Dag boek

Boeken lezen en challenges

Ik wil, ik wil, ik… Ik wil de wereld zien. Of zal ik zeggen: ik wil uit elk land een boek gelezen hebben? Of vòòr m’n ..e verjaardag x aantal boeken gelezen hebben? M’n literaire kennis tot een hoger niveau tillen? Knap lastig heb ik het mezelf gemaakt als ik bedenk welke leesdoelen ik voor 2017 had vooropgesteld. Doch ik weet nù al dat die leesdoelen niet haalbaar zullen zijn.

Intussen las ik al enkele boeken dit jaar doch van m’n Leesdoelen 2017 kon ik er welgeteld slechts 1 (een, uno, un, one, einz) afvinken. Eentje!!! Dat ambitieuze plan heb ik dus maar netjes opgeborgen. M’n leesdoelen 2017 begraven, die pagina staat daar maar te staan. Maar wat dan wel, wil ik het lezen niet verwaarlozen en m’n hersenen blijven trainen? Want ja…niet alleen ons lichaam ook hersenen hebben blijvend training nodig. Naar maandelijkse gewoonte hier op de blog iets rond het thema ‘boeken’ met deze keer als thema boeken lezen en challenges.

Het doel dat ik zeker wil halen…

50 before 50

Een lijstje van 50 boeken die ik voor m’n 50e verjaardag (i.e. in 2019) wil gelezen hebben. De teller staat momenteel op 28 met nog 22 boeken te gaan. Even een vlugge rekensom. Vanaf 2017 nog zo’n 7 boeken per jaar te gaan.  Lijkt me niet onhaalbaar te weten dat ik in het uitzonderlijke leesjaar 2016 iets meer dan 40 boeken heb gelezen. Je kan het hier allemaal blijven volgen via deze [link].

Als aanvulling…

Boekenreis rond de wereld

Onder het motto ‘Kom eens uit je comfortzone’. We grijpen vaak terug naar dezelfde auteur(s) doch op zoek gaan naar een auteur die je nooit eerder hebt gelezen kan erg verrijkend en grensverleggend (ook figuurlijk) werken. Getuige deze boekenreis rond de wereld. Een lijstje dat in opbouw is (de teller staat momenteel op 64 landen waarvan ik uit 24 landen iets heb gelezen). Een levenslang lijstje ook. Alles kan, niets moet. Meer tekst en uitleg via deze [link].

Wereldliteratuur volgens Steinz

Steinz

Wie behoren er tot de wereldliteratuur? Welke grote namen lieten zich inspireren door andere grote namen? Wie schreef er over welke onderwerpen? En als je boek zus gelezen hebt, welk boek zal jou dan mogelijk ook aanspreken? Waar ter wereld speelt zich welk verhaal af (met landkaarten)? Je vindt het allemaal terug in deze Steinz gids voor de wereldliteratuur.  Een schat in huis voor elke boekenliefhebber :-).

Op basis daarvan maakte ik m’n eigen wereldliteratuur lijstje. Geen deadline hier. Je vindt het terug via deze [link]. Mogelijk kan ik hier ook wel een en ander afvinken met de boeken die ik voor m’n 50 before 50 ga lezen. De kunst van het combineren :-).

In overweging…

Nog niet zeker of ik ook dit jaar zo’n Read-a-thon zal houden. Al spreekt een uitdaging als # boektober me zeker ook aan. Toch lijkt het me een behoorlijk zware opgave, zeker als de tijd niet voor het grijpen ligt.

Challenges vind je overal, zo ook De prachtige 80 of 18 boeken die je als vrouw moet gelezen hebben (ik las er nog geen enkel van 😛 ). Meedoen aan zo’n challenge vind ik enkel zinvol als ik weet dat ik het tot een goed einde kan brengen. Echter, als het als een verplichting voelt of ik mezelf teveel dien te forceren haak ik af. Dan stijgt die druk weer en is een boek lezen niet vooràl bedoeld als ontspanning 😉 ?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Meer lezen?

