Dag boek

Blogtour: boeken over bloggen

[4 tips, 4 boeken over bloggen]

Hoe het bloggen voor mij is begonnen, waar ik tips en inspiratie heb uitgehaald, dat kom ik met dit bericht graag toelichten.

Make it, blog it, share it (Handige gids voor creatieve bloggers) – Lobke Gielkens/Katrien Claes (Femma praktische school)

Way back, in het jaar 2014, verscheen in Steps magazine een summier artikel rond het boek ‘Make it, blog it, share it’. Het was een periode waarin ik op zoek was naar iets nieuw, iets vernieuwend ook. Wist ik veel dat door dit artikel m’n leven zo’n wending zou nemen. Het jaar daarop, zodra het verscheen, heb ik het boek meteen aangekocht, zo overtuigd was ik dat het iets voor mij zou kunnen betekenen. En zo bleek, niet zo lang daarna ben ik live gegaan met m’n blog die je hier nu voor je ziet. Daartoe ben ik ook eerst (2015) een cursus ‘WordPress’ in de avondschool beginnen volgen en heb ik de draad van het schrijven weer opgepikt. Win-win :-).

Dit boek, geschreven door Lobke Gielkens en Katrien Claes, is vooral bedoeld voor wie in creatief opzicht wil bezig zijn met een blog zonder commerciële lading. Je leert hieruit hoe je aan een blog begint, welke mogelijkheden er zijn (of je nu voor WordPress, Blogger, of Joomla kiest bijvoorbeeld), waar je best op let voor je een naam voor je blog kiest, hoe zoekmachines sneller tot bij je blog geraken, tips voor mooie foto’s, goede content, hoe je blog aanwenden via sociale media, andere blogs waaruit je inspiratie kan halen, de mogelijke valkuilen en zo verder…

Het is het soort boek waar ik regelmatig naar teruggrijp en dus me happy omdat ik het toen ook heb gekocht. Dankzij dit boek ben ik terecht gekomen bij andere bloggers, van wie ik dan opnieuw iets heb bijgeleerd (zie verder in dit bericht) en zo ging de bal aan het rollen. Voor mij dè referentie om creatief te bloggen!

Schrijven voor het web en sociale media – Annelies Verhelst/Victor Peters

Men hoort wel eens zeggen: hoe meer je schrijft, hoe meer je schrijfspier wordt getraind (zoiets bestaat). Maar wat is goede content? En waar let je dan best op? Welke zijn de mogelijke valkuilen? Hoe vermijd je dat je blog saai wordt? Of dat je zelf in een schrijfdipje belandt? Het antwoord op deze en nog vele andere vragen vind je in dit boek. Ik vond dit bijzonder interessant. Het is een hele boterham om door te fietsen maar wàt een leerschool op het einde.

Blogboek (tips en inspiratie voor meer blogplezier) – Kelly Deriemaeker

Wie kent het Blogboek van Kelly van Tales from the crib nu niet? Ook via Steps magazine, leerde ik de schrijfster achter deze blog kennen, daarin schrijft ze elke week een column met name. (Tip: Het gratis Steps magazine is nu ook verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel sinds maart 2016, dus niet meer enkel bij de warme bakker.) Zo kwam het dat ik ook haar Blogboek leerde kennen. In dit boek vooral heel veel inspiratie voor een blogbericht maar ook herkenbare situaties uit eigen ervaring waar Kelly over schrijft. Een boek waar men graag naar teruggrijpt en om eens bij te tanken als er dan tòch eens zo’n schrijfdipje aan komt gewandeld. Het Blogboek haalde ik al enkele malen in de bibliotheek maar het is ook vaak ontleend, een succesverhaal dus.

Blogkalender – Verbeelding.org

Dit is niet echt een boek, maar toch zeker ook het vermelden waard. De blogkalender van Kathleen van Verbeelding. Dankzij deze blogkalender wordt bloggen overzichtelijk, kan je beginnen plannen en komt alles niet op je af als een boomerang want eens een blogger, altijd een blogger ;-).  De tijd en energie die in een blog steekt valt heus niet te onderschatten. Ziedaar de reden waarom ik deze blogkalender ben beginnen gebruiken en vandaag de dag gebruik ik deze nog steeds. Je leest er meer over op m’n aparte pagina rond Blogblokken. Ook Kathleen staat in het boek van Lobke Gielkens en Katrien Claes van hierboven :-).

Meer over de blogkalender vind je via deze link bij Kathleen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij nog blogger tips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dag boek

Boekenleggers en hun verhaal

[Waarom ik hecht aan deze boekenleggers]

Boeken lezen: een feest! Hoewel ik nog heel veel te lezen boeken op de boekenplank heb staan, toch kan ik het niet laten om er regelmatig enkele nieuwe aan te kopen, op de e-reader of een meer tastbaar exemplaar. Dan komt zo’n mooie boekenlegger wel van pas. Er zijn er wie het niets zegt, een mooie boekenlegger. Persoonlijk koop ik niet zo gauw zelf een mooie boekenlegger omdat ik ze eenvoudigweg al eens krijg als cadeau :-). Ik hecht daar dan ook aan, emotionele waarde weet je wel… Bij elk van die boekenleggers hoort een verhaal. Elk van die verhalen kom ik jou hier nu graag vertellen.

