Met open armen verwelkomen we de zon weer. Die krachtige leverancier van vitamine D die een positief effect heeft op lichaam èn geest. Vergelijkbaar met de positieve invloed die regelmatige beweging op een gezondheid heeft. Door dat zonlicht wordt het zuurstofgehalte in het bloed vergroot alsook de capaciteit om zuurstof aan de weefsels te leveren.
Evenzo is de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuiker te regelen sterk afhankelijk van zonlicht. Vitamine D zorgt voor een betere weerstand, sterke botten en tanden. Geen wonder dat we ons op zomerse dagen fitter, energieker en vrolijker voelen. Toch dient men alert te blijven want de zon kan ook veel schade aanrichten. Is zonbescherming wel of niet noodzakelijk? De feiten en fabels op een rijtje.
FABEL: In de schaduw hoef je niet te smeren
Zelfs wanneer je goed beschermd uit de zon zit, wordt zonlicht weerkaatst van een muur, -het water, -het zand of -de sneeuw. Concreet betekent dit dat nog zo’n 20- tot 30% van de – schadelijke – UV-stralen jou kunnen bereiken, zelfs onder een parasol! De werkzaamheid van zonnecrème neemt al na 2 uur af. Zorg dus regelmatig voor een nieuw laagje. En zeker nadat je in het water bent geweest of veel hebt gezweet.
FEIT: Hogere beschermingsfactor – ja of neen?
Hoe snel iemand bruint, is erfelijk bepaald. Dit hangt dus niet af van de beschermingsfactor (ofte SPF = Sun Protection Factor). Iemand met een bleke huid heeft er echter alle baat bij om een hogere SPF te gebruiken, de kans is veel reëler om te verbranden. Een zonnecrème met SPF 40 beschermt twee keer zo lang als een met SPF 20. Heb je een bleke huid, dan zal je geleidelijk aan en mooi egaal bruinen. Doch ook iemand met een getinte huid dient zich in te smeren. De UV stralen van de zon blijven – voor gelijk welk type huid – even schadelijk.
Telkens je verbrandt, brengt dit blijvende schade toe aan je huidcellen. Het zijn littekens die op termijn huidkanker kunnen veroorzaken. Iemand die zich bewust laat verbranden om daarna een mooi egaal bruin kleurtje te hebben is dus niet slim bezig.
FABEL: Kleding beschermt afdoend tegen de zon
Kleding is makkelijk te doordringen door zonnestralen. Lichte katoenen kleding zelfs nog meer dan donkere kleding door de densiteit van de stof. Zo heeft lichte katoenen kleding een SPF tussen 8 en 12, bij een nat T-shirt bedraagt die SPF nog slechts 2. Zorg dus voor voldoende bescherming met zonnecrème ook op die plaatsen waar het zonlicht niet rechtstreeks aankomt en smeer je op voorhand in. Zonnecrème werkt pas optimaal na een half uur.
FEIT: Een handcrème met UV-bescherming
Het bestaat, zo’n handcrème met UV-filters. Je kon er hier meer over lezen in het eerdere Een handcrème met UV bescherming.
FEIT: Extra bescherming voor kinderen
Tot ze de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt verbranden kinderen veel sneller. Zorg dus voor voldoende bescherming met zonnecrème met hoge SPF en UVA-bescherming, een zonnepetje/-hoedje. Vermijd ook blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12:00u en 15:00u). Ook hier geldt: regelmatig insmeren.
FABEL: Een duurdere zonnecrème beschermt beter
Elke zonnecrème is onderworpen aan strenge normen. Er mag niet zomaar SPF xx op vermeld staan als deze niet beantwoordt aan die norm. Het verschil in prijs hangt samen met de mate waarin die zonnecrème je huid afdoende hydrateert, de samenstelling of het lekkere geurtje dat eraan wordt toegevoegd. Denk maar aan de tests die door Test Aankoop worden doorgevoerd. Vaak zijn het zelfs de goedkopere huismerken die hier het beste uitkomen.
FEIT: Een zonnebril beschermt
Door je ogen te beschermen met een zonnebril verklein je de kans op staar. Een zonnehoed/zonnepet alleen is niet voldoende. Bevraag je bij een gespecialiseerde brillenzaak of let er op dat jouw zonnebril voldoende bescherming biedt. Er is een ruim aanbod aan zonnebrillen op de markt tegenwoordig, allicht zit daar ook een model tussen dat jou (aan)staat.
FABEL: Zonnecrème is maar 1 jaar geldig
Deze fabel is intussen achterhaald. Ook hier voerde Test Aankoop in maart 2017 enkele tests uit op vijf kwaliteitsvolle zonnecrèmes die het jaar voordien eveneens werden getest. Het resultaat lees je in Gooi je zonnecrème van vorig jaar niet weg.
Laat die zomer nu maar komen!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BRON foto’s: pixabay.com
Dank voor je uitleg
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik merk inderdaad dat die uitleg hier wordt geappreciëerd.
