Fragmenten

Hoe anderen mij zien

Er is leven. En er is het virtuele leven. Van dat eerste weten we doorgaans wel hoe iemand over ons denkt. Door ontmoetingen, door woordenwissels, filosofische gesprekjes zo af en toe of door iemands lichaamstaal (wat je dààruit allemaal kan opmaken…). Toch vraag ik het me soms al eens af, hoe anderen mij zien.

Op die vraag kreeg ik een tijdje terug ook vele antwoorden. Middels een interessante workshop in het kader van een sollicitatietraining die werd gevolgd. Die training bestond uit een aantal HR-gerichte thema’s. Een van die thema’s draaide rond kernkwaliteiten en valkuilen volgens het kernkwadrant van Ofman.

Elke deelnemende cursist mocht enerzijds 5 kernkwaliteiten opschrijven die hij/zij zichzelf toekende. Anderzijds kernkwaliteiten die men elke andere cursist toebedeelde. Met andere woorden: observeren en interpreteren. Erg verrassend wat daaruit zoal is voortgevloeid 🙂 .

Door hierover te beginnen schrijven groeide als vanzelf de inspiratie voor dit volgende logje. Het zou maar wàt makkelijk zijn om hier eventjes enkel en alleen doodleuk mijn positieve eigenschappen te komen opsommen. Doch u en ik weten ook dat een mens bestaat uit èn zwakte èn sterkte. Dus gooi ik het over een andere boeg, hoe buitenstaanders mij zien, hoe medecursisten mij hebben ervaren tijdens dat bijscholingsparcours. Ik heb er ook telkens een woordje uitleg bijgevoegd. Met andere woorden: een beetje meer Hilde-spice dat hier wordt toegevoegd aan het Regenboogbui-menu 😉 .

Hoe anderen mij zien (A->Z)

vet gedrukt = overeenkomstige eigenschappen met hoe ik mezelf zie
schuin gedrukt = hoe anderen me ook zien (ongecensureerd!)

