Creaties

Vreemde tijdschriften: koken

[Hoe ik mij laat inspireren om te koken]

Een boekenwinkel is zo één van die plaatsen, waar ik graag een tijdje rondhang. Uuuuuuren zou ik daar kunnen vertoeven, op zoek naar een goed boek. Vaak lees ik dan eerst de achterflaptekst, de korte inhoud. Als die me al aanstaat, lees ik dan enkele stukjes in het boek zelf. Smaakt dit naar méér? Hoe vlot is het geschreven? Een echte page-turner of niet? Verstaanbaar? Maar niet alleen boeken boeien me.

Boekenwinkel = tijdschriftenwinkel

Ik ben ook erg nieuws-gierig naar de soorten tijdschriften, die worden uitgebracht. Dan heb ik het niet over de vrouwenbladen, die iederéén kent. Wel over een (vak)blad dat me dan opvalt. Een magazine, dat me iets kan bijbrengen. Zo zijn er deze twee tijdschriften rond het thema ‘koken’.

Interessant

Zo’n kooktijdschrift (in plaats van een lijvig kookboek) vind ik altijd interessant. Interessant, omdat daar heel veel variatie instaat, zowel voor wie graag vlees, vis als gevogelte eet. Het houdt rekening met zowel vegetariër als veganist, smoothie lovers, soep slurpers, pasta freaks, groenten geliefden, dessert darlings, enzovoort. Bovendien kan zo’n tijdschrift makkelijk in de receptenhouder, wat niet zo evident is met een lijvig kookboek.

Twee magazines, tweemaal prijs

SAM_0598

Jamie Magazine (het herfstnummer)

De sympathieke en goedlachse Jamie Oliver (love his accent) viel me meteen op, tussen al die andere kooktijdschriften. Nog zo’n talent, dat met een zekere naturel aanzet tot koken. Naast de vele mooie sfeerfoto’s, onder meer bij de Olivers thuis, regelmatig een interview met een andere kookartiest. Onder andere de ‘Jamie vriend’, in dit nummer is dat bijvoorbeeld Rens Kroes, gekend van haar ‘Power Food’ kookboeken. Ook een culinaire reportage over één bepaald land. Het gebruikte lettertype, en de overzichtelijke columns met ingrediënten die bovendien makkelijk te verkrijgen zijn, maken dat dit een echt aantrekkelijk werkboek wordt.

De aangegeven symbolen (ZV voor Zuivel, GV voor Glutenvrij, V voor Vegetarisch en VG voor Veganistisch) maken het bovendien erg handig, om gericht recepten terug te vinden. Leuke wetenswaardigheden zoals in dit nummer ‘Welke kaas & fruitcombinaties goed zijn’, nieuwe combinaties ‘Zit je in de puree?’ zijn als extra mooi meegenomen. Op het einde ook nog een volledige pagina met recept en mooie illustraties. En tot slot vind je over dit alles een hele overzichtelijke en duidelijke kookindex.

Tip: Het volgende ‘Jamie Magazine’ nummer is er rond 27 oktober 2015, en vind je ondermeer in deze boekhandel. Ik ben alvast grote fan :-).

sfeerrijke foto's - Jamie Magazine
sfeerrijke foto’s in het Jamie Magazine

Foodies, het fijne van eten (het lentenummer)

In dit culinaire magazine, vallen vooral de grote foto’s op. Ook  bereidingsinstructies worden aan de hand van duidelijke foto’s stap voor stap uitgelegd. Er is ook een volledige rubriek gewijd aan de nieuwste kookboeken. Daarnaast ook enkele interviews. Diverse food-gerelateerde wetenswaardigheden, zoals keukenbenodigdheden, en in dit nummer onder meer speciale aandacht voor The Big Green Egg. Wat ook hier niet ontbreekt, is uiteraard een duidelijke kookindex achterin het magazine. Knap, voor wie houdt van mooi culinair beeldmateriaal. Ook het gekozen papiersoort, waaruit het tijdschrift is vervaardigd, viel me op (geen glossy magazine).

Ook dit magazine vind je in dezelfde boekhandel, als hierboven aangegeven.

Foodies
Duidelijke instructies in Foodies.
duidelijke instructies met foto’s in Foodies

Samenvatting

Twee tijdschriften, het éne al veelzijdiger dan het andere, maar beiden lezen erg lekker :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kook jij al eens uit tijdschriften? Of liever een goed kookboek? Of beide? Laat het gerust weten, door je reactie achter te laten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 gedachten over “Vreemde tijdschriften: koken

  1. Ik koop eigenlijk geen kooktijdschriften maar haal wel receptjes uit gewone magazines. Bijvoorbeeld uit de Libelle die ik vaak van mijn oma mee kreeg nadat zij hem gelezen heeft. Of het reclamebladje van Albert Heijn, Delhaize of Carrefour. Vroeger ook de blaadjes van Colruyt. Daarnaast heb ik ook nog een hele verzameling kookboeken in huis om op terug te vallen én mijn eigen verzameling die op mijn site is terug te vinden.

    Like

    1. Is bij mij ook al lang geleden dat ik dat gekocht heb hoor :-). Het Carrefour blaadje dat vind ik ook altijd leuk en af en toe de Libelle. En oh ja mijn receptenmap waar ik ook al eens over heb geblogd.

      Like

Geef een reactie op zwartraafje Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.