Fragmenten

Solliciteren? Een goede voorbereiding is het halve werk.

[Hoe ik mij voorbereid op sollicitaties]

We zijn nu alweer enkele maanden verder en het solliciteren gaat gewoon verder. Nog niets concreet uit de bus maar hé het is september. De komkommertijd qua jobaanbiedingen ligt nu achter ons. En zo blijkt: er zijn meer interessante jobaanbiedingen. Het werkaanbod krijgt stilaan terug een boost. Maar hoe bereid ik mezelf nu voor op zo’n sollicitatiegesprek? Enkele tips, verzameld uit eigen ervaring en de outplacement opleiding die ik hiertoe heb gevolgd.

 1. Voorbereiding

  Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Kijk op de website van het bedrijf of google naar eventuele persartikelen die hierover werden gepubliceerd. Interesse in het bedrijf waarvoor je solliciteert geeft al een goede eerste indruk. Stel jezelf de vraag “Waarom zou ik voor dat bedrijf willen werken?” – een vraag die regelmatig aan bod komt in sollicitatiegesprekken. (Bijvoorbeeld: omdat het een stabiel bedrijf is/omdat het een internationale werkomgeving is…)

 2. Curriculum vitae/aanbevelingsbrief

  Zorg voor een duidelijk gestructureerde c.v. (max. 2 pagina’s). Neem telkens 1 extra exemplaar mee voor de interviewer en een voor jezelf. Zorg ervoor dat je overal uitleg bij kunt geven. Wees voorbereid op vragen zoals “Waarom is je contract daar beëindigd?” of “Wat zoek je precies in een job?” of ook “Wat heb je intussentijd gedaan?” Indien je een aanbevelingsbrief hebt van je vorige werkgever, vermeld dit dan en neem hiervan ook een extra exemplaar mee. Blijf steeds loyaal tegenover voorgaande werkgevers.

 3. Weet wat je wil

  Ben je een teamplayer? Of eerder iemand die een leidinggevende rol op zich wil nemen? Stressgevoelig of stressbestendig? Hou je van een duidelijke structuur, een open communicatie of eerder een formele manier van aanpakken binnen een bedrijf? Allemaal vragen die je jezelf kan stellen. Welke job sluit het beste aan bij jouw eigen interesses, eerdere werkervaringen, competenties en verwachtingen? Ben je bereid een stap terug te nemen (bijvoorbeeld naar loonsverwachting)?

 4. Verzorg je houding

  De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent (dus géén out-of-bed-head), een verzorgd voorkomen hebt en dat je ruim op tijd komt. Te laat komen op een sollicitatiegesprek is not done. Spreek duidelijk met heldere stem en geef een stevige handdruk. Let op je lichaamstaal. Blijf rustig.

 5. Vragen stellen

  Op het einde van een sollicitatiegesprek stelt men gewoonlijk de vraag “Heb jij nog vragen?“. Zorg ervoor dat je altijd wel iets kan vragen, dit geeft een goede indruk met name dat er een levendige interesse bestaat. Indien de antwoorden reeds aan bod kwamen tijdens het sollicitatiegesprek, mag je dit ook zo melden.
  Voorbeelden van vragen die je kan stellen bij een eerste gesprek:
  – Om welke reden komt deze vacature vrij?
  – Hoe liggen de werkuren?
  – Met wie werk ik samen?
  – Is er een interne opleiding voorzien voor deze functie?
  – Hoe is de bedrijfscultuur (formeel/informeel?)?
  Loonsverwachting komt enkel ter sprake, wanneer de interviewer dit aanhaalt, toch zeker bij een eerste sollicitatiegesprek. Denk eraan: je moet jezelf verkopen, vooràl door een positieve indruk na te laten.

Zo, en nu aan de slag dan maar. Ook jobbeurzen komen eraan. Probeer verschillende kanalen uit. Plaats je c.v. online, doorblader kranten of ga spontaan solliciteren bij bedrijven die voor jou een referentie zijn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 gedachten over “Solliciteren? Een goede voorbereiding is het halve werk.

  1. Uit die tips heb ik zelf ook al veel bijgeleerd :-). Voorheen ging ik ook onvoorbereid naar een soll. gesprek. Ik voel me rustiger, zelfzekerder ook, als ik het wat voorbereid met name…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.