Fragmenten

Solliciteren: werkervaring en feedback

Na een behoorlijk solliciatieparcours te hebben afgelegd, zijn we alweer enkele maanden verder. M’n eerste werkervaring na m’n opleiding is een feit. Weer eens verder op weg met alles wat ik heb bijgeleerd. Niet in het minste door een eerste positieve feedback. En eerlijk: waar vìnd je dat nog, een bedrijf dat tijd wil vrijmaken voor een evaluatiegesprek ook al ben je er maar tijdelijk tewerkgesteld? Ik heb het geluk gehad om in zo’n fijne werkomgeving terecht te komen. Het was nodig, zo’n boost, na een aantal minder positieve werkervaringen.

Ik heb al op vele plaatsen gewerkt. Van bedrijven waar nihil structuur aanwezig was  (de alle hens aan dek mentaliteit) tot bedrijven waar de puntjes heel streng op de i werden geplaatst (soms tot het beangstigende toe – faalangst en low self esteem waren me toen niet vreemd). In bedrijfsculturen worden ondergedompeld gaande van dubbele agenda’s tot eerder openheid, betrokkenheid, structuur, verdraagzaamheid of omgekeerd: waar een politieke overtuiging er ècht toe deed. Je houdt het soms niet voor mogelijk. Gelukkig, deze werkervaring waarover ik het hier vooràl wil hebben was er eentje van de bovenste plank en zéker positief te noemen.

Opnieuw werd ik verrast door dit bedrijf en wel toen ik werd uitgenodigd voor een evaluatiegesprek na slechts enkele maanden tewerkstelling. Het zegt – alwéér – alles over dat bedrijf. Hoe men begààn is met de werknemer als mens. Pardon, Mens (met grote M). En zo bleek ook uit het evaluatiegesprek. De pluspunten om te beginnen.

Pluspunten
 • Waar iederéén het over eens was, unaniem: dat ik bijzonder leergierig ben.
 • Dat ik een goed en duidelijk klassement erop nahoud. Ik vind werkelijk àlles terug waarnaar men vraagt.
 • Bereidwillig om te helpen. Men hoeft maar te vragen en ik stà er.
 • Ondersteunend. Collega’s ontlasten, ontzorgen.
Belangrijk om weten
 • Ik ben iemand die nood heeft aan duidelijke instructies.
  > Geen ‘Hier heb je de boel en gooi je er maar in‘ zonder verdere uitleg.
 • Bij vragen mag ik nog iets sneller het initiatief nemen.
 • Wanneer iets is afgewerkt, is het raadzaam dat ik hierover ook tijdig communiceer.
  > Is dit wat men ervan verwachtte? Werd het op de juiste manier uitgevoerd en afgewerkt?
 • In verband met nauwkeurigheid is nazicht erg belangrijk. Ook al betekent dit dat iets minder snel zal afgewerkt zijn.
Work-in-progress
 • Stapgsgewijs een plan van aanpak uitwerken.
 • Feedback geven èn vragen. Daar zag men de laatste weken al duidelijk verandering in werd eraan toegevoegd.
 • Pro-actief denken. Vanop een afstand kijken naar wat er allemaal op ‘mijn bord’ ligt. Vanuit helikopter perspectief. Het overzicht behouden en dat uitsplitsen in prioriteit en wat kan wachten. En er zo mee aan de slag gaan.
 • Zorgen voor de juiste aanpak. Door in te plannen, prioriteiten stellen en terug te koppelen.

Last but not least: goed volgen wat bij me past (structuur/overzicht/openheid/communicatie) naar de toekomst toe. Vragen stellen zoveel ik kan naar een nieuwe werkgelegenheid. Bij m’n huidige werkgever is men zelfs bereid om mijn curriculum vitae na te kijken en tips mee te geven. Nogmaals: waar vind je dat nog…?

Ergens wil ik ervoor pleiten dat men overàl op èlke werkplek verplicht wordt om tijdig feedback te geven. Dit zou zoveel ellende besparen! Zowel voor werknemer als voor werkgever.