De boekenkast – Hoe m’n boekenkast een ware metamorfose heeft ondergaan.
Sleutelboeken – Over waardevolle boeken die voor mij veel betekenen in m’n leven en waarom.
Hoe ik mijn leesdipje kon overwinnen – Overkomt elke boekenwurm wel eens, zo’n leesdip. Vind hier de ultieme tips om die te overwinnen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

25 gedachten over “Boeken lezen en challenges

 1. Het is de kunst om je erdoor te laten inspireren, zonder dat het een ‘moeten’ wordt. Daarom houd ik van uitdagingen zonder einddatum, zoals mijn leesreis om de wereld en die door de provincies. Verder probeer ik vooral veel te variëren, zodat ik het nooit zat word 🙂

  Like

  1. Vorig jaar heb ik deelgenomen aan zo’n book challenge. Dat waren zo’n 30 thema’s uit te lezen op 1 jaar tijd. En hoewel ik toen meer dan 40 boeken heb gelezen, toch heb ik die challenge – net niet – gehaald. Het heeft me enerzijds zeker en vast verrijkt (ik las soorten boeken waar ik anders nooit toe zou gekomen zijn), anderzijds voelde het op momenten echt aan als ‘moeten’ en zeker naar het einde van die challenge. Voor mij voelde dat aan als een soort wedstrijd. Om dat te vermijden neem ik het nu heel wat ruimer en daar voel ik mij nu echt veel beter bij. Ik merk nu wel dat ik periodes heb: periodes waarin ik vooral romans lees, dan weer een periode dat ik vooral in de stemming ben voor thrillers of nog periodes waarin ik vooral grijp naar zelfhulpboeken die me iets bijbrengen :-).

   Like

 2. Ik doe ook wel een bookchallenge dit jaar. maar om eerlijk te zijn lees ik gewoon wat ik wil en zal ik achteraf wel zien wat er in die challenge past… Lezen moet vooral plezant blijven!

  Like

  1. Daar sluit ik me volledig bij aan, Valerie, dat lezen vooral plezant moet blijven. Zonder druk, vandaar dat ik dit jaar niet meer meedoe. Ik zou het dan weer tè goed willen doen (mijn perfectionistische kantje).

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik doe de Verbeelding bookchallenge mee, maar lees voorlopig wat op mijn pad komt en pas het dan in. Misschien dat ik tegen het einde van het jaar dan nog naar een paar puntjes op zoek moet, maar dat zie ik dan wel.

  Like

  1. Daar heb ik vorig jaar ook aan deelgenomen, Lieze. Ondanks de meer dan 40 boeken die ik toen heb uitgelezen èn zelf heb besproken (zie het Boeken Hoekje bovenaan), toch die challenge niet gehaald. Vandaar dat ik het nu wat rustiger aan wil doen. Ik heb nu ook veel minder tijd dan vorig jaar (door andere – en gelukkig wel betere – omstandigheden).

   Like

 4. Ik lees maar een paar bladzijden per dag (wegens tijdsgebrek) dus het kan maanden duren eer ik een boek uitheb, dus meedoen aan een challenge met einddatum zit er voorlopig niet in, maar dat van die reis rond de wereld vind ik wel een goed idee.

  Like

  1. Ik zou er dan wel mijn eigen lijst van maken, want 2 van mijn lievelingsboeken komen uit landen die niet op de lijst staan (Servië en Senegal), zie ik in een oogopslag. Vooral Aziatische auteurs zou een uitdaging zijn voor mij, volgens mij heb ik alleen nog maar boeken van Japanners gelezen.

   Like

   1. Japanse schrijvers… ik ontdekte Murakami dankzij zo’n book challenge vorig jaar. Toen had ik ook veel meer tijd om te lezen. Dit jaar is dat heel wat minder en dus pas ik daar een mouw aan. Het lukt me niet om elke dag te lezen, wèl om vooral te lezen wat ik graag lees. Het voelt goed dat ik het op m’n eigen ritme kan doen zonder dat daar druk achter zit. En fijn dat je hier inspiratie hebt gevonden met die boekenreis rond de wereld. En oh ja het is zeker zo dat ieder er een eigen lijst van maakt, van die boekenreis rond de wereld. Wel leuk om ideeën uit te wisselen ;-).

    Like

 5. Ik doe eigenlijk nooit aan leeschallenges mee, ik haal enkel inspiratie uit wat anderen dan lezen :-). Op goodreads hou ik een lijstje bij van wat ik al gelezen heb en wat ik nog zou willen lezen, maar deadlines verbind ik er niet aan. Ik heb er een hekel aan om het gevoel te krijgen iets te moeten.

