Fragmenten·Wonen en méér

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Een nieuw strijkijzer, ik was eraan toe. Met m’n vorige stoomgenerator – nog uit de Philips 7400 series – heb ik toch zomaar eventjes 7 jaren gedaan. Als ik dan het maximum uit een toestel kan halen, dan is dit voor mij voldoende overtuigend om opnieuw hetzelfde merk te kiezen.  Waarom immers van merk veranderen als je tevreden bent? Een nieuwe aankoop diende zich  dus onverbiddelijk aan.

De zoolplaat van m’n Philips GC7410 begon aardig wat tegen te werken. Vlekken die achterbleven, het glijden vlotte niet meer, eerst geprobeerd om deze te reinigen met een vochtige doek, vervolgens met zo’n steam stick makkelijk verkrijgbaar in de gebruikelijke electro zaken. Het euvel bleef zich evenwel herhalen. Ik moest dus afscheid nemen van m’n oud gediende. Doch, die berg strijk die werd er niet kleiner op…

Dan maar op zoek naar een nieuwe…stoomgenerator? Of zou ik deze keer opteren voor een stoomstrijkijzer?

Gewoonlijk speur ik dan het internet af. Al jaren trouw aan deze electrozaak. Omwille van de goede service (bij levering houden ze zich aan gemaakte afspraken), hun dienst na verkoop waarmee ik ook al positieve ervaring heb intussen en omwille van de interessante reviews die steeds schijnen te kloppen.

Ik laat me daar graag door leiden, door reviews van ervaren gebruikers. Zo ook nu weer.

M’n keuze viel initieel op het goedkoopste stoomgenerator model. De reviews daarrond alle erg positief. Doch…zelf had ik er geen ervaring mee, met dat goedkopere merk. Wilde ik echter terug een Philips, betekende dit echter een serieuze herziening van m’n budget. Ik had de vorige immers integraal kunnen kopen met m’n ecocheques. En daar wrong nu wel het schoentje.

Het is wat het is. Zo en niet anders. Dus stak ik verder m’n licht op in de winkel zelf. Daar kreeg ik nog veel interessante tips te horen. Ondermeer dat dat goedkopere stoomgenerator model wel doet wat het belooft maar dat ik daar zeker niet zo lang mee zou doen als met mijn Philips. Levensduur: maximum 3 jaar. Dat is dus slechts de helft tegenover m’n vorige stoomgenerator…  Maar wat was dan het alternatief, wilde ik waar voor m’n – beperkt – budget?

Een deskundige winkelbediende gaf me veel uitleg. Dat de nieuwste generatie stoomstrijkijzers toch zeker ook al de moeite loont. In sommige opzichten zelfs te vergelijken met het resultaat van zo’n stoomgenerator. Sommige toestellen kennen bovendien een eco stand, wat dan ook goed is voor het milieu. Minder verbruik. Precies daarnaar was ik op zoek. Wat nog meer?

 • Ik wilde een gebruiksvriendelijk toestel met voor de hand liggende bedieningsknoppen. CHECK -> Zelfs zonder handleiding wijst dit zichzelf uit.
 • Een strijktoestel dat snel opwarmt. CHECK -> Op amper 2 minuten is het opgewarmd. Erg handig als er snel nog iets moet gestreken worden (de dochter die absoluut dat éne kleedje/die éne blouse wil dragen om uit te gaan 😉 )
 • Een toestel met regelbare stoom. CHECK -> Hier zijn 4 standen mogelijk: automatische stoomstand/ ECO/ Droog of Strijken met extra stoom dankzij de – extra – stoomstootknop binnen handbereik.
 • Een eco functie op het toestel. CHECK -> Spreekt denk ik voor zich.
 • Mogelijkheid tot verticaal ontkreuken. CHECK -> Erg handig bijvoorbeeld vlak voor een feestje, om kleding nog snel even kreukvrij te krijgen.
 • Een self clean anti-kalk systeem. CHECK -> In het toestel inbegrepen, wat de levensduur van het toestel alleen maar verlengt.
 • Een zool die gemakkelijk glijdt.  CHECK -> Hiermee is strijken een feestje, dankzij de t-ionicGlide zoolplaat.
 • Een lichtgewicht dat makkelijk in de hand ligt. CHECK -> Dit had ik natuurlijk al uitgetest in de winkel. Het mocht geen zwaar toestel zijn waardoor het eveneens makkelijk op te bergen is.
 • Extra: een waterreservoir van 300 ml.
 • Een krachtig toestel, te vergelijken met een stoomgenerator. CHECK -> Power = 2600 W.
 • Een automatische aan-/uitknop. CHECK -> Erg handig voor een verstrooide professor die ik wel eens ben.
 • Een automatische stoomknop. CHECK -> Door de handige temperatuurregelaar met automatische stoomknop echt een gemak!

Enige minpuntje (maar dan ook echt het énige) is het korte snoer. Eenvoudig op te lossen met een verlengdraad en iets dat zeker niet opweegt tegen de vele voordelen van hierboven. Voor mij overigens géén reden om het toestel niet te kiezen.

