Creaties·Wonen en méér

Snail mail en hoe ik ermee begon (+ tips)

In een tijd waarin het leven steeds drukker wordt en routinematig verloopt, biedt schrijven een uitweg om op een creatieve manier weg te blijven uit die drukte van alledag. Als jong meisje hield ik er een resem pen palls (ofte pennenvriend(in)nen) uit verschillende Europese landen op na. Op die manier trok ik me vaak in stilte terug op m’n kamer, al schrijvend. Toen reeds.

Een tijd later – m’n dochter was toen nog een kleuter – herinner ik me dat mijn interesse in briefpapier met mooie prints nog steeds aanwezig was. Zelfs op vakantie ging ik  dan op schattenjacht naar mooi bedrukt briefpapier op de toenmalige bestemmingen. Een enkel winkeltje herinner ik me zelfs nog heel goed, dat was in het heerlijk romantische Rothenburg ob der Tauber (Duitsland), waar ze heel veel mooie soorten hadden, als het ware een snoepwinkeltje voor elke paper lover. Een verslaving, toen al :-p

Zo is het me al die jaren ook blijven achtervolgen. En wat blijkt nu? Ik ben zeker niet de enige veertigplusser. Onlangs nog, in een interessant hobbytijdschrift bemerkte ik dat vele ouders ‘van mijn leeftijd’ die draad van het creatieve nu pas voorgoed oppikken. Kinderen worden ouder, zelfstandiger ook, zijn vaker het huis uit en er komt meer tijd vrij voor zichzelf. Ouder worden heeft zo z’n voordelen. Zo heb ik dan ook besloten om er opnieuw mee aan de slag te gaan door middel van snail mail in combinatie met mixed media (voor dat laatste dien ik echter nog héél véél te oefenen).  En samen met mij enkelen uit de vriendenkring. Al kan gelijk wie ermee starten.

Een snail mail correspondent kan je met gemak vinden via het internet (ondermeer via deze snailmailshop.nl vind je websites voor pennenvriend(in)en). Ik geef echter de voorkeur aan het uitwisselen met bekenden/gelijkgestemden. Zonder die kennis wordt het immers moeilijk om een ‘pakketje op maat’ klaar te stomen. En dat laatste vind ik nog steeds het belangrijkste: dat in de eerste plaats de ontvanger er iets aan heeft. Maar hoe ben ik daar nu aan begonnen, aan die snail mail? Hierna volgt m’n vijfstappenplan. Doch eerst een poging tot een definitie van snail mail.

-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-

‘Snail’ verwijst naar het engelse woord voor ‘slak’. Mail staat voor ‘post’. Het geheel ‘Snail mail’ gaat dus over – als je het letterlijk vertaalt – slakkenpost. Of met andere woorden: een trage manier van post versturen.  Een vorm van brieven schrijven die lijnrecht staat tegenover de ‘moderne’ manier van corresponderen zoals via e-mail/chat/sms. Dit kan gaan van een gewone brief over een creatieve brief tot een volledig samengesteld postpakket. Zolang het maar op de ‘gewone’ manier wordt gepost dus via een brievenbus en niet electronisch.

-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-°-

Hierna dus m’n vijfstappenplan.

Contacteer gelijkgestemden

Wie creatief is, trekt andere creatievelingen aan. In m’n eigen vriendenkring hoor ik steeds luider die noodkreet om die draad van het ‘èchte’ schrijven weer op te pikken. Men mist het (net zoals ik … ). Daar wilde ik zeker niet doof voor zijn. Dus polste ik nog even verder en jawel hoor: het werd met veel enthousiasme onthaald, zelfs door bevrienden uit onverwachte hoek. Me happy! Zo gezegd, zo gedaan.

Leg materialen klaar

Vervolgens haalde ik alles wat ik nog in huis had aan creatief materiaal uit de kast en maakte er een selectie in. Zoals daar zijn:  verschillende soorten stickers, adreslabels / rub on (ofte doordruk) stickers / lintjes / knopen / restjes stof. Je kan het zo gek niet bedenken 🙂 .

Werk ideeën uit

Starten kan van gelijk wat, bijvoorbeeld van het briefpapier ⇓ dat ik ga gebruiken. Daar zoek ik dan tevens bijpassende kleuren aan washi-tape en zoals hier pastelkleurige fine markers voor uit. Snail mail wordt tegenwoordig ook meer uitgebreid met leuke kleine hebbedingen die bij in het postpakket worden gestopt.

Dat kan je dan afstemmen op de interesses van de bestemmeling. Ideeën hier zijn:  bijzondere theezakjes voor de theeliefhebber / een zakje met zaadjes voor de tuinliefhebber / iets uit kurk gemaakt voor de wijnliefhebber /  een originele (zelfgemaakte) boekenwijzer voor een boekenwurm / een pakje zakdoekjes met leuke, originele print…

Aan de eerste twee pakketjes die ik heb opgestuurd, heb ik toegevoegd ⇓ : een notaboekje dat ik verder heb afgewerkt met een toepasselijk opschrift (Little book for happy thoughts) met m’n voorraadje kleefletters en bijpassende bloemenstickers, post-it notes, paperclips in appelvorm en een houten cadeaulabel ‘Bee happy’  (pakket 1) en ‘Hello sunshine’ (pakket 2) + een kaartje met quotes (foto rechts). Met ook hier weer enkele woordspelingen…gezien?

Schrijf een brief

Snail mail zonder klassieke handgeschreven brief? Tja, dat bestaat niet. Dus schreef ik een brief, een èchte. We zijn het niet meer gewoon in deze moderne tijden doch het schrijven an sich nog niet verleerd ging ook dat behoorlijk vlot. En bovendien minder vermoeiend … Die vouwde ik dicht en aan de buitenkant bracht ik een mooie quote aan dmv die ⇓ rub on techniek.

