Welzijn·Wonen en méér

Dag van de aarde (International Earth day)

Dag van de Aarde (Earth Day)

Op 22 april is het dag van de aarde. Een dag waarop er – nog meer – wordt stilgestaan rond wereldproblematiek zoals milieu, de natuur en klimaatverandering. Sinds 1970 is deze dag in de USA al goed ingeburgerd en hopelijk blijft dat zo (…). Ook in Frankrijk is men al langer hiermee bezig. Sinds 2004 is het ook in onze contreien beginnen doorsijpelen.

Milieubewustzijn. Ik probeer daar zo goed mogelijk mijn steentje in bij te dragen. Enerzijds door bewust om te gaan met energie, afval te beperken, als flexitariër eet ik minder vlees dan voorheen. Doch weet en besef ik dat ik nog héél wat méér kan doen. Ik ben dus niet het lovende voorbeeld wat dat betreft (ik zie die hoofdjes al naarstig knikken 😉 ). De beetjes die ik hier dagelijks toepas som ik hier evenwel graag even op. Beter iets bijdragen dan niets, denk ik dan maar

Aardvriendelijke tips: dagelijks gebruik
 • Vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes -> koop broodbeleg aan het gewicht in plaats van in voorverpakte versie. Iets wat hier intussen al een hele tijd is ingeburgerd :-). In dat zelfde opzicht, koop ik voorverpakte sla nog slechts bij uitzondering. Vooral handig in de week als ik enkel voor mezelf kook.
 • Stop groenten en fruit in zo’n herbruikbare boodschappentasje. Gedaan met al die plastiek wegwerp zakjes.
 • Voor de wekelijkse boodschappen -> neem telkens een herbruikbare boodschappentas van thuis mee.
 • Zuinig rijden. Hoe ik dat aan boord leg,  lees je in [Dikketruiendag]. Of via deze [link] rond eco-driving.
 • Afval beperken tot een minimum. Ik verklein verpakkingen, koop vooral grootverpakkingen (oké, oké, géén verpakking is altijd beter maar helaas dit blijft een moeilijke). Verpakkingen verkleinen/afval beperken betekent meteen dat een ophaalbeurt voor het huisvuil hier al eens kan worden overgeslagen – jeej 🙂 .
 • Eieren/kippevlees kopen dat afkomstig is van scharrelkippen. Koop ik vis, let ik erop dat het MSC keurmerk is aangegeven.

  scharreleieren
 • Waterverbruik onder controle houden. Zoals ik eerder elders reageerde: << Voor mijn waterverbruik kreeg ik dit jaar een terugbetaling tegenover vorig jaar 😀 . Het zit in kleine dingen zoals de kraan niet laten lopen wanneer dat niet nodig is. (Kook)water of water van de koffiezet dat over is gebruiken als water voor de planten, vaatwas en wasmachine enkel gebruiken bij een volle machine… In de vergaarbak van het toilet ligt een gevulde waterfles, wat ook minder waterverbruik betekent bij elke doorspoelbeurt. En dat alles heeft zich blijkbaar geloond. Dus ben hier best tevreden over 🙂 . >> Andere tips via [link: Een mug…en buiten herfstlucht]
 • Zuinig met energie. De verwarming (voornamelijk in herfst-/wintertijd) gaat hier pas aan wanneer dit echt nodig is. Het kookvuur schakel ik vijf minuten voor einde kooktijd al uit. Ook sluimerverbruik vermijd ik (opladers tijdig uit het stopcontact/dubbele stekkers met aan-uitschakelaar/stand-by vermijden).
 • Bewust sorteren. Papier en karton/ glas voor de glascontainer / PMD / GFT / restafval.
 • Kliekjes verwerken in een nieuwe maaltijd in plaats van deze weg te gooien [link: Kliekjesdagen]. Ook het opstellen van zo’n weekmenu is hierbij een grote hulp [link: Hoe ik tijd uitspaar in de avondrush].
 • Bio wordt hier voornamelijk gekocht wat zuivel en bijvoorbeeld olijfolie betreft, doch ook bio citroenen en laatst ontdekt: bio koffiepads 😀 .

  BIO
Werkpuntjes
 • Vaker gebruik maken van het openbaar vervoer.
 • Een fiets kopen voor kortere afstanden.
 • Nog vaker bio kopen. Ik blijf het echter duur vinden, bio produkten en daar wringt voor mij het schoentje eerlijk gezegd wel een beetje.
 • Eco-verbruiksgoederen. Van eco onderhoudsprodukten ben ik nog niet overtuigd.  Ik probeerde er al enkele uit en het resultaat is – helaas –  niet echt wat ik ervan verwacht met name. Glazen die niet echt ontvet zijn wanneer ze uit de vaatwas komen, kleding die niet helemaal proper is na een wasbeurt. Voor mij – voorlopig – een no go. Dan toch maar opnieuw overgeschakeld naar m’n ouwe getrouwe – niet-eco merken.  Tips en ervaringen hier zijn dus altijd méér dan welkom 🙂 .
 • Ik overweeg ook een douchespaarkop, een toilet met dubbele doorspoelknop en een koelkast met A+++ label maar da’s – voorlopig – toekomstmuziek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe draag jij je steentje(s) bij aan Dag-van-de-aarde? Bijkomende tips altijd welkom!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

12 gedachten over “Dag van de aarde (International Earth day)

