Fragmenten·Welzijn·Wonen en méér

Een mug…en buiten herfstlucht

[Hoe de opwarming van de aarde ook mij bewust bezig houdt]

Zzzzz…bzzzzzz… Hoorde ik dit goed? ’s Morgens bij het aankleden, in deze novembermaand, zoefde er onlangs nog…jawel een mug langsheen m’n oren. Zo laat nog op het seizoen! Het is een feit dat de aarde opwarmt, dat weten we allemaal. Seizoenen verschuiven, verlaten. En ook tradities (eerste Schooldag/Sint/Kerst/Pasen…) worden ook – spijtig genoeg – steeds vroeger in de schijnwerpers geplaatst.

Maar laten we het vooral hebben over die opwarming. Ik hoor dan velen juichen, omdat dit de energiefactuur meer in de hand houdt. Maar in alle eerlijkheid, vind ik het veel natuurlijker, beter ook, als elk seizoen is, zoals het hoort te zijn.

Voor de zomer betekent dit zon, zon, en nog eens zon, voor de winter mag het stevig vriezen (dat houdt immers het ongedierte op veilige afstand tijdens de zomermaanden) en sneeuwen ook wat mij betreft (zo’n zalige rust dat er dan neerdaalt), en laat elk tussenseizoen ook maar rustig z’n waardevolle eigen zelve blijven. Prachtig toch, de lente die de natuur weer doet ontwaken en de herfst, met zijn veelzijdige kleurenpallet?

Verandering, aanpassing

Maar het is een feit: winters worden steeds minder winters. Lijkt me niet altijd simpel met bijvoorbeeld jonge kinderen, want die groeien als kool. En soms is het zo, dat men in de anders koudere seizoenen plots nog lichtere kleding nodig heeft. Ga dat dan maar eens vinden, in winkelrekken die volhangen met seizoenskleding. Gelukkig dan zij, die zelf kleding kunnen maken (ik bewonder dat). Een mooi stofje, veel handigheid en een gezonde portie inspiratie. Een mens past zich gemakkelijk aan. Of draagt z’n eigen steentje bij, om het milieu te sparen.

Het milieu sparen

‘Volgens het WWF ligt de gemiddelde Belgische ecologische voetafdruk boven de 7ha. Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en beschikbare reserves moeten we naar 2,1ha per persoon.  Je voetafdruk berekenen kan via deze link: www.ecolife.be.’ Dit is te lezen in het november nummer van ‘Goed Gevoel’, waarin een volledig artikel is gewijd aan die ecologische voetafdruk, mèt bruikbare consumententips.

Ik kan bezwaarlijk zeggen, dat ik eco-minded ben in hart en nieren (ik eet bijvoorbeeld toch nog veel te graag een goed stuk vlees). Maar toch, ik tracht op m’n eigen manier m’n best te doen, voor mezelf en m’n omgeving, vooral blijf ik mezelf daarin. Hoe ik dat doe? Dat lees je nu hier in dit lijstje, misschien voor jou een inspiratielijstje…

Mobiliteit/Vervoer

  • Ik koos bewust voor een energiezuinige auto (nog geen 5L verbruik per 100 kilometer, en niet alleen in theorie) met een lage CO2-uitstoot. Daarenboven rijd ik ook zuinig: geen airco als dat niet nodig is, bandenspanning regelmatig zelf nakijken (helpt ècht wel), auto wassen met osmosewater, geen ratrace tegen de klok als ik op de baan ben, en het toerental laag houden.
  • Vaker dan voorheen, neem ik de benenwagen voor korte afstanden.

FOTO onder: auto met laag brandstofverbruik

Energie

  • Thuis zet ik de verwarming pas aan, wanneer dat nodig is. Ik heb dan ook een goed geïsoleerd appartement, met een gunstige EPC waarde, eveneens een bewuste keuze.
  • Tijdens het douchen, zal ik de kraan niet voortdurend laten lopen, idem tijdens het tandenpoetsen.
  • Elektrische huishoudapparaten en andere: hiervan schakel ik de stand-by modus uit, waar mogelijk.
  • Zodra GSM/laptop/elektrische tandenborstel/ontharingsapparaat is opgeladen, haal ik de lader uit het stopcontact. Idem voor electro-toestellen met ingebouwde klok: ik schakel deze volledig uit na gebruik. Wat ook erg handig is, is zo’n stekkerdoos met schakelaar.
  • Voor het huishoudelijk verbruik, bestaan er ook toestellen, waarmee het sluipverbruik kan worden gemeten. Effe Google-n 😉 .
  • Pas als de vaatwasmachine volledig gevuld is, zet ik deze aan. Idem bij een volledige (en geen half gevulde) trommel was.
  • Ik draai het kookvuur al uit de laatste vijf minuten van de bereidingstijd.
  • Water dat is overgebleven van de waterkoker, of van de koffiezet, gebruik ik om de plantjes te gieten of -in het stoomstrijkijzer (+ stoomstrijkijzer met eco-label).
  • Er wordt ook water uitgespaard, door een gevulde fles in het reservoir van het toilet te plaatsen.
  • Ik laat niet onnodig het licht aan.

