Fragmenten·Wonen en méér

2017: nieuwe oude voornemens

Ik hoop dat de feestdagen voor ieder van jullie goed, veilig en naar wens mochten verlopen. Ook dat je de voorbije periode terug op adem kon komen na al dat feestgedruis. 2017 is intussen alweer een weekje oud, onder de Kerstvakantie wordt er ook een streep getrokken. Ach 2016, het was me het jaartje wel.

Heb jij ook naar het VTM jaaroverzicht gekeken in ‘De film van het jaar…’ van Dominique Deruddere? Ik kreeg het er echt – opnieuw – koud van. Zoveel drama het afgelopen jaar op velerlei gebied. Dat kunnen we niet ontkennen… Laten we vooral hopen dat 2017 beter wordt, zachter, milder en dat er op vele onbeantwoorde vragen en onzekerheden een antwoord mag volgen nu. Ik denk dat ieder daarnaar verlangt.

Tussen alle kerstkaartjes die hier werden ontvangen (lang leve èchte kaartjes 🙂 ) sprong deze er voor mij dan ook uit, gekregen van een vriendin met wie ik al enkele decennia bevriend ben intussen. Ik zou het zelf niet beter kunnen verwoord hebben:

Nieuwjaarswensen
Nieuwjaarswensen

Bij het begin van zo’n nieuw jaar worden dan al eens voornemens geuit. Elk jaar hetzelfde liedje. En elk jaar schuiven sommige van die voornemens mee op naar het daaropvolgende jaar. Ken je dat gevoel? Ik heb zelf eens mijn rijtje nieuwe oude voornemens afgegaan en welja… ik beken… niet alle voornemens werden waargemaakt. Dit is het rijtje dat dan ook bij mij steeds terugkeert en dat ik dit jaar een nieuwe kans wil geven:

Doelen
 • Het nagelbijten afleren. Nagelbijten doe ik al van toen ik kind was. Geen flauw idee hoe dit te verklaren valt. Niemand uit m’n directe omgeving die het me voordeed. Niet in de familie, vrienden- of kennissenkring of via school. Ik heb er werkelijk géén verklaring voor. Zijn er onder de lezers nagelbijters die hiervoor een afdoend middel hebben gevonden intussen? Ik heb dit goed kunnen verbergen al die jaren blijkbaar want zelfs vriendinnen die me al heel lang kennen was dit nooit opgevallen…oeps… En werkelijk, ik heb al àlle middeltjes geprobeerd: van bite-ex tot nagels lakken tot een beloning voor het afleren. Zelfs de gruwelverhalen rond nagelbijten hebben niet geholpen. Het blijft een vervelende kwestie… Slechts periodes is me dat wel gelukt zonder nagelbijten zoals ook op deze foto’s is te zien:
 • Minder emotie-eten. Als mijn gevoelens de bovenhand krijgen en ik me iets echt ten gronde aantrek, krijgt emotie eten bij mij de bovenhand. Niet goed natuurlijk. Benieuwd naar hoe anderen dit aanpakken… Misschien heb jij wel de ultieme tip voor mij? Het onderstaande plaatje past dan ook perfect bij mij:

  I never met a chocolate
  I never met a chocolate
 • Sporten of meer bewegen in het algemeen. M’n gewicht op peil houden lukt bij mij vooral door een aangepast voedingspatroon. Het sportieve zit niet echt in mij. Waar je me wèl een groot plezier mee kan doen is een stevige wandeling in de natuur of het uitstippelen van een daguitstap bijvoorbeeld. Doch, echt sporten zoals in ‘sporten’? Dat lukt niet bijster goed, mede ook door het feit dat mijn lichaam een serieuze knauw heeft gekregen sinds die operatie anno 2016 natuurlijk. Hier stààt een home trainer. Staan. En daarmee is alles gezegd *bloos*. Misschien dit jaar toch maar eens overwegen om die te verkopen… Hoe pakt iemand anders in een gelijkaardige situatie (ttz:  lichamelijk minder sterk) dit aan, vraag ik me wel eens af.

  hometrainer
  hometrainer
 • Vaker afspreken met vrienden en familie. Omdat vriendinnen niet altijd dichtbij wonen ontbreekt het wel eens aan tijd om hen vaker te zien gedurende het jaar. Elk jaar is het dan een ‘rush’ naar het jaareinde toe om toch snel nog even bij te praten. Dat was het afgelopen jaar niet anders… Contact verloopt vooral via de sociale media en sms/telefoon en eigenlijk vind ik dit echt balen…Ik heb me voorgenomen wat vaker met hen ‘in ’t ècht’ af te spreken. Tijdens de Kerstvakantie zijn er in elk geval al een aantal stappen in de goede richting ondernomen. Ik ging op stap met enkele van m’n vriendinnen en we legden meteen een nieuwe datum vast voor een volgende keer. M’n familie – die ook niet meteen in de buurt woont – zie ik wel op regelmatige basis of we bellen elkaar toch nu en dan. Toch besef ik dat ook dit beter kan. Een werkpuntje.

