Dag boek

Boeken – gekocht, gelezen, goedgekeurd

Boeken, het lijkt wel een verslaving. Laatst nog was ik met een verre vriend – tevens boekenliefhebber zo blijkt –  op stap in Gent en het lijkt zo’n beetje de guilty pleasure van elke boekenliefhebber: hoewel we ons afvragen of we àl die aangekochte boeken ooit gelezen zullen krijgen, toch blijven we maar boeken bijkopen. Herkenbaar 🙂 ? Vandaar dus: een stok achter de deur om er eens mee verder te gaan. Het aantal sterren bij ‘goedgekeurd’ verwijst naar de quotering volgens Goodreads normen. Hierna alvast 3 boeken uit m’n boekenkast die zéér de moeite hebben geloond.

Bernadette McGill – Charlotte’s vleugels

Challenge(s): Boekenreis rond de wereld (Ierland) / Verbeelding Book challenge (een debuut)
Gekocht: HEMA (3,95,-)
Gelezen: augustus 2016
Goedgekeurd: ***

Charlotte's vleugels

Het duurde even voor ik kon volgen in dit verhaal. Er komen met name heel veel namen in voor. Toch is dit boek beslist de moeite waard. Het is een fictief verhaal, evenwel gebaseerd op historische gebeurtenissen wat het des te aangrijpender maakt.

Harriet Ormond, gehuwd met Lord Edward Ormond, is moeder van negen kinderen. Haar achtste kind, dochter Charlotte, is het meest bijzondere van al. Ze wordt graag gezien niet in het minste door Maddie,  één van de huishoudhulpen van de Ormonds. Het is met grote bewondering dat Maddie vertelt over Charlotte wanneer Maddie’s eigen kleindochter Anna – hoogzwanger – op bezoek komt. Het brengt hen beiden terug in de tijd. Een tijd van (bij)geloof, van discipline, gehoorzaamheid en opvoeding met strenge hand. We schrijven einde negentiende eeuw. Charlotte groeit op tussen 7 broers – Freddie, George, Thomas, Caesar, Harry, James en Gabriel – met elk hun eigen verhaal, hun eigen (nood)lot ook. Wanneer één van hen, Gabriel, kattenkwaad uithaalt, en hiervoor zwaar wordt afgestraft, besluit één van de huishoudhulpen een brief te schrijven aan de kinderbescherming. Die klopt op een dag aan en de ondervraging begint. Dit is echter geen alleenstaand feit en het noodlot slaat onverbiddelijk toe.

Vanuit de gevangenis – voor gebeurde feiten – zit Harriet Ormond haar straf uit. Ze is intussen hoogzwanger van haar negende kind – opnieuw een dochter zo zal later blijken. De auteur weet perfect in het hoofd te kruipen van deze moederfiguur, een trotse en lechtrijnige vrouw, énerzijds getijsterd door schuldgevoel, anderzijds mijmerend over lang vervlogen tijden. Er komen best wel aangrijpende passages in voor. Haar man Edward komt haar regelmatig opzoeken en zorgt voor een oppas voor het kind dat weldra in gevangenschap zal geboren worden. Maar treft Harriet Ormond als enige de schuld voor gebeurde feiten? Of weet Maddie meer? En waarom is Alphie – de echtgenoot  van Peig, die andere huishoudhulp en tevens Maddie’s beste vriendin – zo geïnteresseerd in Maddie?

Het vlinderkabinet dat Harriet Ormond had gekregen van ‘mijnheer’ loopt tevens als een rode draad door het verhaal. De overeenkomsten zijn treffend, met spraakbeeldige gelijkenissen (zie titel van het boek). Het wordt verteld vanuit het standpunt van énerzijds Maddie, anderzijds door Harriet Ormond. Wat maakt dit boek nog meer de moeite waard om te lezen? Naar mijn mening het hartverscheurende verhaal, de mooie woordkeuze, metaforen en prachtige one-liners. Ik citeer er enkele hieruit, woorden van Harriet Ormond terwijl ze haar straf uitzit in de gevangenis:

Liefde is als water, 
het dringt overal doorheen en
laat zich niet tegenhouden door 
een dichtgemetseld hart.

