Dag boek

# Book challenge 2021 – update N° 1

Verbeelding Book Challenge 2021

De VBC (Verbeelding Book Challenge), intussen al geen vaag begrip meer hier in blog-o-land. Kathleen van Verbeelding lanceerde dit mooie initiatief voor het eerst in 2015. Vorig jaar (ja, ‘dat’ jaar…) bereikte ik mijn absolute (lees)dieptepunt ever (en ik weet…dat was niet alleen bij mij zo). Daar schijnt nu verandering in te komen.

De lees flow geraakt hier stukje bij beetje terug op dreef, blij om! Niet in het minste dankzij een aantal leestips (naast m’n eigen leestips, me ingefluisterd door volgers hier, ook ondermeer deze leestips bij Annelies) die ik in dankbaarheid ter harte heb genomen. Aan deze zesde editie neem ik dus maar wàt graag opnieuw deel.

Voor ik beslis om aan zo’n book challenge deel te nemen, kijk ik eerst of er voldoende puntjes zijn die ik hiermee kan afvinken. Het gaat dan vooral om die boeken die ik hier zelf thuis nog op het boekenrek heb staan (nog héél véél en heerlijk vind ik dat, zo’n goed gevulde boekenkast). Intussen merk ik dat ik wel enkele puntjes kan combineren, dus dat zit zeker goed. Voor andere zit ik dan weer om inspiratie verlegen. Iets met tijd en raad en zo… Komt wel goed.

Het volledige overzicht en mijn leesvooruitgang in de VBC vind je via deze aparte Verbeelding book challenge 21 pagina. Er zullen per afgewerkt thema, ook op diezelfde pagina leestips bijkomen met boeken die ik eerder rond datzelfde thema heb gelezen. Ga  daar dus zeker regelmatig een kijkje nemen, als je op zoek bent naar leesinspiratie ;-).

Per besproken boek vind je telkens welk(e) book challenge(s) ik met dat boek verder heb afgewerkt. Dit waren alleszins de boeken gelezen in januari.

Update N°1: 3 boeken gelezen


Pascal Mercier: Nachttrein naar Lissabon (roman) ***

Challenges

Samenvatting
Midden in een les verlaat de leraar Raimund Gregorius het klaslokaal. Opgeschrikt door het besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt hij nog diezelfde nacht met de trein naar Lissabon. De aanleiding voor deze drastische stap is een boek dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Het is van de Portugese arts Amadeu de Prado, die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt. In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van Prado. Zo hoopt hij te ontdekken hoe hij zijn leven moet leiden en welke wending hij eraan kan geven om een ander mens te worden

Mijn mening over het boek/de auteur
Een boek dat m.i. traag vooruit gaat. Temeer omdat het bij momenten soms moeilijk te volgen is, door de vele verschillende personages die erin voorkomen. De passages die me vooral wisten te bekoren, waren deze met de brieven van zoon (Amadeu) aan diens vader of omgekeerd, met filosofische insteek en stukken die men graag herleest doch anderzijds ook één om je volle aandacht en concentratie bij te houden. Op één of andere manier bleef het boek me wel boeien, al was dit niet zozeer omwille van het verhaal, dan wel door de rijkdom aan taal die erin wordt aangewend en zowel de sfeer waarin- als het decor (Lissabon) waartegen het zich afspeelde. En daarom: 3 sterren waard.

Colson Whitehead: De ondergrondse spoorweg (roman) ****

Challenges

 • Verbeelding book challenge 2021: 3 thema’s
  7. Een boek van een schrijver die even oud is als jij
  8. Een boek met een zwart hoofdpersonage
  25. Eén van de 100 beste boeken van deze eeuw volgens The Guardian
 • Goodreads reading challenge: 2/12

Samenvatting

BEKROOND MET DE NATIONAL BOOK AWARD Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.
 
In Colsons Whiteheads ingenieuze universum is de ‘ondergrondse spoorweg’ letterlijk een tunnelstelstel dwars door Amerika, en leest Cora’s reis als een macabere Alice in Wonderland. In alle zuidelijke staten die ze aandoet wordt Cora geconfronteerd met nóg groteskere vormen van racisme en terreur. Zodoende wordt De ondergrondse spoorweg een alternatieve geschiedenis van de slavernij in Amerika, en een beheerste, doch woedende allegorie op de black struggle.
 
Mijn mening over het boek/de auteur

‘De eerste keer dat Caesar Cora polste over een mogelijke vlucht naar het Noorden, zei ze nee.’ Zo begint dit boek, en meteen wil je weten hoe het nu verder zal evolueren. Gaat Cora uiteindelijk toch mee op de vlucht met Caesar? 
Een boek met passages die zo levensecht beschreven zijn, alsof de auteur zelf erbij was. Het neemt je mee op een duizelingwekkende tocht. Een tocht van bikkelhard vallen en weer opstaan. De angsten die er worden doorstaan, de stukjes hoop die er ook zijn, de immense veerkracht die op mensonterende wijze op de proef wordt gesteld,  de deplorabele omstandigheden waarin de weggevluchte slaven zich telkens opnieuw schuil dienen te houden. Het zijn beelden die de auteur zo levensecht in beeld weet te brengen. Gruwelijke beelden van wreedheden, waarmee de slavenjagers, poses en night riders met hun gevreesde kat met de negen staarten de gevluchte slaven de daver op het lijf jagen, telkens opnieuw. Vrij en toch ook nooit ècht vrij, is de sfeer die doorheen het hele verhaal wordt gesponnen met een verrassend einde.  Een must read, als je ’t mij vraagt. Zonder twijfel 4 sterren waard.

