Fragmenten

Solliciteren: over kernkwaliteiten en valkuilen

Solliciteren kan je leren. Het is een gegeven waarmee ik vol overtuiging instem. Zeker na het afgelegde parcours intussen. Niet alleen heeft het me vele tips opgebracht maar het heeft er mee voor gezorgd dat ik ook gegroeid ben als persoon. Dat ‘groeien’ vooral figuurlijk te nemen, doch ook letterlijk kreeg ik dat gevoel 🙂 .

Daar waar ik voorheen nogal onzeker was, durf ik nu te stellen dat ik me beter en met meer overtuigingskracht durf te verkopen. Want daar draait het tenslotte om in een sollicitiatiegesprek: jezelf verkopen. Zonder te bluffen weliswaar, correct zijn- en blijven is iets van alle tijden. Daartoe je kernkwaliteiten en valkuilen kennen is een belangrijk gegeven. Maar hoe pak je dat nu aan?

Enerzijds volgde ik – naar aanleiding van een eerder ontslag – een parcours ‘outplacement’. Mijn curriculum vitae werd doorgelicht, ik volgde een aantal workshops die mijn technische bagage wat zouden bijschaven. Zo ook een wel zéér interessante workshop rond Creativiteit op de werkplek. Rond dat laatste ben ik toen iets komen delen [link: 13 x…creatieve ideeën voor een aangename werkplek]. Tips die ook van toepassing zijn voor bijvoorbeeld zelfstandigen in bijberoep (voor onze Nederlandse vrienden: ZZP = Zelfstandige Zonder Personeel).  Dat was nog maar een begin.

Een tweede ontslag (ingevolge een zware operatie die ik dringend moest ondergaan) heeft me diep doen nadenken. Wat wil ik? Hoe zie ik m’n verdere toekomst? Het solliciteren wilde echter niet vlotten [in: Solliciteren en een deuk in m’n zelfvertrouwen]. Toen ben ik uitgekomen bij het luik bijscholing. Dat parcours is intussen ook grotendeels afgelegd. Het theoretische gedeelte mèt 3 proeven is voltooid mèt succes (ik ben dus ‘afgestudeerd’ 🙂 ). Momenteel wordt deze bijscholing nog vervolmaakt, enerzijds door de O.D.’s (ofte Opdrachten Dossiers), anderzijds door een stage waarvoor ik nu volop aan het zoeken ben. Een voorbereidende sollicitatietraining bleef dus niet langer uit.

Een interessant vertrekpunt bij zo’n sollicitatiegesprek is het kernkwadrant van Ofman. Concreet komt het hierop neer dat je goed weet welke jouw kernkwaliteiten zijn en daarmee samenhangend tegelijk jouw valkuilen. De opdracht bestond daaruit dat ieder voor zich een vijftal eigenschappen – kernkwaliteiten – diende te noteren. Hetzelfde werd gedaan voor de mede-cursisten. Hoe zie je elke andere cursist? Welke kernkwaliteiten passen volgens jou het beste bij die of die persoon? Interessante insteek.

Interessant om enerzijds te weten te komen hoe ik bij anderen overkom. Anderzijds ook interessant om te zien of mijn inschattingsvermogen wel juist zat. Er waren weliswaar een aantal cursisten bij met wie ik al een nauwere band had opgebouwd, andere cursisten waren dan weer nieuw tot zelfs totaal onbekend voor mij. Het kwam er dus op neer om juist te observeren en vooral interpreteren. Ook dat zat goed, zo bleek.

We werden vervolgens twee aan twee in groepjes geplaatst met zo’n doorschuifsysteem, waarbij met elke andere cursist een kort gesprek werd aangeknoopt. Hoe ziet zij/hij mij? Hoe zie ik hem/haar? Zowel wat het ene als het andere betreft werden er spijkers met koppen geslagen. Ik kwam over zoals ik in werkelijkheid ben (ook voor de ‘nieuwelingen’ 🙂 ) en mijn inschattingsvermogen zat ook helemaal juist (idem dito). Doch, kernkwaliteiten kunnen ook valkuilen zijn wanneer dit in extreme mate wordt uitgebouwd. Onderstaand schema maakt een en ander nog duidelijker.

Afbeeldingsresultaat voor kernkwadrant van ofman

BRON foto: pinterest.com

In concreto: Kernkwadrant van Ofman

Stel: je hebt een groot empathisch vermogen (= kernkwaliteit).
Teveel van het goede = sentimenteel (= valkuil).
De uitdaging bestaat erin om meer beschouwend te zijn (= uitdaging).
Ben je echter te beschouwend zonder betrokkenheid, bestaat het gevaar erin dat je afstandelijk wordt (= allergie).

