Fragmenten·Ontdek je plekje

Zomervakantie Zeeland – een reisverslag (1 van 5)

Als de zon niet tot bij ons komt, dan halen wij de zon maar zelf in huis. Zo gezegd, zo gedaan. M’n reisverslag van Zeeland, als ik daar nu eens zou aan beginnen? Het weer leent er zich alleszins uitstekend voor, …

Hier gaan we dan.

We schrijven de zomer van 2022, met buitensporige warmte temperaturen. Ook België kreunt onder meerdere hittegolven. Het kwam me goed uit. M’n zomervakantie was geboekt en ik ging verkoeling opzoeken in het mooie Zeeland, precies op het hoogtepunt van zo’n hittegolf. Dit was meteen m’n eerste soloreis, jawel. Maar zeker niet de laatste!

Dag van de aankomst

Onderweg eerst even gestopt in het mooie Retranchement. Sympathiek toch, dat kraampje met zelfbediening. Een korte wandeling op de wallen van Retranchement. Kort, want ook daar bleek het bloedheet.

In het struikgewas daar onderaan die wallen – herinner ik me – hoorde ik een typisch krassend geluid dat ik niet meteen herkende. Met de gratis app birdnet kwam ik er snel achter, dat het om een fazant ging. Ik kon hem niet zien, horen des te meer. Mooi, bijzonder moment!

Ik verbleef in Cadzand Dorp. Voor je de dorpskern bereikt, zie je al van ver die molen staan. En molens, ja dan zijn we in Nederland hé. Heerlijk! Dus even die auto aan de kant gezet en ook daarvan een foto genomen. Nog in Cadzand Dorp maakte ik op een avond een wandelingetje in het dorp. Ik ontdekte er de wereldvredesvlam en leerde weer wat bij.

Ik overnachtte er – bijna letterlijk – onder de kerktoren. Van daaruit trok ik er elke dag op uit in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Cadzand Dorp is alleszins veel lieflijker dan Cadzand-Bad, wat naar mijn gevoel veel mondainer is. Voor het vernieuwde Cadzand-Bad werden naar verluidt dezelfde architecten als Knokke-Heist onder de arm genomen. Vernomen via een local daar in Zeeland tijdens één van de vele aangename gesprekjes.

Ergens onderweg op m’n reisweg kwam ik regelmatig mooie uitzichten tegen. Ik teer er vandaag de dag nog op.

Dit was alleszins een heel geslaagde, aangename eerste dag in Zeeland. Dat zag er alvast veelbelovend uit voor de daaropvolgende dagen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

29 gedachten over “Zomervakantie Zeeland – een reisverslag (1 van 5)

  1. ‘Toen’ fotografeerde ik nog niet manueel, beste Lies. Ik vind het een groot compliment, dank je wel.
   Jazeker, een toffe reis en grensverleggend, uit die comfortzone.

   Geliked door 1 persoon

 1. Cadzand Bad is lang niet meer het Cadzand van in de tijd dat we er naar toe reden voor de rust, de brede standen en de toestemming om met onze honden op bepaalde delen van het strand welkom te zijn. Dingen veranderen nu eenmaal en ja… ik heb ook de indruk dat Knokke zich aan het uitbreiden is tot over de B/NL grens 🙂 Gelukkig blijft het achterland voorlopig nog gespaard, getuige je mooie beelden. Trouwens Zeeland is groot en er zijn nu plekken waar ik liever kom, ook al is het een stukje verder rijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Doe mij ook maar de typische dorpjes van Zeeland. Het mondaine van Cadzand-Bad spreekt me ook hoegenaamd niet aan. Ga ik naar zee, dan liefst zoek ik Zeeland in z’n authenticiteit op. Er volgt nog meer de komende tijd 😊. Dank je wel.

   Geliked door 1 persoon

 2. goh wat nam je me mee naar mooie en bekende plekjes , het is er schitterend , op de hoogbouw van Cadzand Bad na
  ik heb er het Nederlands Kustpad deel 1 gelopen , Sluis – Breskens in ’19

  Like

 3. Zoals Rudi ook al schreef: Cadzand-Bad is Cadzand-Bad niet meer. Wij kwamen er vroeger ook heel vaak, nu zitten wij aan de andere kant van de Schelde: Zoutelande, Burgh-Haamstede, Ouddorp, …

  Like

  1. Van deze reis blijven vooral de vele lieflijke dorpjes en de prachtige natuur (o.a. Verdronken Zwarte Polder) me bij. De komende dagen volgt nog meer.
   Zoutelande is intussen ook al meer bekend bij het grote publiek door ‘het liedje’. Van Burgh-Haamstede heb ik ook al gehoord via een andere medeblogster. Het geeft weer nieuwe, verfrissende ideeën.

   Geliked door 1 persoon

   1. In Zeeland hoef je ook niet persé aan de kust te zitten om de zee te ‘voelen’. Het binnenland is ook zo mooi. Ik kan niet wachten tot het wat beter weer is.

    Like

 4. Er is inderdaad een wezenlijk verschil tussen Cadzand Dorp en Cadzand-Bad. Wij Zeeuwen vinden niet vaal aan Cadzand-Bad. We zijn ook bang dat Vlissingen dezelfde kant opgaat. We zullen zien.
  Jij had een mooie vakantie in de mooiste provincie van Nederland.

  Geliked door 2 people

  1. In Cadzand Dorp voelde ik me alleszins het best. Het zou jammer zijn, als Vlissingen dezelfde kant opgaat als Cadzand-Bad.
   Wat me vooral bij zal blijven, zijn de vele authentieke dorpjes en de prachtige natuur. Er valt nog veel te ontdekken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Willy. In Cadzand-Bad ga ik niet meer zo meteen terug, al de andere plaatsjes spraken me zeker méér aan.
   Ook daar nog een prettige dag.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.