Creaties·Wonen en méér

Dikketruiendag

Op 17 februari 2017 is het opnieuw dikke-truien-dag. Een dag waarop er extra aandacht wordt besteed aan het bewust omgaan met energie. Waarop we een extra dikke trui aantrekken en de verwarming alvast een graadje lager schakelen. Dit zorgt al snel voor 7% minder brandstofverbruik en bijgevolg 7% minder CO2 uitstoot.

Een te hoge CO2 uitstoot zorgt er met name voor dat de aarde te snel opwarmt en da’s voor niemand een goede zaak. Door een bijdrage op dikke-truien-dag kunnen we dit met z’n allen tegengaan. Doch, niet alleen het aantrekken van een extra dikke trui draagt daartoe bij. Er zijn nog vele bijkomende manieren om energie te sparen, óók in onze dagelijkse gewoonten. (BRON: dikketruiendag.be)

vet gedrukt = wordt hier reeds toegepast
schuin gedrukt = nog werk aan de winkel!

 • Eet groenten uit je buurt of nog beter: kweek ze zelf.
 • Laat je (afgedankte) spullen repareren in zo’n repair café in plaats van meteen nieuw aan te kopen.
 • Gebruik groene energie.
 • Kies voor energiezuinige huishoudtoestellen met het A++ label.
 • Vermijd sluipverbruik. Laat toestellen niet onnodig stand by ingeschakeld. Eens GSM, electrische tandenborstel, de batterij van je fototoestel, powerbank, …is  opgeladen, verwijder dan de oplader uit het stopcontact.
 • Kies voor een energiezuinige woning (met een gunstige EPC waarde).
 • Kies voor duurzame mobiliteit.
 • Zet de verwarming een graadje lager.
 • Zorg voor energiezuinig koken. Kook je electrisch, zet de kookplaten dan vijf minuten voor het einde van de kooktijd uit.

Andere ideeën rond besparen vind je ook op Netwerk bewust verbruiken. Daar ondermeer iets over Het delen van ongebruikte spullen in een geefkast/Het maken van natuurlijke tandpasta en lippenbalsem/Hoe minimaliseren rust in je hoofd creëert.

Onderstaande filmpjes van kenners ter zake over de klimaatopwarming illustreren dit nog bijkomend:


BRON foto: pixabay.be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13 gedachten over “Dikketruiendag

   1. Zo te lezen wel, Sofie :-). Verklap je ons ook jouw tips ivm dat gas- en electriciteitsverbruik 😛 ? Hier idem wat het waterverbruik betreft 😉 .

    Geliked door 1 persoon

 1. Op de groenten na (veel seizoensgroenten uit Zwitserland, maar toch ook nog (te?) vaak uit de rest van Europa of overzeese tropische vruchten) kan ik alles afchecken, hoera! 🙂 En jij bent ook al heel goed bezig, zie ik!
  Wij hebben quasi overal meervoudige stekkers met zo’n aan/uit-stekker: op die manier schakelen we makkelijk alle toestellen in één klik uit om sluipverbruik te vermijden. Ook vb. de decoder gaat op die manier ’s avonds als we gaan slapen uit en ’s ochtends terug aan: ’s nachts hebben we toch geen internet nodig 🙂

  Like

  1. Is niet altijd evident hé want afwisseling kan toch zo goed smaken 😉 . Ik doe m’n best Haaike, dank je en probeer elk jaar beter… Die meervoudige stekker gebruik ik hier ook: https://regenboogbui.wordpress.com/2015/11/17/een-mug-en-buiten-herfstlucht/
   Had er echter zelf nog niet aan gedacht om er ook zo eentje te gebruiken voor de decoder, geweldig goede tip want dat is ook sluipverbruik hé en idd: ’s nachts hoef ik ook helemaal geen internet. Ik maak er werk van ;-).

   Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad 🙂 die ben ik ook komen lezen. In Nederland is het een week eerder hé en noemen jullie het warme-truien-dag. Was best aangenaam vandaag, een dikke trui was dan ook niet echt nodig deze keer :-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.