=> Onze ‘allergie’ zegt ook iets over onszelf. Vaak voelen we ons niet aangetrokken door personen die onze allergie als kernkwaliteit  hebben. Iemand die empathisch is zal het moeilijk hebben met heel afstandelijke mensen bijvoorbeeld. De ene kan echter van de andere bijleren. Ik geef jou nog een tweede voorbeeld ter illustratie hierna:

Stel: je bent een rustig persoon (= kernkwaliteit).
Teveel van het goede = iemand die tè rustig is, wordt berustend, passief (= valkuil).
De uitdaging bestaat erin om meer initiatief te nemen (= uitdaging).
Neem je teveel initiatief kan dit evolueren naar dominantie (= allergie).

=> Een rustig persoon voelt zich vaak geblokkeerd wanneer een dominant persoon daar tegenover komt te staan. Ook dit is terug te vinden in dit kernkwadrant van Ofman. Steeds meer bedrijven gaan dit gebruiken om goed functionerende teams samen te stellen en kijken naar de personen en hun kwaliteiten eerder dan naar hun ervaringen.

Ik vond dit in elk geval zeer boeiend en interessant. Het heeft m’n zelfvertrouwen in elk geval een ‘boost’ gegeven 🙂 en ik kan het ieder alvast aanraden . Een vraag die vaak terugkomt in een sollicitatiegesprek (weet ik uit ervaring) is: noem jouw drie zwakste en drie sterkste punten. Met deze oefening kan dit alvast goed worden voorbereid.

Meer lezen?

Solliciteren: een goede voorbereiding is het halve werk

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

16 gedachten over “Solliciteren: over kernkwaliteiten en valkuilen

 1. Ik merk ook wel dat ik groei tijdens het solliciteren, dat ik meer durf vooral dan om meer mezelf te zijn. De kernkwadranten kende ik al 🙂

  Like

  1. Heel interessant, die kernkwadranten. Solliciteren is een beetje vallen en opstaan vind ik. Elk sollicitatiegesprek is dan ook anders en hangt van zovele factoren af (de werkomgeving, hoe men zich daarbij voelt, de persoon tegenover jou).

   Like

 2. Ik vond solliciteren enerzijds vreselijk, maar anderzijds leer je inderdaad wel bij door het wat meer te doen. Toch blij dat ik het ondertussen niet meer hoef te doen. Veel succes!

  Like

  1. Dank je voor de succeswensen! Tien jaar geleden had ik ook niet gedacht dat ik nu opnieuw zou moeten solliciteren, Lieze. Het zorgt anderzijds wel mee voor persoonlijke groei wat ik persoonlijk zie als een verrijking 😉 .

   Like

   1. Ik heb al vele lessen geleerd Lieze. Wens echter niemand toe wat ik al heb (moeten) doorstaan… Er sterker uitgekomen ben ik zéker…de éne keer lukt dat al beter dan de andere. Jij ook nog héél veel succes in alles.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken de kernkwadranten ook al uit een loopbaanbegeleiding die ik jaren geleden volgde, heel boeiende materie. Solliciteren is zeker geen makkelijke taak. Alvast veel succes én moed gewenst, en proficiat met het afstuderen!

  Like

  1. Ik vind dat ook heel boeiend, Mel. Solliciteren is idd geen makkelijke taak en een hemelsbreed verschil als pas afgestudeerde tegenover als 45-plusser 😉 . Alvast hartelijk bedankt voor èn je felicitaties èn je moed- en succeswensen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik kwam het kernkwadrant ook al eens eerder tegen, maar het blijft wel interessant. Vooral het stukje over de allergie was iets waar ik daarvoor nooit zo over nagedacht had. Veel succes met het solliciteren, ik hoop dat je iets vindt dat bij je past!

  Like

  1. Bedankt, Greet. Zulke inzichten vind ik ook bijzonder interessant en vooral leerrijk. Die coaching die nu wordt gevolgd brengt dat automatisch met zich mee om erover na te denken. En ja, dat vooral hoop ik: dat ik iets vind dat – blijvend – bij me past…

   Geliked door 1 persoon

  1. Da’s inderdaad al een eerste hekel punt, helaas. Er werd mij alleszins aangeraden om dan zelf rond te bellen, eens te horen of mijn kandidatuur werd weerhouden en de reden te achterhalen… Niet leuk, I know, dat schijnt echter tegenwoordig nu eenmaal zo te zijn. Ik wens ook jou nog heel veel moed toe (en ik begrijp jou volkomen)!

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor het compliment, altijd fijn als anderen dat zo begrijpen 🙂 . Als docent zal het jou niet vreemd zijn om onderricht te geven. Persoonlijk heb ik daar ook al héél veel ervaring in dus ja…ik kan er over meepraten 😉 .

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik kende de kernkwadranten nog niet maar vind het wel heel boeiende materie! Ik volg je helemaal als je zegt dat solliciteren iets is wat je kan leren. Al blijft het na al die jaren toch nog steeds een grote bron van stress voor me.

  Like

  1. Die kernkwadranten zijn idd boeiende materie, Evi. En klopt ook helemaal. Er zijn vele manieren van sollicitatietraining (outplacement/ loopbaanbegeleiding…) doch naar ik vermoed zal deze me toch het meeste bijblijven… ’t Is altijd wel een beetje spannend, dat vind ik ook 😉 .

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.