Creaties·Wonen en méér

DIY: de feestbokaal

[4 tips, 4 knutselideeën met kurk]

Mei is op vele plaatsen de maand waarin met stip op een ‘FEEST’ op de kalender staat aangeduid. Van communiefeest, lentefeest over trouwfeest, doopfeest of babyborrel (of voor onze Nederlandse vrienden: beschuit met muisjes 😉 ) en niet te vergeten Moederdag (zondag 14 mei 2017). Dan wordt er al eens – zoals dat dan heet – een flesje gekraakt.

Door sommigen begeerd, door anderen geweerd. Maar zolang ‘we nog mogen mogen‘ (de magische woorden van oma – mijn mama – telkens wanneer we iets samen vieren) is het goed. Zolang we genieten van wie ons omringen en daar plezier aan beleven.

In onze familie is het alleszins traditie om het leven te vieren. Er worden dan leuke gesprekken gesmaakt en vooràl dankbaarheid getoond. De herinnering aan zulke feestelijke momenten verzamel ik elk jaar in zo’n feestbokaal:
feestbokaal

Doorheen het jaar wordt deze feestbokaal gevuld met kurken stoppen (*). Van feestjes af en toe waarop ik wordt uitgenodigd, of wanneer er hier op onze regenboog zelf al eens een leuk samenzijn is geweest. Niet dat ik zoooo’n groot feestbeest ben hoor, integendeel (ik ben vooral een stille genieter 🙂 ) Een glaasje wijn of bubbels zo heel af en toe zonder daarin te overdrijven.

Bij het aanschouwen van die (*) verzameling kurken stoppen weet ik dan bij het terugblikken dat ik genoten heb. Het éne jaar verloopt al eens rustiger tegenover het andere. En dat is voor mij prima oké zo. Zo’n feestbokaal is snel gemaakt. Hoe, dat lees je hierna.

Een feestbokaal (tip N° 1)
  • Breng een bezoekje aan de kringwinkel, allicht vind je er – origineel! – een visbokaal. Een ander glazen recipiënt kan zeker en vast ook dienst doen. De glazen pot op de foto is er een waarin aanvankelijk een geurkaars zat. Tip: Kaarsresten in glas verwijder je makkelijk met heet water.
  • Verzamel hierin gedurende het jaar kurken stoppen of vraag in je omgeving om ze voor jou bij te houden. Schrijf eventueel op elke stop de datum van het feestje waarvan deze deel uitmaakte.
  • Versier je feestbokaal bijvoorbeeld met leuke stickers, schrijf er in sierletters “FEEST!” op, ingebonden met een leuke (feestelijke) strik, beschilder/beschrijf deze, kortom laat je fantasie de vrije loop.
  • Werkwijze:
    • Meet de te bewerken oppervlakte en plaats eerst je tekst met illustratie op een even groot vel (kalk)papier. Kleef dit aan de binnenkant van je bokaal met doorzichtige tape die je daarna weer makkelijk kan verwijderen zonder sporen achter te laten.

      feestbokaal
      feestbokaal
    • Schrijf er vervolgens aan de buitenkant met een pen over en vul de letters/decoratie op. Gebruik hiertoe een pen speciaal bestemd voor glas en porselein. Ik vond zulke pennen bij Pipoos. Let er wel op dat je ondergrond eerst goed gereinigd is i.e. vetvrij gemaakt.
    • Het drogen duurt meestal een aantal uren (lees daartoe goed de instructies op de verpakking van de pen). Je kan het ook laten drogen in de oven als je materiaal tenminste ovenbestendig is! Verwijder het papier aan de binnenkant.
    • Zet het deksel er weer op en werk af met een feestelijk bijpassend lint. (foto boven)
    • Extra tip: Bij raamtekening.nl vind je erg mooie ontwerpen voor raamtekeningen die net zo goed kunnen toegepast worden op gelijk welk ander (doorzichtig) glazen voorwerp.
Inpakken met kurk (tip N° 2)

Tip gevonden op Pinterest: om kurk beter te kunnen verwerken, kook je je kurken stoppen eerst in water gedurende zo’n 10 minuten.  Dit maakt het niet alleen makkelijker maar zo vermijd je ook dat ze zouden kraken of verkruimelen. Gebruik een papierklem waartussen je de kurken stop klemzet alvorens je deze in schijven snijdt.

Niet alleen voor Kerst maar ook bij andere gelegenheden kan je dit verwerken, vorm daartoe met kurken schijven een andere figuur. Laat je fantasie de vrije loop. Als voorbeeld hier: een kerstfiguur gemaakt van kurken schijven. Met alleslijm kan je dit dan op de cadeauverpakking kleven. [Link: Inpakken en weggeven]

inpakken met kurk

Een sleutelhanger (tip N° 3)

Je hebt enkel een kurken stop, een sleutelring en een schroefoog nodig. Bevestig het schroefoog in het midden van de kurken stop (dit gaat erg makkelijk handmatig). Schuif hierdoor de sleutelring. Klaar!

sleutelhanger met kurk
sleutelhanger met kurk

Bevestig het geheel aan een cadeauverpakking met feestelijk lint. Ga je op bezoek bij een wijn- of champagne liefhebber, dan kan je dit leuke en symbolische hebbeding vastmaken aan de cadeauverpakking met dito inhoud. Een sleutelhanger met wijnstop voor de wijnliefhebber, eentje met de champagnestop voor de champagne liefhebber.

sleutelhanger met kurk
sleutelhanger met kurk
Als originele bladwijzer bij een (kook)boek (tip N° 4)

Hiertoe lenen zich vooral de kunststof (wijn)stoppen goed. Deze geven met name beter mee. Snijd in het midden een gleufje en schuif dit over de bladzijde die je wil aanduiden. Als idee: doe een kookboek cadeau en duid met deze originele bladwijzer de bladzijde aan met het lievelingsgerecht van de ontvanger :-).

kurken stop als bladwijzer
kurken stop als bladwijzer

En zo… krijgt elke (kurken) stop een nieuwe bestemming… Lang leve upcycling! Lang leve feestelijke momenten!

 

het leven is een feest | join the party! | free printable poster | Nelleke…:

 

BRON foto’s: pinterest.com/eigen beeldmateriaal

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14 gedachten over “DIY: de feestbokaal

    1. Grappig zeg je…daar kan ik wel ergens inkomen ja. Men zou er niet zo meteen opkomen hé, dankzij Pinterest (hèt walhalla voor de creatieveling) weer iets nieuw ontdekt. Het leven is niet elke dag een feest (zou ook maar saai zijn want dan wordt alles vanzelfsprekend hé) maar er is wel van elke dag iets mooi te maken. Daar het beste uithalen, ik doe er graag aan mee ;-).

      Geliked door 1 persoon

      1. Ik spaarde vroeger de kurken voor mijn vader. Hij gebruikte ze in plakjes onder de toetsen van piano’s. Moest ik aan denken toen ik jouw diy zag.
        Elke avond vragen wij elkaar wat we vieren. Ook op moeilijke dagen he 😉

        Like

      2. Oh wat mooi om dat hier te komen delen dat van die kurken die je spaarde voor jouw vader. En respect dat jullie dat elke dag elkaar vragen.

        Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb zo’n pot met kurken staan. Overlaatst nog gedacht dat het tof had geweest als ik er had opgeschreven van bij welke gelegenheid het was, maar tot nu toe nog niet gedaan.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.