Fragmenten·Welzijn

Thuiswerken en hoe ik daar anno 2023 tegenover sta

Wie net zoals ik de 50 is gepasseerd, staat al een keertje vaker stil bij later. Meer bepaald de levenskwaliteit en hoe ik hoop dat deze zal worden ingevuld. Hoe zoiets wenselijk is. De veelbesproken leven-werk balans wordt dan al eens in vraag gesteld. Dat de voorbije jaren heftig voor me zijn geweest, weten sommigen onder jullie hier intussen wel. Voor nieuwe volgers is dit mogelijk nieuw.

Even bijpraten – zoals dat dan heet – is hier een gekend gegeven. Omdat werk daar een groot onderdeel van uitmaakt, wil ik het daar vandaag eens over hebben. Thuiswerken en hoe ik daar anno 2023 tegenover sta.

Een job waarin je slechts één keer in de week op kantoor wordt verwacht, ik stond er initieel behoorlijk weigerachtig tegenover. Veel keuze was er toen echter niet. Intussen zijn we zo’n twee jaren later en maak ik de balans op.

Leven-werk balans

Om te beginnen: die leven-werk balans is meer in evenwicht. Is de werkdag gedaan, dan kan ik meteen beginnen aan de kook, de was, de plas, afspraken regelen, boodschappen doen, kortom de normaalste zaken van elk huishouden.

Zelfs overdag kan er tussendoor al eens een wasje worden gedraaid terwijl ik dus aan het telewerken ben. Ik ervaar in zekere zin meer vrijheid. De vraag die men mij wel eens stelt is de volgende.

Wat met sociale contacten?

Ik mis dat niet zozeer. Al is het fijn om af en toe de collega’s te zien, toch hoeft dat voor mij geen dagelijkse bezigheid te zijn. Het verschil met voorheen is dan wel, dat ik nu ook buiten die uren mensen ‘mag’ zien, iets wat in lockdowntijden ‘uit den boze’ was. Menselijk contact blijft nodig.

Al voeg ik er dan aan toe, dat ik geen groepsdier ben en ik sneller connectie voel in kleinere groep of één op één. Waar ik mijn collega’s zie, is ook een flex werkplek. Geen vaste plaatsen en qua werkomgeving ook aangenamer.

Een nieuwe werkplek

Op die nieuwe werkplek – kleinschaliger als voorheen – voel ik me alleszins beter. Voorheen zaten we (zelfde werkgever) met veel meer collega’s in zo’n landschapskantoor. Dat laatste niet bepaald een match made in heaven voor iemand zoals ik.

Het kantoor met die flex werkplek bevindt zich nu ook dichter bij huis. Ik spaar met andere woorden heel wat brandstof uit op die manier. In tijden van hogere energiefacturen zeker welgekomen!

Thuis ben ik ook een pak productiever. Er is minder verstoring en/of verstrooiing, ik kan beter die focus behouden.

Niet enkel de werkomgeving past beter bij me, ook het werkregime gaat me beter af.

Een nieuw werkregime

Mijn werkregime werd ook aangepast en dat is m’n eigen keuze geweest. Ik werk nu deeltijds (4/5e) in plaats van voltijds. Ook daar: een voordeel vind ik. Naar het einde van de werkweek is het weliswaar tijd dat het…einde van de werkweek is. Toch voel ik me sneller uitgerust nu, met zo 1 dag minder werken. Voor deze beslissing ben ik echter niet over één nacht ijs gegaan.

Bezint voor ge begint

Hier is over nagedacht. Met nog een woonkrediet dat wordt afbetaald, een dochter-student die – na het behalen van een eerste diploma – nog wilde verder studeren en een gezondheid die het in het verleden al vaker liet afweten, zijn er ook kosten gemoeid. Daar diende ik zeker rekening mee te houden.