LikeLike
En nu heerlijk genieten de komende tijd met deze goede tips 🙂 Mooie dag!
LikeLike
Ja hoor… goed beschermd genieten van de zon. Blij te mogen vernemen dat je hier goede tips tussen vindt. 🙂 Ook voor jou nog mooie zonnige dagen.
LikeGeliked door 1 persoon
We zijn nu op reis in Spanje en we smeren ons duchtig in, telkens weer opnieuw. Zelfs met de zonnecrème met hoge factor moet ik opletten met de zon. Momenteel liggen wij aan het zwembad als enige in de schaduw, al de rest ligt te bakken en te braden 😉
LikeLike
Tegen die echt hete temperaturen kan ik niet bijzonder goed, behalve…in het buitenland. Daar is het ook een ander soort lucht hé. Hier vlucht ik naar binnen als het tè wordt. Bakken in de zon is dan ook niet aan mij besteed :-). En sowieso regelmatig insmeren.
LikeGeliked door 1 persoon
Eigenlijk toch straf hoeveel ze hier oveer hebben bijgeleerd de laatste 20 jaar. Toen ik klein was, was factor 10 al hoog en lieten ze ons in een natte t-shirt rondlopen omdat dat veiliger was. Nu smeer ik me in met minstens 50!
LikeLike
Terechte opmerking, Lieze. Da’s inderdaad een hele evolutie. Het gat in de ozonlaag heeft er ongetwijfeld mee te maken. Als kind droeg ik ook een wit T-shirt in het water herinner ik me zo. Iets wat nu ook al achterhaald is zo blijkt. Ik dien ook erg op te passen om niet te verbranden. Als het tè warm is blijf ik zelfs binnen want dan voel ik me makkelijk onwel worden.
LikeLike
Ik ben iemand die erg snel verbrand. In de schaduw, met factor 60, door een licht t-shirt heen, achter glas, … Een paar keer heb ik het zo extreem gehad dat er flammazine aan te pas moest komen. Vermits ik er zo slecht tegen kan blijf ik zoveel mogelijk binnen op echt warme dagen. Als ik toch naar buiten ga comineer ik een hoedje én het smeren van zonnecrème met een sjaal om mijn nek en hals te beschermen.
LikeLike
Auwch zo erg. Flammazine dat ken ik als verzorging voor brandwonden. Op echt hele warme dagen vlucht ik ook naar binnen, ik word er zelfs onwel van. Insmeren op regelmatige tijdstippen àls ik dan in de zon kom is iets waar ik nauw op toezie. Ik verbrand met name ook erg makkelijk. Heb zelfs ooit zonne-allergie gehad, dan liep ik op reis in Griekenland in hoogzomertijd met een sjaal om m’n hals. Leuk is inderdaad anders! In herkenning jouw openhartige reactie gelezen Liesbet.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt om deze feiten & fabels op een rijtje te zetten. Ik dacht echt dat zonnecrème maar 1 jaar geldig was maar vind het altijd zonde om bijna een halve bus weg te gooien omdat die vervallen zou zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb eerst hiertoe wat opzoekingswerk gedaan Lize en als ik hiermee anderen kan helpen, dan graag. Tot vorig jaar hoorde je inderdaad langs alle kanalen dat zonnecrème slechts 1 jaar geldig is. Nu heeft Test aankoop dit achterhaald. Toevallig hoorde ik zelfs vanmorgen nog op de radio dat de goedkopere merken er bij zo’n recente test opnieuw als de betere uitkwamen met de beste bescherming – een bevestiging :-). Een tube zonnecrème is hier snel op door het veelvuldige smeren. Zonnecrème weggooien deed ik echter niet. Was er toch zonnecrème over, dan gebruikte ik die als bodylotion als het seizoen voorbij was. Probleem opgelost 😉 en vanaf nu dus ook opnieuw het jaar daarop als zonnecrème ;-).
LikeLike
Vroeger lette ik daar niet altijd even goed op, maar toen ik zwanger was was ik als de dood om verbrand te raken en nadien blijvende pigmentsverkleuringen te hebben. Ik heb toen gesmeerd dat het geen naam had 🙂 En ook nu nog smeren we ons hier flink in.
LikeLike
Sinds ik ooit zonne-allergie heb gehad let ik daar eens te meer op. Ik bruin vooral makkelijk in het buitenland (raar maar waar). Hier krijg ik vooral sproetjes op m’n huid van de zon :-). En regelmatig smeren sowieso. De blijvende schade die UV stralen kunnen aanrichten wordt zwaar onderschat.
LikeLike
Goed dat je alles nog eens even op een rijtje zette. Vroeger werd er niet zo bij stilgestaan en daar dragen we nu vaak de gevolgen van.
LikeGeliked door 1 persoon
Het wordt vaak onderschat hé Sandra welke impact dit heeft op de huid en vooral op de gehele gezondheid. Ik vond het tè belangrijk nu de zon weer talrijk aanwezig is :-). En veelvuldig smeren is hier zeker het geval.
LikeGeliked door 1 persoon