De boekenlegger gekregen op Moederdag

We schrijven anno 2005. De lagere schooltijd van dochterlief. Ik heb grote bewondering voor die juffen die elk jaar opnieuw een noemenswaardig cadeau uit hun mouw kunnen schudden voor al die mama’s op Moederdag. Je moet het maar doen. Uren thuis voorbereidingen treffen voor je klasje en daardoor zovele mama’s, zonder het goed en wel te beseffen, blij maken. Eén van de mooiste en voor mij meest waardevolle cadeautjes voor Moederdag was dan ook deze boekenlegger, let vooral op de fleurige en kleurrijke details toen (lees: 1e leerjaar) getekend door m’n dochter en het hartje dat ze had uitgeknipt :-). (P.S. Die dochter waarvan sprake begint volgend jaar aan de Hogeschool… wat gaat het snel…)

boekenlegger op Moederdag - 2005
boekenlegger op Moederdag – 2005
De boekenlegger als souvenir

M’n ouders, die onlangs 50 jaar getrouwd waren, hebben altijd graag gereisd en vele mooie reizen kunnen maken. Uiteraard weten ook zij dat ik ’n grote boekenwurm ben. Telkens ze terugkeren van hun reisbestemming, hebben ze wel altijd ìets als souvenir voor ons bij (ik zeg hen dat dat niet hoeft, maar ze gehóórzamen zo slecht 😉 ). De éne keer is dat een keukendoek of een setje zakdoeken, met daarop de naam van de reisbestemming geborduurd, een typische lekkernij van daar (olijfolie/wijn…), een mooi juweel, een artisanale zeep, handgemaakt aardewerk, … de typische zaken weet je wel (maar telkens zéér geapprecieerd!). Maar het gebeurt ook al eens dat ze een boekenlegger als souvenir meebrengen. Hierna zie je enkele voorbeelden mèt land van herkomst.

EGYPTE: boekenlegger met hyërogliefen

Ik ben zelf nog niet in Egypte geweest. Het is ook niet meteen één van die reisbestemmingen, die op m’n bucket list staat. Maar wel fijn, dat m’n ouders dit hebben kunnen meemaken, ze brachten deze boekenwijzer dan ook voor me mee als aandenken. Vooral de felle kleuren vind ik hier zo leuk aan :-).

boekenlegger uit Egypte
boekenlegger uit Egypte

TURKIJE: 2 boekenleggers – Turkish woven bookmark

Mijn lievelingsdier op een boekenwijzer, als dat niet mooi is! Misschien iets tè mooi want deze beide boekenwijzers zitten nog steeds netjes ingepakt. Zou zonde zijn mocht er iets aankomen ni waar :-). Een stoffen boekenlegger, handgeweven, ’t is weer eens iets anders.

boekenlegger uit Turkije, handgeweven
boekenlegger uit Turkije, handgeweven

ZUID-AFRIKA: boekenlegger in zakformaat met één van The big five

De olifant hoort – samen met de leeuw, het luipaard, de buffel en het nijlpaard – tot The big five van Zuid-Afrika. Naar eigen zeggen, één van de meest memorabele reizen die m’n ouders ooit gemaakt hebben. Telkens ik de foto’s zie, kan ik dat best geloven. Kaap De Goede Hoop, op safari in een wildpark, bezoek aan een struisvogelboerderij, het museum van De Voortrekkers, De Drie Rondavels, … het is slechts een kleine greep uit al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Deze boekenlegger heeft dan ook weer zo’n bijzondere meerwaarde.

boekenlegger uit Zuid-Afrika
boekenlegger uit Zuid-Afrika

GRAN CANARIA: boekenlegger met tafereeltje uit Mogán

Ik hoor nog zò het enthousiasme weerklinken, toen m’n ouders terugkeerden van deze reis. Voor hen één van de mooiste plaatsjes op de Canarische Eilanden (want ze hebben er al enkele gezien), deze Puerto de Mogán. Als een plaatje dus, net zoals deze boekenwijzer :-). Lovely! Om eenvoudigweg bij weg te dromen…

boekenlegger - Mogán, Gran-Canaria
boekenlegger – Mogán, Gran-Canaria
Flyers als boekenlegger
mooie flyers als boekenlegger
mooie flyers als boekenlegger

Soms liggen boekenleggers ook gewoonweg voor het rapen, al zijn ze in de eerste plaats geen boekenleggers. Enkele voorbeelden zie je hierboven. Er zijn zo van die winkeltjes, waar ik bijzonder graag vertoef, omdat ze m’n nostalgische ziel ruimschoots kunnen voeden. Als daar dan ook nog eens zo’n kleurrijke of in-het-oog-springende flyer van bestaat, tja..die pik ik dan natuurlijk graag mee om als boekenlegger te gebruiken. Oplus en Pylones zijn een voorbeeld van zo’n winkeltjes waar m’n hart spontaan een sprongetje bij maakt, maar ook Louise & Madeleine is zo’n plekje waardoor m’n geluksbarometer spontaan enkele graden hoger wijst.

Daarnaast heb ik ook een zwak voor alles wat handgemaakt is, dus een geborduurde boekenwijzer, ééntje die handgeschilderd is of versierd met mooie stempels of met een mooie spreuk in kalligrafie schrift. You name it :-). Ziedaar ook de reden waarom ik graag vertoef op ambachtenmarktjes, die met de komst van het goede weer ook hier en daar terug zullen opduiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Als echte boekenliefhebber (anders zou je dit niet komen lezen 🙂 ), interesseert het jou misschien om eens een boek te ruilen? Op m’n boekenruilrek dat je vindt via deze link, voeg ik regelmatig boeken toe, die ik wil omruilen. Hoe dit praktisch in z’n werk gaat, wordt dan afgesproken ;-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Fragmenten

Rustig aan – de aanpak

[Over keuzes maken en hoe ik dit aanpak]

Dat ik het wat rustiger aan moest doen. Even de pauzeknop induwen. De lentezon in m’n leven toelaten. In plaats van de buitenlucht naar binnen brengen, de binnenlucht naar buiten dragen. Als ik er zo andere blogs op na lees, hangt het merk ik in de lucht, dat van even een (blog)dipje hebben. Het is des menschen ni waar. Maar hoe gaat het nu verder? Ik kom er hier graag even over schrijven, over de aanpak rond dat rustig aan. Fundamentele groei noem ik het :-).

