[Waarom de boekenbeurs me dit jaar heeft verrijkt]
De boekenbeurs editie 2015 zit er alweer op. Blij dat ik er tòch nog ben geraakt en hiertoe nog een gaatje had gevonden in m’n agenda. Deze boekenbeurs is iets, waar ik vroeger traditiegetrouw elk jaar naartoe ging. Als jong meisje met de trein, en vervolgens met de tram tot vlakbij de Antwerp Expo hallen. Terugkomen, en zwaar beladen met boeken, posters, wenskaarten. En eens thuis, daar te horen krijgen dat ik m’n zakgeld “toch niet alleen maar daàraan heb gespendeerd?”. Maar ik wist op dat ogenblik beter, natuurlijk.
Boeken hebben m’n leven verrijkt, en dat doen ze nog steeds. Intussen is het al zovele jaren later, sinds m’n laatste bezoek aan de boekenbeurs, en dus werd het nog eens de hoogste tijd om er op uit te trekken richting Jan Van Rijswijcklaan. Ik ga daar liefst alleen naartoe, want ik kan daar uuuuuuren blijven rondhangen, rondkijken, genieten en vooral me verliezen in boeken. Voor dit jaar had ik mezelf enkele doelen vooropgesteld, boeken die ik wou vinden tussen het overweldigende aanbod die de boekenbeurs rijk is.
Afvinklijstje
De boeken die ik wou vinden (en ook heb gevonden)
- Ik bak graag, dus zocht nog een ècht bakboek, maar dan liefst één dat ook nog erg handig is, qua formaat, met duidelijke bakinstructies. En dat niet alleen: het moest een bakboek zijn, dat me naast leuke bakrecepten iets extra bijbracht.
Titel boek Zalig zoet – Vanessa Van Koppen (Uitgeverij Averbode – SimplifyLife)
Waarom dit boek Het boek omvat bakrecepten rond feesten en heiligen, met een korte historische uitleg daarrond en een overzicht van die Feest- en Heiligendagen in chronologische volgorde. Maar in de eerste plaats is en blijft het een bakboek, wat uiteindelijk toch de hoofdbedoeling is.
Enkele voorbeelden [voor Sint] Weckmannetjes uit Duitsland, bij ons ook gekend als ‘Klaaskoeken’; Pepernoten en gevulde speculaas (je weet wel, met van die heerlijke marsepeinvulling) uit Nederland; banketletter uit Nederland; speculaas zelf gemaakt en Mikulásske Pernicky uit Tshechië (dit zijn hartvormige peperkoeken, die je bij ons vooral rond Kerst ziet). - Een kookboek, met eenvoudige veggie gerechten, ideaal voor een beginnend veggie ontdekker als ik. Ik zocht bovendien een veggie-kookboek met recepten, waarvoor ik de ingrediënten niet te ver moet gaan zoeken. Dit zou me in het andere geval tegenhouden om er überhaupt aan te beginnen. Met dit boek zijn de auteurs niet aan hun proefstuk toe, en dat merk je doorheen dit boek.
Titel boek Veggie in 30 minuten – Miki Duerinck & Kristin Leybaert (Uitgeverij Manteau)
Waarom dit boek Dit kookboek heeft alles, wat ik zocht in een veggie kookboek. Het is helder, overzichtelijk en heeft een mooi verzorgde en eenvoudige lay-out, simpele kookinstructies en smaakvolle foto’s.
Enkele voorbeelden Kleine bladerdeegtaartjes met geitenkaas, aubergine en tomaat (pagina 60); pittige Aziatische woknoodles (pagina 95) of plantaardige chocolademuffins (pagina 141).
- Minstens met één auteur, van wie ik al lange tijd eens een boek wil lezen, een korte ontmoeting hebben èn dus ook een gesigneerd boek van die auteur.