  Like

  1. Dat is precies het gevoel dat ik ook heb, als een deadline te kort is. Althans voor mij. Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan zo’n book challenge. Toen had ik tijd (door omstandigheden), véél tijd en heb ik ook gigantisch veel boeken gelezen. Dat heeft me weliswaar in zekere zin verrijkt en toch vind ik het beter nu ik minder die druk voel. Ieder mag daarin vrij beslissen vind ik. Bij Goodreads ben ik ook al een tijdje, doet me eraan denken dat ik daar dringend nog eens langs dien te gaan met m’n leesupdates. ‘Moeten’ heeft eveneens bij mij een omgekeerd effect, dat is voor mij een reden om af te haken.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik doe dit jaar voor de 2de keer mee aan de Verbeelding Reading Challenge, voornamelijk om wat boeken buiten mijn comfortzone te lezen. Dertig boeken op een jaar is voor mij haalbaar, al ga ik er ook niet erg rouwig om zijn mocht ik het uiteindelijk toch niet halen. Want hoe fijn die challenges ook zijn, het mag geen verplichting worden. Zo een read-a-thon wil ik ooit ook wel eens doen, maar dan op een moment dat ik er ook echt wel tijd voor heb 🙂 Die prachtige 80 en dat boek van Steinz kende ik nog niet, maar beide lijken me wel fijn te zijn!

  Geliked door 1 persoon

  1. Daaraan heb ik in 2016 ook deelgenomen Evi. Ik had toen ook massa’s tijd (door omstandigheden). Die omstandigheden zijn nu – gelukkig maar – anders. Ik lees nog wel maar zoveel als in dat memorabele leesjaar zullen het er zeker niet worden. Knap van jou dat 30 boeken gaat lukken, ik vind leestips dan ook altijd leuk om te lezen :-). Fijn dat je er wat aan hebt hier.

   Like

 7. Mooi doel! Ik heb ook al een aantal keer een leesdoel gehad, maar meestal werd het dan idd een beetje een verplichting. Bovendien haalde ik het dan weer niet, wat ook niet echt motiveert. Nu probeer ik gewoon 1 boek tegelijk te lezen en dat werkt op zich aardig. Ook al groeit de stapel met ‘wil ik lezen’ wel héél gestaag…

  Like

  1. Er zijn zoveel interessante boeken hé. En met die boeken zoveel prikkels om ze te beginnen lezen. Héél herkenbaar wat je hier schrijft. Trouwens welkom hier op deze blog :-). Als ik meedoe aan een challenge en ik weet al op voorhand dat ik het maar half (of zelfs minder) kan afwerken begin ik er liever niet aan. Mijn keuze voor dit jaar was dus snel gemaakt. Dat leesdoel van 50 before 50 zou wel moeten lukken, als ik het tenminste niet blíjf uitstellen. En ja, ik moet soms ook leren om niet in verschillende boeken tegelijk te beginnen, er is zoveel dat mij interesseert met name. Ik ga jouw tip zeker in gedachte houden, dank je wel!

   Like

 8. Ik doe de Verbeelding Bookchallenge en twijfel ook of ik het ga halen of niet. Het schiet maar niet op met wat ik nu aan het lezen ben (zit ik in leesdipje? of omdat ik ondertussen ook Harry Potter aan het herlezen ben?)
  Challenges genoeg zo te zien 🙂 Die gids van Steinz lijkt me echt wel interessant.

  Bij Reis om de wereld schrijf je: niks moet, alles mag. Maar ik vroeg me wel af, moet het boek zich afspelen in land X of moet de schrijver afkomstig zijn uit land X. Bv. een Vlaamse schrijver schrijft een boek die zich afspeelt in Congo? Telt dat dan voor België of Congo of mag je beide landen afvinken? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Challenges zijn er altijd wel Sofie. Ik weet intussen dat ik daar heel erg voor open sta met het gevaar dat ik teveel geprikkeld word daardoor. Als ik dan al op voorhand weet dat ik het maar half zal kunnen meedoen (of nog minder) vind ik het de moeite niet. Mijn keuze was dus snel gemaakt wat die book challenge betreft. Vorig jaar deed ik daar wel aan mee en toen las ik meer dan 40 boeken. Het waren toen ook andere omstandigheden dan nu (lees: veel meer tijd om te lezen). Dat ligt nu heel anders. Ik vind dat niet erg hoor, zolang het maar ontspannend blijft en ieder is daarin vrij om al/niet mee te doen aan de ene of de andere challenge. Er zijn ook zovéél interessante boeken en er komen er steeds meer bij.
   En om jouw vraag te beantwoorden ivm Boekenreis om de wereld: niks moet, alles mag…daarmee bedoel ik vooral dat er geen landen worden vooropgesteld en er evenmin een deadline aan verbonden is. Over het hoe en wat van die Boekenreis om de wereld: daarover lees je alles via de link die in het bericht staat vermeld ;-).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb niet alle linkjes herlezen, ik denk wel dat ik die toen gelezen heb. 🙂 Meestal lees ik de boeken die ik wil lezen en kijk dan bij welk puntje ze passen, zo doe ik dat bij de VBC. Zo is het geen grote opgave en blijft het leuk. Soms moet ik wel eens op zoek naar een boek.