Anderzijds zijn er dingen waar ik wel al in gebeterd ben of die niet (langer) voor me van toepassing zijn en voor anderen mogelijk wel een hekel punt zijn/blijven:

 • Niet van toepassing: stoppen met roken. Dit is zo’n cliché cliché voornemen. Ik ben echter een niet-roker. Nooit geweest. Een bewuste keuze. Zelfs passief roken vind ik afschuwelijk. M’n luchtwegen verdragen dit eenvoudigweg niet. Geen haar op m’n hoofd dat eraan denkt om daar zelfs mee te beginnen.
 • Verbeterd: mens-erger-je-niet. Vroeger kon ik me vooral inwendig veel drukker maken om bepaalde opinies en liet er het zwijgen vaak toe bij meningsverschillen. Iets wat m’n gezondheid zeker niet ten goede is gekomen. Nu durf ik m’n eigen mening meer uiten. Anderzijds houd ik me ook minder dan vroeger bezig met pietluttigheden of dingen die er eigenlijk niet toe doen of waar ik zelf niets aan kan veranderen. De korte tijd dat we hier maar leven kunnen we maar beter zoveel als mogelijk onze energie in positieve gedachten stoppen denk ik dan maar.
 • Doel bereikt: gezonder eten. Dit zéker…is een hele verbetering sinds ik vorig jaar daarmee heel intensief ben bezig geweest. En àls er dan al eens gezondigd wordt (zoals bij feestgelegenheden of familiebijeenkomsten, een etentje hier of daar) geniet ik daarvan des te meer. Het emotie eten van hierboven niet te na gesproken natuurlijk ;-).
 • Doel bereikt: meer boeken lezen. Hier zéker…werden m’n stoutste verwachtingen ingelost. Tweeduizend zestien is voor mij dan ook een heel uitzonderlijk leesjaar geweest. Wil je het allemaal een beetje meevolgen, de boeken die ik zoal lees? Je vindt me ook op Goodreads.
 • Verbeterd: uitstelgedrag. Dankzij een aantal afdoende afvinklijstjes is dit een werkpuntje waar ik behoorlijk wat vooruitgang heb geboekt het afgelopen jaar. *Trots* Huishoudelijke taken die regelmatig terugkeren – ik heb het dan over de niet-alledaagse taken – worden hier nu beter opgevolgd dankzij de ‘Bullet journal’ methode waar Sofie iets over schreef. En ook Evi voegde zo’n Bullet Journal Notitieboek toe aan haar Christmas wishlist. Het opruimen en kringen kreeg hier ook een boost en wel dankzij deze [RBB link] 30 day minimalism challenge.

  Bullet journal methode

 

Da’s alvast een begin. Nu de kalender januari aanwijst dient enkel nog de invulling ervan te gebeuren :-). Hopelijk lukt het dit jaar wel, dat van die voornemens.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke zijn jouw ‘nieuwe oude’ voornemens? Wat helpt er bij jou om dit te verwezenlijken?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22 gedachten over “2017: nieuwe oude voornemens

 1. Ik wil mij minder opjagen en druk maken… en daaraan gekoppeld minder klagen… lukt goed tot nu toe, maar ja, het is dan ook kerstvakantie. Een zien hoe het daarna verloopt.
  Emotie eten: niet aan toegeven. Neem thee, koffie… tussendoor en eet veel tijdens de maaltijden (wel gezond). Ik schrapte de tussendoortjes en het scheelt enorm. Bij onweerstaanbare behoefte, wat ik maar zelden meer heb, neem ik een handjevol noten.
  Veel succes ermee Hilde!

  Like

  1. Af en toe je ziel eens verluchten (wat jij ‘klagen’ noemt) moet kunnen, vind ik. Het leven ís niet altijd mooi en perfect (zou maar saai zijn 😉 ). Geniet in elk geval nog van dit laatste Kerstvakantie weekend en een goede start daarna. Emotie-eten en er niet aan toegeven: hangt veel af van ‘externe’ factoren, ik houd jouw gouden raad in gedachte, thx. Gezonde maaltijden (zoals je kon lezen) zijn er hier in elk geval al op vooruit gegaan. Over gezonde tussendoortjes schreef ik hier al eerder iets: https://regenboogbui.wordpress.com/2016/03/15/top-5-van-culinaire-ontdekkingen-als-niet-vegetarier/
   En last but not least: ook voor jou veel succes in het nieuwe jaar! 😉

   Liked by 1 persoon

 2. Ik ging de oefeningen voor mijn rug vaker doen, maar dat is er niet van gekomen… Ik ben echt ontzettend slecht in het volhouden van zo’n dingen. Dat emo-eten is ook zeer herkenbaar. Ik los het op door geen koeken en chips in huis te halen. Wat er niet is, kan je ook niet opeten 😉

  Like

 3. Ik wil dit jaar vooral wat meer balans vinden, mijn gewicht naar beneden krijgen, beetje meer gaan sporten en flink wat bloggen 🙂 Er zijn dus wel wat overeenkomsten met jouw goede voornemens. Ultieme tips heb ik jammer genoeg nog niet, maar als ik ze tegenkom deel ik ze zeker en vast 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Al bedankt op voorhand, Evi, voor het delen van ultieme tips :-). Balans is het kernwoord hé, dan gaat de rest ook quasi vanzelf. En bloggen…ook daarin kan ik jou volgen ;-).