FOTO links: stekkerdoos met schakelaar = gecontroleerd energieverbruik

FOTO rechts: (gerecycleerd) water voor de plantjes

Afval & sorteren

  • Sorteren is één van m’n stokpaardjes: papier en karton apart in ⇓ een ‘P&K’ doos, PMD in de PMD-zak die tweewekelijks wordt opgehaald, er is de GFT container, restafval gaat apart de vuilbak in, en plastiek verpakkingen verklein- en beperk ik tot een minimum. Sinds kort weet ik, dat ook koffiepads bij het GFT afval horen.
  • Ik koop zoveel mogelijk eten en drinken in grote verpakkingen, in plaats van kleine, individuele formaten. 
  • Afval beperk ik tot een minimum, ook door plastiek verpakkingen te verkleinen.
  • Ik ben niet geabonneerd op een weekblad of -krant = minder papier.
  • Op de brievenbus kleeft ⇓ een sticker ‘anti-reclamedrukwerk‘ = minder afval voor de papierberg.

 Consu-MINDEREN

  • Ik groepeer m’n boodschappen, stel daartoe weekmenu’s op en las al eens een kliekjesdag in.
  • Wanneer ik m’n wekelijkse inkopen doe, neem ik een herbruikbare boodschappentas mee.
  • Het laatste restje uit bv. de confituurpot, de chocopot, het botervlootje.., schraap ik uit met ⇓ een smalle pannenlikker. Ik ben telkens verbaasd, hoeveel ik er op die manier nog uithaal!
  • Ik koop groenten van het seizoen, en bij voorkeur groenten die hier zijn gekweekt = kleinere ecologische voetafdruk.
  • Ik las al eens geregeld een veggie maaltijd in. Verder zorg ik voor afwisseling in de maaltijden met vlees, vis en gevogelte.

FOTO onder: erg handig, zo’n smalle pannenlikker voor het laatste (confituur)restje

Recyc-LEREN

  • Heb ik nog iets nodig voor m’n huisraad, dan ga ik eerst daarnaar op zoek in de kringloopwinkel.
  • Ik heb me aangesloten bij een LETS-groep. LETS staat voor ‘Local Exchange Trading System’, een kosteloos ruilsysteem, waarbij goederen en diensten worden omgeruild. Meer info hierrond vind je via deze link.

Besparen/algemeen

  • Omdat bio-produkten toch nog steeds vrij duur zijn, verkies ik te besparen op andere vlakken:
    • Ik kleur zelf m’n haren, i.p.v. dit bij de haarkapper te laten doen.
    • Voetverzorging bij de pedicure gebeurt bij uitzondering, hiertoe kocht ik zo een elektronische voetvijl en ben nu m’n eigen pedicure.
    • Ik doe geen excessieve uitgaven en beperk impulsieve aankopen.

En zo zijn er zeker nog een aantal gewoonten, waar ik niet meteen opkom (omdat ze allicht vanzelfsprekend zijn geworden). Op termijn wordt alles een manier van leven die men zich eigen maakt, en wordt elke inspanning niet langer als een inspanning gezien. En zo hoort het maar net, vind ik. Voor de natuur, en vooral voor éénieders toekomst.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ben ook jij bewust bezig met de opwarming van de aarde? Welke zijn jouw kleine (of grote) bijdragen daarin? Heb je zelf nog tips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 gedachten over “Een mug…en buiten herfstlucht

  1. Ik ben er ook bewust mee bezig. Wij hebben bijvoorbeeld geen auto. Wel een Cambio-abonnement dat we ongeveer een keer per week gebruiken. Nog een vrij simpele tip: als ik de oven gebruik, maak ik meteen verschillende dingen (tegelijk of na elkaar) klaar in de oven. Dan moet die maar een keer opwarmen en geen drie dagen na elkaar voor een ding. Wil ik cake bakken, dan zal ik die bakken op de dag dat ik ook quiche wil bakken bijvoorbeeld. Al lukt dat hier nu met de verbouwingen iets minder goed. Goed bezig alleszins, jij!

    Like

    1. Wat een nuttige tip, van dat ovengebruik, Gerhilde. Bovendien zijn cake en quiche twee dingen die ik ook graag klaarmaak. Twee vliegen in één klap, dus. Ik ga het de eerstvolgende keer dat ik de oven gebruik, zeker toepassen. En alvast nog veel succes met de verbouwingen 😉 .

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.