Fragmenten·Ontdek je plekje

Weekendtip: heerlijke herfstwandeling in Hofstade (Zemst)

Het Rijksdomein van Hofstade (Zemst), of ‘de plage’, zoals we het als kind altijd hebben gekend. Op een boogscheut van Mechelen en heel makkelijk bereikbaar via de autosnelweg. Tegenwoordig heet dit domein Sport Vlaanderen Hofstade.

Parkeren kan je op het domein zelf. Voor 4,- euro heb je parkeerplaats voor een volledige dag. Wil je liever gratis parking? In de onmiddellijke omgeving kan je, je ook parkeren aan het zwembad van Hofstade.

Wie houdt van een ruim en mooi natuur- en recreatiedomein, vindt hier beslist z’n gading. Zowel wandelaars, fietsers, MTB’ers als joggers kunnen zich hierin vinden.

Ook voor de (klein)kinderen zijn er speeltuigen ⇓ op het strand en daarbuiten, waarop ze zich kunnen uitleven.  Een zithoekje met kleurrijke totempalen voor de (groot)ouders, er is werkelijk aan alles gedacht. Die huisjes op het strand lijken alleszins zò uit de Efteling geplukt.

 

Een stukje geschiedenis brengt ons tevens bij ⇓ het imposante bootshuis, gebouwd in 1938, het grootste houten gebouw in België en tevens geklasseerd monument. Het kambalahout waaruit dit gebouw is opgetrokken, is afkomstig uit Kongo.

In dit strandgebouw werd ook het Sportimonium ondergebracht, een sportmuseum dat ooit begon met een onderzoeksproject aan de KU Leuven. Men kan er ondermeer oude volksspelen uitlenen. Meer info hierover, vind je via deze [link].

En dan nu, de wandeling zelf. Zowel in- als rond de bossen en waterplassen beslist de moeite waard! De herfst met z’n kleurenpracht mag er alleszins wezen. Wat een heerlijke dag!

Oók mooi: de vele soorten siergrassen ⇓ die je aantreft in dit mooi aangelegde domein.

Wie oog heeft voor detail, merkt zelfs af en toe nog wat kleur ⇓ en bijzondere plantensoorten op.

Geen paddenstoelen meer na die eerste vrieskou? Dat was alleszins buiten deze ⇓ zonderlingen gerekend. [Voor meer paddenstoelen foto’s moet je daarzo zijn.]

Hofstade – paddenstoelen

Toen het begon te schemeren, werd het stilaan tijd om huiswaarts te keren. Ook bij valavond is dit domein bijzonder mooi. Om stil van te worden. Het heeft ons alleszins deugd gedaan met vele mooie herinneringen uit de kindertijd die werden opgerakeld.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

BRON foto’s: alles eigen beeldmateriaal

18 gedachten over “Weekendtip: heerlijke herfstwandeling in Hofstade (Zemst)

  1. Dus toch… Ik heb een moment getwijfeld, vooral nadat ik het had opgezocht via Google Maps en die andere naam zag verschijnen. Bij deze dus dank voor de rechtzetting. Ik pas de tekst aan.

   Like

  1. Dank je wel. Het domein van Hofstade bij Zemst is in de omgeving van m’n ouders. We gaan daar dan gewoonlijk eens langs Willy. Ik blijf het een heel mooi domein vinden. Groetjes terug.

   Like

 1. Oh Hofstade, het is echt heel erg lang geleden dat ik daar nog eens kwam maar het is wel een nostalgische plek voor me vermits we er vroeger af en toe heen gingen met mijn tante en nichtjes.

  Like

  1. Zeker nog eens doen met je tante en nichtjes Liesbet! Sinds het is heraangelegd zo mogelijk nog prachtiger geworden. Ik kom er regelmatig, aangezien dit domein vlakbij m’n ouderlijke thuis ligt.

   Geliked door 1 persoon

   1. Oh, zo fijn dat je daar vlakbij bent opgegroeid. We hebben onlangs heel onverwachts afscheid moeten nemen van mijn tante dus zij zal er jammer genoeg niet meer bij zij. Maar misschien kom ik er nog wel eens met mijn nichtjes of man.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.