Auteur Diane Broeckhoven
Titel boek 1 Hoed U voor namaak – Diane Broeckhoven & Jean-Paul Mulders (Uitgeverij Vrijdag)
Waarom dit boek (BRON: tekst op de achterflap) “Diane Broeckhoven correspondeert met Jean-Paul Mulders. Zij is 65, hij 43. Zij, wijs en bezadigd, terwijl hij nog de wereld wil bestormen en allerlei zaken wil veranderen. Jean-Paul kijkt daarbij op tegen het ouder worden, maar Diane stelt hem gerust dat dat allemaal nog wel meevalt. Al schrijvend gaan ze op zoek naar het juiste woord, naar authenticiteit. Het boek bundelt prachtig geschreven ontboezemingen, humorvol, herkenbaar en teder.”
Het korte gesprekje dat ik had met Diane Broeckhoven, was heel aangenaam. Ik moest me voor de – opdringerige – flitsende fotograaf in bochten wringen, eer ik tot bij haar geraakte. Dat was haar ook opgevallen. Ze reageerde desgevallend ook heel begripvol “Je moet er je tussen wringen hé” (en gebaarde daarbij dat ik me zeker niet moest laten doen). Een heel warme persoonlijkheid lijkt me, en ik heb zo’n vermoeden dat haar boeken vanaf nu een verrijking voor me gaan betekenen.Auteur Arthur Japin
Titel boek 2 Een schitterend gebrek – Arthur Japin (Uitgeverij Arbeiderspers)
Waarom dit boek Ik wil al heel lang eens iets lezen van Arthur Japin, zeker nadat ik enkele jaren terug een heel openhartig interview met hem hoorde op Radio 2, naar aanleiding van zijn boek ‘Vaslav’. Hij komt heel aangenaam èn humoristisch over, ook in real life. Op deze editie van de boekenbeurs, sprak ik iemand van de boekenstand zelf aan, met de vraag welk boek ze me aanraadde om de schrijver Arthur Japin het beste te leren kennen. ‘Een schitterend gebrek’ was zonder de minste twijfel het antwoord, en ze voegde er in één adem aan toe “Eens je erin begint, kan je niet meer stoppen”. Ik ben dus zéér benieuwd. (maar eerst nog die andere boeken lezen, waarin ik momenteel bezig ben)
De boeken die ik ook wou vinden (en niet heb gevonden)
- Een nummer onlangs uitgebracht, van een stripreeks uit m’n jeugdjaren (zoals ‘Piet Pienter & Bert Bibber’ of ‘Jommeke’ of ‘Asterix en Obelix’).
- Een mooie, moderne versie van Lewis Carrolls boek ‘Alice in Wonderland’
Heel hard gezocht nochtans, maar geen exemplaar gevonden dat me zo meteen aantstond. Ik heb heel even getwijfeld, vooral over deze versie, minder over dit exemplaar, maar heb het uiteindelijk toch niet meegenomen. Ik heb dus nog iets tegoed 🙂 . - Een boek rond Oosterse Vruchten- & Groentensnijkunst
Kookboeken waren er ruim aanwezig, het is en blijft een echte hit. Echter, rond dit onderwerp ben ik nergens een boek tegengekomen. Een gat in de markt misschien…?
De boeken die ik niet van plan was te kopen (maar toch voor een prikje heb gekocht)
- Eveline Vanhaverbeke – De kleur van de sterren (Uitgeverij Marmer)
Haar andere boek, dat me eerst opviel, was ‘De verborgen prelude’, waarmee ze in 2013 debuteerde. Dit ‘De kleur van de sterren’ is haar tweede spannende roman. Als een verhaal, en de schrijfstijl me al aanstaan, is er niet veel méér nodig om me te overtuigen. - Jess Walter – Schitterende ruïnes (Uitgeverij Marmer)
Dit boek was me al eerder opgevallen, tijdens een bezoek aan de boekenwinkel. De cover deed me denken aan de Amalfitaanse Kust in Italië, waar ik al eens op vakantie ben geweest. Het leek alsof dit boek me bleef achtervolgen, en dus…heb ik het ook maar gekocht. Het schijnt veelbelovend te zijn. Ook hier weer prikkelt dit mijn nieuwsgierigheid.
De boeken die ik niet heb gekocht, maar toch achteraf on-line heb besteld
Dat is dit éne boek, dat ik verscheidene malen heb ingekeken tijdens de boekenbeurs.