~ Harriet Ormond – boek pag. 157 ~

Er woont een geluid in mij
dat in mijn keel blijft steken
en nooit gehoord zal worden.

~ Harriet Ormond – boek pag. 161 ~

Isabel Allende – Het eiland onder de zee

Challenge(s): 50 before 50 (Isabel Allende) – Boekenreis rond de wereld (Peru want Isabel Allende is geboren in Lima/Peru) – Verbeelding Book Challenge (Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots)
Gekocht: FNAC (12,50,-)
Gelezen: augustus 2016
Goedgekeurd: ****

Het eiland onder de zee

Dit boek was ik een hele tijd terug beginnen lezen maar had het om één of andere reden toch opzij gelegd. Toen ik de draad weer oppikte, was ik meteen weer mee in het verhaal. Wie mij volgt op Goodreads, zag het daar ook al de revue passeren :-). Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw op Haïti, ook wel Saint-Domingue genoemd. Als jong meisje wordt Zarité (ofte Tété) verkocht aan Toulouse Valmorain, een Franse eigenaar van één van de grootste suikerplantages. Zarité zorgt voor diens zenuwzieke echtgenote, Eugenia en zoontje Maurice. Al gauw wordt zij de concubine van Valmorain, die bij haar een kind verwekt, Rosette en dus een halfzusje voor Maurice.

Wanneer de slavenopstand uit de hand dreigt te lopen en de suikerplantage gevaar loopt, dienen ze alles achter te laten. Voor Zarité betekent dit ook het afscheid van haar grote geliefde, Gambo, die ze leerde kennen als hulpje van de kokkin. Een prijs die ze zal betalen in ruil voor haar vrijheid en de enige juiste beslissing die ze op dat ogenblik kan nemen. Valmorain, Zarité en de kinderen starten samen een nieuw leven in achtereenvolgens Havana en vervolgens New Orleans. Omdat een suikerplantage alleen te weinig opbrengst betekent, neemt Valmorain de Ier Owen Murphy in dienst. Een man met kennis van zaken om een katoenplantage met succes uit de grond te stampen.

De nieuwe echtgenote van Valmorain, Hortense Guizot, is deze Murphy niet gunstig gezind. Zij is een vrouw die graag de scepter zwaait, moeilijk voor het personeel die tevens Zarité maar al te graag zou zien vertrekken. Ze wordt daarin bijgestaan door Valmorain’s zwager, de Spanjaard Sancho García Del Solar, maar diens avances laten Hortense volledig koud. Ze geeft niet op doch Hortense’s sluwheid zal tegenwind krijgen.

Zarité’s kracht ligt in haar geloof, ze aanroept de loa’s met hun magische krachten en wordt ook bijgestaan door tante Rose die genezing aanreikt door kruiden. Enkele malen roept Zarité de hulp in van de blanke kapucijner priester père Antoine die haar tevens gunstig gezind is. Maar zullen hierdoor al haar gebeden aanhoord worden? Het boek wemelt van de vele mooie geuren en kleuren door de zinnenprikkelende en gedetailleerde omschrijvingen. Het einde van het verhaal kent een enigszins onverwachte wending en heeft me zeker geraakt. Ik heb dit met andere woorden bijzonder graag gelezen en wil zeker nog boeken lezen van deze Isabel Allende. Niet voor niets behoort dit boek tot  de Wereldbibliotheek.