Slow down, you’re doing fine. 
You can’t be everything you want to be
before your time

~ Billy Joel ~

Stappenplan

  1. Zolang ik er niet volledig achter sta om die berichten te posten die als concept klaar staan, hier ook effectief mee wachten tot ik mij daar helemaal goed bij voel.
  2. De uren die ik achter het scherm zit te tokkelen (voor de blog/sociale media/Goodreads…) binnen de perken houden.
  3. De boeken die ik ben beginnen lezen, één voor één beginnen uitlezen (te weten: ik begin soms verschillende boeken tegelijk te lezen want er zijn zoveel interessante boeken, zoveel prikkels ook). Nog enkel die boeken lezen die ik zèlf graag wil lezen.
  4. Als de lente straalt, meer naar buiten gaan en why not buiten een boek lezen in plaats van binnen te blijven tureluren. Op een bankje in het park, bij een lekker gebakje op een zonnig terras,…
  5. Leuke doe-dingen opzoeken en er werk van maken om die dan ook te doen (zoals een culturele uitstap, een mooie tentoonstelling of één of ander leuk optreden in ’t vooruitzicht).
  6. Keuzes maken in vriendschappen en enkel nog energie stoppen in wie dat waard zijn. Hoe was dat gezegde ook alweer?  ‘In nood…’. Een eerbetoon aan m’n vriendinnen kon dus niet langer uitblijven :-).
  7. Goed zorg blijven dragen voor mezelf, door goede eetgewoontes, rust en voldoende beweging (bijvoorbeeld door terug wat vaker naar een markt te gaan want daar geniet ik werkelijk van). De juiste balans hierin zoeken en vinden. Hierin trouw blijven aan mezelf, waar ìk me goed bij voel.  Work-life balance…hier schreven ze er ook iets over, al is het gedeelte work voor mij – nog – niet aan de orde (wie mij al een tijdje volgt weet ook wel waarom).
  8. De volgende stap pas nemen als de huidige stap volledig is gezet…
  9. Geluk zien waar het geluk is (en dat geluk is hier, temidden van ons) en dat niet laten afhangen van hoe anderen over me denken of hoe anderen me zien of erger nog … wìllen zien (hangt zo’n beetje samen met puntje 6.).
  10. De piekermomenten tijdig een halt toeroepen.
  11. Ten volle genieten van de momenten waarop m’n dochter en ik samen zijn, i.e. tijdens de co-ouderschap weken.
  12. Uitkijken, met een fris gemoed, naar telkens weer nieuwe ontdekkingen zoals Goodreads, Lezerstippenlezers…, en vele toffe nieuwe boekenbloggers. Want boeken en sommige van die boekenlezers…verrijken me…verblijden me…helpen me…vooruit…
boeken: een verrijking
boeken: een verrijking
Creaties·Fragmenten

Moederdag (+ cadeautips)

[5 tips, 5 originele cadeau ideeën voor moederdag]

Binnenkort is het weer zover. Althans toch in de meeste regio. In de provincie Antwerpen is het nog even wachten tot 15 augustus. Ik heb het hier natuurlijk over moederdag, op zondag 8 mei e.k. Weer naarstig in de haren krabben over wat we mama cadeau kunnen doen? Snel, rush rush nog naar de winkel? Of misschien niet zo rush rush. Want online bestellen maakt het er allemaal zOveel gemakkelijker op. Er zijn leuke, originele manieren om mama (letterlijk of figuurlijk) in de bloemetjes te zetten. Ik geef jou alvast 5 originele cadeau ideeën voor moederdag mee.

Food nomads – feel good box

FN_siska_boxProcessed with VSCOcam with c1 preset

BRON foto’s: foodnomads.be

Bij Food nomads bestel je eerlijke produkten voor het goede doel.

Zo is er de feel good box, samengesteld door Joy-Anna Thielemans, per verkochte box wordt Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen gesteund. Make-A-Wish helpt de dromen realiseren van kinderen met een levensbedreigende ziekte.

Wat zit er zoal in zo’n feel good box?

Ijslands zout van Saltverk * Amandelpasta van Migino* Hazelnootmeel van Migino* Popcorn van Joe&Seph’s* Snackolijven van Oloves, vervangen door gedroogd fruit van Urban Fruit* Teriyaki cashews van All Good Cuisine* Muntjes van Peppersmith* Sesamcrackers van Supersec* Marshmallows van Baru* Chocoladestick van Choc-o-lait* Indian tonic van Syndrome* Honing van Weyn’s* Boerenkool chips van Inspiral

Met de ontbijtbox, samengesteld door Siska Schoeters, helpen ze kinderen in nood de dag te starten met een volle maag en drinkbaar water (i.s.m. Unicef).

Wat zit er zoal in zo’n ontbijtbox?

Op hun website staat vermeld: Knapperige granola, een broke met artisanale karamelpasta en een kop Spicy Chai Latte doen je misschien al het water in de mond krijgen. Maar ook de eeuwige snoozer en bijgevolg grab-and-go ontbijten vindt in deze box het perfecte spijs.

Je kan ook zelf een box vol heerlijke lekkernijen samenstellen en zo zelf je budget bepalen. Voor meer info: http://foodnomads.be/shop/

Een bloemenabonnement

Houdt je mama van bloemen? En zet je haar eens graag extra in de bloemetjes (óók letterlijk dan)? Overweeg dan eens zo’n bloemenabonnement. Je leest er meer over via deze link.

BRON foto’s: groenvanbijons.be

Bloemenabonnement

Ontbijt op bed

BRON foto: jimellys.be

Bij Carolien van On-a-healthy-adventure vond ik dit leuke idee: een ontbijt aan huis voor moederdag. Je vindt er alles over op Caroliens blog.

Boeken mama

Leest je mama graag boeken? Cosmox wijdt er een volledige pagina aan, waarbij je de keuze hebt uit volgende thema’s:

  • Voor de sportieve mama
  • Voor de aanstaande mama
  • Voor de healthy food mama
  • Voor de  reislustige mama
  • Voor de voorlees mama

Maar ook voor de creatieve mama, de handige mama, de boekenwurm mama, de dromerige mama, de ambitieuze mama, de cultuurfreak mama, de feministische mama, de avontuurlijke mama, de food lover mama,  de … (vul zelf maar aan) vind je hier ongetwijfeld iets tussen ;-).