Nu ben ik opgelucht dat die knopen werden doorgehakt. De grootste twijfels zijn alleszins weggenomen. Het loopt goed tot hiertoe. Ik mag hopen dat het zo mag blijven. Het zijn nu éénmaal andere tijden tegenover de gouden jaren. M’n beide ouders waren nu al bijna gepensioneerd, op mijn leeftijd. Voor onze – en mogelijk ook de volgende – generatie is dat een heel ander verhaal.

Later als ik groot met pensioen ben

Heb nog wel even te gaan, vooraleer die pensioengerechtigde leeftijd zich aandient. Daar zie ik niet zo meteen verandering in komen. Met de beslissing die ik nu heb genomen, is het echter wel draaglijker op deze manier. Draagkracht versus draaglast, zo je wil. Die levenskwaliteit toch ook niet onbelangrijk. Al helemaal als je al eens op die rand hebt gebalanceerd.

Op een (zilveren) randje

Of zal ik zeggen, toen ik over die rand ben overgeheld? Voor sommigen wellicht zeer herkenbaar. Gelukkig leven we in tijden dat zoiets nu wèl bespreekbaar is. Om te vermijden dat het zich zou herhalen, wist ik, was het nodig om een andere weg in te slaan.

Zoals het gezegde ons vertelt every cloud has a silver lining en daar vormt mijn leven alleszins géén uitzondering op.

Bedankt als je hier helemaal tot het einde bent komen lezen! Hopelijk had/heb je er wat aan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24 gedachten over “Thuiswerken en hoe ik daar anno 2023 tegenover sta

 1. Ik was toch blij dat ik ooit terug naar het werk kon. Alhoewel de meeste niet echt de 5dagen week terug gewoon konden worden. En dus maar blijven thuis werken.
  Mmm werken of toch ook iets niet werk gerelateerd te doen.
  Nu ik pensioen gerechtigd ben geniet ik van het thuis zijn 😉

  Aum Shanti

  Like

  1. Geniet van je pensioen, zou ik zo zeggen. Het is voor ieder een persoonlijk verhaal. In het begin kon ik er ook niet aan wennen. Maar toen was dat in volle lockdown met geen kat op straat. Da’s gelukkig wel – en hopelijk voorgoed – verleden tijd. Nu zie ik er steeds meer voordeel in.

   Geliked door 1 persoon

 2. Goed dat men tegenwoordig van thuis uit kan werken. Toch blijft het contact met de collega’s een noodzaak.
  Sinds ik op pensioen ben zoek ik toch contact met mensen. Anders zou men in een isolement terecht komen en da’s niet gezond.
  Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het heeft zeker z’n voordelen. Contact met collega’s is er ook via andere kanalen tegenwoordig. Al is ècht contact – inderdaad – ook belangrijk (zolang het niet teveel is😊).
   Ik tracht regelmatig buiten te komen, al wandelend, onder de mensen.
   Ook daar een fijne avond alvast.

   Geliked door 1 persoon

 3. De laatste 20 jaar van mijn loopbaan had ik – als freelancer die dan eens hier, dan eens daar, en meestal van thuis uit werkte – geen vaste collega’s. Ik heb dat nooit gemist. Ik vond vooral de vrijheid bij het thuiswerken een groot voordeel. En die vrijheid was groot! Ik kreeg een deadline voor een project en moest zorgen dat ik die haalde. Wanneer ik werkte, dat maakte niet uit. Dat is natuurlijk anders als je werknemer bent.
  Goed van je om voor 4/5 te kiezen. Hopelijk is het niet zo dat je je normale werk nu op minder tijd moet doen want ik hoor soms van die verhalen …

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed dat je het zo positief ervaren hebt, Myriam. Zelf ben ik ook niet zo gehecht aan collega’s. Eens op pensioen gaat toch ieder die eigen weg, denk ik dan maar.
   Ik mag dan een werknemer zijn, ik voel me niet zozeer gecontroleerd al is die controle er uiteraard wel. Werkuren bij ons zijn ook flexibel. Ik lever graag goed werk af en dat uit zich ook in de evaluaties. Van thuis lukt dat beter.
   Het was de beste keuze om 4/5e te werken, m’n gezondheid schreeuwde er ook om met name. Gelukkig is dat soort verhalen bij ons niet aan de orde. Er wordt rekening mee gehouden en alles is bespreekbaar. Eens de werkdag om is, is het werk ook gedaan. In m’n vorige functie (zelfde werkgever) was dat heel wat anders. Veel beter zoals het nu is.

