Dag boek

Las jij deze boeken al? #De 21 beste boeken van de 21e eeuw

Hoewel ik amper de tijd vind om nog boeken te lezen (verslinden zeg maar), toch blijven boeken me boeien. In een boekenwinkel vertoef ik bijzonder graag. Ik ervaar er een zekere rust, een aangename ongedwongen en gemoedelijke sfeer.

In zo’n boekenwinkel zal ik me niet snel vervelen :-). Ik ben dan één met die boeken. Dan lijkt het of de wereld rondom mij voor eventjes verdwijnt en ik aan niets anders meer hoef te denken.

Groot was dan ook m’n vreugde, toen ik bij de aankondiging van de tweede lockdown hier in België hoorde dat tenminste toch de boekenwinkels mochten open blijven.

Groot was ook de nood om er even helemaal uit te zijn. Weg van de plek waar ik tegenwoordig èn werk èn leef èn slaap èn eet. Mijn keuze qua ontspanning was snel gemaakt.

Zo wandelde ik even rond – de engelsen gebruiken het mooie woord ‘strolling around‘. Gewoon op mezelf zijn. Zomaar wat rondkijken, zonder verplichtingen enkel de leesmicrobe weer eens wat aanwakkeren

Het ging van krantenwinkel naar boekenwinkel naar de volgende krantenwinkel en alweer naar de volgende boekenwinkel. Op zoek naar dat éne hobbytijdschrift om m’n collectie aan te vullen, op zoek naar de laatste roddels in medialand. Lekker luchtig, lekker ontspannend. Even ontsnappen, dat hoofd wat leegmaken.

M’n zoektocht bleek niet voor niets. Zo bemerkte ik in één van de etalages een verwijzing naar ‘De 21 beste boeken van de 21e eeuw‘. Daar zat wel wat tussen dat me aansprak. Uit onderstaand lijstje zal ik dus mogelijk wel wat inspiratie kunnen halen.

 1. Dimitri Verhulst: De helaasheid der dingen
 2. Khaled Hosseini: De vliegeraar
 3. Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn
 4. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa
 5. Lize Spit: Het smelt
 6. Haruki Murakami: 1Q84 – de complete trilogie
 7. Tom Lanoye: Sprakeloos
 8. Herman Koch: Het diner
 9. Stieg Larsson: Girl with the Dragon Tattoo
 10. Dan Brown: De Da Vinci Code
 11. Jeroen Olyslaegers: Wil
 12. Paolo Giordano: De eenzaamheid van de priemgetallen
 13. Arnon Grunberg: Tirza
 14. Jonathan Safran Foer: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
 15. Hanya Yanagihara: Een klein leven
 16. Stefan Brijs: De engelenmaker
 17. Elena Ferrante: De geniale vriendin
 18. Jeroen Brouwers: Het hout
 19. Paolo Cogneti: De acht bergen
 20. A.F.Th. Van der Heijden: Tonio
 21. Jonathan Franzen: De correcties

(Bron: De Morgen)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je weten welke boeken ik tot hiertoe zoal heb gelezen (het zijn er echt véél!)? Onder de tag boeken op deze blog vind je er alles over. Van book challenges, tot lijstjes, tot een tag over boeken tot talloze boekrecensies. Of nieuwsgierig naar mijn favoriete leesplekjes? Via [deze link] kan je daarin een kijkje nemen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nu nog de tijd vinden, of eerder er de tijd voor maken. Welk boek uit bovenstaand lijstje raad jij me dan als eerste aan?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

BRON foto: pixabay

17 gedachten over “Las jij deze boeken al? #De 21 beste boeken van de 21e eeuw

 1. Boek 14 vond ik een geweldig mooi exemplaar! Door 15 moest ik me wat heen worstelen, maar het was echt prachtig. 5 vond ik wat overroepen, maar van 19 heb ik dan wel weer genoten :-).
  Vandaag was mijn laatste werkdag deze week. De kleuter is wel thuis, maar ik ga proberen wat tijd aan lezen te besteden. En wellicht komt er ook een uitstapje naar een boekenwinkel, want die worden natuurlijk gesteund in het kader van kerstcadeaus (en cadeaus voor mezelf, hihi).
  Veel leesplezier!

  Like

  1. Van boeken die quasi iedereen leest zoals 5 en 15 blijf ik ver weg. Ik hou niet zo van hypes en volg niet wat de massa volgt. Je maakt me nu wel benieuwd wat 14 en 19 betreft. Spreken me zeker ook aan. Hier was het ook m’n laatste werkdag. Het zal deugd doen. Dat jouw boekenwensen mogen uitkomen! Veel leesplezier!

   Geliked door 1 persoon

 2. Er staan er een aantal in het lijstje die ik echt niet goed vond, zoals Tirza. En van Jonathan Franzen ben ik ook geen fan. Maar soit, smaken verschillen natuurlijk.

  Like

  1. Dit lijstje is dan ook niet door mij samengesteld. Het mijne zou er ook anders uit zien. De namen die jij opsomt kunnen ook mij niet echt bekoren. Ben ooit begonnen in ‘De correcties’ en ‘Met huid en haar’ van diezelfde auteur als die jij opsomt. Twee boeken die ik snel opzij heb gelegd. Het sprak me evenmin aan.
   Welke zou je dan wel aanraden?

   Like

  1. De vliegeraar…staat al heel lang op m’n te-lezen-lijstje uit bovenstaande. Van diezelfde auteur las ik ‘Duizend schitterende zonnen’ en dat smaakte beslist naar meer.

   Like

  1. Wow zoveel, da’s knap van jou! De engelenmaker, daar twijfel ik aan. Het lijkt me een beetje ‘luguber’, niet? En Een klein leven – heb ik al gehoord van wie het heeft gelezen – dat hakt er behoorlijk in naar ’t schijnt. Dat moet ik nu echt wel vermijden. Ik vermijd ook van die boeken die quasi iederéén leest. Ik kom dan vaak terug van een kale reis, omdat ik er tevéél van verwacht met name. Ik onthoud De engelenmaker als jouw aanrader. Dank je wel!

   Geliked door 1 persoon

  1. Van 1. las ik ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ en ‘De zomer hou je ook niet tegen’. Ik hou wel van zijn schrijfstijl dus wil ik zeker onthouden. 10. Ligt hier al een hele poos in de boekenkast maar lijkt me vrij zware lectuur, of…? 14. Vind ik een leuke tip, die ook Sofie me eerder meegaf. 16. Ja ergens wel, al schrikt het me ook wel wat af (ik las nog niets van deze auteur dus mogelijk moet ik beginnen met een ander boek van hem?) en 19. Hoor ik uit andere hoeken ook, dat het zo’n mooi boek is. Blij dat je hier kwam reageren en blij dat ik jou kon inspireren, graag gedaan!

   Geliked door 1 persoon

   1. 10 is geen zware lectuur 🙂 Ik las 16 ook als eerste boek van deze auteur. Apart boek 🙂 En 19, dat is een ideaal boek voor een rustig moment, bijv. op vakantie van/naar de bergen 😉

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.