BRON foto: cosmox.be

Mama als thee liefhebber

Al ooit gehoord van een boeketje thee? Ik zag zo’n theeboeket voor ’t eerst vorig jaar in een tuincentrum waar er ook woondecoratie wordt verkocht. Voor de creatieve duizendpoten onder ons: je kan zo’n boeket met theezakjes ook zelf maken. Een voorbeeld vind je op de afbeelding hieronder. Op pinterest.com of youtube.com zijn er legio filmpjes die jou tonen hoe je dit doet. Even google-n ;-).

Ook een theeabonnement is een origineel idee voor de mama als thee liefhebber. Zowel Silke als Sandra probeerden zo’n theeabonnement al eens uit en deelden hun enthousiasme hierrond.

BRON foto: pinterest.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Verras jij je mama graag met zo’n origineel cadeau?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dag boek

Boekenbuit Q1 – 2016

[waarom ik deze boeken het afgelopen kwartaal dan tòch heb gekocht]

Afleren om boeken te kopen? Not me :-). Maar daarvoor diende ik eerst wel opnieuw wat plaats  te maken in m’n boekenkast en dus heb ik – naast een aantal e-books – ook een aantal boeken gekocht in het voorbije eerste kwartaal (= Q1). Een overzicht vind je hierna en ik vertel ook graag waarom ik deze boeken dan tòch heb gekocht. Plaats van het gebeuren was zowel de kringwinkel (1 – 3 – 4 – 6) , het Boekenfestijn = Boekenvoordeel (5 – 9 – 10 – 11 – 13 – 14), De Slegte (8)  als Kruidvat  (2 – 7 – 12 ). Time to read!

Hiermee heb ik wat liggen sleutelen aan de vaste rubriek ‘Je bent wat je leest’, waarin ik boeken kwam toelichten die ik had meegebracht van de bibliotheek. Ik zie het nu wat ruimer en dus zal er hier, telkens rond de 3e, iets worden gepost rond lezen/schrijven/doen, zolang het maar met boeken te maken heeft. Een overzicht rond de andere vaste rubrieken hier vind je op deze aparte pagina.

  1. Baker, Tiffany – Het wonderbaarlijke leven van een kleine reuzin

    Ik vond de cover leuk en ook het verhaal: over een meisje dat van bij de geboorte heel groot/dik is maar door een kruidenboek haar leven ziet veranderen. Ik verwacht dat dit énerzijds een humoristisch boek zal worden maar anderzijds ook een aangrijpend verhaal door de omstandigheden waarin dit grote kleine meisje opgroeit.

  2. Cornwell, Patricia – Rood waas

    Thrillers lees ik graag. Iets in me zegt me dat Patricia Cornwell zo’n schrijfster is die me ook wel zal aanspreken. Over een moord op gevangenen, die door een pathaloog-anatoom moet worden opgelost.

  3. De Coster, Saskia – Eeuwige roem

    Haar meer gekende boeken ‘Wat alleen wij horen’ en ‘Wij en ik’ stonden al voordien in mijn 50 before 50 leeslijstje. ‘Eeuwige roem’ stond in de kringwinkel en betekende meteen het debuut voor Saskia De Coster. Een verhaal over twee vriendinnen wiens levens verstrengeld raken. *benieuwd*

  4. De Vlieger, Evelien  Ga niet naar Canada (en andere misverstanden over de liefde)

    Ook hier weer sprak de cover me aan, evenals het verhaal. Verhalen in briefvorm/dagboekvorm hebben iets mystiek, vind ik. Dus ik ben nu wel erg benieuwd naar dit boek. Over een jong meisje dat het dagboek van haar opa vindt.

  5. Dhooge, Bavo  De sok

    Over een man die op een ochtend vaststelt dat één van de twee sokken van het sokkenpaar dat hij wil aantrekken is verdwenen. Dit stemt hem volledig triest en hij gaat dan ook op zoek naar die tweede sok. Voor velen herkenbaar denk ik :-). Ik verwacht dat dit een erg grappig boek zal worden.

  6. Evanovich, Janet – Het achtste wonder

    Regelmatig kijk ik op andere boekenblogs. Op die manier leerde ik ook deze auteur kennen. Een detective die belooft te zorgen voor veel actie en humor, voor uren ongecompliceerd leesplezier: meenemen die handel.

  7. French, Nicci – Het veilige huis

    Ik heb nog nooit een boek volledig uitgelezen van Nicci French. De romans van Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van dit schrijversduo, lees ik in elk geval heel graag. In ‘De rode kamer’ (Nicci French) ben ik ooit beginnen lezen maar het verhaal lag me zo niet. Dit spannende boek, ‘Het veilige huis’, zal me denkelijk beter liggen qua verhaallijn. Een vrouwelijke psychiater neemt een getraumatiseerde dochter van een vermoord echtpaar in huis maar werkt zich daardoor lelijk in een wespennest.

  8. Hay, Elizabeth – Nachtradio

    Een man die naar een radiostation terugkeert, nadat hij is ontslagen, krijgt als tijdelijke directeur te maken met talloze medewerkers en hun problemen. Dit boek handelt over liefdes, intriges, menselijke observaties waarbij de auteur schrijft vanuit eigen ervaringen. Boeken over mensenkennis en inzichten spreken me altijd aan.

  9. Hore, Rachel  Het droomhuis

    Voor ze met man en kinderen een definitieve woning vindt, trekt een vrouw in bij haar schoonmoeder. Bij de zoektocht naar een eigen huis, maakt ze kennis met de eigenaresse, met wie er frappante gelijkenissen blijken te zijn in de familiegeschiedenis. Dit is het soort boek dat ik graag lees om mijn feel good gehalte wat op te krikken :-).