In m’n eigen vriendenkring hoor ik het vaak, dat dat op de meeste werkplekken verdwijnt, zo’n (jaarlijks) evaluatiegesprek en niet langer behoort tot de prioriteiten binnen een bedrijf. Een bijzonder betreurenswaardige evolutie vind ik. Een gelukkige werknemer betekent immers een positieve bijdrage voor het bedrijf en vaart iederéén daar niet wel bij? Motivatie, met volle zin en goesting elke dag naar het werk gaan. De werknemers vooràl gelukkig zien. Welke werkgever droomt daar nu niet van?

Met andere woorden: we zijn opnieuw in de sollicitatie modus beland. M’n laatste weken bij m’n huidige werkgever zijn bij deze ingegaan. Ik wist dit op voorhand, daarover was duidelijk op voorhand gecommuniceerd. Dat het geen blijvertje was. Toch bijzonder blij met deze verrijkende werkervaring. En daarna…? De tijd zal het uitwijzen. Ook hier: work-in-progress.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

35 gedachten over “Solliciteren: werkervaring en feedback

 1. Waw, ik heb op verschillende plaatsen gewerkt, maar nergens hebben ze het feedback moment zo serieus genomen. Ik krijg vaak het gevoel dat de persoon tegenover mij denkt “Voila, daar ben ik ook weer van af voor een jaar”. Ik vind trouwens ook dat men bij sollicitaties waardevolle feedback moet geven. Als sollicitant doe je uiteindelijk veel moeite om op het eind van de rit een standaardbrief terug te krijgen. Dat vind ik niet ok en zegt veel of de firma in kwestie, maar helaas reageren de meerderheid van de firma’s wel zo…

  Geliked door 1 persoon

  1. Feedback is oh zo belangrijk en zoals jij terecht opmerkt: óók bij sollicitaties. Dan weet je tenminste waar je staat. Krijg ik geen feedback dan neem ik al snel zelf de telefoon even. Een tip die mij overigens werd meegegeven tijdens het outplacement parcours :-). Andere sollicitatietips werden hier eerder gedeeld in https://regenboogbui.wordpress.com/2016/09/08/solliciteren-een-goede-voorbereiding-is-het-halve-werk/ Mogelijk heb je er wat aan ;-).

   Geliked door 1 persoon

 2. Als sollicitatiehulp, maar ook het vasthouden van mijn eigen sterke kanten, gebruik ik een Linkedin-profiel.
  Bijkomend voordeel van een Linkedin-profiel vind ik ded beschikbare groepen van professionals. Op deelonderwerpen is hier makkelijk hulp te vragen.

  Mooi om te lezen dat je zo tevreden bent met je werkplek.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Een LinkedIn profiel heb ik ook. Van die groepen/deelonderwerpen had ik echter nog niet gehoord; ik ga eens verder op zoek ;-). Tevreden ben ik inderdaad op m’n huidige werkplek. Alleen jammer dat het binnenkort ten einde loopt die samenwerking.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nou, da’s wel heel direct. Op LinkedIn voeg ik enkel contacten toe die ik ken uit het professionele leven. Ik houd dat liever gescheiden met name.

    Geliked door 1 persoon

 3. Hangt er ook een beetje vanaf wie de evaluatie doet, vind ik. Als dat een office manager is die geen idee heeft waar jij eigenlijk mee bezig bent, is het niet meer dan een vervelende formaliteit.

  Like

  1. Een evaluatiegesprek heb ik al op verschillende plaatsen gehad doch nooit met iemand die niet wist waarmee ik bezig was (op basis waarvan kan zo iemand jou dan beoordelen vraag ik me af…?). Er is veel verschil in de manier waarop zo’n evaluatie verloopt/wordt gedaan. Dit was in elk geval zo’n goede manier vond ik.

   Like

 4. Op mijn werk worden de evaluaties niet goed aangepakt, waardoor het een maat voor niets geworden is. Ik ben eerder voorstander van een feedback on the job, wat meer een soort coaching. Al kan evaluatie wel degelijk heel leerrijk zijn, als het goed aangewend wordt. Daar kan jij nu inderdaad over meespreken 🙂

  Like

  1. Dat is een verhaal dat ik wel vaak hoor. Ik heb al evaluaties meegemaakt op diverse plaatsen en er is inderdaad een merkelijk verschil in. In het bedrijf waarvan hier sprake worden medewerkers ook heel goed gecoacht, er is zelfs een gespecialiseerde burn-out coach…

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb in heel mijn carrière nog nooit 1 evaluatiegesprek gehad…….en ik werk in een bedrijf met nihil structuur en vooral trek uw plan….ik haat solliciteren, kan mezelf niet verkopen. Heel veel succes hopelijk vind je snel iets op jouw lijf geschreven.