Werk af

Als laatste wordt de omslag waarin alles wordt gestopt mooi afgewerkt zoals hier met smalle en brede washi-tape.

Tot slot wordt een begeleidend snail-mail-kaartje toegevoegd met daarop ⇓ een overzicht van de inhoud. Het geheel wordt bijeen gehouden door de appelvormige paperclips ⇓. Alles nog eens een laatste keer nakijken, voldoende (!) frankeren en…verzendklaar maken. Nu nog op de post doen en geduldig afwachten tot er bij mij een leuk pakketje in de brievenbus valt. The power of… snail mail dus.

begeleidend kaartje snail mail

Meer lezen zoals dit?

Project Life 2016
Nog ergens in een doos: het fotoboek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij al eens snail mail verstuurd en/of ontvangen? En wat stop je er dan zoal in?
Laat gerust een link naar jouw ‘post’ rond snail mail hieronder.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

21 gedachten over “Snail mail en hoe ik ermee begon (+ tips)

 1. Ik had vroeger ook pen pals :-). Ik versierde mijn brieven hoogstens eens met een stickertje uit de Joepie, maar voor de rest was het maar sober. Wat een kunstwerkje maak jij ervan!

  Like

  1. Zo leuk! Raar maar waar maak ik er nu meer werk van tegenover vroeger (dank je wel trouwens voor het complimentje om het kunstwerkjes te noemen *bloos*). Schrijven op zich heb ik altijd graag blijven doen. Ook gedichten en zo.

   Like

 2. Ik had als tiener verschillende pennevriendinnen en vindt het nog steeds jammer dat die brieven ondertussen vrijwel volledig zijn vervangen door mails. Al is het natuurlijk sowieso leuk om contact te houden met vriendinnen maar ik mis dus wel die charme van de traditionele post. Gelukkig zijn er nog enkele die wel kaartjes en handgeschreven brieven sturen. Deze zomer deed ik mee aan een Zomerkaartenactie en één van de meisjes aan wie ik gekoppeld werd schreef regelmatig terug. Blijkbaar zijn er ook nu nog steeds tieners (ze was 16 of 17) die het leuk vinden om het klavier in te ruilen voor papier en pen. Snailmail heb ik nog maar een keer gedaan. Ik vond het heel leuk om een pakketje samen te stellen voor de persoon aan wie ik gekoppeld was maar ik vond het wel jammer dat ik eigenlijk nooit te horen kreeg of alles goed was aangekomen. De persoon stuurde mij zelf ook iets toe maar ik vrees dat die envelop op weg naar hier is opengehaald. De washitape achteraan was los én er zat geen handgeschreven brief in enkel een zakje met kleine papieren figuurtjes. Het leek me vooral bizar vermits er vrij veel postzegels waren opgeplakt dus waarschijnlijk zaten er wel nog andere spulletjes bij.

  Like

  1. Dat ‘gemis’ is iets wat vriendinnen en ik nu ook hebben uitgesproken naar elkaar toe en we zijn er iets aan beginnen doen. De reacties die ik daarop kreeg zijn in elk geval om in te kaderen 🙂 . Ik was zo gisteren toevallig op zowel een kunstmarkt als een hobbybeurs. Veel leeftijdsgenoten daar die daar ook (opnieuw) mee bezig zijn, nu ze meer tijd voor zichzelf hebben. En leuke gesprekken die daaruit voortvloeien telkens. Men is nooit te oud om zich jong te voelen hé 😉
   In elk geval heb ik de smaak weer opnieuw te pakken en dat voelt echt goed. Heerlijk old school dat brieven schrijven.

   Geliked door 1 persoon

   1. Eind volgende week ga ik met mijn tante en haar vriendinnen naar het Hobbysalon in Mechelen. Ik ben alvast benieuwd wat voor leuk knutselmateriaal ik daar zal tegenkomen. Briefpapier vind je nu jammer genoeg niet meer zo makkelijk maar gelukkig kunnen we het natuurlijk wel zelf maken én dan is het meteen ook uniek en vaak ook gepersonaliseerd naar de ontvanger toe.

    Like

   2. Kijk anders ook eens op die website: vierpapier.be (zie een van de vorige reacties hierboven); daar hebben ze heel veel mooie soorten vind ik. Naar het hobbysalon ga ik ook 🙂 . Bij drukkerijen maak je ook nog kans op mooi briefpapier 😉

    Like

  1. Da’s echt jammer voor jou want idd het is erg leuk om doen. Bij mij was het ook lang geleden dus misschien komt het nog wel eens terug voor jou 😉

   Like

 3. Maar zo leuk zeg! Ik kreeg al eens een bedank snail mail en vond die geweldig 🙂 Vond dat toen echt heerlijke post om te krijgen 🙂

  Like

 4. Heel erg leuk, ik zie wat je bedoelde met de liefde voor geschreven post 🙂
  Ik had toen ik jong was ook altijd penvriendinnen, haha. Fijn toch?

  Like

  1. Dag Sofie 🙂 en welkom op deze blog. Altijd fijn als anderen zich hierin herkennen.
   En inderdaad dat van die pennenvriendinnen, ik heb die draad nu weer opgepikt en de smaak opnieuw te pakken. Het is echt pure ontspanning 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

 5. Rub-on-stickers! Nostalgie ten top dat 🙂
  Zo fijn dat je in die snail mail je creativiteit kwijt kan en ondertussen ook een extra band opbouwt met mensen uit je vrienden/kennissenkring!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.