Fragmenten

Ont-moeten (+ 2 filmtips)

[Hoe we het onszelf soms moeilijk maken en wat we daaruit kunnen leren]

Wat als je het gevoel krijgt dat je energie zoek raakt? Dat alles wat je onderneemt voelt als een zware last, iets wat moet zonder dat je daar zelf voldoening uit haalt? Het is door een artikel, een interview met Nic Balthazar dat bovenstaande me werd ingefluisterd. Het interview kwam er naar aanleiding van zijn nieuwste film ‘Everybody happy’, waarmee op 9 september de jubileumeditie van het filmfestival van Oostende werd geopend. Vanaf 28 september 2016 is deze film te zien in de bioscoop (de trailer vind je onderaan het bericht).

Het verhaal gaat over een succesvolle stand-up comedian die op de rand van een burn-out staat. De hoofdrol wordt vertolkt door Peter Van Den Begin. Andere klinkende namen uit de cast zijn: Barbara Sarafian, Josse De Pauw… Door zijn negatieve ik werkt de hoofdfiguur deze burn-out zowat zelf in de hand. Een actueel onderwerp dat voor velen herkenbaar zal zijn. Het is op een avond, na een romantische dag met zijn vrouw Lieve Blancquaert, dat Nic Balthazar het idee opperde om dat mechanisme waarmee we onszelf blijven lastig vallen in een film te gieten. In Montréal kaapte deze film meteen de prijs voor beste regie weg. .

Unplug Quotes

We maken het onszelf vaak moeilijk. Door alles wat we ‘moeten’ (niet mogen). We moeten … (het ideale gewicht blijvend nastreven/ er steeds netjes en verzorgd voorkomen / ervoor zorgen dat àlles, àltijd en òveral picco bello op wieltjes loopt  / blijven lachen ook al valt het ons soms zwaar / ervoor zorgen dat we geen fouten maken / anderen bewijzen dat we er een leuk en gezellig leven op nahouden…).

En als ik naar m’n eigen leven kijk, ik heb het mezelf knap lastig gemaakt, de afgelopen maanden door mezelf te overrompelen met oneindig veel lijstjes. Een lijstje met een stappenplan, eentje met goede voornemens, verschillende lijstjes van boeken die ik wil lezen, een bucket list. Op termijn vom Guten zuviel. Een overkill aan lijstjes zeg maar. Er diende hier dus aan de alarmbel getrokken te worden om door het bos terug de bomen te kunnen zien of zoals Nic Balthazar in dat interview terecht opmerkt:

 

Ont-moet jezelf, dat is mijn favoriete slogan.
We moeten eigenlijk helemaal niks.

~ N. Balthazar ~

In voorbereiding op zijn film, raadpleegde NB heel wat psychiaters en pedagogen waaronder Paul Verhaeghe, Dirk De Wachter en Peter Adriaenssens die tegenwoordig vooràl mensen ontvangen die zichzelf ten gronde richten. Iets wat vaak is gerelateerd met een vorm van perfectionisme, door te streven naar onhaalbare standaarden en zichzelf enkel maar door de ogen van een andere te bekijken. In het Duits wordt deze ‘innerlijke stem’ omschreven als de innerer Schweinehund, een klootzakje dat altijd negatief is, je dingen influistert dat je onzeker maakt.  (BRON: Psychologies magazine) Een eye-opener en alweer een duwtje in de goede richting. Maar hoe ga ik dit nu concreet veranderen bij mezelf?

 • Ik blijf realistisch in te realiseren doelen, ik ontneem die druk van ‘af te werken’…
 • Ik stel prioriteiten en maak een onderscheid tussen wat echt noodzaak is en wat gerust nog kan wachten.
 • Ik luister naar mijn eigen behoefte en hoe ik mij bij bepaalde situaties voel.
 • Ik voed mezelf met positiviteit en zoek vooral positief ingestelde mensen op die me in m’n eigenwaarde laten.
 • Ik werk aan het terugwinnen van zelfvertrouwen zònder de lat de hoog te leggen voor mezelf.