  10. Jansma, Linda – Houvast

    Wanneer de echtgenoot van een dierenarts wordt vermoord, wordt al gauw duidelijk dat hij bezig was met allerlei duistere zaken waarvan de dierenarts niet op de hoogte was. Ook dit boek belooft spannend te zullen worden! Regelmatig zie ik boeken van deze Linda Jansma bij Boekenvoordeel (zowel in de winkels als online) en daar zitten heel veel verhalen tussen die me aanspreken.

  11. Koepcke, Juliane  Toen ik uit de lucht viel

    Een waargebeurd verhaal, neergeschreven door een vrouw die als tiener als enige overleeft na een vliegtuigongeluk in het Peruaanse oerwoud. Ik lees al eens graag waargebeurde verhalen. Dit boek in het bijzonder fascineert me om te lezen hoe deze vrouw als tiener het heeft overleefd, zo zonder iemand rond haar in een jungle ver weg van de bewoonde wereld.

  12. Slaughter, Karin * – Een lichte koude huivering + Zoenoffer

    Naast scandinavische thrillers lees ik ook graag de thrillers van deze Karin Slaughter. De opbouw, de spanning, en ook de halfslachtige relatie tussen kinderarts-lijkschouwer Sarah Linton en haar ex-echtgenoot rechercheur Jeffrey alsook de plot in de thrillers van Karin Slaughter maken elk van haar boeken telkens opnieuw geslaagd! Dit is zo het soort auteurs waarvan het succes bij elk nieuw uitgebracht boek a priori al een garantie is wat mij betreft. Zo’n echte page turner, telkens weer, het soort boeken dat ik graag lees.

  13. Unger, Lisa  Halve waarheden

    Een auteur die Karin Slaughter * zelf aanprijst, die wil ik natuurlijk ook wel eens lezen. Zo ééntje is Lisa Unger. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die – na de dood van haar vader – de draad weer terug tracht op te pikken. Wanneer ze haar vakantiefoto’s ophaalt, staat daar een man op die wel erg frappante gelijkenissen vertoont met haar vader. Van 6,95,- voor slechts 0,99,-: dat kan alleen op het Boekenfestijn :-).

  14. van der Vlugt, Simone  Schaduwzuster

    Een lerares op een middelbare school wordt met een mes bedreigd door één van haar leerlingen. Wanneer zij op een dag dood wordt aangetroffen, verdenkt iedereen de bedreiger. Ook Simone van der Vlugt staat voor mij gelijk met een goede schrijfster (eerder las ik haar historische roman ‘Jacoba, dochter van Holland’ en ook ‘De reunie’). Benieuwd hoe spannend dit boek zal zijn.

  15. Woods, Sherryl  De beste keuze

    Voor de fun zo’n stationsromannetje met een op en top romantisch verhaal uit de Magnolia reeks. Voor dagen waarop het eens wat luchtiger mag zijn ;-). Dit boek vormt de enige uitzondering op de regel ‘Waar haalde ik deze boeken’ en bracht ik gewoon mee uit de supermarkt :-), THE place to be voor boeken natuurlijk (ahum).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ben jij ook zo’n boekenwurm? En wil je graag andere boekenwurmen ontmoeten? Misschien wil je er dan graag bijzijn binnenkort, voor een meet & greet ikv de Verbeelding Book Challenge of ruil je graag eigen boeken met die van anderen? Of misschien heb je zelf nog tips, waar jij je boeken zoal aankoopt? 

Reacties maken me altijd blij.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fragmenten

De pauzeknop

Hier stond eerst een ander berichtje klaar. Met foto’s, uitleg en alles erop en eraan. Doch, ik was hier niet zo happy mee. Zo’n berichtje dat een beetje geforceerd zou overkomen, ken je dat gevoel? Om erbij te horen, om meer lezers te overtuigen, om wat voor reden dan ook. Maar ik weet, helaas uit ervaring: iets dat geforceerd is, dat komt niet goed. Nu niet, later niet, nooit. Zeg nooit nooit, jaja… En toch. De laatste weken heb ik ontzettend veel tijd gestoken in blogposts voorbereiden, concepten uitwerken. Ik ben klaar voor de volgende maand. Maar mijn lichaam zegt ‘Stop!’. Het hoofd wil wel. Het lichaam niet.  Dus wordt het tijd om de pauzeknop in te duwen.

Weer tijd maken voor wat ik ècht graag wil en wat me vooral meer rust zal geven. Boeken lezen. Iets creatief uitwerken of een project waaraan ik was begonnen, afwerken. De strijk die al weken staat te wachten eens aanpakken (in plaats van af en toe strijken wat er op dat moment nodig is). Eindelijk die overpuilende bak met glas naar de glasbol brengen. Naar de kringwinkel gaan met nog bruikbare spulletjes en mezelf dan misschien ook zo eens belonen met wat kringloopgeluk. Na de seizoensopruiming – het wordt de hoogste tijd – die zakken met kleding die niet meer wordt gedragen naar de kledingcontainer of ook naar de kringwinkel. Ik overweeg anderzijds een swishing party met vriendinnen. Kleine woonprojecten concreet vorm beginnen geven. Eens nadenken over de toekomst. Welk soort job ik ècht graag wil gaan doen. Solliciteren. Ook dat nog. Maar. Het. Lichaam. Wil. Niet. Mee. Nog niet.

Gisteren bij een afspraak bij de controle arts werd het me duidelijk. Wonden die helen na een zware operatie gaan soms al eens terug opflakkeren. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Letterlijk dan. Pijnen die weer opkwamen als ik te lang op een gewone stoel bleef zitten. Of bij slecht weer. Dan voel ik het weer meer, dat er aan m’n lijf geprutst is. Wonden van een operatie zijn je barometer. Normaal. Dat wordt dan gezegd. Wat je normaal kan noemen. En dan vraag ik me af: zal ik ooit nog dezelfde als vroeger zijn? Twijfel, onzekerheid, faalangst voor sollicitaties. Zal m’n lichaam het aankunnen, een nieuwe job? Het is niet de eerste keer dat ik door deze fase ga. Het zijn golven, die komen en gaan. Maar ik weet en ik vertrouw erop: een storm gaat ook weer tijdig liggen.

