeveel soorten paddenstoelen er overal te bespeuren zijn. De kalmthoutse heide, leuke tip, al is dit voor mij niet zo meteen bij de deur.

   Like

 2. Leuk hé, mooie foto’s ook! Nu onze tuin zich wat begint te vestigen, schieten er ook overal paddenstoelen uit de grond, leuk om zien. Ik hoorde laatst in een podcast dat paddenstoelen enorm belangrijk zijn in ons ecosysteem: planten, maar ook insecten als bijen zijn afhankelijk van schimmels en paddenstoelen. Hoewel ze maar eventjes in ’t jaar boven komen piepen zijn ze toch van essentieel belang, die schimmels 🙂

  Like

  1. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen 😊. De natuur zit echt goed in elkaar hé. Geniet jij alvast ook nog van die paddenstoelen in jullie tuin. Dank je trouwens voor het compliment.

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuke insteek voor een wandeling! Ik vind paddenstoelen echt wonderlijke creaties van de natuur. Sommige mensen gaan ook zelf op paddenstoelenpluk om ze te consumeren, maar dat zou ik niet aandurven. Daarvoor vertrouw ik toch liever op wat vind in de supermarkt en bij de groenteboer:-)

  Like

  1. Om ze te plukken dien je echt te weten of ze eetbaar zijn. Dat durf ik ook niet hoor. Ik was echt verbaasd dit jaar, dat er zoveel verschillende soorten te bespeuren zijn. Het was wel goed kijken soms want sommigen waren echt goed verborgen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.