Is dit alwéér een lijstje? hoor ik je al denken. Maar nope zo zie ik het deze keer niet, het is voor mij louter een houvast om alles een beetje lichter en luchtiger te laten verlopen. Als ik nu weer neig de richting uit te gaan van ‘moeten’, overloop ik in gedachten deze houvast en stuur bij waar nodig zodat het weer een gevoel van ‘mogen’ wordt. Ook volgende vragen (uit het boek ‘Puur lichter leven‘ – Jolijn Hendriks) helpen me daarbij op goede weg:

 1. Als ik denk aan…
 2. Hoe voel ik mij daarbij?
 3. Wat is mijn behoefte?
 4. Hoe wil ik dit bijsturen/veranderen?
Filmtip N° 1: Everybody happy – trailer
Filmtip N° 2: Inside out – trailer

Van de makers van ondermeer ‘Finding Nemo’ en ‘Up’. Ook in deze animatiefilm (2015) gaat het over onze inwendige stemmetjes (te weten: Plezier/Woede/Angst/Verdriet en Afkeer) en hoe die ons gedrag sturen. Ik ging vorig jaar naar deze film kijken in opdracht van m’n mentor (superhulp! 🙂 ). Achteraf volgde een filmbespreking en ook daaruit heb ik veel bijgeleerd :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

‘Moet’ jij ook veel van jezelf? Of wil je eens wat vaker gaan ont-moeten?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14 gedachten over “Ont-moeten (+ 2 filmtips)

 1. Een interessant onderwerp, Hilde. Ik hoop dat je door hier aandacht voor te hebben het goede evenwicht snel terugvindt.
  Het is een valkuil waar ik zelf ook moet voor opletten. Als ik merk dat de dingen die ik eigenlijk graag doe als een verplichting beginnen aanvoelen weet ik dat ik op één of andere manier gas moet terugnemen.
  De laatste tijd gaat het wat dat betreft erg goed: ik moet erg weinig van mezelf. Dat zorgt voor een zalig gevoel van vrijheid en ontspanning. Ik ga het zo lang mogelijk proberen vast te houden, want ik weet dat dat ook snel weer kan omslaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het doet me plezier dat je er ook wat aan hebt, Greet. En daar komt het inderdaad op neer: dit tijdig (h)erkennen, om gas terug te nemen voor het ècht de verkeerde richting uitgaat. Vooral een HSP is hier heel gevoelig aan…en idd het kan snel keren…zowel in de éne als in de andere richting.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dit stukje heb ik net nodig. Ik moet soms ook weer teveel. Er speelt vanalles en dan moet ik precies nog meer van mezelf. Ik zou de film graag zien, maar ik heb schrik dat het te confronterend gaat zijn. Ik heb nog nooit een burn-out door het werk gehad maar in mijn omgeving wel. Ik ga het citaat noteren.
  Bedankt!

  Like

  1. Het is een beetje dubbel hé, de film zien of niet? Ik ga ‘m zien samen met een vriendin en zal het jou laten weten dan ;-). Zo’n burn-out is best te vermijden, door tijdig de signalen daarvan op te vangen en het onszelf niet moeilijker te maken dan nodig is, dat ook. 😉 Fijn dat je er wat aan hebt, Sofie en graag gedaan hoor.

   Geliked door 2 people

   1. De film gisteren gezien, echt wow! Zeker geen film om je ‘down’ bij te voelen, wel integendeel. Een eye-opener ;-). Everybody happy, jawel.

    Geliked door 1 persoon

   2. Neen hoor, de film kent een verrassende positieve wending, door de eigen innerlijke kracht van de persoon zelf. Hebben zelfs hartelijk gelachen bij momenten, echt mooi in beeld gebracht. 😉 Ik wil ‘m gerust nog een tweede keer zien.

    Geliked door 1 persoon

 3. Lijstjes maak ik zelden of nooit, net omdat ik het gevoel heb dat ik dan te veel moet. Als ik van mezelf weer iets moet doen dan probeer ik dat om te draaien in een “wil-zin”, vb. ik wil de afwas doen omdat ik morgenvroeg kan ontbijten in een propere keuken.

  Like

  1. oH dit herken ik nu zo goed, Lize. Het is iets wat ook in het boek ‘Puur lichter leven’ voorkomt, dat van ‘moeten’ ombuigen naar ‘mogen’ of ‘willen’. Het geeft al meteen een ander gevoel hé. En lijstjes zijn in zekere zin een houvast maar trop is natuurlijk teveel. Heel fijn, zulke reacties als de jouwe, reacties van herkenning 🙂 waarvoor dank.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.