 • creatief
  => (Zal de volgers onder jullie niet verbazen 😉 ) Met een aantal van die medecursisten had ik al een fijne band intussen opgebouwd. Gelijkgestemden weten elkaar dan quasi automatisch te vinden. Zo ook wat creativiteit betreft. In mijn vraag hoe ik deze dan in werksituaties zou kunnen toepassen kreeg ik ook iets mooi te horen. Met name: “Jij zal steeds op een creatieve manier oplossingsgericht meedenken.” Het is iets wat ik mij inderdaad al eens eigen maak: ik ben een echte méédenker, iets wat een vroegere baas me nota bene ook al eens had laten verstaan. Voor èlk probleem bestaat er een oplossing, hoe moeilijk soms ook. Ook een werkpuntje echter: het wordt niet altijd in dank afgenomen en al eens als ‘bemoeizuchtig’ gezien (= valkuil), hoewel telkens goed bedoeld…
 • doelgericht
  => Dat is waar. Als ik weet wat ik wil, dan ga ik er volledig voor. Ik laat me niet zo snel meer ontmoedigen. Soms een gevecht, geef ik toe. Ik wik en weeg vaak, zal zelden impulsieve beslissingen nemen. Niet elke dag is altijd even mals en soms best wel een opdracht om telkens opnieuw te moeten beginnen. Voor alle duidelijkheid: ik heb óók andere tijden gekend en wil daar niet meer naar terug. Het gevaar loert wel eens om de hoek en ik herken die gevarenzone nu ook tijdig…
 • doorzettingsvermogen
  => 
  Dit sluit zo’n beetje aan bij het voorgaande. Ik kreeg het ook al eens te horen van een medeblogster  die me nota bene nog niet IRL had ontmoet. ‘Jij bent zo’n doorzetter‘ waren toen – letterlijk – haar woorden. Betekent meteen dat ik ook in het schrijven m’n eigen zelve ben (ik zou het niet anders willen).
 • gemoedelijk
  => 
  Ja, ook dat is juist. Ik hou wel van een grote portie gemoedelijkheid. Het gevaar dat daarin schuilt is natuurlijk wel dat ik ga berusten in die gemoedelijkheid en dan berustend tot zelfs passief (= valkuil) wordt. Een werkpuntje.
 • krachtig
  => Dit klopt ook wel. Het is een eigenschap die een oudere dame me had toegekend. Iemand met heel wat meer levenswijsheid dan ikzelf met andere woorden. Dit heeft me echt wel aangenaam verrast. Ze vond dat ik heel sterk in m’n krachten sta. Ik kon dit in zekere zin wel beamen. Heeft àlles te maken met wat ik zoal te verduren heb gekregen (en ècht wel: op àlle mogelijke vlakken) en ondanks… daar toch sterker ben uitgekomen en een grote mentale groei heb gekend.  En ja, daar ben ik best wel trots op.
 • kritisch
  => Dit zéker…is de nagel op de kop. Ik heb graag dat iets àf is. Op professioneel vlak kan dit me wel eens belemmeren (ik ben dan in andermans ogen ‘een trage’, precies omdat ik het graag tot in de puntjes afgewerkt heb). Ik neig in dat verlengde naar perfectionisme. Het voordeel is dat wie zijn/haar vertrouwen in mij stelt daar ook kan op rekenen en uit handen kan geven. Ik zal er zeker over waken dat iets correct verloopt, met dat kritische oog 🙂 .
 • luistervaardig
  => Dit is zo’n ongelooflijk mooi compliment dat ik ooit als jong meisje eveneens te horen kreeg via via: “Ze kan zo goed luisteren naar mensen.” En zo ook nu opnieuw 🙂 . Aan m’n kern is dus – gelukkig – niet geraakt, ondanks ferme tegenslagen. Eeuwig dankbaar voor dit blijvend mooie compliment. Ik heb doorheen de jaren wel moeten leren om daarin tijdig m’n grenzen aan te geven (mensen ‘gebruikten’ me wel eens als praatpaal of als goedkope psycho – daar stel ik nu tijdig paal en perk  aan).
 • oplettend
  =>
  Het was een van de ‘onbekende’ medecursisten die me deze eigenschap toekende. Wow, wat een inschattingsvermogen! Ik ben inderdaad iemand die heel veel observeert (ik ben erg visueel ingesteld).  Die persoon voegde eraan toe: “Ik denk dat jij mensen goed kan inschatten en aanvoelen.” Nog eens wow! Dit klopt volledig.
 • organisatorisch
  => Volmondig JA! hier. Een goede organisatie brengt rust in m’n hoofd en dus ook in m’n leven. Wanneer iets in het honderd loopt of niet zoals ik me had voorgenomen/voorgesteld, dan word ik daar behoorlijk lastig van. Ook daar komt het dus neer op de juiste keuzes maken. Ook deze eigenschap kreeg ik al eens spontaan toegeworpen van een andere blogger 🙂 .
 • rustig
  => Over het algemeen klopt dit wel, nadat ik tekst en uitleg hierbij had gekregen. Ik ben niet diegene die mee gaat stressen als iemand opgef**** rondloopt. Ik blijf ook rustig in situaties waar ik zèlf toch niets aan kan veranderen. Voorheen was ik anders en goot ik nog wat olie bij op het vuur, begon mee te ratelen en trapte mee in die val. In mijn persoonlijke groei is dit toch wel een positieve evolutie geweest.
 • tactvol
  =>
  Meestal wel. Ik kan anderzijds ook héél scherp uit de hoek komen. Dat laatste echter nooit zonder reden. Maar door de band dus: tactvol.
 • verdraagzaam
  => Ik reken mezelf inderdaad tot die – steeds kleiner wordende – groep medemensen die verdraagzaamheid belangrijk vinden. Zo houd ik niet van extreem denkenden of personen die anderen al meteen vooroordelen zonder deze- of gene persoon eerst te leren kennen, laat staan te hebben ontmoet. Erg kortzichtig en vooral onvolwassen vind ik dat.
 • vriendelijk
  => De persoon in kwestie voegde er nog aan toe “Jij hebt zo’n lieve uitstraling en je bènt ook een lieve.” Kwam eveneens van een oudere persoon. Ik heb dit met twee dankbare handen aangenomen. Ik kan niet faken. Zal ook niet met éénieder op goede voet trachten te staan (het is ooit anders geweest) en geef complimenten enkel en alleen als ik dat echt meen en niet om op een goed blaadje te staan. Op m’n gezicht valt nogal snel af te lezen hoe ik denk en -me daarbij voel. Tracht wel zo vriendelijk mogelijk door het leven te gaan. Een klein, warmhartelijk gebaar kan zoveel wonderen verrichten en vooràl maakt de samenwerking nog zo aangenaam.
 • zorgzaam
  => 
  Ook dit is correct. Ik vind het belangrijk om ‘te zorgen voor’… Hecht veel belang aan het welzijn van m’n omgeving. Zo ook in werksituaties. Een collega die nood heeft aan een luisterend oor, goede raad of ander. Count me in. Doch ook hier: m’n eigen grenzen blijven bewaken èn zonder dat m’n werkprestaties hieronder gaan lijden (ook weer iets dat ik heb bijgeleerd de laatste jaren).

