Fragmenten·Wonen en méér

Planmatig: rommel en rebus

[Waarom orde scheppen ook bijdraagt tot ons welzijn]

Zo herkenbaar. De éne dag tevreden met weinig, de andere wil ik liefst naar de winkel spurten, om vanalles en nog wat (impulsief) te gaan kopen. Volgens Alain De Botton, gaan we ‘dingen kopen wanneer we eigenlijk orde in onze geest moeten scheppen‘. Tijd om dus een spiegel voor te houden. En wat zie ik? Ja hoor, die redenering klopt wel.

Voor wat, gaat wat

Ik heb intussen al geleerd om, voor elk nieuw kledingstuk dat ik koop, een ander hiermee te vervangen. Je zal me dus niet zo gauw meer horen zeggen, dat ik niets om dragen heb. Ik ben, met andere woorden, sneller tevreden met wat ik heb. En doe geen dubbele aankopen meer.

Zoek iets, dat je denkt
te missen, in datgene,
wat je hebt.

Uitbreiding

Voeding, persoonlijke hygiëne en verzorging

Evenzo, kan dit worden toegepast op andere vlakken. Op vlak van voeding, bijvoorbeeld. Ik zal nu al eens vaker een kliekjesdag inlassen, en stel in elk geval weekmenu’s samen. Verrassend, op welke nieuwe combinaties men dan zoal uitkomt.  Tijdens het week-end, bereid ik grote hoeveelheden groenten, soep, en/of pastasaus, die ik dan in weekporties invries. Maar ook op vlak van persoonlijke hygiëne en verzorging: ik maak zelf bodycrème, stel eigen badolieën samen, neem een voetbadje met appelazijn en essentiële oliën.

Onderhoud

Voor het onderhoud, biedt azijn een mooi alternatief voor wasverzachter. Echt zaaaalig zacht met azijn. Een geurtje, zeg je? Neen hoor, dat beloof ik je, de was zal nog even fris ruiken. Zo gebruik ik ook één en hetzelfde produkt (maar niet uit dezelfde emmer hé) om énerzijds te kuisen, en anderzijds om de kasten proper af te wassen. Azijn gebruik ik eveneens (met een beetje afwasdetergent) om ramen te lappen. En zo wil ik op termijn ook zelf m’n kuisprodukt leren maken (Martine Prenen biedt hiervoor een goede oplossing in haar boek Be-Time). Al bieden zeepvlokken al eens een mooi (en bovendien goedkoop) alternatief.

Tip:
Laat je vooral niet van de wijs brengen, dat enkel die produkten, die je uit de reclame kent, de beste zijn. Daar zit immers krachtige marketing achter, en dat kost handenvol geld, wat uiteraard wordt doorgerekend in de prijs van het produkt. (Daarmee wil ik echter niet gezegd hebben, dat dat slechte produkten zijn. Dat maakt tenslotte ieder voor zich uit.)

Ruilen = letsen

Een andere manier, om alles wat ik zelf niet meer gebruik, weg te geven, is letsen.  In ruil voor eigen dienst of goed, doen- of geven anderen iets in de plaats. Per handeling of transactie worden er ‘duimkes’ toegekend, die vervolgens worden omgeruild. Je leest er hier meer over, ook in jouw buurt is er ongetwijfeld een letsgroep. En hopla: weer meer ruimte in huis!

Kort samengevat (want we wijken af…), minder produkten betekent minder gehamster, een beter overzicht en vooral meer helderheid in het hoofd.

Resultaat

En die rust betekent meer vreugde, ontspanning, ademruimte. Ik kan de dag beter aan, zelfs al gaat het eens wat minder. Is dat niet mooi? Ik heb nu ook een opdracht voor jou, lees maar rustig verder hier.

planningsagenda - voorbeeld 1
planningsagenda – voorbeeld 1
planningsagenda - voorbeeld 2
planningsagenda – voorbeeld 2

Opdracht

Doe zelf ook eens deze oefening.

> Neem een groot blad papier met indeling over 3 kolommen.
> Lijst nu die dingen op, die jou storen of waardoor er onrust in je leven is ontstaan. (= Kolom 1)
> Bedenk, hoe je dat voortaan anders gaat aanpakken. Wees hierbij heel concreet. Denk bijvoorbeeld, hoe je hierdoor veel zal uitsparen. (= Kolom 2)
> Verheug je al op die extra kwali-tijd voor jezelf, die daardoor zal vrijkomen.  Plan vervolgens een leuke activiteit of –beloning voor al die inspanningen. (= Kolom 3)

Tip: Ben je niet zo goed met woorden, tracht het dan te tekenen. Of maak je eigen moodboard.

Enkele insider tips:

> Denk op vlak van sparen (in tijd èn geld), organiseren (doe jezelf zo’n handige agenda met planningsoverzicht cadeau), en -manier van uitvoeren.
Voorbeeld:
Kolom 1 -> Ik heb een te hoge energiefactuur.
Kolom 2 -> Ik ga vergelijken tussen de verschillende energieleveranciers en verander naar de meest interessante.
Kolom 3 -> Door het geld dat ik daarmee op jaarbasis uitspaar, kan ik nu eindelijk die mooie sfeerlamp kopen, waarvan ik al heel lang droom.
> Idem voor het internet/televisie abonnement; andere abonnementen zoals voor tijdschriften, enzovoort. Vergelijk…en spaar.
> Bedenk ook bij een nieuwe aankoop, of je die wel ècht nodig hebt. Kijk en vergelijk, lees recensies van klanten. (Recensies over electro/multimedia/… vind je heel makkelijk on-line bij bv. Vandenborre/Krefel… per produkt.) Of ga eerst eens langs bij de kringwinkel.

Vind zo de oplossing voor al die muizenissen in je hoofd. Net zoals er ook voor elke rebus een oplossing bestaat.

Extra tip: Kathleen van De Verbeelding schreef ook een uitgebreide blogpost met verwijzing naar de TED* talks en School of Life van Alain De Botton (die ik in het begin even aanhaalde). Je vindt dit bericht hier. [TED staat voor Technology Entertainment Design]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.