   Like

 4. Mooie voornemens! En dat vaker afspreken… ik moet je mail nog altijd beantwoorden. November en december waren zo druk, ik ben nu nog steeds aan het dogsitten, maar ik heb in januari bewust zo weinig mogelijk gepland.

  Hier geen nagelbijter 🙂

  Like

  1. …al blij dat ik dan niet de enige ben met nieuwe oude voornemens, Sandra :-). Sporten zit gewoon niet in m’n natuur denk ik. Eenvoudige manieren om meer te bewegen zoals wandelen, fietsen, zwemmen… dan weer wel. Vaak helpt het om zoiets samen met een vriendin te doen of iemand te hebben die me daarin aanmoedigt. Ik zie me nog niet alleen richting de fitness gaan bijvoorbeeld. Toch wil ik hier wat aan werken dit jaar. Als we mekaar nu eens zouden aanmoedigen? 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Infraligne…hier ook al vaak reclame van zien passeren. Al die dingen kosten ook zo veel vind ik. Dit terwijl je zelfs geen garantie hebt dat het ook effectief helpt…

    Liked by 1 persoon

 5. Nagelbijten en troosteten zijn hier ook slechte gewoontes. Ik zou graag wat meer van het moment willen genieten. Leren om te stoppen met nadenken over alles wat nog moet gebeuren. Over de klusjes heen kijken en rustig in de zetel van een boek genieten zonder me schuldig te voelen. Wat meer rust in het hoofd én wat minder schuldgevoelens. Die twee zaken zijn hier heel erg welkom.

  Like

  1. Aha, een soortgenoot! Zoiets ‘zie’ je natuurlijk niet vanachter een scherm hé, of iemand nagelbijt en zich vergrijpt aan dat troosteten. Nu er nog werk van maken, om dat te verbeteren ;-). Voor 2017 hoop ik voor jou dat het dan die richting mag uitgaan, dat van dat genieten zonder je schuldig te voelen en meer rust in je hoofd, Liesbet ;-).

   Liked by 1 persoon

 6. Mijn voornemen is om het rustiger aan te doen en meer naar mijn gevoel te luisteren.
  Wat het emotie-eten betreft, dat ken ik maar al te goed. Bij mij helpt het dan om te gaan wandelen of mezelf te verwennen door in bad te gaan, een leuk tijdschrift of boek te kopen.

  Like

  1. Deze had ik precies nog niet beantwoord (sorry daarvoor, Lize). Ieder zoekt zo’n beetje hé wat beste past. Ik wens je veel succes in het rustiger aan doen en meer naar jezelf, je eigen gevoel te luisteren, de enige stem waarvan je zeker bent dat die ècht is ;-).

   Like

 7. Nagelbijten: gellish of gelnagels proberen, dan kan je niet bijten?
  Emo-eten: ik heb daar ook last van… en dan denk ik: och voor diene ene keer, geen idee hoe je dit kan aanpakken.
  Sporten: de hometrainer houden en proberen om elke dag een half uurtje te fietsen, komaan je kunt het!
  Afspreken met familie/vrienden: is iets waar ik ook aan zou moeten werken, maar het kan allemaal zo druk zijn hé!
  Alvast veel succes met de doelen, er blijven in geloven en het komt wel goed 😉

  Like

  1. Gellish of gelnagels heb ik ook al geprobeerd… en dan begin ik eraan te prutsen ipv te bijten *bloos*. Het emo-eten, daar heb je wel een punt, zolang het binnen de perken blijft, is al verbeterd tov vroeger maar toch: het schuldgevoel achteraf blijft. Ik lees er al eens iets over, ga dit jaar op zoek naar nog wat meer lectuur hierrond. Doet wel deugd dat anderen zoals jij dit ook (h)erkennen, dank je wel voor de uitgebreide reactie hierop 🙂 . De hometrainer en elke dag daar een half uurtje (een kwartiertje 😀 ?) op fietsen dat lijkt me zeker ook een goed idee, nu nog ermee beginnen, ik zal jouw goede raad sterk in gedachte houden. En het tijd maken voor… daarin ben ik al aardig op weg doch zoals je terecht opmerkt: eenieder heeft het zo druk hé. Dank je voor de succeswensen alvast en ja…ik blijf erin geloven.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.