Fragmenten

Solliciteren: hoe verder na een stage?

Solliciteren kan je leren, ik kwam het hier eerder al een keer toelichten. Wat daar zoal bij komt kijken is heel wat. En zeker op latere leeftijd. Die lange weg is nu volledig afgelegd, het volledige sollicitatie parcours is doorlopen. Terug aan de slag is een feit. Keuzes zijn gemaakt, knopen doorgehakt, beslissingen werden genomen. Hoe is dit alles nu verlopen? Hoe blik ik hierop terug? Wat heb ik hieruit geleerd? Hoe gaat het nu verder na een stage?

In een notendop

Ontslagen worden op latere leeftijd (40+). Terug op zoek naar werk. Daartoe een outplacement parcours volgen, zo aangeboden (en aanbevolen) door een vorige werkgever. De bijkomende interessante workshops op verschillende locaties veraf en dichtbij. Veel bijleren. Solliciteren.

Na dan uiteindelijk terug werk te hebben gevonden opnieuw in hetzelfde schuitje belanden. Doch deze keer om gezondheidsredenen. Een zware operatie die onvermijdbaar en vooral noodzakelijk was. Daarop volgde een broodnodige en vrij lange herstelperiode.

Na die herstelperiode opnieuw voluit beginnen solliciteren. Tientàllen brieven. Blijven proberen. Blijven hopen dat er toch ooit…iets…uit de (brieven)bus zou komen. Tevergeefs. Er diende naar een andere oplossing gezocht te worden. Die oplossing kwam er.

Bijscholing: de weg lag open

Met de bijscholing die ik daarop heb gevolgd, ging meteen een nieuwe wereld voor me open. Onderschat het echter niet. Opnieuw gaan studeren. Op zelfstandige basis. Web learning op verplaatsing. Je krijgt dus geen les van een leerkracht die daar ergens vooraan in een klas staat. 7/7 de zelfdiscipline aan boord leggen om hier dagelijks mee bezig te zijn. En blijven.

Studeren. Ook dat nog. Proeven afleggen (die waren heus niet licht!!). Voor die proeven dan met glans slagen. Immers: niet slagen betekent meteen het einde van zo’n opleiding. Dat laatste ab-so-luut te vermijden. En dan volgt een opleidingsstage.

De aanknoping met werk

Vier weken werkstage in het kader van die gevolgde opleiding. Op korte tijd veel bijleren. Héél veel bijleren. Op professioneel vlak, op intermenselijk vlak. Werken vanop verschillende locaties (vanop een flex bureau zoals dat dan tegenwoordig heet). Het bedrijf en de mensen beter leren kennen. En merken dat het goed is. Dat het zo hoort, dat dit m’n doel was. Maar heb ik nu m’n doel ook volledig bereikt?

De juiste keuzes maken

Ik stond voor een dilemma. Ga ik voor deze job? Of toch op zoek naar ander? Wat heeft me wel/niet overtuigd?

Wèl de job. Wèl het bedrijf. Niet het werkregime. Van voltijds naar deeltijds. Niet het ideaalbeeld dat ik voor ogen had gehouden. Maar wel: ik heb een waardevolle jobaanbieding! Bij een stabiel bedrijf met een positieve bedrijfscultuur. Collega’s bij wie ik – voor het eerst sinds lange tijd – weer volledig mezelf kan/mag zijn.

Heb deze aanbieding dus met twee (en meer, als ik kon) dankbare handen aangenomen. Me eerst geïnformeerd. Wat kan? Wat mag? Hoe blijf ik in regel met alles?

Informatie inwinnen

Me eerst goed bevraagd, bij de juiste instanties. Immers: ik wilde dit zò graag doch niet ten koste van m’n levensstandaard. Toegevingen dienden te gebeuren. Dat wist ik en besefte ik al lang voordien. Gelukkig bestaat er een oplossing voor elk ‘probleem’.

Doel bereikt

M’n doel is bereikt. Ik heb eindelijk terug werk!!! Bij het bedrijf waar ik ook m’n werkstage heb gelopen (ze waren dus content van m’n werk 🙂 ). Vanop een en dezelfde locatie deze keer. Een evaluatie volgt nog heel binnenkort.

Na een maand wordt alles herzien. En hopelijk het goede nieuws dat ook het werkregime wordt aangepast.

Meer lezen?

Solliciteren: een goede voorbereiding is het halve werk
Solliciteren: over kernkwaliteiten en valkuilen
Hoe verder na een ontslag? (boekrecensie)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~=

20 gedachten over “Solliciteren: hoe verder na een stage?

 1. Wat geweldig voor je Hilde. Je hebt het verdiend na zoveel inspanningen. Hopelijk kan het werkregime worden aangepast want dat is O zo belangrijk om het vol te houden. Heel veel succes ermee!

  Like

  1. Dank je, jouw woorden doen me werkelijk goed. Het was best wel een lang (en soms lastig) parcours maar kijk…we zijn alweer een stap verder op die nieuw ingeslagen weg 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

  1. Zo mooi, deze reactie ook. Je bent duidelijk goed op de hoogte, een trouwe lezer waarvoor dank. Dank je ook voor de felicitaties. En ja… ik werk er inderdaad erg graag. Op goede weg nu…

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Evi om dit ook fijn te vinden en voor de felicitaties. Het gaat in elk geval de goede richting uit nu. Een bevestiging voor alle inspanningen van het voorbije jaar… Dank je wel.

   Like

  1. Het is een heel ander leven terug te kunnen en mogen werken Sandra. In zovele opzichten positief. Dank je om mee blij te zijn en ja, dat deed ik inderdaad, ernaar uitkijken ;-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.