 John Boyne – De grote stilte

De verfilming van zijn boek ‘The boy in the striped pyamas‘ had me alvast diep ontroerd. Tijdens mijn bezoek aan de boekenbeurs – editie 2015 – merkte ik dat er zelfs een hele wand gewijd was aan de boeken van deze Ierse John Boyne. Daar wilde ik dus wel eens iets van lezen. Ierse schrijvers van wie ik eerder boeken las (Denise Deegan/Bernadette McGill) zijn me tot hiertoe goed bevallen. John Boyne is voor mij een interessante nieuwe ontdekking in het literaire landschap :-). Dit boek hoort ook thuis in het rijtje ‘Boeken waarin ik was begonnen en die ik even opzij had gelegd’.

Challenge(s): 50 before 50 (John Boyne) – Boekenreis rond de wereld (Ierland) – Verbeelding Book Challenge (Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat + Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de kast staat)
Gekocht: SB (19,99,-)
Gelezen: augustus 2016
Goedgekeurd: **** (eigenlijk 4,5)

De grote stilteGeen lichte historie, deze. Wanneer zo’n delicaat onderwerp dan in een boek aan bod komt, dan moet het wel goed geschreven zijn wil het de aandacht van de lezer erbij houden. Iets waar John Boyne zeker in slaagt. Het reflecteert goed met welke inwendige strijd Odran (of pater Yates) kampt nadat hij – zij het wel onder lichte dwang – heeft gekozen voor het celibaat. De geheimen die jarenlang in de doofpot werden gestopt en dan toch aan het licht komen, deels door eigen toedoen anderzijds door omstandigheden eigen aan de geloofswereld, hoe hiermee wordt omgegaan en welke de verstrekkende gevolgen zijn. Ik heb – van begin tot einde – meegeleefd met het hoofdpersonage dat niet werd gespaard van tegenslag, verlies, verdriet en hartverscheurende keuzes. Het belicht zeker ook onderwerpen als ware vriendschap, hechte familiebanden, plichtsbewust zijn en gewoon… mens zijn. Ik ga zeker nog boeken lezen van deze John Boyne. En dat zijn er nog heel wat :-). Ontroerend mooi en op zo’n rake manier geschreven dat het je in een ‘Grote Stilte’ achterlaat… met spijt in het hart dat dit boek uit was.

Andere gekende boeken van John Boyne zijn ondermeer: De jongen op de berg (2015) / De jongen in de gestreepte pyama (2015) / De witte veer (2011) / Noah Barleywater gaat ervandoor (2010).

 

Benieuwd naar welke boeken ik nog dit jaar heb gekocht? Hier alvast enkele bijkomende tips:

Link: Boekenbuit Q1 – 2016

Link: Boekenbuit Q2 – 2016

Boekenbuit Q3 – 2016 verschijnt einde september.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wat vond jij het mooiste boek dat je onlangs hebt gelezen? Heb jij nog leestips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8 gedachten over “Boeken – gekocht, gelezen, goedgekeurd

  1. Ik heb meer dan boeken genoeg. Kan nog 20 jaar lezen denk ik maar toch koop ik regelmatig nieuwe boeken. Voor mij dus wel erg herkenbaar.

    Like

  2. Mooie buit 🙂 Ik koop zelden boeken, omdat ik ze makkelijk kan lenen op mijn werk. Mijn leenbuit: Brandlucht van Erik Vlaminck, De Zwarte Brug van Erik Vlaminck, een soort van liefde van Alicja Gescinska

    Like

    1. Naar de bib ga ik ook wel, bijvoorbeeld als ik een nieuwe auteur wil leren kennen of twijfel of ik het wel goed zal vinden. Naar ‘Een soort van liefde’ van de Pools-Belgische Alicja Gescinska ben ik ook wel benieuwd, ook ikv ‘Boekenreis rond de wereld’ ;-). Ik hoorde dat dat een mooi boek is.

      Geliked door 1 persoon

    1. Dat is wel eigen aan boekenliefhebbers denk ik, die vele ongelezen gekochte boeken :-). John Boyne was voor mij in elk geval een aangename ontdekking dit jaar.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.