  Like

  1. Zoals jij het omschrijft, is dat het soort bedrijf waarin ik in elk geval niet goed zou aarden… Vroeger nam ik wel eens een job aan ook al zinde het bedrijf me niet doch vroeg of laat krijgt men de rekening daartoe gepresenteerd. Ik blijf verbaasd hoe mensen zoiets überhaupt volhouden. Dank je in elk geval voor de succeswensen. Wordt hier ongetwijfeld vervolgd ;-). En veel goede moed voor jou!!

   Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt evaluatiegesprekken en evaluatiegesprekken. Per baas kan het zelfs weer anders zijn. Nood aan heldere instructies lijkt me voor elke werknemer handig om te hebben. Het ‘gooi maar over de schutting dan ben ik er van af’ wat in vele bedrijven heerst vind ik niet prettig werken. Fijn dat ze je een steuntje geven bij het updaten van je CV.
  Ik wens je veel succes en hoop dat je iets vindt dat echt erg bij je past en waar je je prettig voelt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo zijn er ook verschillende soorten werknemers. Bij sommigen lukt zo’n ‘alle hens aan dek’ mentaliteit en vragen soms zelfs niet liever. Bij mij werkt dit helemaal niet. Iets waar ik ook m’n toekomstige keuzes op zal baseren. M’n eigen natuur, die dien ik vooral te (blijven) volgen. Zonder mezelf onder druk te zetten of te laten zetten. Foute keuzes lopen altijd fout af, weet ik intussen uit ervaring… Heel hartelijk dank voor de succeswensen, het is zoveel waard zich prettig te voelen in een werkomgeving…

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb ooit ook eens een feedback gesprek gehad bij een tijdelijke job. Enerzijds mooi dat ze daar tijd voor namen, maar het was wel heel eenzijdig. De samenwerking daar verliep niet altijd even goed en dat werd volledig bij mij gelegd, terwijl dat echt wel van 2 kanten kwam. Als het zo moet, dan hoeft het voor mij eigenlijk niet. Zeker niet als de samenwerking dan toch al gedaan is.
  Op mijn huidige job hebben we wel evaluatiegesprekken, maar wat ik vooral waardeer is dat mijn baas tussendoor geregeld zegt wat ze apprecieert en feedback geeft.
  Ik hoop dat je snel weer zo’n leuke werkplek mag vinden.

  Like

  1. Toch vind ik het positief te noemen, dit gesprek, ook al loopt de samenwerking ten einde. En uit elke feedback valt wel iets te leren. Tegenover vroeger ga ik daar nu ook heel anders mee om met zulke feedback. Waardering van iemands werk, nog zo’n belangrijk iets. Dan weet je waar je aan toe bent en dat werkt erg motiverend. Bedankt om mee te hopen voor opnieuw zo’n werkplek…

   Geliked door 1 persoon

 8. Wat jammer dat je op deze goede werkplek niet kan blijven. Ze zijn inderdaad zeldzaam tegenwoordig. Ik wens je veel succes met je carrière en hoop dat je opnieuw zo’n fijne werkgever zal vinden. Het is je van harte gegund. Lieve groet.

  Like

   1. Ach ja natuurlijk! Vorig jaar was mijn dochter op een héél slechte werkplek terechtgekomen. Nochtans staat het ‘instituut’ zeer hoog aangeschreven. De sfeer bleek er stiekem echter zo ziek dat ze er bijna zelf ziek van werd. Ik kan het hier niet uit de doeken doen, het is te erg voor woorden, zeker gezien de aard van de sector… sociologie notabene.
    Gelukkig vond ze ander werk waar ze het zeer goed stelt en ondertussen een vast contract kreeg.
    Een werkvloer waar goed en duidelijk gecommuniceerd wordt én de sfeer goed is, is toch zo belangrijk.
    Ik wens je het allerbeste Hilde. Je verdient het.

