Fragmenten

Laatste werkdag (2017)

Hoe gaat dat zoal, op een laatste werkdag…? Op een plek waar je ontzettend graag hebt gewerkt…? Waar collega’s wel iets méér waren dan collega’s…? En er niet alleen over zakelijke onderwerpen werd gepraat?

Waar begrip niet alleen een vaag woord is maar ook een daad die bij het woord wordt gevoegd…? Waar je naast je professionele attitude ook mag zijn wie je bent als alleenstaande mama met een opgroeiende 18-jarige…? En op van die mindere dagen daar ook voor kàn- en màg uitkomen…? Waar het fijn is om andere, gelijkgestemden te vinden…? Met andere woorden: waar je jezelf mag zijn…?

Waar je ook omgekeerd een ‘buddy’ wordt voor anderen, waar je eigen raad en daad in dank wordt aangenomen…? Waar veel belang wordt gehecht aan betrokkenheid…? Waar je werk in dank wordt afgenomen, wordt geappreciëerd…? Waar je zomaar feedback krijgt, zonder dat je daar ooit om hebt gevraagd…?

Waar je op korte tijd wel wéét wat een collega bedoelt, nog voor het wordt uitgesproken…? Waar je méé gelukkig kan zijn om het geluk van die éne collega die nieuw geluk in de liefde heeft gevonden? Of nog een andere collega vervuld van vreugde terugkeert van een reis en jou dolenthousiast komt vertellen dat ze ten huwelijk werd gevraagd tijdens die reis…? En je mag delen in al die vreugdes, ook al ben je een tijdelijke werkkracht…?

Waar je op je laatste werkdag te horen krijgt, echt en oprecht “Bedankt voor alles, we zullen je hier missen…”…? Ja, hoe gaat dat, zo’n laatste werkdag…?

Om te beginnen: je stopt ’s morgens bij een wakkere bakker 🙂 onderweg en koopt er een doos pralines en verheugt je er al op dat je dit straks zal kunnen uitdelen. Immers:

Mijlpalen zijn er om slingers aan op te hangen.

Afwachten gedurende de dag wie er allemaal zullen zijn. De meesten van m’n collega’s hebben namelijk een flexjob en dus waren zij de ene keer wel-, de andere keer niet op dezelfde werkplek aanwezig als waar ik vertoefde. En het moet gezegd: sommigen hadden een extra inspanning geleverd om op m’n laatste werkdag dààr aanwezig te zijn, jawel…especially for me

Als de pralines dan worden bovengehaald aangenaam verrast worden door een afscheidscadeau van hun kant en wàt voor één. De mooiste woorden ⇑ waar ik helemaal stil van werd (en nog steeds word). Een boekje genaamd ‘Succes’ met daarin heel veel veelzeggende quotes, eentje om te bewaren in m’n nachtkastje en regelmatig vast te nemen, te laten bezinken.

En dan de voorkant van dat kaartje ⇓ – ‘Chapeau’ – een uitspraak die ik regelmatig van een van m’n collega’s te horen kreeg. Zij wéét met name welk kronkelig levensparcours ik intussen heb afgelegd, ook op persoonlijk vlak. Ze vond het (hààr woorden) ‘Chapeau!’ om al zover te staan waar ik nu sta, ondanks alles.

Chapeau dus. Voor mij… uh…? Ik wist niet wat ik zag. Het doet wat met een mens. Deze dag zal mij dan ook voor eeuwig en altijd bijblijven. Die woorden, die lieve, lieve woorden op het kaartje nog het meest van allemaal. En m’n lieve collega’s, die ook natuurlijk.

Een bladzijde wordt omgedraaid. Ik ga weer verder op verkenning. Benieuwd wat het de volgende keer wordt. Maar eerst een beetje vakantie…ik ben er hard aan toe met name. Zij die de hele vakantie hebben gewerkt groeten u. Chapeau!

chapeau!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24 gedachten over “Laatste werkdag (2017)

  1. Lieve menselijkheid, inderdaad, dat was/is het zeker. Eerst terug even de batterijen heropladen en dan er weer tegenaan. Heel hartelijk bedankt voor deze fijne reactie.

   Geliked door 1 persoon

  1. Een intense vreugde vooral is wat ik gisteren op mijn laatste werkdag heb ervaren. Daarnaast toch ook wel wat beroerd door zoveel lieve mooie woorden van m’n al even lieve collega’s! Het sterkt een mens om weer vooruit te kijken.

   Like

 1. Wauw, kan geloven dat je emotioneel wordt van zo’n afscheid. Geniet na van deze mooie periode en geniet vooral ook van de welverdiende rust!

  Like

  1. Ga ik zeker doen, genieten van de welverdiende rust om er dan weer tegenaan te gaan. Een emotionele dag die me nog heel lang zal bijblijven in elk geval. Ik wens het eenieder toe, een afscheid als dit…

   Geliked door 1 persoon

  1. Elke ervaring is een waaruit iets te leren valt en wat een mens verder op weg helpt. Zo ook deze met als climax dit warm menselijke afscheid. Maar we houden contact (dat heb ik beloofd). Ik ga nu eerst even terug op adem komen (niet te lang 😉 ) en vervolgens met frisse moed er weer tegenaan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat je collega’s extra moeite deden om aanwezig te zijn en je uit te wuiven! Geniet van je vakantie zodat je binnenkort met opgeladen batterijen en een frisse blik op zoek kan gaan naar een nieuwe uitdaging!

  Like

  1. Dat is waar, zo fijn 🙂 . Dat moment en die woorden zullen me dan ook voor altijd bijblijven. Fijn is ook jouw reactie hier, beste Isabelle. Toch heel even tijd nemen nu om – inderdaad – de batterijen te heropladen en daarna er weer tegenaan.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het was op voorhand geweten Haaike, dat dit slechts tijdelijk was. Toch werd het contract telkens verlengd en hoopt een mens ergens altijd op net dat ietsje meer. Ik koester er in elk geval een mooie herinnering aan en inderdaad een warm gevoel daarmee verbonden. Dank je voor jouw fijne reactie hier.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie en fijne manier om je laatste dag daar af te sluiten! Je kan zo zien dat je erg graag gezien was bij je collega’s. Geniet nu maar wat van de rust.

  Like

  1. Ga ik zeker doen, Evi, even genieten van de welverdiende rust. Het is best weer even wennen, dit nieuwe ritme… Des te meer betekenis heeft die laatste werkdag voor mij, om te koesteren.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie manier om afscheid te nemen! Het is altijd leuk om op zulke aangename manier te vertrekken. Ik kan me voorstellen dat je collega’s je gaan missen!

  Like

  1. Ik koester dat afscheid dan ook Sandra. Vanmorgen zelfs nog belde een collega me omdat ze er bij het afscheid niet bij kon zijn en me toch nog even persoonlijk het beste wou wensen, echt zo lief! Ik mis hen ook wel… en ben er heel dankbaar voor dat dit zo’n fijne werkervaring is geweest…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.