En dan was er dus tevens het gedeelte ‘Hoe ik mezelf zie’. Hier ga ik niet teveel aan toevoegen. Spreekt voor zich denk ‘ik’ 😉 dan maar.

Hoe ik mezelf zie (5 kernkwaliteiten) (A->Z)
 1. creatief
 2. inlevingsvermogen
 3. luistervaardig
 4. taalvaardig
 5. zorgzaam

Meer lezen?

Boekrecensie: Puur lichter leven – Jolijn Hendriks
Solliciteren: over kernkwaliteiten en valkuilen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke zijn de eigenschappen die anderen jou toekennen? Ken je ook jouw valkuilen daarin?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

BRON foto: pixabay.com

 

14 gedachten over “Hoe anderen mij zien

 1. Amai, zo’n interessante oefening! Ik zie heel wat raakvlakken met mezelf 🙂
  Het is inderdaad goed om eens te horen te krijgen van “vreemden” hoe ze jou inschatten.

  Like

  1. Dag Anna Helena. Welkom op deze blog. En ja interessant hé. Ben intussen ook al op jouw blog gaan lezen, dat smaakt in elk geval naar meer. Ik vind dat altijd boeiend, zo mensenkennis opdoen, zowel van anderen als van mezelf. Vandaar dat ik het hier even wou delen…

   Geliked door 1 persoon

 2. ‘Rustig’ zou ik niet meteen in hetzelfde vakje plaatsen als ‘braaf’… Ooit zei iemand me “Braaf zijn is geen gave.” Dat is intussen al langer dan 10 jaar geleden. Ik ben intussen wel serieus veranderd en gelukkig maar… Die grenzen geef ik nu wel tijdig aan, is soms nodig ook…

  Geliked door 1 persoon

 3. Interessant. Een mooie zelfreflectie, getoetst aan wat anderen over je denken. Zelf heb ik niet zo’n behoefte te weten wat anderen over mij denken. Zolang ik anderen niet ongelukkig maak, is het voor mij o.k. – en als ik onbewust iemand kwets of mij fout gedraag, dan mag iemand mij daar altijd op attent maken. Gelukkig beschik ik ook over een gezonde dosis zelfkritiek en beoordeel ik mijn handelen regelmatig. Zelfreflectie is wat mij betreft een krachtig middel om een goed mens te zijn en te blijven.

  Like

  1. M.i. krijgt iederéén (zonder enige uitzondering) wel eens graag op tijd en stond een complimentje, toch…? Ik doe dingen niet òm daarover gecomplimenteerd te worden of om iets daarvoor in de plaats te krijgen. Als ik iets doe voor een ander is dat met heel m’n hart. Ik wou het hier vooral over een andere boeg gooien. Vaak zie ik logjes verschijnen waarin de blogger in kwestie zèlf zegt hoe die is zonder meer. Dat vind ik nèt iets te goedkoop. Daarom vond ik dit een interessante oefening en het delen waard. Blijkbaar zijn er toch verschillende lezers die er wat aan hebben ;-). Het heeft ook m’n inzicht in anderen bevestigd wat dan weer heeft bijgedragen tot mijn persoonlijke groei (en believe me …ik kom van ver…).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Heb ook moeite met de goedkope uiteenzettingen over zichzelf. En een complimentje doet ieder deugd. Er worden te weinig pluimpjes gegeven. Het liever geven dan nemen is een mooie eigenschap. Het siert je Hilde.
    Ik wens je een ontspannen en fijn weekend!

    Geliked door 1 persoon

  1. Het heeft me eerlijk gezegd best wel aangenaam verrast, vooral van diegenen die me maar pas tot zelfs helemaal niet kenden op het ogenblik van die oefening. Omgekeerd ook: ik kan blijkbaar mensen goed inschatten… Onlangs kreeg ik een berichtje van een vriendin die me dat ook vroeg: 3 goede eigenschappen van haar en een werkpuntje (zij volgt nu ook bijscholing). Is inderdaad een hele interessante oefening 😉 .

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.