- Woorden kunnen je brein veranderen – Andrew Newberg /Mark Robert Waldman (Uitgeverij Lannoo). Ik heb dit boek dan toch aangekocht omdat
- het onderwerp me alleszins boeit
- het de laatste exemplaren betreft, en dus interessant was/is van prijs
Andere vondsten, leuke vaststellingen tijdens de boekenbeurs
- De Bond Zonder Naam bestaat nog steeds. Ik herinner me, dat wij thuis wekelijks (?of maandelijks) een positieve BZN spreuk toegestuurd kregen op zo’n dubbele vouwkaart, die dan parmantig op de schouw werd geplaatst. Maar ook de leuke-spreuken-stickers om omslagen mee op te vrolijken (toen de GSM nog niet in opmars was en wij zelf nog handmatig brieven schreven). Aan deze stand, kon je je naam en adres achterlaten, om vervolgens zulke gratis spreuken toegestuurd te krijgen. Doen dus! Dit vond ik pas leuk! Méér weten? Neem dan zelf hier eens een kijkje.
- Verschillende standen met originele wenskaarten waren er ook, daar snuister ik ook al eens graag tussen. Maar ik had al genoeg gekocht, dus enkel kijken was de boodschap daar. No sweat.
- Het Poëziecentrum bestaat nog steeds, eureka. Ook van mijn lievelingsdichter, Herman De Coninck, merkte ik er een verzameld werk op. Maar van hem kocht ik eerder de bundel ‘Onbegonnen werk – gedichten 1964-1982’. En over dichters gesproken: ook Bart Moeyaert is een dichter die ik graag lees.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ben jij naar de boekenbeurs geweest? En kom je hier graag je boekenoogst delen? Herken je in bovenstaand overzicht boeken, die jou ook aanspreken? Laat het gerust weten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het veggie kookboek dat je kocht is een hele goede keuze! Hun andere kookboeken zijn ook aanraders 🙂
‘Een schitterend gebrek’ en ‘Schitterende ruïnes’ staan nog op mijn ‘to read’lijstje, maar die ga ik uit de bib lenen, ik ben geen romankoper… Veel plezier ermee!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik las inderdaad in het veggie kookboek, dat er nog een aantal bestaan van dezelfde auteurs. Ik ben nu in de roman-lees-periode. Qua thrillers, lees ik vooral graag scandinavische auteurs (Jussi Adler-Olsen o.a.)
LikeLike
Vorige week ben ik ook alleen geweest, heerlijk rondsnuffelen! Ik zag wel dit boek van Alice in Wonderland (http://www.bol.com/nl/p/alice-in-wonderland/9200000029875030/) op de Boekenbeurs, maar heb het laten liggen… Het boek ‘Schitterende Ruïnes’ vond ik wat tegenvallen, maar naar ‘Een schitterend gebrek’ ben ik heel benieuwd!
Ik kocht het boek van De Groene Meisjes en het nieuwe zeewierkookboek van Lisette Kreischer. En ook het tweede Charlie-magazine!
LikeLike
Hey Sofie (Fieke). Ja heerlijk hé zo rondsnuffelen op eigen ritme. En dat boek van Alice waar jij hier over spreekt, inderdaad dat is er ook nog. Ik herken die tekeningen vooral, stond ook eens in een nummer van ‘Flow Weekly’. Goh, boeken, ik heb er nog zoveel op stapel liggen. Momenteel lees ik ook de laatste van John Boyne, staat me ook wel aan. Op gebied van koken, begin ik nog maar net veggie beter te ontdekken, al voeg ik er eerlijkheidshalve aan toe, dat ik toch een vlees-vis-gevogelte liefhebber zal blijven. Bedankt voor de bijkomende tips alvast! En ja het Charlie magazine, dat ken ik ook sinds kort 😉 . Fijn!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben gek op boeken beurzen. Ze zijn alleen nooit goed voor mijn portemonnee. Ik kom met veel te veel boeken thuis, terwijl ik nog best veel te lezen heb.
LikeLike
Leuk te lezen dat je gek bent op boekenbeurzen. En het aanbod is idd zo gigantisch, dat je wel altijd één en ander vindt. Herkenbaar 😉 .
LikeLike