Geen categorie

# Book challenge 2021 – update N° 3

boeken

Het lezen voor de #Verbeeldingbc2021 (*) verliep – tot hiertoe althans – vlot. Zo staat de teller momenteel op 12/30 afgewerkte thema’s. En iets wat ik zeker ter harte neem: thema’s combineren mag! 

Ook de voorbije maand kon ik een aantal thema’s per boek afvinken. Welke boeken het deze keer zijn geworden, lees je hierna. Het volledige overzicht heb ik ondergebracht op deze aparte pagina van de Verbeelding Book challenge 2021 (*). 

Zoals het nu aanvoelt – volgers weten wat ik hiermee bedoel – zal het vanaf nu wel wat rustiger beginnen worden, wat dat lezen betreft. Kan ook niet anders nu, gezien de situatie, en ik heb me daar intussen een gedacht van gemaakt (“Mijn gedacht!” 😉 ).

Gelukkig had ik onderstaande al volledig in een concept gegoten, vòòr het gebeurde, zodat ik dit alsnog met jullie hier, vandaag, kan komen delen. Hoe het nu verder moet, zal ervan afhangen. Eén ding is zeker: ik ga hier niets beginnen forceren. Lukt het om te lezen, dan lukt het. Zo niet, so be it!

In de maand maart heb ik ‘maar’ 2 (net geen 3) boeken gelezen. Nu ja ‘maar’ is wel een understatement vind ik zelf. Het betreft immers 2 dikke kleppers. Doorgaans kost het me moeite om daardoor te struggle-n, door zulke lijvige boeken. Maar een boek dat goed geschreven is, neemt je zó mee in het verhaal (of desgevallend: verhalen) en laat je niet meer los, zodat het lezen ook vlot. Dat geldt al zeker voor het tweede besproken boek.

Update N°3: 2 boeken gelezen

Kader Abdolah: 1001 nacht – een hervertelling (sprookjes/verhalen) ***

Challenges

Samenvatting

Misschien is het wel de beroemdste vertelling ter wereld: de door zijn vrouw bedrogen koning Sjahriar slaapt elke avond met een nieuwe maagd en laat haar de volgende ochtend doden, totdat de slimme Sheherazade hem een verhaal vertelt dat zo spannend is dat hij wil weten hoe het verdergaat. Zo blijft zij hem verhalen vertellen, 1001 nachten lang. 1001 nacht speelt al vanaf zijn jeugd een belangrijke rol in het leven van Kader Abdolah. De vertellingen zijn verhalen van de betovering van het woord. Een betovering die Kader Abdolah, wiens boeken in meer dan twintig talen vertaald zijn, als geen ander kent. Speciaal voor de lezers van de Lage Landen vertaalde en bewerkte hij 1001 nacht. Hij heeft het boek bovendien voorzien van uitgebreide inleidingen en commentaar, zodat het ook te lezen is als zijn eigen literaire poëtica.

Mijn mening over het boek/de auteur

De sprookjes van 1001 nacht, dat deed me in de eerste plaats denken aan verhalen zoals Sinbad de zeeman, Aladin en de wonderlamp, Ali Baba en de veertig rovers. Iets wat me meteen terugbracht in m’n kindertijd en een bezoek aan de Efteling, waar deze zo mooi worden uitgebeeld. Toen ik in het boek begon te lezen, botste ik dan ook op teleurstelling. Deze sprookjes worden er slechts sporadisch in vernoemd, als verwijzing naar eerdere bewerkingen van dit alomgekende boek. 

Gaandeweg leerde ik meer over 1001 nacht, z’n betekenis, de historische achtergrond en z’n levenslessen dat het meegeeft. Op één of andere onverklaarbare wijze, hield het me toch – totaal onverwacht –  in z’n greep. De losse verhalen lijken op het eerste zicht alleenstaande verhalen te zijn, al zijn er onderling elementen waardoor ze verbonden blijven. De kracht van een taal die zorgt voor een soort magisch effect terwijl je het leest zeg maar. Nooit eerder ervaren, zoiets.

De auteur heeft van dit lijvige oeuvre, dat origineel is verschenen in het Arabisch, een hervertelling neergepoot die volledig naar zijn invoeling is vertaald. De stukjes die hij tussen de verhaallijnen door eraan toevoegt, zijn – hoewel voornamelijk historische aanvullingen – ook al verhalen op zich. Hierdoor is het énerzijds interessant om lezen, anderzijds ook bij momenten moeilijk om er je aandacht blijvend bij te houden. 

Van Kader Abdolah las ik nog niet eerder een boek. Het las in elk geval vlotter, naarmate het boek vorderde. In zekere zin ben ik nu dus wel benieuwd naar ander werk van deze auteur. Voor mij is 1001 nacht, met een palindroom in de titel, 3 sterren waard. 