Dit alles in overweging genomen, is het uiteindelijk deze geworden:

Philips Azur Performer Plus GC4527

Meteen bij thuiskomst ben ik er opnieuw in gevlogen, in die berg strijk. Buiten op het terras op een zonnige zondag  in de herfst :-). Strijken is – opnieuw – een gemak. En dat door een zogenaamde stap terug te zetten. Voor mij alvast een stap vooruit :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22 gedachten over “Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

 1. Ik had nog nooit van een stoomgenerator als strijkijzer gehoord… Mijn toestel is al twintig jaar oud en doet het nog steeds: glad strijken, stoom uitblazen als ik dat wil, en da’s tot nu toe genoeg voor wat een strijkijzer moet kunnen. 😉

  Like

 2. Ik heb al jaren een stoomstrijkijzer van Braun, ook heel tevreden over. En als deze kapot gaat, koop ik weer zo eentje.
  Toch gek he hoe we aan sommige merken blijven hangen 😜
  Veel geluk met je nieuwe strijkijzer in elk geval!

  Like

  1. Ben dus ook van dat principe, Jasmien: me bij een merk houden als ik er tevreden over ben.
   Voor jou ook nog veel succes met jouw Braun stoomstrijkijzer en bedankt voor de gelukswensen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Hoe is het mogelijk… ik heb hetzelfde stoomstrijkijzer gekocht (maar in andere kleuren)… na jarenlang gebruik van mijn stoomgenerator. Naar grote tevredenheid! Het is al niet de eerste keer dat we hetzelfde kochten, dacht ik? Veel succes ermee. Ik ben er in ieder geval dus heel blij mee.

  Like

  1. Echt? Straf hoor! Ik neem met een gerust hart aan dat je hier heel tevreden over bent, iets wat ik intussen ook al heb ondervonden. Bijzonder blij met deze aankoop. Oh…inderdaad onze smaken/keuzes stemmen wel in meerdere opzichten overeen. Leuk om dat te mogen ervaren.
   Dank je voor de succeswensen èn voor de positieve toelichting hierin.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik kocht dit strijkijzer voor de zomer. Nog nooit heb ik zoveel gestreken des zomers. En nog mooier… zelfs mijn echtgenoot neemt nu met plezier de taak over. Strijken is leuk geworden!

    Like

   2. Zooooo herkenbaar :-). Met m’n vorige stoomgenerator ging het ook erg vlot. Ik twijfelde of het hiermee ook zo zou vlotten. Die twijfel was snel weg, ik vind er opnieuw m’n plezier in, in dat strijken.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik strijk niet graag, maar ik wil dus wel een goed toestel, om het zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Ik heb momenteel een stoomgenerator van Calor, die toch al zo’n 5 jaar meegaat. De vorige was er na 2 jaar al aan, dus ik ben al content :-). Ik ben er op zich tevreden van, maar mijn mama zweert bij haar stoomstrijkijzer en dus twijfel ik wat ik ga doen eens mijn Calor de geest geeft. Het is immers best wel een lomp en zwaar ding.

  Like

  1. Met het juiste toestel is/wordt strijken een plezier, zoals ik zelf al altijd heb ondervonden. Tegenover zo’n stoomgenerator is een stoomstrijkijzer inderdaad ook een verschil qua omvang/gewicht. Mij hoef je niet meer te overtuigen in elk geval, ik kan jouw mama helemaal volgen hierin :-).

   Like

 5. Oei ik wist niet eens dat er zo iets als stoomgenerator bestond. Ik strijk wel al jaren met stoom maar jouw post hier deed me afvragen of dat nu met een strijkijzer of generator was. Deze avond het verschil eens te goei opzoeken

  Like

  1. Een stoomgenerator, dat zijn die met zo’n grote bak aan doorgaans. Je vindt het meestal op je aankoopbewijs/de verpakking van je toestel…

   Like

 6. Mijn klassiek strijkijzer is een beetje gammel en toen ik onlangs met een gloednieuwe stoomgenerator van iemand anders een stukje mocht strijken, was dat natuurlijk een soort hemel op aarde. Ik dacht dat zo’n generator zowat de norm was tegenwoordig. Goed te lezen dat ook de stoomstrijkijzers blijkbaar even goed scoren, want zo’n ‘bak’ is meestal toch duurder en neemt ook meer plaats in.

  Like

  1. Helemaal in het begin, toen stoomgenerators nog maar net opkwamen, waren die inderdaad beter dan de huidige stoomstrijkijzers. Ik ondervind nu zelf dat het even vlot gaat met een stoomstrijkijzer. Is ook minder ‘lomp’ dan zo’n generator en makkelijker op te bergen. Een stoomgenerator past ook niet op elk soort strijkplank. Ziedaar een bijkomend voordeel van zo’n stoomstrijkijzer. Al blijft het ieders persoonlijke keuze natuurlijk. Ook de reviews liegen er niet om, vind ik altijd een goede en vooral objectieve referentie.

   Geliked door 1 persoon

 7. Interessant om hier eens meer over te lezen in begrijpbare taal 🙂 Ik heb nu een eenvoudig strijkijzer uit de Hema maar als ik ooit terug wat meer geld heb wil ik ook een stoomstrijkijzer.

  Like

  1. Begrijpelijke taal…inderdaad, Lize. Als je er sommige omschrijvingen op naslaat, is dit vaak met technische termen enkel bestemd voor vakdeskundigen. Zo had ik het nog niet bekeken, het is gewoon spontaan bij me opgekomen. Dank je om het op deze manier te benaderen. Ik ben blij dat je er wat aan hebt. En inderdaad: ieder leeft naar eigen normen en -budget, iets wat voor mij ook doorslaggevend is geweest voor m’n keuze hierin en toch betaalbare kwaliteit :-).

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben zo iemand die niet boven eigen stand gaat leven, daar voel ik me eenvoudigweg niet goed bij. Wikken en wegen en dan kijken wat past binnen m’n budget doch zonder in te boeten aan kwaliteit, dat maakt me weeral blij. Dank je voor jouw reactie hier.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.