Carlos Ruiz Zafón: Gaudí in Manhattan **

Challenges

 • Verbeelding book challenge 2021: 2 thema’s
  14. Een boek van een auteur waarvan je in het verleden al eens een ander boek las. En dan nog een boek van dezelfde auteur. Nu kan je jezelf een kenner noemen.
  21. Een boek van een schrijver die in het afgelopen jaar overleden is
 • Goodreads reading challenge: 3/12

Samenvatting

De nog jonge architect Miranda – hartstochtelijk bewonderaar van het werk van Antoni Gaudí – maakt kennis met de grote meester omdat deze zijn hulp nodig heeft. Een rijke magnaat in New York wil van Gaudí een ontwerp voor een wolkenkrabber op Manhattan. In ruil daarvoor neemt de magnaat de kosten op zich voor het afmaken van de Sagrada Familia, Gaudí’s levenswerk. Miranda moet voor hem het woord doen in het Engels. ‘Om het werk Gods te doen is soms de hand van de duivel nodig’, sombert Gaudí tijdens de oversteek op de Lusitania.
De kennismaking met de magnaat in het Waldorf Astoria wordt met veel plechtigheid en geheimzinnigheid omgeven. Maar wie schetst hun verbazing als uiteindelijk de opdrachtgever een jonge vrouw van een verwarrende schoonheid blijkt te zijn?

Mijn mening over het boek/de auteur

Carlos Ruiz Zafón (1964 – 2020) is beroemd geworden door zijn vierluik Kerkhof der vergeten boeken. Het meest gekende daaruit is De schaduw van de wind. Elk van die vier boeken is lijvige lectuur maar ook een absolute aanrader! Ik las ze alle vier (lees daarzo de recensie van de afsluiter – Het labyrint der geesten). 

Zafón schreef vòòr zijn internationale doorbraak voornamelijk YA boeken (o.a. De nevelprins). Gaudí in Manhattan is dan weer een kortverhaal van zijn hand. Ik was dus wel benieuwd, of dit me evenzeer zou kunnen bekoren.

Het boek(je) is wat het belooft te zijn: een kort…verhaal. Als eerste kennismaking met deze auteur, zou ik het echter niet meteen aanraden. Dat zou geheel ten onrechte afbraak doen aan- en een fout beeld schetsen van wat deze magistrale auteur uit zijn pen kon toveren. Als je kennis wil maken met Carlos Ruiz Zafón, start dan met zijn Schaduw van de wind.  Doe mij dus maar zijn lijvige boeken :-).

Het kortverhaal op zich laat wel iets mysterieus achter, iets wat op zich wel typisch is voor Zafón.  Pluspunt hier is ook – voornamelijk voor architectuur liefhebbers – dat er mooie schetstekeningen (van Gaudí) en oude foto’s van vroeger in werden opgenomen. Ook geeft het een duidelijke omschrijving rond hoe belangrijk het levenswerk van Gaudí – de Sagrada Familia in Barcelona – was en wat het voor hem heeft betekend. Maar 2 sterren wat mij betreft.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer leestips nodig?

Pagina: Verbeelding book challenge 2021

8 gedachten over “# Book challenge 2021 – update N° 1

  1. Hey Annelies. Jazeker en dan vooral die éne leestip, gewoon beginnen in een boek. Telkens wanneer ik nu een boek heb gelezen, begin ik meteen in een volgende.

   Dat boek van Colson Whitehead vind ik echt een aanrader. Wel heel rauw bij momenten, er is zeker niets verbloemd in dit verhaal.

   Nog veel leesplezier!

   Geliked door 1 persoon

  1. Is bij mij ook met momenten die lees flow;-). Door thema’s te combineren lukt het ook wel. Dank je voor de succeswensen alleszins. Jij ook nog veel lees- èn luisterplezier.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik las vorige maand voor het eerst manga’s. Manlief had die gekocht voor zichzelf en ik was er wel benieuwd naar. Heel bijzonder om zo eens een boek van achteren naar voren te lezen. Maar gek genoeg word je dat heel snel gewoon. In totaal las ik 11 boeken maar 6 daarvan bevatte meer illustraties dan tekst. Zo gaat het natuurlijk vlot vooruit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Manga en kos is nu net iets dat niet tot mijn interessegebied of (be)leefwereld behoort, net zoals distopische boeken of vampieren verhalen en zo. Neen niet m’n ding.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.