Creaties·Wonen en méér

Naaiwerkjes (1)

[3 naaiprojecten, 3 ideeën voor leuke handgemaakte spulletjes]

Het is hier een tijdje stil geweest rond creativiteit. Tussendoor ben ik wel eens iets komen tonen daarrond zoals hier en daar doch ik wilde er meer mee gaan doen. Dankzij de avondschool (basis naaien) is dat ‘méér’ nu steeds vaker een feit. Of met andere woorden: mijn voornemen om meer ‘on-life’ in plaats van on-line te zijn krijgt stilaan vorm. Vooral handletteren en handwerken blijven me boeien.

Dat betekent mogelijk ook minder frequent bloggen: projecten die ik wil gaan uitwerken nemen met name behoorlijk wat tijd in beslag. Het is ook iets dat ik al eens inplan, die creativi-tijd want er zijn meer ideeën dan er tijd voorhanden is.  Anderzijds stemt dit me toch wel erg gelukkig: creativiteit hoort bij mij, werkt vaak erg bevrijdend en vooràl geeft me energie voor tien 🙂 . Energie die al eens zoek geraakt om deze of gene reden. Dan zegt m’n engelbewaarder: haal je creativiteit maar boven.

naaimachine
naaimachine

Dat is ook wat ik de laatste weekends steeds vaker doe: m’n naaimachine bovenhalen 😛 . Ik doorblader boeken, vakbladen rond naaien, ga op zoek naar inspiratie hierrond in onze bib. Ik breng een bezoekje aan stoffenmarkten, schuim leuke on-line stofwinkels af zoals deze hier of die daar. Vooral in spulletjes voor het interieur maar ook in nuttige, bruikbare, handige dingen voor dagelijks gebruik kan ik m’n ding kwijt. En dit is alvast een eerste resultaat:

 1. Een keukenschort

  Dit is nog een van de opdrachten van de avondschool en wellicht een van de moeilijkste van dit jaar. Van termen als beleg / recht van draad / stikken op koordjesstiksel of -op persvoetbreedte/ de-ik-en-de-gij-steek had ik nooit eerder gehoord. Toch wel blij dat ik me voor die cursus had ingeschreven want zonder die deskundige uitleg is het moeilijk om de werkomschrijvingen te kunnen volgen, laat staan inzicht te verwerven in gelijk welk naaiboek/naaitijdschrift als je ’t mij vraagt.

  Doordat ik 1 les noodgedwongen had moeten missen was ik hopeloos achterop geraakt met dit keukenschort project. Gelukkig kon ik op veel begrip (en ook hulp) van de leerkracht rekenen en is hij nu uiteindelijk afgeraakt, die keukenschort/barbecueschort. Voor dit naaiproject koos ik bewust een makkelijke, effen stof uit.

  Een stof met print was ongetwijfeld minder evident geweest (dat moet dan net gepast uitkomen met de tekening op de zak vooraan enzomeer). Ik grijp nogal eens makkelijk naar blauwgrijs, zo ook voor deze keukenschort. In de stoffenwinkel raadde men bovendien kookvaste stof aan. Zo gezegd, zo gedaan. [Met dank aan de pro fotograaf die dit even wou vastleggen 😉 . ]

  keukenschort
  keukenschort
 2. Kussenhoes

  Met een leuk stofje (linnen) dat ik een hele tijd terug had gekocht (zie ook: GeluksmoNUmentjes – oktober 2016) wist ik precies wat ik wou: kussenhoezen voor de woonkamer. Mijn doel om deze af te werken tegen dat het lente zou worden is dusdanig ook bereikt ❤ . Al leek dit op het eerste zicht piece of a cake, toch zijn er ook veel nuttige tips uit de avondschool die hier zeker van pas kwamen. Voor de uitwerking heb ik me gebaseerd op een idee uit het boek ‘Van naald tot draad‘ (Elke Vanelderen). Daar staan met name heel veel ideeën in, ideaal voor wie pas begint met naaien/werken met de naaimachine.