    Geliked door 1 persoon

   2. Met die book challenge ben ik toen vooral gestart van ‘Hoe kan ik dit het beste afwerken?’ en heb toen ook boeken gelezen die me eigenlijk weinig aanspraken. Nu lees ik enkel nog boeken die me boeien, zonder dat daar druk achter zit omdat ik het ‘moet’ lezen om bepaalde doelen te halen. Zo vindt ieder wel de beste manier. Het mag geen verplichting zijn vind ik.

    Geliked door 1 persoon

   3. Absoluut, ik ben ook aan het twijfelen om nog verder mee te doen omdat ik nu wat boekenreeksen wil lezen. Maar meestal probeer ik ze er in te passen én hier en daar een boek te lezen dat bij een puntje moet passen. Heel soms zit daar eentje bij dat ik met tegenzin lees.

    Geliked door 1 persoon

 9. Hihi, “Meedoen aan zo’n challenge vind ik enkel zinvol als ik weet dat ik het tot een goed einde kan brengen.”. Dat klinkt wel heel perfectionistisch, niet? 😉
  Ik doe nu al voor het derde jaar mee met de Verbeelding book challenge en tuurlijk vind ik het leuk als ik die tot een goed einde kan brengen, maar uiteindelijk is dat helemaal niet waarom ik deel neem: ik wil inspiratie opdoen, al eens uit mijn “boekencomfortzone” stappen en daar is zo’n challenge perfect voor. Tot nu toe heb ik ruw geschat driekwart van die challenges gewoon gevuld met boeken die ik hoe dan ook zou lezen en de rest aangevuld met boeken die ik zelf niet meteen zou vastnemen. Soms valt dat tegen, soms valt dat net heel goed mee.

  Aan die boekenreis wil ik ook al een heel tijdje meedoen (zonder wat voor deadline dan ook), sinds Becky erover schreef op Goodreads. Alleen eens tijd vinden om op te zoeken uit welke landen ik allemaal al boeken las 🙂
  In alle geval: geniet vooral van het lezen, Hilde! Challenges zijn leuk, maar dan enkel als aanvulling op de boeken die je spontaan verslindt 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klopt, dat leunt inderdaad heel sterk aan bij mijn perfectionistische kantje. En natuurlijk mag jij daar een totaal andere mening op nahouden, Haaike ;-). Dat is jouw eigen vrije keuze. Net zoals het ieders vrije keuze is om wel-, of niet mee te doen aan zo’n challenge. Tot vorig jaar zat ik thuis, herstellende na een zware operatie. Daardoor had ik meer leestijd. Die is er nu in veel mindere mate. Dat wist ik op voorhand. Die keuze om niet mee te doen was dan ook een hele bewuste keuze. Wel meedoen zou betekenen dat ik weer een enorme druk zou voelen, iets wat ik kost wat kost wil vermijden. In gelijk welk opzicht.

   Like

   1. Oeps, ik heb het gevoel dat je je wat aangevallen voelt nu. Ik bedoelde helemaal niet dat je zou moeten meedoen. Zou nogal absurd zijn 😉

    Ik bedoelde meer dat het jammer is –
    voor jou zelf – dat je een challenge als druk, als “moeten” ervaart, terwijl het toch evengoed “niets moet, alles mag” zou kunnen zijn bij alle challenges en niet enkel bij de wereldreis. Maar als je van jezelf weet dat dat niet zo aanvoelt, ja, dan is het uiteraard beter om die druk te vermijden.

    Geliked door 1 persoon

   2. Voor mij voelt het nog steeds goed zoals het nu loopt, op mijn ritme en volgens de tijd die ik voorhanden heb. En da’s voor ieder anders natuurlijk.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.