    Like

   2. Dat hoeft ook niet dat hier uit de doeken doen voor ieders ogen 😉 . Gelukkig voor jouw dochter is dat tij (…) dan gekeerd. Communicatie is vaak ook een struikelblok. Zoals je terecht opmerkt: dat èn een sfeer die goed zit kan zo motiverend werken. Nogmaals dank!!

    Geliked door 1 persoon

 9. Oh wat jammer dat het geen vast contract was maar wel goed dat het een positieve ervaring was 🙂 Ik heb ook nood aan duidelijke instructies. Veel succes met het solliciteren!!

  Evaluatiegesprekken, ik heb er een hekel aan omdat ik schrik heb dat het negatief zou zijn.

  Like

  1. Vooral dàt wil ik onthouden, van die leuke werkervaring. Het heeft me zeker gesterkt, ik heb weer heel wat bijgeleerd. Bedankt voor de succeswensen. Ik heb geen hekel aan evaluatiegesprekken, integendeel, ik vind dat altijd iets waaruit men kan leren.

   Geliked door 1 persoon

   1. Onzeker zijn we allemaal wel Sofie. Manieren zoeken om daarmee om te gaan, met die onzekerheid, kan veel verluchting brengen.

    Geliked door 2 people

 10. Op mijn huidige job werk ik al zes jaar, en ik heb nog nooit een evaluatiegesprek gehad. Sinds vorig jaar is er een nieuwe baas, en ik denk dat ik het gewoon eens ga aankaarten eigenlijk. Af en toe weten wat je goed doet (zonder daar persé opslag voor te moeten vragen), en wat je werkpunten zijn. Er wordt te vaak geklaagd over wat je fout doet, terwijl zeggen wat je goed doet enorm motiverend kan werken en dat vergeten helaas veel bazen…

  Like

  1. Helaas worden evaluatiegesprekken steeds zeldzamer. Helaas. Soms is het inderdaad een kwestie van zelf de stap te zetten en feedback te vragen. Daar varen zowel werkgever als werknemer wel bij. De meesten brengen het merendeel tijd op het werk door en dat heeft invloed op al de rest van ons doen en laten. Dat wordt al eens over het hoofd gezien en net daarom vind ik het zo cruciaal. Vandaar dit logje :-).

   Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben blij dat je op zo’n leuke werkplek terecht bent gekomen!
  Ik heb alleen nog maar negatieve ervaringen met evaluatiegesprekken… Op mijn eerste werk werd ik na 3 maanden geëvalueerd terwijl ik van niets wist en dus niet kon voorbereiden. De evaluatie was over heel de lijn negatief. Op mijn 2de werk heb ik bijna 4 jaar gewerkt en daar heb ik nooit een evaluatiegesprek gehad.

  Like

  1. Het geeft me in elk geval een duwtje in de rug, Lize, deze korte maar wel fijne werkervaring. Des te spijtiger dat het slechts tijdelijk was. Niet getreurd echter, het heeft me verrijkt en ik heb hieruit geleerd 😉 . Van deze evaluatie was ik ook niet op voorhand op de hoogte. Toch ben ik ernaartoe gestapt met een open mind. Het gesprek verliep hierdoor vlot, open, en eerlijk. Er is – besef ik – veel verschil in de manier van aanpakken voor zo’n evaluatiegesprek. Weet ik óók uit ervaring.

   Geliked door 1 persoon

 12. Wat fijn dat ze echt de tijd en moeite namen om je feedback te geven! Het zou zo veel meer moeten gebeuren. Zelf merk ik dat ik daar echt wel nood aan heb maar de cultuur binnen ons bedrijf leent zich daar niet echt toe, of althans niet voor regelmatige feedbackmomenten. Er is wel een jaarlijks evaluatiemoment maar dat is eerder een verplicht nummertje dan wat anders. Heel jammer vind ik zelf want beide partijen zouden er zoveel meer baat bij hebben mocht het anders verlopen. Ik wens je tonnen succes met je zoektocht naar een nieuwe uitdaging!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo’n feedback dat enkel wordt gezien als een formaliteit is niets waard vind ik. Dat heeft geen enkele zin. En da’s inderdaad jammer, zoals gezegd werkgever en werknemer hebben er alle baat bij dat ieder daaruit kan leren. Heel erg bedankt voor de succeswensen Evi.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.