Welzijn

Het verlossende telefoontje

Een resem onderzoeken

FOTO: http://www.gezondheidsplein.nl

Het waren bange momenten, de afgelopen 48 uren. Na een spoedbezoek aan de dokter, meteen doorverwezen naar de radioloog, daags erna een afspraak in het ziekenhuis voor een CT scan van het abdomen. Bange uren, onzeker afwachten en dan het verlossende telefoontje: niets kwaadaardigs. Maar owee, wat zat daar in m’n buik! Een enorm levergezwel, een kluwen van bloedvaten genaamd giant hemangioom. Nog nooit over gehoord. Het is dan ook niets alledaags. Of ik dit niet eerder heb gevoeld? Nope, enkel de laatste dagen begon die vervelende, aanhoudende pijn.

Wat er dan door een mensenhoofd spookt, tart elke verbeelding. Vooral het ‘alles regelen’ blijft je dan achtervolgen. Onzeker en bang naar de toekomst toe. De vraag, hoe normaal een leven nog zal zijn. Wat nu? Alles verliep in een stroomversnelling. Een afspraak bij de abdominale heelkunde bleef niet lang uit. Verder voelde ik me best oké. Geen koorts, gewone eetlust, nieren en darmen bleven verder normaal functioneren. Ik hield dit nauwlettend in het oog. Ik wilde vooral, dat geen van m’n vitale functies wegvielen. Wel die vervelende – maar geen ondraaglijke –  pijn, die blijft, daar op die éne plek, daar zit immers iets dat er niet hoort te zitten. En binnenkort hopelijk niet meer.

M’n grootste wens

M’n grootste wens bestaat er nu vooral uit, dat m’n leven (met die lever) er zo normaal mogelijk mag blijven uitzien de komende weken, maanden… De prangende vraag ‘Hoe krijgt een mens zoiets?’ bleef echter door m’n hoofd spoken. Ik ben op zoek gegaan naar een antwoord. Mijn levensstijl is immers vrij gezond te noemen. Ik heb m’n lever nooit overmatig belast (drink alcohol in zéér geringe mate, overdrijf niet met cafeïne of chocolade die alle erg belastend voor de lever zijn). Maar waaraan lag het dan wel, vroeg ik me af.

De grote boosdoener

Het antwoord is te zoeken in het hormonale, daar heb ik intussen ook de medische bevestiging van gekregen. De anti-conceptiepil, die dit alles in de hand heeft gewerkt. Een eerste stap was dus, om daarmee te stoppen, en een spiraaltje te overwegen. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar die voedingstips, die de lever ten goede komen:

Tips voor een gezonde lever

Vele- van deze voedingsstoffen, behoorden reeds tot mijn normale voedingspatroon. Nu ik dit weet, ga ik er echter extra op beginnen letten en me vooral houden aan onderstaand lijstje. Wat niet goed is voor de lever, ga ik tevens voortaan vermijden (nultolerantie 🙂 ).

Wat is goed voor de lever?

 • bittere stoffen uit voeding
  • Vlies van graan, het velletje om noten, de schil van -bio- groenten en fruit.
  • Maar ook uit uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn kan men bitterstoffen halen.
  • Ook witlof, andijvie en grapefruit maken de lever gezond.
 • de juiste vetten
  • Omega 3 – 6 –  en  9-vetzuren: te vinden in lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie.
  • Daarnaast kleine hoeveelheden verzadigd vet, in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie.
noten, lijnzaad, olijfolie en kokosolie
noten, lijnzaad, olijfolie en kokosolie
 • koolhydraten
  • Die haal je uit fruit mèt schil, tomaat mèt vel, zilvervliesrijst, en volkorenbrood.
 • voldoende rust
 • Tot slot, raadt men een heetwaterkuur aan. Die bestaat uit één liter koolzuurhoudend water, gedurende twintig minuten gekookt op een laag pitje. Daaraan wordt een blokje vers geraspte gemberwortel toegevoegd, en gedurende de dag uitgedronken.
gember en ui
gember en ui, beide goed voor de lever
 • Te vermijden zijn
  • cafeïnehoudende dranken
  • vruchtensappen en andere producten met veel bewerkte suikers en zoetmiddelen
  • koffie, zwarte thee, cola en andere cafeïnebevattende frisdranken
  • cacao en chocola -> dit zijn energievreters voor de lever
  • ook de verwerking van azijn, scherpe kruiden en specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, vlees, koekkruiden (zoals in ontbijtkoek) en speculaaskruiden kost de lever veel moeite

Ik ga hier voortaan serieus veel rekening mee moeten houden. Zoveel is duidelijk. Maar als het dat maar is, ik ben al opgelucht dat er niets kwaadaardigs in het spel zit. Ik heb wel getwijfeld, of ik dit zou delen. Anderzijds, help ik er misschien iemand anders mee vooruit. En dat is nog steeds de hoofdbedoeling rond deze blog: ik leer graag, en deel graag. En het moest eens van m’n lever 🙂 .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij nog meer tips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

10 gedachten over “Het verlossende telefoontje

 1. Het gaat de goede richting uit, dank je. Gelukkig ken ik nu ook de oorzaak, wat voor mij een groot vraagteken was. Voor wie alcohol mist, zal dit zeker te vermijden zijn, bij elke leveraandoening, niet alleen bij een hemangioom. Jij dacht waarschijnlijk aan levercirrose, van een andere orde dan een hemangioom.

  Like

  1. Het was inderdaad schrikken, zo plots en totaal onverwacht dit nieuws. Nu nog de ingreep naar ik hoop heel gauw. Ik deel dit zodat andere vrouwen hiervan gespaard kunnen blijven.

   Like

  1. Dank je wel Sandra. Het wordt nu van heel dichtbij opgevolgd. En was inderdaad serieus schrikken. Niemand die dit had zien aankomen. En ik ben ook ontzettend opgelucht, dat het niet kwaadaardig is. Daar houd ik me nu aan vast.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Greet. Ik zal ook jouw hoop in gedachte meenemen, bij elke verdere stap nu. Maar het wordt heel snel opgevolgd nu, wat positief is.

   Like

 2. Veel beterschap, Hilde!

  Artisjok(thee) schijnt ook heel goed te zijn voor de lever… Wij kregen zo’n doosje thee cadeau vanuit Vietnam, is verrassend lekker.

  Like

  1. Dank je wel Silke. Dank je ook voor de goede raad. Zal dit zeker in gedachte houden. Met m’n lever zelf is alles verder in orde, zo ook met m’n bloed, gelukkig maar! Maar toch houd ik hier rekening mee (ik volg mijn gevoel).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.