   Geliked door 1 persoon

 4. Je nam de juiste beslissingen en dat voelt voor jou goed aan. Houden zo.

  Ik had een job in het onderwijs, altijd tussen jong volk en met een groot corps. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt, samen met mooie herinneringen. Ook al was het niet altijd simpel lesgeven.

  Full-Time werken wilde ik niet, er kwam ook veel thuiswerk bij kijken, en voor gezin en ontspanning moest voldoende tijd overblijven. Ik heb het me nooit beklaagd, behalve nu misschien bij mijn pensioen😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Laat ons hopen dat het inderdaad zo mag blijven. Ik wens het mezelf toe alleszins 😊.

   Mooi, dat jij er wel blijvende vriendschappen aan hebt overgehouden dus ik zou zeggen houden zo.

   Elke (gezins)situatie is anders. Tweeverdieners maken andere keuzes dan éénverdieners. Het moet een beetje passen, een keuze die beïnvloed wordt door een aantal factoren. Gezondheid is er één van.
   Over dat pensioen ga ik me nu nog geen zorgen maken. Dat ligt nog niet meteen binnen handbereik.

   Geliked door 1 persoon

 5. Werk is nu eenmaal niet zaligmakend, al dacht ik daar vroeger voor ik werd afgekeurd heel anders over. Ik denk dat iedereen deeltijd zou moeten werken, maar dat gaat in onze globalistisch ingestelde maatschappij denk ik niet zomaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. De keuze om deeltijds te werken, hangt wel van enkele factoren af. Gezondheid is er één van. Elke dag met tegenzin gaan werken zou ik ècht niet kunnen, dat zou op termijn ook nefast zijn voor die gezondheid. Een verwittiging op gezondheidsvlak doet een mens al eens nadenken en -beslissingen nemen.

   Like

 6. Lang leve het thuiswerken! Wij gaan één keer per week naar het werk en dat is meer dan voldoende. Je ziet je collega’s eens, het is altijd leuk om te gaan. Maar de enorme vrijheid (huishouden, afspraken, zelfs mijn loopjes) die je hebt als je thuiswerkt… ik zou het niet meer willen afgeven.

  Geliked door 2 people

  1. Intussen zie ik er ook meer voordelen in 😊. Voor mij is één keer per week naar het kantoor ook zeker voldoende. Niet meer, maar ook niet minder. Bij uitzondering gebeurt dat twee keer (bv. bij teamoverleg). Dat en het deeltijds werken wat mij betreft helpt mij heel erg vooruit.

   Like

 7. Ik ga intussen twee keer per week naar kantoor en dat is voor mij ruimschoots voldoende. Zeker omdat we een open landschapbureau hebben en ik me daar amper kan concentreren. Nog los van dat concentreren, die dagen dat ik naar kantoor ben ik ’s avonds doodmoe en is mijn batterij leeg van al die prikkels en contacten. Dus ja ook hier heel blij dat ik hoofdzakelijk van thuis uit kan werken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh Evi dit is zo zo herkenbaar voor me.Thuis ben ik overigens ook veel productiever, zelfs nu de kantoorindeling gunstiger is. We hebben het er nog ongetwijfeld over. Landschapskantoren zijn géén ‘match made in heaven’ voor hooggevoeligen hé.
   Weet dat je hierin niet alleen staat. Thuiswerken speelt inderdaad in ons voordeel 😉💐.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.