 3. Etui met bijpassend telefoonhoesje

Een zelfgemaakt etui ofte pennenzak, dat leek me wel iets. Om pennen, rekenmachine, lat, gom, fluo stift, potlood, potloodslijper, post-it flag en corrector in kwijt te kunnen. Jaja, die bijscholing brengt best wat met zich mee. En als het aangename dan aan het nuttige kan worden gekoppeld, dan zeg ik daar geen neen tegen. In het boek Leuke tassen naaien (Elsa Giraud – Virissel) dat ik meebracht van de bib zag ik een leuke draagtas met bijpassend etui staan. Dat laatste werd het. De draagtas volgt mogelijk later nog 😉 .

Ik had ook al een idee welke (katoenen) stof ik hiervoor zou gebruiken. Enerzijds voor de buitenkant een fleurig motief, voor de binnenkant had ik nog (blauwe) stof over van de eerder gemaakte keukenschort. Die twee kon ik dan gaan combineren. De boorden werden afgewerkt met (rood) biais lint. Ook het blauwe lusje aan de zijkant en de horizontale (blauwe en rode) linten zijn biais lint. Omdat we ook net hadden geleerd hoe er een rits wordt ingezet kon ik dit meteen nog eens omzetten in de praktijk voor dit eigen werkje 🙂 . Missie: geslaagd!

FOTO onder: links de gekozen stof – rechts het uitgewerkte project

De dag erna had ik opnieuw zin om iets met diezelfde stof te gaan doen. Iets dat paste bij dat etui. Iets dat ik ook quasi dagelijks zou gebruiken. Ik doorbladerde nog eens de boeken van de bib en kwam toen uit op het idee om er een telefoonhoesje mee te maken, assorti met dat etui. Ook dat was heel leuk om doen. Niet slecht voor m’n eerste zelfgekozen werkjes. Het stemde me gelukkig. Dit idee komt dan weer uit het boek Crea-atelier voor hippe dochters en coole moeders (Laure Bazantay – Claire Cazali). De sluiting maakte ik hier met opnaaibaar velcro (ofte klittenband) wat me het handigst leek voor zoiets als een telefoonhoesje.

Tip N° 1: Zowel voor het etui als voor het telefoonhoesje ben ik vertrokken van drie lagen: buitenstof, wattine (niet opstrijkbaar), binnenstof. Hierdoor worden beide werkjes ook verstevigd want het is wel de bedoeling dat ze nog een hele poos kunnen meegaan 🙂 .
Tip N° 2: Handwerkjes met wattine kunnen mee in de wasmachine op 30°C en delicate-/fijne was programma; wel even een tennisbal erbij stoppen zodat de wattine niet gaat ophopen.

telefoonhoesje
telefoonhoesje

Meer lezen?

Blogtour: over stofjes en rokjes – met talloze tips voor nog méér on-line stoffenwinkels

Naai ateljeeke – een overzicht van alle naaiwerkjes terug te vinden op deze blog

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

27 gedachten over “Naaiwerkjes (1)

  1. Handlettering adhv dat boek is echt vrij gemakkelijk aan te leren. Anders dan met kalligrafie want daarbij zijn de regels nogal strak. Ik kan het je in elk geval aanraden 😉 . En dank je wel om het leuk te vinden :-).

   Geliked door 1 persoon

   1. Heb nog heel wat ideeën dus wordt zeker vervolgd 😉 . Nu nog de tijd vinden (of maken) om dat alles uit te werken… Misschien geef ik ooit nog een workshop daarin.

    Geliked door 1 persoon

  1. Dank je, Lize. Qua creativiteit is naaien ‘een van’ de dingen die ik zoal graag doe. Haken en breien horen daar ook al eens bij 😉 . Doch…naaien gaat toch sneller tot iets volledig is afgewerkt heb ik al ondervonden…

   Like

 1. Ik had ook het plan om kussenhoezen te naaien. Alleen vond ik geen stof naar mijn zin. Uiteindelijk dan toch maar gekocht, omdat kant en klare hoezen goedkoper waren dan de stof ik dan toch een beetje ok vond. Maar door dat uit te zoeken, ben ik wel andere stof tegengekomen waar ik al lang iets mee wilde doen, dus binnenkort doe ik nog wel eens een projectje als het goed is.

