Creaties

Naaiwerkjes (2)

Hier ben ik dan nog eens met een volgende lading naaiwerkjes. Naaien is sinds 2016 een van m’n nieuwe creatieve bezigheden geworden. Alles kwam in een stroomversnelling terecht dankzij de avondschool. Ik vond het met name een grote handicap dat ik niet zelf m’n kledingstukken kon inkorten. Vooral broeken, die zijn meer bepaald altijd te lang (ik ben geen steltenloper 🙂 ). Een avond per week naailes volgen en zie…enkele luttele maanden later heb ik al een en ander onder de knie.

 1. Toiletzak (groot model) met bijpassend make-up tasje

  Zo’n gewatteerd make-up tasje was ik hier al eerder komen tonen zij het wel met een ander katoenen stofje (met paisley motief). Ook voor de dochter maakte ik er een tijdje terug een (als kerstcadeau). Dat laatste exemplaar zie je op de foto links ⇓. Omdat al gauw bleek dat hier niet alles in kon wat de fiere juffrouw kwijt wou, heb ik er meteen een bijpassende toiletzak bij gemaakt. Dat nam toch behoorlijk wat tijd in beslag.

  De 3 delen (buitenzak = bolletjesstof/binnenzak = blauwe stof/voering = wattine) worden met name apart afgewerkt/gestikt en vervolgens in elkaar gezet. Als laatste worden de binnenzak (blauwe stof) en de voering aan elkaar gestikt en vervolgens met de hand vastgenaaid aan de buitenzak (bolletjesstof) met de ik-en-de-gij-steek. Een geduldenwerkje! Bij het stikken was het ook kwestie van aandachtig te blijven dat ik steeds de juiste kleur boven- en onderdraad gebruikte 🙂 .

 2. Een make-up tasje voor je handtas (zakmodel)

  Dingen die ik steeds graag bij de hand heb zoals spiegeltje, lenzenhouder met lensprodukt, handcrème, mini kam, lippenbalsem en nog wat persoonlijke hygiëne slingerden voorheen maar wat rond in m’n handtas. Als ik dan al eens van handtas wisselde was er altijd wel íets dat ik vergat over te laden. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Het hele boeltje past nu in dit zelfgemaakte make-up tasje voor de handtas dat ik dan gewoonweg eruit dien te nemen en hupakee geen onnodig gezoek meer. Ook hier weer: eentje voor de mama (met paisley of ook nog kashmir motief) en dus – de evidentie zelve – eentje voor de dochter (dat kom ik binnenkort tonen 😉 ).

  De afmeting bedraagt 13 x 17 cm en ook hier weer gaat het om een gewatteerd model. Anders dan bij die toiletzak (groot model) werden de drie lagen voor dit model op elkaar vastgestikt zodat je ‘banen’ stiksels bekomt. De details zoals de horizontale strepen en het afbiezen bovenaan worden telkens afgewerkt met biais lint. Als rits volstaat een basis model (niet-deelbaar).

   

 3. Een schoudertas

  Als de eerste lentestralen zich laten voelen, dan kriebelt het om naar buiten te gaan. Deze schoudertas was dan ook just in time af, dat eerste heerlijke lenteweekend. Je kan er veel in kwijt zoals een boek, handdoek of picknickdeken, flesje met infuser voor water met een smaakje 🙂 , een zonnebril, m’n nieuwe portefeuille :-p , fototoestel… en dan nóg is er plaats over. Zoek ergens een bank in het park op, make yourself comfortable en…genieten maar!

  Voor de stof koos ik deze keer voor dubbelzijdige katoen. Zodoende vormt het contrasterende effect van de buitenzak op de tas een speels detail. Voor de rits wordt best een stevige rits (niet-deelbaar) in bijpassende kleur gekozen.  Deze wordt eerst vastgespeld, vervolgens vastgerijgd en dan aan de binnenkant van de buitenstof gestikt. Controleer voor dit laatste eerst dat je de rits nog goed en vlot kan openen en sluiten (!).

  De schoudertas is gevoerd op dezelfde manier als de toilettas (zie 1.) dus als laatste worden de binnenzak samen met de voering – die eerst aan elkaar worden vastgestikt – er handmatig ingenaaid. Deze schoudertas meet 54 x 36 cm en kan bijvoorbeeld ook dienst doen als sporttas, zwemzak, laptoptas of tas voor een saunabezoek.

   

Meer lezen?

Naaiwerkjes (1) – over die eerste naaiwerkjes
Naai ateljeeke – een overzicht van alle naaiwerkjes terug te vinden op deze blog

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8 gedachten over “Naaiwerkjes (2)

  1. Dank je wel, Liesbet. Nogal wat mensen die ik persoonlijk ken vinden dat mooi. En als de ontvanger het dan mooi vindt, is dit zéker fijn 😉 .Ik blijf het een ontzettend leuke, verrijkende hobby vinden al ontbreekt het me al eens aan tijd: hiervoor maak ik graag tijd :-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.