En er mij bij neer leggen, dat het nog niet kan zoals vroeger, dat is wat ik maar eens moest gaan doen. De berichtjes die klaar staan, waar ik wèl volledig achter sta, zal ik met veel plezier posten. Ik blijf de blogwereld ook met evenveel plezier vanachter de schermen volgen :-). Daarna zie ik wel weer verder. Als het niet gaat, kan je ook niet lopen. Gelukkig ben ik niet de enige bij wie twijfel al eens toeslaat. Een dipje kent ieder wel eens. En schrijven helpt, toch bij mij. Dus schrijf ik het hier van me af. Om weer recht te kunnen staan en verder te gaan (want te lang blijven zitten deugd dus niet). Bedankt om hier te komen lezen. Het moest weer eens van me af.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dag boek

Boeken: waar vind ik leesinspiratie?

Lezen en gelezen worden. Schrijven en geschreven geworden. Boeken lezen en boekrecensies lezen. Het leidt allemaal naar hetzelfde: leesinspiratie. Daaraan geen gebrek als je de verschillende blogs en websteks er op na gaat. Maar er is meer dan het virtuele medium. Ik geloof nog voor een groot deel in het papieren verhaal. Maar waar vind ik nu die leesinspiratie?

Boeken Magazine: het eerste magazine in Vlaanderen over boeken
Boeken magazine - lente 2016
Boeken magazine – lente 2016

Om te beginnen is er het nog niet zo bekende Boeken Magazine, ik schreef er zelf eerder al deze blogpost over. Sinds de eerste uitgave is verschenen – in mei 2015 – is Boeken Magazine intussen toe aan z’n  4e editie. Het volgende nummer verschijnt mei 2016, één jaar later. Even leek het erop dat het een stille dood zou sterven, dat zou bijzonder jammer zijn.  Door crowd funding zal het dus hopelijk nog lang menig boekminnend persoon weten te bekoren. Een beetje extra reclame hier (gratis en voor niks, jawel lieve mensen) kan dus zeker geen kwaad :-). Boeken Magazine is ondermeer verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, bij de meeste krantenwinkels en in sommige supermarkten waar er ook tijdschriften worden verkocht.

Papieren recensies uit tijdschriften, kranten en magazines

Daarnaast lees ik graag de recensies uit diverse tijdschriften, kranten en magazines.Die verzamel ik dan in een mapje dat ik speciaal daartoe heb aangelegd. Geen a priori culturele tijdschriften maar bijvoorbeeld ook:

  • Libelle, die een rubriek ‘Veel plezier! – Onze 10 tips om te zien, lezen en doen‘ hieraan wijdt. Of zo ook in Margriet, de rubriek ‘Lezen, kijken en luisteren‘. (Tip: Nogal wat tijdschriften kunnen ook ontleend worden in de bibliotheek, behalve dan het meest recente nummer.)
  • Het (gratis) Simply You magazine van Carrefour. Ja zelfs daarin worden regelmatig boeken besproken.
  • Het (gratis) magazine van Standaard Boekhandel. Vaak draait dit rond bepaalde thema’s zoals Jeugdboekenweek of Puur Literatuur.
  • Ook in De Zondag krant  gratis bij de warme bakker op zondag – staan al eens boekrecensies (onder de noemer Multimedia) en bovendien voordeelbonnen met interessante kortingen op boeken en multimedia. En af en toe staat er in Steps magazine – dat maandelijks verschijnt – ook al eens een interview met de éne of de andere auteur. (Tip: Kelly van Tales from the crib schrijft ook telkens een column in Steps magazine)
  • Mijn ouders zijn geabonneerd op Knack en ook daarin regelmatig een boekbespreking of interview uit boekenland. Zo stond er onlangs een dubbel interview in Knack met Lize Spit (momenteel hot in Vlaanderen) en Yannick Dangre – beiden van het geboortejaar 1988 – met de spraakmakende titel ‘Zonder ongelukkige gezinnen zou de literatuur sterven‘. Lize Spit – ik hoef het u niet meer te vertellen zeker – auteur van ‘Het smelt‘  dat binnenkort wordt verfilmd onder de regie van Veerle Baetens (gekend van ondermeer The broken circle breakdown). En anderzijds in het interview komt ook Yannick Dangre aan het woord, auteur van ondermeer ‘Vulkaanvrucht‘ en de dichtbundel ‘Met terugwerkende kracht‘.
Via flyers

Al heb ik intussen een e-reader gekocht en ook al staat m’n boekenkast nu eigenlijk vòl boeken, toch…kan ik het niet laten om af en toe nog wat boeken bij te kopen (een microbe die ook Kathleen deelt 🙂 of is het ook zoiets typisch voor boekenwurmen, Liesbet? ). Ik ga daarvoor naar boekenbeurzen zoals het geweldige Boekenfestijn. Ook bij Kruidvat en bij Boekenvoordeel tik ik dan al eens een interessant boek op de kop. Vaak zitten er bij die aangekochte boeken dan van die interessante flyers met vermelding van best sellers van het moment. Om plaats te maken in m’n boekenkast, zijn er dan een aantal boeken die ik weggeef of -naar de kringwinkel breng.

flyers voor leesinspiratie
flyers voor leesinspiratie
OL recensies

Zowel van Kobo als van Cosmox wordt geregeld het laatste boekennieuws in m’n mailbox gedropt. Dat is altijd interessant. Ik hou niet van een overpuilende mailbox maar voor deze nieuwsbrieven ga ik me nog niet zo snel uitschrijven. Op die manier blijf ik ook een beetje op de hoogte van anderstalige boeken, een nieuw medium voor mij.

Daarnaast lees ik ook graag de commentaren van lezers van boekenclubs. Alles wat terug te vinden is op de website van http://www.mijnbibliotheek.be (voorheen was dit http://www.mijnovinob.be). Daar staan dikwijls hele interessante recensies tussen vind ik.