 1. – Zoveel mogelijk gerechten tegelijkertijd in de oven klaarmaken
  – Plastic verpakkingen gebruiken om groenten op schoon te maken, of om de euh… ‘dinges’ van hondlief op te rapen,…
  – De zak met restafval zo efficiënt mogelijk vullen
  – Restjes water uit de waterkoker nog gebruiken: afwaswater, om de afwasbak uit te spoelen,…
  – Eén van de toiletten werkt op regenwater en dat gebruik ik zoveel mogelijk. Al bij al spring ik best zuinig om met water, tenzij in bad… Dan is er opeens een piek in mijn ecologische voetafdruk… Ik badder gewoon niet graag in een bodempje water. Eén keer per week mijn kleine vorm van luxe:-)

  Like

  1. Leuke bijkomende tips waarvan sommige zéér herkenbaar 😉 . Restjes water (van de waterkoker/ koffiezet/ nadat de diepvriezer is ontdooid/ ander) giet ik over in zo’n kan met waterfilter. Dat water gebruik ik dan enkel voor de plantjes – jouw tips voor hergebruik van water neem ik er graag bij. Mijn badje 1 x/week is ook voor mij zo’n heilig moment. En badderen in een bodempje water…dat is niet badderen hé 😉 . Goed bezig ook! Thx voor de bijkomende tips hier.

   Liked by 1 persoon

 2. Wij hebben ook alle lampen vervangen door zuinige led-lampen + de douchekop door een spaarzame… nu nog sparen voor zonnepanelen. Er wordt hier ook veel tweedehands gekocht. Eigenlijk doe ik al heel veel… maar het kan nog beter. Ik heb er in ieder geval veel voor over. Hopelijk wordt iedereen zich daar meer van bewust. Een fijne log met zeer bruikbare tips. Waarvoor dank Hilde!

  Like

  1. Die led-lampen. Ja inderdaad. Daar heb ik ook al aan gedacht. Dat zou echter wel betekenen dat ik de armaturen moet vervangen. Daar wringt het schoentje want van electriciteit heb ik dan weer geen kaas gegeten… Ben wel erg creatief maar op dat vlak een echte kluns vrees ik. Die douchekop ben ik zoals je al kon lezen ook van plan, ooit… Ik sluit me aan bij jouw ‘het kan altijd beter’. Elk jaar leer ik nog bij. Zoals nu, van jou 🙂 . Fijn dat je er ook bruikbare tips tussen vindt. Jij ook zeker en vast bedankt!

   Liked by 1 persoon

 3. Je bent al mooi op weg hoor! Alleen zou ik bio-eieren aanraden aangezien dat de enige kippen zijn die gegarandeerd hun snavel mogen houden (http://ecobioliving.eu/gezonder-eten/stempelcode-op-eieren-biologisch-vrije-uitloop-scharreleieren/)
  Ik maak zelf wasmiddel naar dit recept: http://www.greenevelien.com/blog/wasmiddel-maken en ik gebruik ook wasnoten. Als wasverzachter een goede scheut azijn. Eerlijk gezegd zijn mijn kleren even proper als voorheen, alleen zonder geurtje.

  Like

  1. Weer wat bijgeleerd 🙂 waarvoor dank. Al vraag ik me nu wel af waarom die snavels van die kippen worden ingekort… Bio eieren vind je inderdaad tegenwoordig ook erg makkelijk, al ligt het prijskaartje daarvan wel hoger (zoals bij vele bio produkten). Van wasnoten had ik nog nooit gehoord, tot nu dus… Wasverzachter gebruik ik ook niet, ook azijn. En wat het wassen betreft: vind het best aangenaam als m’n kleding ook goed ruikt na het wassen dus ik twijfel…

   Like

   1. Je kan makkelijk etherische olie bij het wasmiddel doen, zodat het lekker ruikt. Manlief is vragende partij dus volgende keer ga ik dat zelf ook doen 🙂
    Die snavels gaan er af omdat er veel te veel kippen op een klein oppervlak zitten, waardoor ze elkaar uit frustratie en verveling verwonden. Heel erg triest…

    Like

   2. Etherische olie 🙂 daar werk ik ook graag mee. Ik maak er zelf bodylotion en gezichtscrème mee.
    Wat erg van die kippen :-(, dat wist ik helemaal niet. Onvoorstelbaar dat dat zomaar kan en mag. Ik zou verwachten dat daar toch e.z. controle over zou bestaan.

    Like

 4. Mel heeft het al aangegeven, biologische eieren en dan ook nog vrije uitloop. Want scharrelkippen zijn ook schuurkippen 🙁
  Onze grootste stap op dit moment is dat we vanaf deze zomer een elektrische auto gaan rijden 💚

  Like

 5. Ik vind dat je heel wat doet hoor voor het milieu! Veel meer dan wat andere mensen doen. En misschien zijn er inderdaad nog mensen die het zogezegd beter doen maar er zijn grenzen, niemand kan 100% ecologisch leven. Iedereen legt zijn eigen grenzen en zoals je schreef, alle beetjes helpen.

  Wat ik doe: veganistisch eten wanneer ik thuis ben, met openbaar vervoer gaan werken, weinig consumeren, biologisch groentepakket, zuinig zijn met EGW,…

  Like

  1. Als ik vergelijk met enkele jaren terug, is dit zeker waar wat m’n eigen levensgewoonten betreft, Sofie. Bedankt voor die erkenning. Ik vind ook dat het leefbaar en menselijk moet blijven. Jij doet zo te lezen ook heel wat voor het milieu. Mijn EGW verbruik houd ik ook goed in het oog.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.