Corina Bomann: Mathilda’s geheim (De vrouwen van de Leeuwenhof 2) (roman) ****

Challenges

  • Verbeelding book challenge 2021: 3 thema’s
    3. Een boek met (een deel van) jouw voornaam in de titel
    4. Een boek waarin het hoofdpersonage een wees is
    14. Een boek van een auteur waarvan je in het verleden al eens een ander boek las. En dan nog een boek van dezelfde auteur. Nu kan je jezelf een kenner noemen.
  • Goodreads reading challenge: 9/12

Samenvatting

Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. De wereld zit vol gevaren voor een jong meisje, maar dan komt de indrukwekkende Agneta Lejongård in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden.

Wat Mathilda niet weet is dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Het leven zoals iedereen het kende verandert voorgoed. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

Mijn mening over het boek/de auteur + eigen recensie

Boeken van Corina Bomann, die stellen me nooit teleur. Los van deze reeks, las ik eerder twee andere boeken van haar [recensies: 1/ Het vlindereiland – 2/ De maneschijnsonate]. Ook dit boek heeft me aangenaam verrast. Het maakt deel uit van de trilogie ‘De vrouwen van de Leeuwenhof’ en volgens kenners, is deze reeks nog mooier dan De zeven zussen (Lucinday Riley).

Een boek over sterke vrouwen, over liefde en hoe die alles overwint, over keuzes maken. Over familiegeheimen, over keihard vallen en opnieuw recht klauteren, maar dan sterker dan ooit tevoren. 

Ik heb dit ontzettend graag gelezen. En hoewel een zeer lijvig boek – het telt zo’n slordige 556 pagina’s – toch ben je meteen mee in de verhalen die Corina Bomann neerpent. Het houd je aan het lezen, grijpt je van bij de eerste bladzijden. Het soort boeken waar ik van hou! Het was leuk vertoeven daar op de Leeuwenhof op het landgoed van gravin Agneta Lejongard en graaf Lennard Ekberg. Onmiskenbaar 4 sterren waard!

Recensie

De jonge Mathilda Walin wordt op 16-jarige leeftijd – in 1931 – wees, nu ook haar moeder plots komt te overlijden. Ze studeert op dat ogenblik in Stockholm. Later zou ze een opleiding volgen aan de handelsschool. Met haar diploma zou ze dan Paul, haar grote liefde, kunnen helpen met zijn grote droom, met name het opstarten van een eigen meubelmakerij – in navolging van zijn vader.

Samen smeden ze plannen en dromen van een mooie gezamenlijke toekomst, vol beloftes. Mathilda is op dat ogenblik 17, Paul 19. Het plotse, onverwachte overlijden van haar moeder zorgt er echter voor dat er roet in het eten wordt gegooid van Mathilda’s toekomstplannen.  Ze komt onder voogdijschap van Agneta Lejongard, die haar meteen onder haar hoede neemt als haar pupil en haar behandelt, als ware het haar eigen dochter. Dit alles in het prachtige kader van Agneta’s landeigendom de Leeuwenhof. Maar is ieder wel zo opgezet met de komst van dit nieuwe familielid?

Agneta heeft zelf twee zonen: de tweeling Ingmar en Magnus. Met Ingmar bouwt Mathilda een waardevolle vriendschap op, terwijl Magnus haar enkel ziet als een indringer, die meedingt naar zijn erfenis en niets liever doet dan haar het leven zuur maken. Dit valt haar bij momenten zwaar te moede, al blijft de vrolijke Ingmar steeds over haar waken en haar beschermen tegen zijn tweelingbroer.

SPOILER ALERT ~~ SPOILER ALERT ~~ SPOILER ALERT

Zo leert Ingmar, Mathilda paardrijden en haar eigen grenzen te verleggen.  Er is zelfs sprake van een ontluikende liefde, die echter niet wederzijds is. Mathilda’s hart is steeds bij haar jeugdliefde Paul gebleven, die ze heeft moeten achterlaten en met wie ze brieven blijft schrijven. Ze besluiten om elkaar opnieuw te ontmoeten op de Leeuwenhof. Vele jaren zijn intussen verstreken. Het wordt een onvergetelijke tijd met Paul aan haar zijde daar op het landgoed, ware het niet dat een dom ongeluk daar een stokje voor komt steken. 