En dan is er nog de categorie ‘nog te ontdekken’. Ik ben een ab-so-lu-te leek wat Goodreads.com betreft. Idem dito voor wat betreft lezerstippenlezers.be. Mogelijk wordt dit nog een uitdaging om ook daarop wat boekbesprekingen te gaan volgen of zelf te posten.

En last but not least, volg ik – ook virtueel – de verschillende boekbesprekingen naar aanleiding van de book challenges. Zelf doe ik dit jaar mee met de Verbeelding book challenge. Wanneer ik besprekingen maak, schrijf ik die het liefst zelf omdat ik nu eenmaal graag schrijf.

IRL met andere boekenwurmen

Tot slot: door over boeken te praten met andere boekenwurmen. Da’s altìjd interessant zo. Boeken zijn ook een tof medium om over te praten (althans toch voor wie graag boeken leest). Omdat boeken geen enkel onderwerp uit de weg gaan of het nu over fictie of non-fictie gaat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lees jij graag boekrecensies? Of hoe laat jij je inspireren bij de keuze van een bepaald boek?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fragmenten

Boxy & Boxy

BRON foto: VTM

Wie ‘Mijn pop up restaurant’ op VTM volgt, weet ook over wie ik het hier heb. De Boxy broers, één van de recensenten die de eerste nominaties uitdeelden in deze culinaire afvalrace. Met een passie voor eten, rad van tong en dat tikkeltje excentrisme zorgen de Boxy broers voor sfeer in de keet. Ze zijn geweldig, niet te evenaren en het is altijd lachen geblazen wanneer ze op het beeldscherm verschijnen met hun oh zo typische uitspraken waarbij ze maar al te graag elkaar aanvullen. Alsof ze in stereo praten. Grappig met uniek vermaak van de bovenste plank :-).

De Boxy broers, dat zijn Kristof en Stefan Boxy. Hun vader had een groothandel in tabak en ze maken deel uit van een groot gezin met nog drie broers en een zus. Hun motto is dan ook ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Ze vinden het ook fijn om mensen blij te maken met lekker eten en vinden het geen punt om voor pakweg zo’n 300 gasten te koken. Ze behaalden in 1996 een ster voor hun restaurant dat ze in 1982 in Kortrijk uit de grond stampten. Dat gedoe met die sterren begon echter naar eigen zeggen hun keel uit te hangen en daarom zijn ze sinds 1997 gestart met een eigen traiteurzaak in Deurle bij Sint-Martens-Latem, waarbij groenten hun lievelingsprodukt zijn.  Ze geloven vooral in macrobiotisch en vegetarisch eten. Nu hebben ze dus ook een eigen programma op Vitaya, elke dinsdagavond om 21:30u. De eerste aflevering was op dinsdag 19 april.

In ‘Boxy & Boxy’ koken deze broers voor andere BV’s waarbij ze deze Bekende Vlamingen onderwerpen aan een vuurpeloton van vragen om – naar eigen zeggen – er iets uit los te peuteren.  Bij de éne slagen ze daar al beter in dan bij de andere. Zo passeren 7 BV’s, ondermeer het voormalige K3 (met Karen, Kristel – of was het nu  Kristien? 🙂 – en ‘Joske’), Annemie Turtelboom (Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie), actrice Hilde De Baerdemaeker en Valerie De Booser (wederhelft van frontzanger Koen Wauters van Clouseau) de revue. Set van het hele gebeuren is dus zowel het Vlaams Parlement, de fitness, de set, of gewoon thuis bij de éne of andere BV. In die eerste aflevering toverden ze alvast lekkere gerechten zoals pasta met mosseltjes, kip met zoetzure compote van appelen en een gerecht met krab op tafel.

Benieuwd wat het in de volgende aflevering wordt.  U kijkt toch ook? 🙂

Boxy & Boxy: dinsdagavond op Vitaya om 21:30u

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fragmenten

De mama hoort dat ook nog graag

[Hoe een mama en haar dochter hun muzieksmaak delen]

Ad Visser vroeger op de televisie met Toppop, een muzikaal programma waarbij de plaatjes (toen waren het nog allemaal vinyl platen) aan elkaar werden gepraat. Hits uit de jaren ’80 en ’90: dat waren nog eens hits. Het hedendaagse aanbod is anders ook niet mis. Ik heb eens flink m’n best gedaan en er enkele trachten te onthouden qua titel en uitvoerder. Niet alleen zijn er hits waarop ik uitging, die nu ook nog door de radio knallen en mijn dochter ook nog weet te smaken. Maar omgekeerd geldt net zo goed: m’n dochter en ik komen goed overeen in onze muzieksmaak. Want ja… de mama hoort dat ook nog graag :-).

Het is MNM of Q Music waarop wordt afgestemd de week dat de dochter thuis is. In m’n auto kan ik op de display, titel en uitvoerder oproepen. En anders is er ik-kan-er-niet-opkomen-maar-wacht-ik-zal-het-eens-direct-opsporen privé muziek detective Shazam. Da’s nog eens een uitvinding!  Songteksten kon ik vroeger makkelijk onthouden, hits helemaal vanbuiten meezingen ook, van begin tot einde. En toch zijn er nu ook nog af en toe van die songs, waarvan ik denk…sounds good, zet maar luider zo. Dat zijn nu eens van die waardevolle geluksmomenten en dan voel ik me plots ook weer even seven-teen :-).

En de genomineerden zijn:

voor BRONS:

Be the one – Dua Lipa

Een totale onbekende voor me. Maar een nummer dat ik van bij het eerste gehoor goed vind, blijf ik meestal goed vinden. Ik vind de sound oké en het ritme spreekt me ook aan. Hierna de unplugged versie, zoals gebracht in de QMusic studio.

voor ZILVER:

Hymn for the weekend – Coldplay

Die videoclip alléén al! Coldplay vind ik al een hele tijd héél oké, elke hit die ze uitbrengen heeft die unieke sound, herkenbaar. Deze ‘Hymn for the weekend’ scoort bij mij dan ook erg hoog.

voor GOUD:

Fast car ft. Dakota – Jonas Blue

Mijn jeugdjaren situeren zich eind jaren ’80, begin jaren ’90 dus ken ik natuurlijk de originele versie van ‘Fast car’ door Tracy Chapman. Groot was dan ook de verbazing van de dochter toen ik dit nummer van het begin tot het einde zomaar eventjes meezong (“Mama, gij kent da of wa?”). En het moet gezegd: ik vind dit een geslaagde cover, zeker weten :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Fragmenten

Hoe verder na een ontslag?