  Like

  1. Soms is het gewoon een kwestie van het gewoon te doen en eraan te beginnen, Lieze. En stofjes hoeven niet altijd duur te zijn om tegelijk ook mooi te zijn. Win-win 😉 . Ik kom dan zeker ook eens graag bij jou kijken als jouw projectje af is 😉 .

   Like

   1. Misschien een tip: op FB zijn er ook heel wat leuke groepen die ideeën en tips uitwisselen daarrond 😉 .

    Like

  1. Die Toyota naaimachine is wel even wennen in het begin, … Het was het enige model dat ik destijds nog kon kopen met ecocheques dus die keuze was snel gemaakt. In de naailessen gebruiken we ‘Bernina’. Zonder die avondschool zou het me ook niet zo best lukken denk ik. Maar zie…na een half jaartje lukt dat al vrij aardig. Dank je om het knap te vinden :-).

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie creaties. Ik denk dat we dezelfde gsm hebben. Mijn gsm-hoesje is ook zelfgemaakt. Het is er eentje met een uilenprint en een voering van fleece. Die is super ter bescherming van de gsm maar houdt jammer genoeg wel veel geluid tegen. Als hij in dat hoesje in mijn handtas zit en er zijn omgevingsgeluiden dan is de kans groot dat ik hem niet hoor wanneer er een bericht of gesprek binnenkomt.

  Like

  1. Dank je wel, ik vind dat ook leuk om te doen. De voering die ik heb gebruikt is wattine, dat is dunner dan fleece en het geluid komt er hier goed door ;-). Zal best ook mooi zijn, jouw hoesje, daar ben ik zeker van…

   Geliked door 1 persoon

 3. leuk!!!! Ik was echt benieuwd!1 Knappe dingen hoor, echt! Schone schort, leuke tasjes, kussenhoezen, … En ritsen inzetten kan ik niet echt goed, heb er eens enorm op zitten sukkelen en een beetje een fobie gekregen denk ik 😉 Ik vind het echt fijn te lezen dat je er mee weg bent en het fijn vindt! Het vraagt idd veel tijd, bij mij is het ook zo: als ik ‘veel’ wil kunnen naaien, wordt er doorgaans een pak minder geblogd of andere dingen gedaan… het is best tijdsintensief. Maar o zo leuk 😉 Ik kijk al uit naar nieuwe dingen 😉

  Like

  1. Binnenkort komt er al een volgende lading aan. En zoals nu help ik de dochter ook voor schoolopdrachten. Ze studeert voor kleuterjuf. Wat die allemaal moeten uitwerken aan projectjes, niet te geloven! Alsof het zo moest zijn, dat ik dit jaar naailessen zou volgen zodat ik haar daarbij kan helpen. Toeval, bestaat dat wel… ;-)? De manier waarop wij ritsen hebben leren inzetten vind ik echt een goede manier, al ben ik ook al eens volledig moeten herbeginnen. Doch zo leer je het hé. Ik merk idd ook dat er in zo’n projectje veel tijd kruipt maar ben dan wel blij als er eentje af is. En het is inderdaad het ene of het andere. Keuzes maken, altijd maar keuzes maken 😉 …

   Geliked door 1 persoon

   1. kiezen is verliezen he 😉 Maar goeie keuzes maken helpt al veel 😉 En idd, ik zat vroeger op kot met een studente kleuterjuf, en een van onze vrienden studeert het nu bij, een soort van roeping. Wat die allemaal moeten doen, echt, ik zou het hen niet nadoen, dat is constant werk! Veel succes voor haar en fijn dat je haar zo kan helpen!

    Like

  1. Welkom op deze blog 😉 . Ik geniet daar werkelijk van, telkens er een naaiprojectje af is. Binnenkort kom ik nog meer tonen 😉 . Dank je voor het leuk en schattig bevinden 🙂 .

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.