Een ongeluk waarbij Ingmar en zijn paard zwaar ten val komen, nadat hij Paul wou imponeren. De ongerustheid vliegt Mathilda om het hart. Ze wil Ingmar, die voor haar als een dierbare broer is, en vooral een zielsverwant, niet kwijt. Haar krachtdadigheid zorgt er op dat ogenblik voor, dat hij tijdig de nodige zorgen toegediend krijgt. Een voorval dat Paul de ogen opent en verder doet nadenken over hun toekomst samen.  Hij neemt zijn besluit en laat Mathilda verweesd achter. Onder lichte dwang ook van zijn vader, die hem naar Noorwegen stuurt om daar een eigen zaak op te starten. Maar dan zonder Mathilda aan zijn zijde. 

Intussen gaat het leven op de Leeuwenhof verder. Tussen Mathilda en de blijvend sarcastische Magnus blijft er steeds een wig drijven. Die zorgt er uiteindelijk voor dat Mathilda zelf vertrekt van de Leeuwenhof en het touw in eigen handen neemt. Ze is intussen 21, afgestudeerd en meerderjarig. Ze haalt haar rijbewijs en is klaar om haar eigen boontjes te doppen.

Dat brengt haar bij het Grand Hôtel, waar ze een mooie carrière opbouwt. Dan duiken plots Paul en zijn vrouw Ingrid – van Joodse afkomst –  er op als voorname hotelgasten. Het zet Mathilda’s wereld op z’n kop. Ze beseft dat ze hem nooit echt is vergeten, en dat blijkt ook wederzijds. Als Paul – opnieuw – vertrekt, voelt ze opnieuw die steken in haar hart. Zal ze hem ooit weerzien?

Intussen breekt de oorlog uit en de vele brieven die Agneta aan Mathilda had geschreven, halen haar terug naar de Leeuwenhof. Waar ze eerst 2 weken dacht te blijven, besluit Mathilda om Agneta – aan wie ze zoveel te danken heeft – terzijde te staan en haar job in het hotel op te geven.

De gezondheidstoestand van  graaf Ekberg gaat er intussen ook zienderogen op acheruit, Magnus laat niets meer van zich horen, en Ingmar heeft besloten om bij het verzet te gaan. Daarbij heeft hij de hulp nodig van de Leeuwenhof, om onderdak te bieden. Ook Paul hoort bij de geholpen vluchtelingen. Eindelijk zal Mathilda, Paul nog eens kunnen weerzien! Al is dat met een dubbel gevoel, nadat Pauls vrouw door de vijand is omgekomen.

Ook het weerzien met Ingmar verheugt haar. Al is dat maar van korte duur. Ingmar vertrekt opnieuw. De volgende keer dat ze elkaar zullen weerzien, is bij de dood van zijn vader, graaf Ekberg.  En dat zal meteen ook de laatste keer zijn. Door een tragisch ongeval komt Ingmar kort daarna om, nadat hij is neergestort met zijn vliegtuig in oorlogstijd. Mathilda wijkt nooit van Agneta’s zijde en blijft haar in deze barre tijden door dik en dun steunen. Iets wat niet kan gezegd worden van Agneta’s enige overblijvende zoon Magnus.

Van dan af aan gaat alles in een stroomversnelling. Mathilda’s erfenis wacht op haar en Agneta wil haar graag adopteren als haar eigen dochter. Intussen is Paul steeds aan Mathilda’s zijde gebleven als haar steun en toeverlaat daar op de Leeuwenhof. Een nieuwe wereld die voor hen beiden opengaat… met als bekroning de geboorte van hun dochtertje en een kleindochter voor Agneta. Solveig wordt geboren. 

~~~~~~~~~~~~~~

Vorige updates:

Book challenge 2021 – Update N° 1
Book challenge 2021 – Update N° 2

 

 

 

 

7 gedachten over “# Book challenge 2021 – update N° 3

    1. Het is bij mij met periodes, Willy, dat lezen.
      Dank u voor het compliment ivm m’n eigen boekbesprekingen hier. Dit neem ik graag mee.
      Ook daar nog een prettig dag vandaag.

      Like

  1. Blogconcepten die je beetje bij beetje kan aanvullen zijn in deze tijden wel een redding hé? Ook hier was maart geen geweldige leesmaand, en dat is helemaal oké.
    Zo’n fijne en uitgebreide recensies! 1001 nacht wil ik misschien ook nog wel eens lezen, ooit :-).

    Geliked door 1 persoon

    1. Zeg dat wel Sofie, echt een redder in nood nu, de mogelijkheid van zo’n concept. Zo kan ik er rustig en met kleine stukjes aan werken en uiteindelijk toch een mooi geheel ervan maken. We begrijpen elkaar hé 🤗.
      Ik schrijf ook zo ontzettend graag en dat wordt hier duidelijk geappreciëerd. Zelf recensies schrijven vind ik het leukst en dat lukt me af en toe wel 😊.
      1001 nacht zijn alle korte verhaaltjes. Je kan het dus gerust in kleine stapjes lezen. 🍀

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.