[Ontslagen worden en hoe hiermee omgaan]

Dit is mijn persoonlijke verhaal over gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Soms verwacht, maar zeker ook onverwacht. Een verhaal van vallen en weer opstaan en hoe ik hiermee omga.

‘Je ontslagvergoeding is een eendagsvlieg. Wat als er nooit nog een euro bijkomt?’ (boek pag. 39)

Toen ik in maart 2015 voor m’n meest recente vaste job werd ontslagen, kwam dit niet geheel onverwacht. Het rommelde daar al een tijdje. Dat er kort daarna een behoorlijke som geld op m’n rekening kwam te staan, had ik niet verwacht. Ook al was dat de som die mij rechtmatig toehoorde. Maar toch.. van zo’n bedrag viel ik toch wel even achterover. Zelfs m’n bank heeft me toen gecontacteerd met de vraag om eens goed na te denken over wat ik daarmee nu wilde aanvangen want ze hadden gemerkt dat daar nu ineens een grote som geld was gestort. M’n antwoord lag evenwel snel klaar.

Verder leven want met dat geld moet ik de komende maanden zien rond te komen zolang ik geen nieuwe job heb.” Het bleef even stil aan de andere kant van de telefoon… Ik had immers een lening af te betalen want nog niet zo lang daarvoor een eigen woonst gekocht. Ik had ook geen zin om aan m’n spaarrekening te moeten knabbelen om te kunnen verder leven.  Na 7 maanden solliciteren, een outplacement parcours te hebben afgelegd en tientallen sollicitatiebrieven en e-mails verder kon ik in oktober 2015 dan ein-de-lijk terug aan de slag, zij het wel als interim. Ik was enigszins opgelucht. Maar ook dat verhaal bleef niet duren.

In februari 2016 kreeg ik het onthutsende nieuws dat ik een dringende operationele ingreep moest ondergaan, m’n gezondheid kreeg een mokerslag. Die interimjob kon ik dus ook op m’n buik schrijven. En inderdaad: kort daarna kreeg ik een telefoontje van het bedrijf, dat ze toch verkozen om verder te gaan met iemand anders. Dat kwam niet goed uit want m’n recht op verdere outplacement begeleiding was intussen nèt vervallen. Het verlies van die zekerheid overkwam ook de auteur van dit boek.

‘Werk biedt niet alleen inkomen, maar ook en vooral: tijdsindeling, structuur, ritme.’ (boek pag. 19)

Verlies van job betekent verlies van routine, regelmaat, sociale contacten en eigenwaarde. Bovendien bestaat het gevaar, dat men excessieve uitgaven gaat doen. Maar ik wist dat ik hieraan niet mocht/kon toegeven. Nu, 1 jaar na dat eerste ontslag, ben ik blij dat ik daarin heel nuchter ben gebleven, het zou me anders zuur hebben opgebroken. Een mens past zich aan, hoe dan ook.

‘Ik blijf het een moeilijke evenwichtsoefening vinden. Tussen de verleiding om jezelf te troosten met iets moois en duurs en de stem der redelijkheid die je voorhoudt dat soberheid voortaan de nieuwe norm is.’ (boek pag. 49)

In haar boek beschrijft Hilde Sabbe hoe ze dit zelf heeft beleefd, hoe men wordt terug gekatapulteerd naar wat men ‘maar’ is, zo zonder job. En zelf ook al ondervonden: hoe men toch vooral wordt beoordeeld op basis van de job die men uitoefent en niet zozeer op basis van de persoon (mama van…/vriendin van…/dochter van…/zus van…) die men in de eerste plaats is. Een job geeft een zekere status, waarde ook, hoe je het ook draait of keert. Het bepaalt hoe we leven, wat we kunnen doen en laten. Zonder job ga je automatisch andere prioriteiten leggen, je sociale contacten lijden hieronder.

Ik ben nu toe aan m’n volgende sollicitatierondes. Maar zekerheid bestaat niet meer. Solliciteren op je 46e tegenover als schoolverlater, dat is een hemelsbreed verschil. Je moet inboeten, toegevingen doen, en dat kan zwaar doorwegen. Maar with a little help from my friends I’m hoping to get there

Hoe de auteur er is geraakt en vooral welke keuzes ze daartoe heeft gemaakt, wordt in dit boekje mooi in kaart gebracht. Getuigenissen van lotgenoten ook, veelal veertigers en vijftigers, steeds vaker overkomt het hen. Maar het is ook geschreven voor de omgeving van diegene die is ontslagen, met tips hoe men hiermee best kan omgaan, de do’s en dont’s.

‘Elk telefoontje, elke mail, elke afspraak is een balsem voor je gekneusde ego, je gekwetste ziel.’ (boek pag. 79)

M’n herstelperiode wil ik langzaamaan afsluiten en ik dien opnieuw de moed bijeen te rapen om in de routinematige aanpak te kruipen van het solliciteren. LinkedIn raadplegen, m’n C.V. updaten, zowel electronisch als on line, advertenties in kranten nagaan, telefoons beantwoorden van de interim- en recruteringskantoren die m’n C.V. hebben zien staan, en vooral en hopelijk de juiste keuze maken. Ik hoop dat vooral een leuke job me snel te beurt mag vallen zodat een zekere regelmaat weer in m’n leven komt. Een job waarin ik me vooral goed wil voelen, en dat is de dag van vandaag niet altijd evident…weet ik uit ervaring…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reacties en tips meer dan welkom!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~